|
Bevezetés
Elsőként India étkezési szokásait
vesszük közelebbről szemügyre, s néhány nálunk is elkészíthető különlegességgel
lepjük meg olvasóinkat. Az indiai konyha sokrétűségét érdemes alaposabban
megismerni, így kissé bővebben - több részben - foglalkozunk vele.
Ha létezik a vegetáriánusok
számára kedvező hely, akkor India biztosan ilyen. E szubkontinens ugyanis
tobzódik a húsnélküli ételekben, s a kizárólag növényi alapanyagokból készített
fogások sokszínűsége valósággal meghökkentő.
India lakosságát tekintve is igen
sokszínű ország, így nem beszélhetünk egységes konyhaművészetről, minden egyes
régiónak megvan a maga sajátos arculata. Az egyes tájegységekre jellemző
különös ízeket a fűszerek különböző kombinációi teremtik meg. Minden terület
egységes azonban abban, hogy az ételek univerzális tartozéka a rizs, illetve
mindenhol kedvelik a hüvelyesekből készített egytálételeket, az ún. dált.
Elmaradhatatlan fogásnak számítanak az utánozhatatlan ízű, ámbár kalóriadús
édességek és a pirított magvak is.
Az indiai asszonyok naponta
háromszor főznek, az előző étkezés maradékát sohasem szolgálják fel. A
készételt frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak, figyelve
arra, hogy az evés az ember összes érzékszervének élvezetet nyújtson, emellett
azonban messzemenően kihasználják a növények és fűszerek gyógyhatásait is. A
fogások között általában szerepel valamilyen csípős, savanyú, édes, keserű,
lédús és száraz étel.
Az indiai ételek jellegzetességét
a felhasznált fűszerek adják meg. Nemcsak ízüket, hanem gyógyhatásukat is
kihasználják, s hogy az asztalra milyen fogás kerül, azt sokszor éppen a
gyógyhatás határozza meg. Az ételeket az európaiaktól teljesen eltérően, és
szokatlan "bátorsággal" fűszerezik. Szívesen használják a nálunk is
jól ismert mustárt, borsot, gyömbért, köményt, szegfűszeget, fokhagymát, csilit
és kurkumát, ám ezeken kívül még számtalan, nálunk szinte ismeretlen fűszert is
alkalmaznak.
A nálunk erős, jellegzetes
fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. A curry a tamil
kari szónak leegyszerűsített változata, melynek szósz vagy mártás a jelentése.
Saját fűszerkeverékeiket
maszalának hívják, melyet otthon készítenek el kb. 6-8-féle fűszerből. Egy-egy
háztartásban sokféle maszalát használnak, s ezek íze alkotó anyagaik, ezek
aránya, illetve a háziasszonyok ízlése szerint változik. A maszalák
leggyakoribb fűszerei közé tartoznak, a kömény, az édeskömény, a kardamommag,
az ánizs, a szegfűszeg, a szegfűbors, a mentalevél, a gyömbér, a bors, a
mustármag, a mák, a fahéj és a szerecsendió.
Dél-Indiában honos egynyári
növény, elsősorban illóolajáért termesztik. A népi gyógyászatban emésztési
rendellenességekre javasolják. Aromatikus magja egészben és őrölve egyaránt
kedvelt fűszer. Lestyánnal vagy kakukkfűvel helyettesíthetjük.
Számtalan fajtája létezik,
méretük, alakjuk, színük, ízük és csípősségük rendkívül eltérő lehet. Indiában
a különböző zöld és piros chiliket szárítva, őrölve és frissen egyaránt
szívesen fogyasztják. A legtöbb igen csípős, ezért friss chilit feltétlenül
magozzuk ki, ha nem kedveljük kifejezetten a nagyon csípős ételeket. Általában
hegyes, erős zöldpaprikával vagy cseresznyepaprikával helyettesíthetjük.
A curry cserje szárított levele.
Keserédes íze van, és a mi babérlevelünkhöz hasonló módon használják fel.
A nálunk curry porként árusított
fűszer ebben a formában, Indiában ismeretlen. Legfontosabb alkotórésze a
kurkuma. Az úgynevezett "curry"-hez (a mi pörköltünkre emlékeztető
módon, de nem csak húsból készült ételek) ajánlják, de ne használjuk lépten-nyomon,
mert minden ételnek egyforma íze lesz.
Hozzávalók: 2,5 cm hosszú fahéj,
6 ek. koriandermag, 1 tk. szárított, porrá zúzott kókuszreszelék, 0,5 tk.
kapormag, 10-15 szem rizs, 1 tk. mustármag, 2 tk. csípős paprika szárított
magja, 3 tk. köménymag.
Vastag serpenyőben szárítsuk és
pirítsuk világosbarnára az első 4 fűszert. Adjuk hozzá az összes hozzávalót.
Állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Zúzzuk porrá.
Ezeket a fűszereket jól záró
üvegekben tartjuk.
Hozzávalók: 1 ek. koriandermag, 1
ek. őrölt bors, 1 tk. - köménymag, 1 tk. - nagyon csípős, szárított paprikamag,
1 tk. - gyömbér, 1 tk. - kurkuma, 1 tk. sáfrány, 1 tk. só, 0,5 tk. fokhagymasó,
1 mk. őrölt fekete mustármag, 1 mk. - zellermag, 1 késhegynyi - szerecsendió.
- Hámozott, karikára vágott banán
citromlével összekeverve vagy vajban párolva.
- Darabokra vágott ananász
magában vagy mentalevéllel beszórva.
- Ananászlében áztatott mazsola
apróra vágott banánnal.
- Friss, darabokra vágott ananász
kókusztejjel leöntve, apró citromdarabokkal és metélőhagymával beszórva.
- Narancsgerezdek vékony
hagymaszeletekkel összekeverve.
- Friss és szárított
kókuszreszelék, narancs-, mandarin-, grape-fruit gerezdek.
- Forró olajban sült
földimogyoró, mandula, kesudió, dió megsózva, esetleg borssal beszórva.
- Natúr joghurt vagy egy kis
reszelt citromhéjjal és retekkel, póréhagymával.
- Fűszeres joghurt, - kefir, -
tejföl, - tejszín, tej (koriander-, mentalevél, petrezselyem, kapor, friss
gyömbér, illatos almahéj, narancs-, citromhéj).
- Hideg kókusztejben tálalt
paradicsomszeletek, apró citromdarabkákkal beszórva.
- Vékony szeletekre vágott uborka
mazsolával, egy kis citromlével, joghurttal összekeverve.
- Karikára vágott kemény tojás
kevés citromlével meglocsolva, apróra vágott vöröshagymával beszórva.
- Nyers gyümölcs- és
fűszerkeverékek magukban vagy joghurttal, salátaöntettel, kókusztejjel.
- Vékony karikákra vágott csípős,
hegyes paprika és édes paradicsom- és zöldpaprika.
- Nyers vagy párolt vagy befőtt
füge, szilva, őszi- és kajszibarack, alma, körte és papaja vagy sárgadinnye,
meghámozva, szeletekre vágva, magában, külön-külön vagy vegyesen, esetleg
fűszeres öntetekkel.
Különböző gyümölcsökből és/vagy
zöldségekből készített fűszeres ízesítő. Általában a húsételek elmaradhatatlan
kísérője. A kelet fűszerboltokban többféle kész csatnit árusítanak.
Csicseriborsólisztet magunk is
készíthetünk: a megszárított csicseriborsót száraz serpenyőben megpörköljük,
hagyjuk kihűlni, és mozsárban vagy valamilyen darálóban finomlisztté őröljük.
Enyhén ánizsra emlékeztető ízű
fűszer, amely sok indiai fűszerkeverék elmaradhatatlan tartozéka. Ánizzsal
helyettesíthetjük.
Az indiai konyha elmaradhatatlan
fűszerkeveréke, rendkívül sok változata terjedt el. Az egész fűszereket
általában előbb szárazon megpirítják és csak ezután őrlik meg, de összekeverhetünk
őrölt fűszereket is. Íme néhány változat, de mindenki a saját íze szerinti
keveréket alakíthatja ki.
- az egész fűszereket felhevített
serpenyőben, szárazon, állandó rázogatás közben, közepes hőmérsékleten addig
pirítjuk, amíg meg nem barnulnak. Hagyjuk kihűlni, majd megőröljük és összekeverjük
az őrölt fűszerekkel.
Hozzávalók: 3 ek őrölt kardamom,
3 ek fahéj, 1 ek szegfűszeg, 1 ek őrölt kömény
Hozzávalók: 4 kk őrölt fekete
bors, 4 kk őrölt koriander, 3 kk őrölt kömény, 1 kk szegfűszeg, 1 kk őrölt
kardamom, 1 kk őrölt fahéj
Hozzávalók: 4 kk őrölt kardamom,
3 kk őrölt kömény, 4 kk őrölt fekete bors, 1 kk őrölt fahéj, 1 kk szegfűszeg, 1
kk szerecsendió, 1 kk cayenne-i bors
Hozzávalók: 2 rúd fahéj darabokra
törve, 3 babérlevél szétmorzsolva, 4 dkg római kömény, 2.5 dkg koriander, 2 dkg
zöld v. fekete kardamom, 2 dkg szemes fekete bors, 1.5 dkg szegfűszeg, 1.5 dkg
őrölt szerecsendió-virág.
Hozzávalók: 4 ek koriandermag, 2
ek fehér római kömény, 1 ek fekete bors, 2 kk kardamommag, 4 darabka fahéj, 1
kk szegfűszeg, 1 reszelt szerecsendió
Hozzávalók: 3 ek. szemes bors, 3
ek. koriandermag, 2 ek. köménymag, 1,5 ek. őrölt fahéj, 10 szem szegfűszeg, 1
tk. kardamomimag.
L. mint az illatos masalánál.
Hozzávalók: 1 ek. kardamomimag, 1
ek. apróra tört fahéj, 2 tk. köménymag, 1 mk. szerecsendió-virág, 1 késhegynyi
szerecsendió.
Az első 3 fűszert forró
serpenyőben, kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Még melegen törjük össze vagy
daráljuk meg. Keverjük össze a többi fűszerrel.
Hozzávalók: 1 púpozott ek. kókuszreszelék, 2
ek. olaj, 1 csésze koriandermag, 1 csapott ek. szezámmag, 1 csapott ek.
köménymag, 2 ek. darált mák, 2-3 babérlevél, fél tk. mustármag, csipetnyi
lepkeszegmag. 1 tk. szegfűszeg, 2 kis darab fahéj, 4 szem kardamommag, 1 tk.
kurkumapor, 1 mk. csilipor vagy erős pirospaprika, 1 púpozott tk. só, 1 tk.
reszelt szerecsendió.
Először egy kanál olajon pirítsuk meg
világosbarnára a kókuszreszeléket, majd tegyük félre. Utána szárazon pirítsuk
meg a koriandermagot, a szezámmagot, a köménymagot, a mákot és a babérlevelet.
Ezt követően 1 ek. olajon pirítsuk meg a mustármagot, a lepkeszegmagot, a
szegfűszeget, a fahéjat és a kardamommagot. A pirított magvakat őröljük meg és
keverjük össze a reszelt szerecsendióval, adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a
kurkumát, a chilit és a sót. Légmentesen lezárva, csavaros
Hozzávalók: 2 ek. koriandermag, 1
ek. szemes bors, 1 ek. kardamomimag, 0,5 ek. köménymag, 15 szem szegfűszeg, 1,5
ek. őrölt fahéj.
A fahéj kivételével tegyük az
összes fűszert alufóliába. Langyos sütőben szárítsuk 25 percig, időnként rázzuk
össze.
Még melegen, 1-2 csepp olaj
hozzáadásával, kissé darabosra daráljuk meg vagy zúzzuk össze. Keverjük hozzá a
fahéjat.
Hozzávalók: 1 ek őrölt
koriandermag, 1 tk. - bors, 1 tk - köménymag.
Tisztított vaj, amelyet kétszer
felmelegítenek, és tiszta muszlinkendőn átszűrnek. Indiában általános
főzőzsiradékként használják.
Az indiai konyha egyik igen
kedvelt fűszernövénye. A gyömbérgyökér íze frissen szelve vagy reszelve
érvényesül a legjobban. Őrölt gyömbérrel helyettesíthetjük.
Világszerte ismert savanyított
tejtermék. Az indiai joghurt homogénebb és kevesebb savót tartalmaz, mint az
európai, ezért alkalmasabb a hosszan tartó főzésre. A hazai joghurtot ajánlatos
egy kendőben fellógatni, vagy szitára tenni, hogy a savó nagy része
lecsepegjen, így a főzéskor nem esik össze. A legkényelmesebb megoldás, ha sűrű
görög joghurtot vásárolunk, de még ezt sem árt lecsepegtetni.
A cserje a gyömbérfélék
családjába tartozik. Maghüvelyeit mozsárban vagy kávédarálóban őröljük porrá.
Őrölt formában is kapható.
25 dkg frissen lereszelt
kókuszdióbelet vagy szárított kókuszreszeléket félliternyi forrásban lévő
vízben vagy forró tejben elkeverünk, és 10 percig lassú tűzön forraljuk.
Vászonnal vagy pamutból készült anyaggal bélelt szitán engedjük át, jól lecsepegtetjük
és kinyomkodjuk.
Indiában a koriander levelét
(zöldjét) valamint magját egészben vagy őrölt formában hasznosítják.
Koriandermagot bárhol beszerezhetünk, a növény zöldjéhez azonban csak alkalmilag
juthatunk hozzá. Érdemes otthon a konyhakertben vagy akár cserépben nevelni
néhány tövet. Petrezselyemmel helyettesíthetjük.
Általában őrölés nélkül
használják fel, de gyakran szárazon felhevítik, hogy aromája és illata jobban
érvényesüljön.
A gyömbérfélék családjába tartozó
növény gyökerét mindenek előtt őrölt formában használják. Ez a legfontosabb
alkotóeleme, az Európában szokásossá vált currypornak.
Apró zöld citrusféle, citrommal
helyettesíthetjük.
Valójában nem fűszer, de az
indiai konyhában gyakran használják ízesítésre mind a fehér, mind a fekete
változatot. Gyakran nem őrlik meg, az egész szemeket megpirítva teszik az
ételbe.
Az enyhén csípős, sárga mustármag
csatnik és pácok készítéséhez, valamint húsfűszerként használják. Az
India-szerte közkedvelt fekete mustármag sokkal csípősebb, mint a sárga.
Csípős, még inkább kesernyés
gyökér- és szárőrlemény, illata és íze jellegzetes, ezért csak nagyon kis
mennyiségben használjuk. Aromája akkor érvényesül igazán, ha forró zsiradékban
megfuttatjuk.
Nem azonos a köménnyel, íze
erőteljesebb, csípős és enyhén keserű. A curryporok és masalák egyik fő
alkotórésze.
A világ legdrágább fűszere.
Nemcsak ízesíti, színezi is az ételt. A sáfrányszál egy bizonyos krókuszfaj
szárított bibéje. Kapható por alakban is, ezzel azonban vigyázzunk, mert
könnyen hamisítható. Sáfrányos szeklicével vagy kurkumával szokták
helyettesíteni.
Különböző formában árulják,
őrölve, szárítva, összetört maghüvelyekkel vagy szeletelve és pépesítve. 2-3 ek
tamarind-koncentrátumot - amit, keleti fűszerboltokban szerezhetünk be -
elkeverünk 3-4 ek langyos vízben. Az oldatot addig nyomkodjuk ujjunkkal, míg a
benne látható magok oldódnak, és sötétbarna, savanykás lét kapunk. Esetleg
citrom levével helyettesíthetjük.
Hozzávalók: 50 dkg darált báránycomb, 20 dkg főtt (vagy konzerv)
zöldborsó, 1 hagyma finomra vágva, 2 kk currypor, 1 dl joghurt, 3 ek olaj, 1 tk
só
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a
hagymát. A darált húsba belekeverjük a curryt és a sót, az egészet a hagymához
tesszük, és állandóan kevergetve fehéredésig sütjük. Felöntjük a joghurttal és
fél dl vízzel, lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Végül hozzáadjuk a zöldborsót
és összemelegítjük.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg
birkahús, 2 dl joghurt, 4+1 evőkanál olaj, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd
fokhagyma, 20 dkg hosszúszemű rizs, 1 teáskanál gyömbérpor, 2 teáskanál tört
koriander, 1 teáskanál chilipor, 5-6 tört + 2 szegfűszeg, 1 késhegynyi + 1
teáskanál őrölt kardamom, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 evőkanál olaj.
Előkészítés: A húst faggyújától
és hártyájától megtisztítjuk, majd dobókocka nagyságú darabokra vágjuk, és a
joghurt felével összekeverjük. A hagymát megtisztítjuk, kettőt összevagdalunk,
egyet karikákra vágunk. A fokhagymát felaprítjuk. A rizst alaposan megmossuk,
majd 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk.
Elkészítés:
1. 2 evőkanál olajat felforrósítunk, és az
apróra vágott hagymát aranysárgára sütjük benne. A fokhagymát, a gyömbért, a
koriandert, a chiliport hozzáadjuk, és 1-2 percig kevergetve sütjük.
2. A 2 evőkanál olajat is beleöntjük, majd
beleforgatjuk a joghurtos húst.
3. Néhány percig erős lángon kevergetve sütjük,
majd a maradék joghurttal és fél dl vízzel felengedjük, és a tört
szegfűszeggel, késhegnyi kardamommal, a fahéjjal és borssal ízesítjük. Lassú
tűzön fedő alatt puhára pároljuk.
4. Közben a rizst 5 dl vízben sóval, 2 szem
szegfűszeggel és az 1 teáskanál kardamommal fűszerezve puhára főzzük.
5. Egy mély tűzálló tálat kivajazunk, és a rizst
a hússal rétegezve beleterítjük (a tetejére rizs kerüljön). Alufóliával
letakarjuk, és a sütőben 20-30 percig sütjük.
6. Tálalás előtt a hagymakarikákat a maradék
olajban ropogósra sütjük, és a biryani tetejére terítjük.
Munka: kb. 45 perc.
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva.
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, kevés liszt, 4 újhagyma vékony karikákra
vágva, 10 dkg zöldborsó, 2 ek finomra vágott korianderlevél (vagy
petrezselyem), fél citrom leve, 1 kk garam masala (e fűszerkeverék is kapható a
Fény utcai piacon), só, bő olaj a sütéshez
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és összetörjük. Hozzákeverjük
az újhagymát, a zöldborsót, a koriandert, a citromlevet, meg a garam masalát és
megsózzuk. Apró golyókat formázunk belőle, megforgatjuk egy kevés lisztben és
bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
45 perc, Nehézség: 1
2 nagy fej vöröshagyma, 4 nagy paradicsom, 4 nagy savanyú alma, 15 dkg,
mazsola, 15 dkg levétől lecsöpögtetett marinált paradicsompaprika, 1 evőkanál
paprikalé, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1
csapott teáskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt
gyömbér és szegfűszeg, ízlés szerint csípős paprikapor
A paradicsomot meghámozom, az almát kicsumázom, és ugyancsak meghámozom,
a megtisztított vöröshagymával együtt apróra vágom, majd ép zománcú lábosba
téve ráöntöm az ecetet, a 0,5 dl vizet, a paprikalevet, a leszárazott mazsolát,
a paradicsompaprikát és az összes fűszert. Kis lángon, állandó keverés közben
lekvár sűrűségűre főzöm, majd hagyom, hogy kihűljön. Ezután jól záródó kis
üvegekbe öntöm, és a hűtőszekrényben tárolom. Sokáig elálló, rendkívül ízes,
pikáns mártás, amely sült húsokhoz vagy sült-főtt kolbász mellé illik.
45 perc, Nehézség: 1
50 dkg mazsola, 2,5 dl almaecet, 15 dkg cukor, 1 evőkanál őrölt gyömbér,
1 púpozott teáskanál fokhagymapor, 1-1 púpozott mokkáskanál Cayenni bors (vagy
csípőspaprika-por) és só
Teljesen ép zománcú lábosba beleszórom a cukrot, és kis lángon addig
pirítom amíg barna nem lesz, közben azonban állandóan kevergetem. Ez után
nagyon óvatosan (hogy a felcsapódó gőz meg ne égesse a kezemet) felöntöm az
ecettel, és addig keverem, amíg a cukor felolvad. Ha felolvadt, hozzáadom a
megmosott és leszárazott mazsolát meg a fűszereket, Kis lángon, állandó keverés
közben lekvár sűrűségűre főzöm. Ha túl száraz, apránként hígítom egy-két
evőkanál vízzel. Kihűlés után jól záródó üvegekbe töltve a hűtőszekrényben
tárolom.
45 perc, Nehézség: 1
1,5 kg jól érett paradicsom, 5 dkg mazsola, 1,5 dl bor- vagy
gyümölcsecet, 10 dkg kristálycukor, 4 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál őrölt gyömbér
(nem tévedés), 1 teáskanál chilipor, 1 mokkáskanál só
A paradicsomot meghámozom, és felvagdalva ép zománcú lábosba teszem.
Ráöntöm az ecetet, és a többi hozzávalóval együtt állandó kevergetés közben
lekvársűrűségűre főzöm. Ha kihűlt, kis üvegekbe teszem. Jól lezárva és a
hűtőszekrényben tárolva hónapokig eláll ez a finom, pikáns mártás.
45 perc Nehézség: 1
1 savanyú alma, 1 alma nagyságú őszibarack, 15 dkg szilva, 2 evőkanál
mazsola, 25 dkg cukor, 6 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál currypor, 1 csapott
mokkáskanál őrölt köménymag, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és Cayenni bors
(vagy csípőspaprika-por), 1 teáskanál só, 0,5 dl ecet
A megmosott, meghámozott és kimagozott gyümölcsöket apróra vágom,
hozzáadom a leszárazott mazsolát, a tisztított, zúzott fokhagymát és az ecetet.
Fedő alatt, kis lángon kezdem főzni. Közben a cukrot kis lábosba téve szárazon
megpirítom, majd óvatosan felöntöm 0,5 dl vízzel és állandó kevergetés közben
folyósra melegítem. Ha a cukor teljesen feloldódott, a gyümölcsös péphez hozzáöntöm
a fűszerekkel együtt. Addig főzöm, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Ha kihűlt, kis
üvegekbe téve hűtőszekrényben tárolom. Nagyon sokáig eláll.
Hozzávalók: 60 dkg sovány darált hús (bárány-, vagy marhahúsból), 6 ek
liszt, 2 dl joghurt, 3 hagyma finomra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 kk
curry, 1 kk chili, 1 késhegynyi bors, 2 kk só, kevés olaj a sütéshez
A húst összekeverjük a hagymával, a fokhagymával, 1 dl joghurttal, a
curryvel, a chilivel, a sóval és a borssal. Apró rudakat formázunk belőle,
megforgatjuk őket a maradék joghurtban és lisztben - és kevés olajon megsütjük.
Hozzávalók: 25 dkg
Grahamliszt, 2 dl víz, só
Elkészítése: A
lisztet, vizet, sót jól összedolgozzuk, és kb. 15 cm átmérőjű, tésztakorongokat
nyújtunk belőle. A korongok mindkét oldalát platnin kisütjük, majd megkenjük
vajjal, egymáshoz dörgöljük és megtördeljük, hogy ne legyen kemény.
Hozzávalók: 30 dkg Graham liszt, 20 dkg finomliszt, kb. 2 fél dl langyos
víz, 10 dkg vaj, só ízlés szerint
Keverjük össze a Graham lisztet a fehér liszttel, sózzuk meg, majd
gyúrjunk kissé ragadós, puha tésztát. Fedjük le és pihentessük legalább negyed
órát.
Gyúrjuk át újból, majd formáljunk háromnégy centiméteres golyókat. A
golyókat lapítsuk össze és nyújtsuk tizenöthúsz centiméteres kerek
lapokká.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt szárazon. Helyezzünk bele egy csapatit és
süssük, míg hólyagosodni kezd és kifehéredik. Ekkor egy csipesz segítségével
tartsuk nyílt, közepes láng fölé, míg fel nem fújódik, majd fordítsuk át és a
másik oldalát is pirítsuk meg. Vajazzuk be mindkét oldalát és helyezzük
egymásra őket. Forrón tálaljuk.
A csapáti (vagy hindiül roti) India tradicionális, leggyakrabban
fogyasztott lepénye, hiszen egy átlagos családban mindennap asztalra kerül. Az
anyák leányaikat hét éves koruktól tanítják a csapáti nyújtásának és sütésének
művészetére, mely a jó háziasszony ékessége
Hozzávalók: 250 g átszitált teljes kiőrlésű liszt, 150 ml langyos víz,
1/2 kávéskanál só, 2-3 evőkanál olvasztott vaj, 15 kávéskanál vaj a tetejére
A sót elkeverjük a lisztel. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat.
Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy igen lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán
6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz.
Nyirkos ruhával lefedjük és 1/2-2 órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk. Egy
vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt közepes tűznél melegítünk. Közben
a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot formálunk. Lisztbe forgatjuk őket, és
egyenletesen vékony lepénykéket nyújtunk belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek
lapokat kapunk. Az elsőt a palacsintasütőbe helyezzük. Mikor a felszínén apró
fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk, és addig sütjük, míg az egészet
elborítják a buborékok. Ekkor a csapátit átfordítva (vagyis azzal a felével
lefelé, amelyik eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd amikor
labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk. A kész
csapátinak átsültnek kell lennie, felfúvódottnak, és a felszínén barna
foltosnak. Előmelegített tányérra helyezzük, és olvasztott vajjal megkenjük a
felső oldalát. Ugyanígy járunk el a többi lepénykével, a kész csapátikat pedig
gúlaszerűen egymás tetejére halmozzuk.
A tészta elkészítési ideje pihentetéssel: 45 perc - 2 1/4 óra
A csapátik elkészítési ideje darabomként: 2-3 perc
Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, Öntethez: fél tk chilipor, 1 ek cherry
(tokaji szamorodni), 4 ek fehérborecet (vagy citromlé), 1 tk Worcester mártás,
fél kk só, 1 kk cukor, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek mogyoróolaj
A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, és kockákra vágjuk. Az öntethez a
cherrybe keverjük a chiliport, fél órát állni hagyjuk, majd belekeverjük az
ecetet, az olajat, a Worcester mártást, a fokhagymát, a sót és a cukrot.
Tálalás előtt öntjük a paradicsomra. Fokhagyma helyett egy kis fej finomra
vágott lila hagymát is tehetünk bele.
Indiai előétel
Hozzávalók: Hat főtt tojás, 10 dkg ghí
(vízmentesre főzött leszűrt vaj) vagy vaj, három csemegehagyma, két gerezd
fokhagyma, egy paradicsom, egy-egy piros és zöld csípős paprika, 2-3 kanál kókuszos
tej, egy-egy kávéskanál őrölt koriander, köménymag, kurkuma, curry, garam
masala, só.
A vajban az összezúzott fokhagymával
üvegesre pároljuk a vékony karikára vágott hagymát, majd kiszedjük és
félretesszük. A köményt, kurkumát, koriandert és curryt a vajon egy-két percig
pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát,
megsózzuk, és kb. negyed óráig főzzük. Hozzákeverjük a kókuszos tejet,
beletesszük a félbevágott tojásokat, és további tíz percig főzzük.
Nant (joghurtos kenyérféle) vagy pirítóst,
illetve gyümölcscsatnit (ízesítő) kínálunk hozzá.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg elősütött csirkemell, 30 dkg hagymapüré, 5
dkg paradicsompüré, 3 g friss gyömbér, só, paprika, garam maszala, chak
maszala, őrölt koriander, őrölt kömény.
Elkészítése: Serpenyőbe tesszük a hagymapürét, utána a paradicsompürét,
majd a fűszereket. Hozzákeverünk egy kis vizet, és az egészet jól
összeforraljuk. Beletesszük az elősütött, és feldarabolt csirkemellet valamint
a vékony csíkokra vágott gyömbért. Végül hozzáadjuk a tejszínt, és kavargatás
közben készre főzzük.
Hozzávalók: 4 konyhakész csirkemell, 3 zöld chilipaprika kimagozva és
vékony karikákra vágva, mogyorónyi friss gyömbér lereszelve, 4 gerezd zúzott
fokhagyma, egy-egy kávéskanál őrölt kömény és koriander, 6 szem fehér bors, 3-4
evőkanál kókuszreszelék, só ízlés szerint, 2-3 ek. ghí vagy olvasztott vaj,
1hagyma apró kockákra vágva, 1 evőkanál garam masala, 1 citrom leve
A chilipaprikát a gyömbérrel, a fokhagymával, a köménnyel, a
korianderrel, a borssal a kókuszreszelékkel és a sóval mozsárban péppé törjük.
Egy magas falú serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és aranysárgára
pirítjuk a hagymát. Beletesszük a csirkedarabokat, és körös-körül megpirítjuk.
Hozzáadjuk a fűszeres pépet, és kevergetve mintegy 2 percig sütjük. Rászórjuk a
garam masalát, meglocsoljuk a citrom levével és felöntjük 2,5 dl vízzel. Lassú
tűzön kb. 50 percig pároljuk. Ha szükséges pótoljuk az elpárolgott vizet.
Rizskörettel tálaljuk.
Hozzávalók: 1 jérce (kb. 1 kg-os), 5 fokhagymagerezd, 2 fej vöröshagyma,
2 evőkanál olaj, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors, kurkuma, reszelt gyömbér
(vagy gyömbérpor), ízlés szerint só és citromlé.
Az olajat megforrósítom, és lepirítom rajta a megtisztított, nagyon
finomra vagdalt vörös- és fokhagymát. Ezután rádobom a megmosott, kis darabokra
vágott csirkét. A húsok mindkét oldalát barnára pirítom, majd másfél liter
vízzel felöntöm.
Megsózom, megfűszerezem, és ha felforrt, kis lángon puhára főzöm. Tálalás
előtt kevés citromlével ízesítem.
Elkészítési ideje: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg elősütött csirkemell, 10 dkg kesudió, 25 dkg mandula, 2 dl tejszín, só,
fehérbors, sáfrány.
Elkészítése: Egy
serpenyőbe tejszínt öntünk és felforrósítjuk. Hozzáadjuk a mandulát, kesudiót
fűszereket és az egészet jól összeforraljuk. Végül beletesszük a vajban és
hagymában elősütött csirkemellfilé darabokat és hagyjuk, hogy a csirke átvegye
a szósz ízét.
Hozzávalók 4
személyre: 10-10 dkg lencse, vörösbab és feketelencse, 2 merőkanál paradicsompüré,
5 dkg vaj, 1 dl tejszín, gyömbér, őrölt chili, garam masala, paprika, cukor,
só.
Elkészítése: Egy
serpenyőbe beletesszük a paradicsomot és kevergetjük. A paradicsomhoz
hozzákeverjük a fűszereket, vajat teszünk hozzá és jól összefőzzük. Ezután
hozzáadjuk a már előre megfőtt hüvelyeseket, tejszínt öntünk hozzá, átkeverjük
és hagyjuk, hogy egyet rottyanjon.
Hozzávalók:
2 doboz (kb. 80 dkg) konzerv szeletelt mangó, 1 sárgadinnye, 1 citrom reszelt
héja, 2 ek porcukor, 2 ek kukoricakeményítő (vagy kukoricaliszt), fél tk
reszelt szerecsendió, 1,5 dl tejszín
A mangót
lecsepegtetjük, és mixerben pürésítjük. A dinnye húsából apró golyókat vájunk
ki A dinnyehéjban maradt gyümölcshúst, késsel kivágjuk, és a levével együtt
összeturmixoljuk. A pépesített dinnyét, serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a
citromhéjat és a cukrot. A kukoricakeményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd
a dinnyepüréhez öntjük. Az egészet jól összekeverjük, és lassú tűzön
besűrítjük. Beleszórjuk a reszelt szerecsendiót és lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk
kihűlni, majd összekeverjük a mangópürével. A tejszínt kemény habbá verjük és
óvatosan a mangópüréhez keverjük. Tálkákba merjük és a dinnyegolyókkal
díszítjük.
Tálalás
előtt 2-3 órára behűtjük.
Hozzávalók:
4 kicsontozott lebőrözött csirkemell, 6 ek lecsepegtetett görög joghurt, 1
limett (vagy citrom) leve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 5 centis gyömbérdarab
finomra vágva, 2 ek currykrém az ízesítéshez. 1 ek fűszerpaprika, só, 5 ek
olaj, 1 hagyma meghámozva, negyedekre vágva és cikkekre bontva, 1-1 piros és
zöld húsú paprika kimagozva, és egy centis kockákra vágva, 6 dkg nem sós
kesudió, 4 ek víz, újhagyma a díszítéshez
A
csirkemellet 1 cm vastag csíkokra vágjuk, és egy tálba helyezzük. Hozzáadjuk a
joghurtot, a limett levét, a fokhagymát, a gyömbért, a currykrémet és a
fűszerpaprikát. Megsózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Egy nagyméretű
mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, a piros és
zöld húsú paprikát, valamint a kesudiót és közepes hőmérsékleten 2 percig
dobva-rázva sütjük. Kivesszük a serpenyőből és félretesszük.
A
csirkés keveréket beleöntjük a serpenyőbe, és 4-5 percig dobva rázva sütjük,
amíg jól átsül és megpirul. Hozzáadjuk a vizet, alaposan megkeverjük, majd
visszarakjuk a zöldségeket is a serpenyőbe. Lassú tűzön 2 percig sütjük. A
tetejére, karikákra vágott újhagymát szórunk.
Azonnal
tálaljuk.
1 kókuszdióbél lereszelve, 2,5 dl
forró víz, 1 batisztzacskó.
Öntsük a forró vizet a
kókuszbélre, hagyjuk állni 1 órát. Jól nyomkodjuk ki.
A már kinyomkodott friss
reszelékre öntsünk 2,5 dl forró vizet. Fedjük le, hagyjuk állni 6 órát. Jól
nyomkodjuk ki.
Hozzávalók: 50 dkg vékony karikákra vágott hagyma, 6 gerezd zúzott
fokhagyma, 2 vékony szelet friss gyömbér, 4-5 megrepesztett kardamommag, 2 dl
olaj, 2 tk chilipor, fél citrom leve, 5 szem szegfűszeg, 5 centis fahéjdarab, 2
tk cukor, só, 1 dl tej
Magas falú serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és folyamatosan
kevergetve aranysárgára pirítjuk benne a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a
kardamomot. A megsült hagymát kivesszük és félretesszük.
Az olajat leöntjük, és a serpenyő alján visszamaradt olajba szórjuk a
chiliport, majd felöntjük a citromlével és 2-3 ek vízzel. Lefedve lassú tűzön 5
percig pároljuk. Visszatesszük a sült hagymát, hozzáadjuk a szegfűszeget, a
fahéjat, a cukrot és a sót, felöntjük a tejjel. 2-3 perc alatt összefőzzük.
Hozzávalók: 20 dkg rizs,
1 l víz, 2 kk só
A vizet a sóval felforraljuk, beletesszük a rizst, megkeverjük, és
lefedve lassú tűzön 20-25 percig főzzük, amíg a vizet fel nem veszi. Végül
hideg vízzel leöblítjük, és azonnal leszűrjük. Ha szükséges utána sózzuk.
Hozzávalók: 75 dkg burgonya, só, 6 dkg vaj, 2 ek olaj, 1 kk őrölt
kurkuma, 1 nagy hagyma negyedelve és szeletekre vágva, 3 gerezd zúzott
fokhagyma, diónyi friss gyömbér finomra vágva, 1 kk köménymag, fél kk cayenne-i
bors, 2 kk citromlé, 1 ek apróra vágott mentalevél, mentaágak a díszítéshez
A burgonyát meghámozzuk, 2 centis kockákra vágjuk és forrásban lévő sós
vízben 6-8 percig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a kés belemegy (ne főzzük
túl). Alaposan lecsepegtetjük, visszatesszük az üres lábosba, és közepes tűz
fölött rázogatva néhány perc alatt leszárítjuk. Egy mély serpenyőben közepes
hőmérsékleten felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a kurkumát, majd a felszeletelt
hagymát és a főtt burgonyát, és 4-5 percig sütjük, amíg a keverék barnulni nem
kezd. Közben folyamatosan kevergetjük és rázogatjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a
gyömbért, a köménymagot, a cayenne-i borsot és a sót. Lassú tűzön, állandóan
kevergetve további 1 percig sütjük. A burgonyát előmelegített tálalóedényre
szedjük. A citromlét a lábosban maradt folyadékhoz keverjük, és az egészet a
burgonyára kanalazzuk. Megszórjuk a felaprított mentalevelekkel, és
mentaágakkal díszítve forrón tálaljuk.
Hozzávalók 50 dkg burgonya
kockára vágva, 25 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 zöld chili kimagozva, apróra
vágva, 4 ek zöldségolaj, 1 hagyma vékony karikákra vágva, 1 tk kurkuma, 1 tk
köménymag, 1/4 tk gyömbérpor, 2 ek finomra vágott korianderzöld
Egy serpenyőben felforrósítjuk az
olajat és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a kurkumát, a köményt,
a gyömbért, a chilit és a burgonyát és alaposan összekeverjük. Az egészet egy
tűzálló tálba tesszük és belekeverjük a zöldborsót. Alufóliával befedjük és 180
fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Forrón korianderrel
meghintve tálaljuk.
Hozzávalók 70 dkg kockákra vágott burgonya,
2 zöldpaprika kockákra vágva, 4 érett paradicsom lehéjazva - kockákra vágva, 2
evőkanál olaj v. ghí, 40 dkg hagyma karikákra vágva, diónyi friss gyömbér
lereszelve, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek őrölt fahéj (ez egy kicsit soknak
tűnik), 1 kk őrölt fekete bors, 1 kk őrölt cayenne-i bors, csipetnyi só
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a
zsiradékot, megsütjük benne a hagymát és a burgonyát, de nem hagyjuk
megbarnulni. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és a paprikát és néhány percig
kevergetve sütjük. Beletesszük a paradicsomot, és a fűszereket, megsózzuk.
Felöntjük 5 dl vízzel, és fél óra alatt nagyon puhára főzzük. A mártásnak jó
sűrűnek kell lennie, ha nem az, akkor az egészet még néhány percig fedő nélkül
főzzük tovább.
+ ghí = tisztított vaj, amelyet kétszer
felmelegítenek, és tiszta muszlinkendőn átszűrnek. Indiában általános
főzőzsiradékként használják.
Hozzávalók 50 dkg zöldbab 1 cm-es darabokra
vágva, 80 dkg hagyma finomra vágva, 25 dkg burgonya kockákra vágva, 25 dkg
spenót finomra vágva, 10 dkg vaj, 3 zöldpaprika csíkokra vágva, 5 gerezd
fokhagyma, köménymag, pirospaprika, fekete bors, só
A zöldbabot és a spenótot kevés sós vízben
lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. A burgonyát sós vízben külön lábosban,
megfőzzük.
A párolt zöldségekből kinyomkodjuk a vizet,
és a burgonyához tesszük. Megszórjuk köménymaggal, pirospaprikával, megsózzuk -
borsozzuk, és melegen tartjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, aranysárgára
pirítjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldpaprikát, együtt
megpirítjuk. Az egészet a zöldséges keverékre öntjük, felforraljuk, és még 4-5
percig főzzük. Levesszük a tűzről, és fedő alatt saját gőzében 10 percig
hagyjuk párolódni. Melegen tálaljuk.
Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma vékony karikákra szelve, 35 dkg
nagyszemű bab (friss vagy fagyasztott), 1.5 dl natúr joghurt, 1 ek apróra
vágott friss menta, fél ek citromlé, 1 gerezd fokhagyma félbevágva, só, őrölt
fehér bors, fél uborka meghámozva, félbevágva és felszeletelve
A hagymaszeleteket hideg forró víz alatt leöblítjük, majd alaposan
lecsepegtetjük. A nagy szemű babot forrásban lévő vízben puhára főzzük, ha
friss babot használunk, akkor kb. 8-10 perc alatt, ha fagyasztottat, akkor 5-6
perc alatt. Lecsepegtetjük, hideg folyó csapvízben leöblítjük, majd újra
alaposan lecsepegtetjük. Egy kis tálban összekeverjük a joghurtot, a mentát a
citrom levet, a fokhagymát és a fűszereket.
Összekeverjük a hagymát, az uborkát és a babot. Megforgatjuk a
joghurtöntetben. A fokhagymát kidobjuk. Átkanalazzuk a kész salátát a
tálalóedénybe.
(húsos samosa)
Indiai előétel
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, egy dl tej, só.
A töltelékhez: 25 dkg darált hús (lehet csirke, marha, bármilyen sovány hús), egy
hagyma, egy hajában főtt krumpli, két kávéskanál curry, egy kávéskanál chili,
só, bors, olaj, tojás a tészta megkenéséhez.
Két kanál olajban üvegesre pároljuk a
hagymát, hozzátesszük a húst, megfűszerezzük, kevergetve megsütjük.
Hozzákeverjük a meghámozott, összetört krumplit, és hagyjuk hűlni.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, vékonyra
nyújtjuk, a legnagyobb fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A lapok közepére teszünk
egy-egy kanál tölteléket, szélüket megkenjük tojással, félbehajtjuk a tésztát,
széleit jól összenyomkodjuk. Forró olajban kisütjük.
Kínáljunk hozzá valamilyen salátát vagy
csatnit (gyümölcsös vagy zöldséges ízesítő).
Hozzávalók: 40 dkg tisztán mért burgonya, 2 dl joghurt, 1 púpozott teáskanál
currypor, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál vegeta, csipet cukor, 1 csokor
petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt koriandermag.
A meghámozott, kis darabokra vágott burgonyát fazékba rakom, ráöntök
nyolc deci vizet és a zúzott fokhagymával, a vegetával, a curryporral és a
korianderrel fűszerezem. Puhára főzöm, majd kihűlése után pépesre turmixolom.
Hozzáadom a joghurtot meg a finomra metélt zöldfűszereket, és még egyszer
összekeverve, a fazékba visszaöntöm. Felforralva néhány percig főzöm.
Csészékben, forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Hozzávalók: 1 kg főtt burgonya hámozva, villával összetörve, 2 dl
joghurt, 3-4 chilipaprika kimagozva, vékony karikákra vágva, 1 hagyma finomra
vágva, 1 kk őrölt gyömbér vagy curry, tej, só
Összekeverjük a burgonyát, hagymát, a chilit és a gyömbért, megsózzuk, és
annyi tejet öntünk hozzá, hogy pépes legyen. A joghurtot habverővel felverjük,
és a burgonyához keverjük. Állandóan kevergetve, lassú tűzön melegítjük amíg
forrni kezd.
60 perc Nehézség: 1
50 dkg cékla, 3 savanyú alma, 5
dkg mazsola, 2 dl kefir vagy joghurt, citromlé, só, cukor, ízlés szerint
A megmosott és leszárazott
mazsolát kevés citromos vízben megáztatom. A céklát gondosan megtisztítom és
héjában félig puhára főzöm. Meghámozom és lereszelem. Az almát megmosom, kicsumázom,
és héjastul ugyancsak lereszelem, majd azonnal beleforgatom citromlébe, hogy ne
barnulhasson meg. Ezután hozzákeverem a reszelt céklát, a megdagadt mazsolaszemeket,
és ráöntöm a citromlével, cukorral és sóval elkevert kefirt. Jól összeforgatom,
és lefedve érlelem a hűtőszekrényben két órán át. Szárnyas sülthöz illik.
Hozzávalók: 1 csirke feldarabolva, 4 dl
joghurt, fél dl citromlé, 2 kávéskanál só, fél kávéskanál chili, 3 kávéskanál
curry, 3 evőkanál olaj.
Az anyagokat összekeverem, belerakom a
csirkét, két napig érlelem a hűtőben, majd kiszedem. A masszát kicsit lekaparom
a húsról. Fóliát bekenek olajjal, rárakom a húst, és a fóliába belecsavarom. 40
percig sütöm, majd ki- bontom, és pirosra pirítom. Azért szeretem ezt a
receptet, mert a hús hidegen és melegen is nagyon finom szaftos marad.
Leveleire
szedünk, megmosunk és megszárítunk egy nagy fej salátát, és egy csomag megtisztított,
karikára vágott retekkel összekeverve. Jégbe hűtjük Egy kis tubus majonézt
simára keverünk pár csepp citromlével, csipet cukorral, egy gerezd tört
fokhagymával, egy púpos mokkáskanál curry porral, egy mokkáskanálnyi csípős
Piros Arany (Chili helyett) ízesítővel. Annyi tejföllel vagy akár csak meleg
vízzel keverjük el, hogy közepes sűrűségű mártást kapjunk. Jégbe hűtjük.
közvetlenül fogyasztás előtt öntjük a salátára. (Más salátákra is kitűnő ez az
indiai mártás.)
4 főtt tojás, 1 kg sovány báránycomb
darálva, 2 kk. só, csipet bors, 1,5 dl olaj, 1 szeletelt hagyma, 1 szeletelt
paradicsompaprika, csipet piros paprika, 1 kk. gyömbérpor, 1,5 dl csirkeleves.
A tojásokat keresztben félbe vágjuk.
A húst összekeverjük sóval, borssal. 8
részre osztjuk, mindegyikbe beletesszük a fél tojást úgy, hogy ne látsszon ki.
Olajban megsütjük mind a 2 oldalát.
A maradék olajban megsütjük a hagymát,
paprikát, majd sózzuk, paprikázzuk és ráöntjük a levest. Felforraljuk, és a
gombócokra öntjük.
25 dkg kókuszreszelék, 5,5 dl
forrásban lévő víz, 1 batisztzacskó.
Öntsük rá a reszelékre a
forrásban lévő vizet. 5 perc múlva fedjük le az edényt és hagyjuk állni 20 órán
át.
Tegyük a zacskóba, jól nyomkodjuk
ki belőle a kókusztejet.
A már egyszer kinyomkodott
kókuszreszeléket tegyük vissza az edénybe. Öntsünk rá 2,5 dl forró tejet.
Fedjük le, hagyjuk állni 8 órát.
Tegyük a zacskóba, jól nyomkodjuk
ki.
Hozzávalók 4 személyre: 20-25 dkg lencse,
4-5 dl víz, 2 paradicsom, 1 csípős zöld- paprika, 1 teáskanál őrölt koriander,
1 teáskanál őrölt kömény, só, bors, pirospaprika, 1 evőkanál vaj, vagy olaj.
A megtisztított. váltott vízben többször
átmosott lencsét vízben, fedő alatt majdnem puhára főzzük a sóval. borssal. A
vajban - vigyázva, hogy meg ne égjen - megpirítjuk a karikára vágott paprikát,
miközben, kevés időkülönbséggel, hozzáadjuk a köményt, a koriandert és a kevés
pirospaprikát. (Aki szereti, reszelt gyömbért is tehet bele.) A lepirított
fűszereket a lencséhez keverjük, öt percig főzzük, beletesszük a felkockázott
paradicsomot és az egészet 2-3 perc alatt készre főzzük. Önmagában is laktató
étel, de száraz húsokhoz adhatjuk körítésnek is.
Bélszínből, báránycombból 1-2
dkg-os érméket vágunk, húsverő kalapáccsal megütögetjük. Hagymaszeletekkel és
egyforma kicsi gombafejekkel együtt, felváltva, többször megismételve nyársra
tűzzük. Joghurtba citromlevet, zúzott fokhagymát, finomra vágott hagymát, curry
port, reszelt gyömbért és cseresznyepaprikát keverünk. Az előkészített
nyársakat 2-3 órán keresztül ebben a keverékben pácoljuk. Sütés előtt a
nyársakat kiemeljük a pácból és a roston minden oldalát pirosra sütjük.
Hozzávalók: 80 dkg padlizsán, 4
dl joghurt, só, 1-1 kiskanál köménymag és koriander, késhegynyi chilipor
(mentalevél)
Serpenyőben szárazon megpirítjuk
a köményt és a koriandert, és ha kihűlt, megőröljük. A padlizsánt a sütőben 25
percig sütjük, majd műanyag késsel meghámozzuk, összetörjük vagy turmixoljuk.
Elkeverjük a joghurttal, a köménnyel, a korianderrel, és a chiliporral, és
kissé megsózva jégbe hűtjük. A tálba öntött salátát néhány mentalevéllel kell
díszíteni.
Hozzávalók: 1 kg marhahús,3 evőkanál liszt,
só, bors, 1 evőkanál Piros Arany, curry, 1 evőkanál mustár, 2 dl vörösbor, 1
fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl olaj.
A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk,
megborsozzuk, majd lisztben mártva, forró olajban hirtelen kisütjük. Teszünk
hozzá egy fej apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. Öntünk alá 2dl
vörösbort, meghintjük borssal, curryvel, és fedő alatt puhára pároljuk.
Tehetünk hozzá 1 kanál Piros Aranyat is. Ha a hús megpuhult, átszedjük
előmelegített tűzállótálra, mártásba egy evőkanál paradicsompürét, egy kanál
mustárt keverünk, átmelegítjük, és a hússzeletekre öntjük.
Hozzávalók: 1 csirke (1, 5- 2 kg
darabolva, persze lehet csak comb is),, 15 dkg rizs, 2 dl joghurt, 1 gerezd
zúzott fokhagyma, 1 hagyma finomra vágva, 2 kávéskanál curry, 3 dl csirkehúsleves
(Ieveskockából), 1 friss chilipaprika karikákra vágva, 4 evőkanál olaj, 1
kávéskanál só.
Elkészítés: A megmosott rizst 1
órára hideg vízbe áztatjuk, a csirkét feldaraboljuk, bőrét eltávolítjuk. Egy
nagyobb lábosban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát,
majd beletesszük a csirkedarabokat, és megpirítjuk. Hozzákeverjük a fokhagymát,
a sót, a curryt, végül a joghurtot, és lassú tűzön 10 percig főzzük, közben
többször megkeverjük. A rizst lecsepegtetjük, és a csirkéhez adjuk. Felöntjük a
húslevessel, beletesszük a paprikát, és lefedve, lassú tűzön készre pároljuk.
Ha szükséges, közben az elpárolgott vizet pótoljuk, vagy ha a végén túl leveses
lenne, fedő nélkül melegítjük, amíg a felesleges víz elpárolog.
Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, 1 kg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 citrom,
ánizs, 4 dl joghurt, sáfrány, 20 dkg mandula, 2 dl tejföl, bors
A vöröshagymából 2-3 fejet apróra vágva vajon megpirítunk, ráöntjük a
citrom levét. Tovább pároljuk, majd ledaráljuk. A többi hagymát egészben
hagyjuk, sóval, ánizzsal bedörzsöljük. A kicsontozott húst felszeleteljük,
bekenjük joghurttal, meghintjük sáfránnyal, kevés olajon pirosra sütjük. A
szeleteket lábasba rakjuk, hozzáöntjük a többi joghurtot, majd nagy lángon
elfőzzük. A tejfölt elkeverjük az őrölt mandulával, ráöntjük a húsra,
belerakjuk az egész hagymákat, és fél óráig pároljuk. Hozzáadjuk a hagymapürét,
sózzuk, borsozzuk, majd letakarva fél óráig sütjük.
Hozzávalók: 4 tasak KNORR Instant Sárgadinnyeleves,
2 apró sárgadinnye, 8 dl joghurt, 5 dkg liszt, 5 dkg cukor, kevés sütőpor, olaj
(a sütéshez), őrölt fahéj, reszelt szerecsendió, reszelt gyömbér, 2 szem
ánizsmag;
Elkészítése: A dinnyéket félbevágjuk, a
magokat eltávolítjuk, a húst karalábévájóval kiszedjük. A joghurtot simára
keverjük a tasakok tartalmával, és a dinnyékbe töltjük, majd hűtőbe tesszük. A
lisztet kevés sütőporral, cukorral, 2 evőkanál joghurttal és az összetört
fűszerekkel összedolgozzuk sűrű tésztává. A tésztát evőkanál segítségével a
forró olajba szaggatjuk, és pirosra sütjük. Tálaláskor a dinnyegolyókat és a
jól lecsepegtetett tésztákat a joghurtra tesszük.
Hozzávalók: 20 dkg hosszúmetélt, 2 filézett csirkemell, 2 l víz, 6 ek
kukoricacsíra olaj, 1 tk őrölt koriander, 2-3 tk curry, 4 ek édes vörösbor, 10
dkg lehéjazott mandula, 2 banán vékony karikákra vágva, 2 ek mazsola, 1 ek
citromlé, 4 ek szójaszósz, késhegynyi fehér bors, 1 tk só
A tésztát forró, olajos, sós vízben rugalmasra főzzük. Leszűrjük és lecsepegtetjük.
A csirkemellet bedörzsöljük fél teáskanálnyi korianderrel, egy tk curryvel, egy
késhegynyi sóval és a borssal. Két ek olajon körös-körül megpirítjuk, felöntjük
a vörösborral, és lefedve lassú tűzön
5 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, és a levében hagyjuk kihűlni. A
mandulát forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, a magot pedig száraz
serpenyőben aranysárgára pirítjuk. A banánkarikákat meglocsoljuk a citromlével.
A mazsolát forró vízben megmossuk, leszárítjuk. A húst 3 cm-es kockákra vágjuk.
A maradék olajat kikeverjük a szójaszósszal, egy csipet sóval, a maradék
curryvel és korianderrel. Összekeverjük a kihűtött tésztát, a húst a levével
együtt, a banánkarikákat, a pirított mandulát és a mazsolát. Meglocsoljuk a
fűszeres olajjal, összeforgatjuk és hideg helyen legalább két órán át,
érleljük.
2 padlizsán, 20 dk darált
sertéshús, 10 dk gomba, 1 fej zeller, 2 evőkanál olaj, 5 dk vaj, só, bors,
bazsalikom.
Megtisztítjuk, apró kockára
vágjuk a zellert meg a gombát, és az olajon 2-3 percig sütjük. Hozzáadjuk a
darált húst, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, és 5-10 percig sütjük. A
padlizsánokat félbe vágjuk, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Belsejüket
műanyag kanállal kiszedjük, kis kockára vágjuk. A héjba beletöltjük a húsos
tölteléket, tetejére szórjuk a padlizsán belét, és olvasztott vajjal
meglocsoljuk. Tűzálló tálra rakjuk, sütőben alaposan átsütjük.
Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 2 lila hagyma, 2
banán, diónyi finomra vágott friss gyömbér, 1 citrom leve, 3 ek mogyoróolaj, 1
mentalevél, só
A paradicsomot kockákra, a banánt és a hagymát
vékony karikákra vágjuk. A hozzávalókat behűtjük, és csak tálalás előtt
keverjük össze az olajjal és a fűszerekkel. Húsos Curryk mellé ajánlott.
Hozzávalók 30 dkg burgonya, 2 dl joghurt,
mogyorónyi friss gyömbér lereszelve, 1 kk őrölt kömény, 1 késhegynyi cayenne-i
bors, 1-2 kk barna cukor, 4 ek citromlé
A burgonyát héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni,
meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A sót elkeverjük a joghurttal, majd
összeforgatjuk a burgonyával. A gyömbért, a cukrot, a citrom levet és a
fűszereket is edénybe tesszük, és lassú tűzön összefőzzük. Lehűtjük, majd a
joghurtos burgonyára öntjük. Már nem keverjük meg, de mintegy fél óráig hűvös
helyen hagyjuk állni.
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, 1 zöld chili
paprika vékony karikákra vágva, 2 dkg friss gyömbér apróra vágva, 2 ek ghí v.
olaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2,5 dl joghurt, fél kk őrölt kurkuma, fél kk
őrölt kömény, só
A padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk,
megsózzuk, és fél óráig állni hagyjuk. A chilipaprikát a gyömbérrel együtt
mozsárban megtörjük.
Alaposan leöblítjük a padlizsánszeleteket, jól
lecsepegtetjük és rátesszük a chili - gyömbér keveréket. Egy serpenyőben
felforrósítjuk a zsiradékot, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát 1-2 percen
át sütjük. Ügyeljünk arra, hogy nem barnuljanak meg. Konyhai papírtörlőre
szedve jól lecsepegtetjük. Összekeverjük a fokhagymát, a joghurtot és a
fűszereket, megsózzuk. Egy tálba tesszük, és a tetején elrendezzük a
padlizsánszeleteket. Fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
Hozzávalók: 1 kígyóuborka meghámozva és kockákra
vágva, 1 csomó újhagyma karikákra vágva, 2 dl joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma,
2 ek friss mentalevél finomra vágva, 1 ek friss bazsalikomlevél finomra vágva,
2 ek kesudió durvára vágva, só
Összekeverjük az uborkát, a hagymát és a
fokhagymát. A joghurtban elkeverjük a bazsalikomot, a mentát és a sót, majd
ráöntjük az uborkára.
Összeforgatjuk, és megszórjuk a kesudióval.
Tálalás előtt egy órára behűtjük.
Hozzávalók 25 dkg nem sózott kesudió, 3 ek olaj,
diónyi friss gyömbér lereszelve. 2 hagyma finomra vágva, 4 gerezd zúzott
fokhagyma, 1 ek mák, 3 nagy hámozott paradicsom felkockázva, 4.5 dl kókusztej,
só, 2 ek friss mentalevél
Egy serpenyőben felhevítünk 2 ek olajat,
megpirítjuk rajta a kesut és félretesszük. A gyömbért, a fokhagymát, a mákot és
a sót a mozsárban péppé zúzzuk. Egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék
olajat, és a fűszeres pépet 2-3 percig sütjük benne. Hozzáadjuk a paradicsomot,
a kesut és a kókusztejet, és fedő nélkül addig főzzük, míg a mártás besűrűsödik.
A kész curryt meghintjük a mentával.
1 kg darált bárányhúst elkeverve 1 fej reszelt
vöröshagymával, curry-vel, sóval, 2 tojássárgájával, apró pogácsákat formálunk
belőle. 2 fej vöröshagymát apróra vágva 1-2 gerezd fokhagymával, 5 dkg vajon
megpároljuk. Belerakva a pogácsákat, minden oldalukat átsütjük. Rátéve 50 dkg
hámozott, gerezdekre szelt paradicsomot, pár kanál vizet, lefedve 1 órát pároljuk.
Ügyeljünk, hogy a pogácsák főzés közben egyben maradjanak!
Indiai előétel
Hozzávalók: Egy-egy zöld, sárga és piros, vastag húsú
paprika, 5 dkg kókuszreszelék, két evőkanál szezámmag, 5 dkg összetört (nem
sózott) földimogyoró, 3 kanál mazsola, egy citrom leve, 1-2 kanál olaj, só.
A
paprikát kimagozzuk, vékony csíkokra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.
Hozzákeverjük a többi hozzávalót, felengedjük egy deci vízzel, sózzuk, és
lefedve, lassú tűzön kb. tíz perc alatt készre főzzük.
Pirítóssal
tálaljuk.
Koko-pista
pasant.
13
1/2 dkg cukorból és 0,6 dl vízből szirupot főzünk.
A
sziruphoz adunk 13 1/2dkg kókuszt, 0,6 dl kondenz tejet és 5 db darált kardamom
magot. Jól összekeverjük, fóliára lapogatjuk téglalap alakban, és a közepére
tesszük a felsodrott tölteléket. Összetekerjük, hidegre tesszük, és ha megkeményedett
szeletekre vágjuk.
Töltelék:
Összekeverünk 3 dkg darált pisztáciát, 1 ek. porcukrot, 1 tk. darált mákot, 1/2
tk. tejet.
Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 10 dkg cukor,
pár szem ánizsmag, sáfrány, tejszínhab a díszítéshez.
Elkészítése: A tejet felforraljuk, beletesszük az
ánizsmagot, a cukrot és vízben feloldott sáfrányt. Gyakori kavargatás mellett 8
órán keresztül kell főzni, mert a nedvesség ennyi idő alatt párolog el belőle.
A végén egy sűrű masszát kapunk, amelyet kihűlés után hűtőszekrénybe teszünk.
Ha a fagylalt kellően megdermedt, feldaraboljuk és így tálaljuk.
Hozzávalók: 4 megtört kardamommag, 1 dl forró
víz, 40 dkg cukrozott sűrített tej, 1 dl hideg víz, 3 dkg sózatlan pisztácia, 3
dkg blansírozott mandula, 2 csepp mandulaaroma (elhagyható), 1,5 dl tejszín, citromhéjdarabkák
a díszítéshez (elhagyható)
A forró vizet egy tálba öntjük, beletesszük a
kardamómi magokat, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a sűrített tejet
turmixgépbe tesszük a hideg vízzel, a pisztáciával, a mandulával és a mandulaaromával.
Kb. 30 percig keverjük, amíg nagyon sima lesz. Hozzászűrjük a kihűlt kardamomis
vizet, és az egészet egy tálba öntjük.
A tejszínt felhabosítjuk, és a keverékhez öntjük.
Összekeverjük egy lapos fém, vagy műanyag tálba öntjük, és 3 órán át,
fagyasztjuk (akkor jó, ha a szélei már kemények, de a közepe még puha).
Átöntjük egy tálba és egy villával jól összekeverjük (megtörve a jégkristályokat).
Kis tálkákba osztjuk, és legalább 4 órán át (de inkább egy egész éjszaka)
fagyasztjuk, amíg megkeményedik. Tálalás előtt kivesszük a fagyasztóból, egy
pillanatra hideg víz alá tartjuk, és késsel körbevágjuk a tálka széle mentén.
Tálalóedényre öntjük és citromhéjdarabkákkal (vagy rózsaszirmokkal) díszítjük.
Hozzávalók:
25 dkg lencse, 4 kemény tojás, 2 hagyma finomra vágva, 3 ek olaj, 2 kk curry
Egy
lábosban felforrósítjuk az olajat, és aranysárgára pároljuk rajta a hagymát.
Belekeverjük a curryt és a lencsét, és állandóan keverve 5 percig pároljuk.
Felöntjük 2 dl forró vízzel, megsózzuk, és lefedve lassú tűzön puhára főzzük
(az elpárolgott vizet szükség szerint pótolhatjuk). Félbevágott
keménytojásokkal tálaljuk.
Hozzávalók:
30 dkg rizs, 15 dkg hasított (?) lencse, 2 zöld chili paprika karikákra vágva,
2 paradicsom lehéjazva és kockákra vágva, diónyi friss gyömbér lereszelve, 1
hagyma finomra vágva. 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kk őrölt kurkuma, fél kk
cayenne-i bors, 1 kk garam masala (ízlés szerint készített fűszerkeverék), 2 ek
olaj (v. ghí), 1 kk őrölt kömény. 1 nagy burgonya kockákra vágva, csipetnyi só,
3 ek finomra vágott korianderzöld (ilyen én nem láttam még - de ezek szerint
létezik)
Külön
- külön megmossuk a lencsét és a rizst, és lecsepegtetjük. A gyömbért, a
fokhagymát, a kurkumát, a cayenne-i borsot és a garam masalát mozsárban összezúzzuk.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és aranysárgára pirítjuk
benne a hagymát. Beletesszük a fűszerpépet, és 1-2 percig együtt pirítjuk.
Hozzáadjuk a chilit, a köményt, a rizst, a lencsét és a paradicsomot és mintegy
5 percig kevergetve sütjük.
Beletesszük
a burgonyát, megsózzuk, és felöntjük 8 dl vízzel. Félig lefedett edényben 25
percig lassú tűzön főzzük. Ha szükséges adjunk hozzá még egy kevés vizet. Végül
szórjuk meg a korianderzölddel.
Bő 2 l joghurtot 8-9 óra alatt
lecsepegtetünk. A kapott laza masszához adunk 36 dkg cukrot és 221/2dkg mangó
masszát. Összekeverjük és lehűtve tálaljuk.
Hozzávalók
4 személyre: 80 dkg marhahátszín (4 szelet), liszt, olaj a sütéshez. A
pácléhez: 2 dl vörösbor, 2 dl víz, 2 dl olaj, lestyán, bors, borókabogyó. A
locsoláshoz: 2 dl fehérbor, kakukkfű, só. A hidegmártáshoz: 5 dl joghurt, 1 fej
fokhagyma, 1 csokor kapor, 2 dkg darált dió, só, pár csepp olaj, fehérbor. Ezen
kívül: 2 db padlizsán, 4 db paprika, 20 dkg rizs.
Elkészítése:
Először elkészítjük a páclét a megadott hozzávalókból, a húst jól bepácoljuk,
és egy éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk. A paprikát és a padlizsánt megsütjük,
feldaraboljuk és összekeverjük. A húst sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk,
és mindkét oldalát hirtelen kisütjük. Egy nagy tűzálló tálba belehelyezzük a
hússzeleteket, ráhalmozzuk a paprika és padlizsán keverékét és meglocsoljuk a
fehérborba kevert kakukkfű keverékével. Tetejére nyers rizst szórunk, majd
következik ismét a padlizsános keverék, amelyet újra meglocsolunk. Legvégül
elmorzsolunk egy húsleveskockát a tetején, felöntjük egy kevés vízzel, fedővel
letakarjuk és készre főzzük.
Hozzávalók
4 személyre: 50 dkg csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2
dkg liszt, 10 dkg kókuszreszelék, l dl tejszín, 0,5 dl tyúkhúsleves (kockából
is készülhet), 1-2 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál olaj, 3 chili- vagy
cseresznyepaprika, néhány bazsalikomlevél, kb. 1 cm friss gyömbérgyökér, 1/2
teáskanál őrölt fahéj, 6 szem bors, 1/2teáskanál koriander, 1/2 teáskanál római
kömény, késhegynyi reszelt szerecsendió, só, citromlé, cukor
Elkészítés:
A csípős paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, majd kb. 10 percre 2 evőkanál, forró
vízbe áztatjuk. Serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül, kevergetve megpirítjuk
a fahéjat, a szemes borsot, a szerecsendiót, a koriandert és a római köményt. A
megtisztított, kockákra vágott vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért és a csípős
paprikát a pirított fűszerekkel együtt mozsárban szétnyomjuk, vagy mixerben
felaprítjuk. Hozzáadunk néhány cseppet a csípős paprika áztatóvizéből, majd
kikeverjük az olajjal és a paradicsompürével. A kókuszreszeléket a tejszínnel.
és 2.5 dl vízzel felfőzzük, majd szőrszitán átszűrjük. A kókusztejhez
hozzáadjuk a levest. A megmosott, megtörölt csirkemellfilét kockákra vágjuk,
lisztbe forgatjuk, és a kókusztejbe tesszük. Közepes lángon, fedő alatt 6-8
percig főzzük. Belekeverjük a fűszerkrémet, majd tetszés szerint sóval,
cukorral, és néhány csepp citromlével ízesítjük. A csípős paprikás csirkét
csíkokra vágott bazsalikomlevelekkel meghintve kínáljuk. Egyszerű párolt rizs
illik hozzá.
Elkészítési
idő 1 óra,
Hozzávalók:
2 ek olaj, 50 dkg nem szétfövő burgonya kockákra vágva, 2 hagyma finomra vágva,
diónyi friss gyömbér lereszelve, csipetnyi só, 1 ek pirospaprika, 1 kk őrölt
kurkuma. 50 dkg érett paradicsom meghámozva, kimagozva és kockákra vágva, 2
piros chilipaprika kimagozva, és vékony karikákra vágva, 1 ek barna cukor, 1 kk
garam masala (fűszerkeverék), kevés finomra vágott korianderzöld
Egy
serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a felkockázott
burgonyát a hagymával és a gyömbérrel együtt. Ügyeljünk arra, nehogy túlságosan
megbarnuljon. Megsózzuk, megszórjuk a kurkumával és a pirospaprikával, majd 3
percig folyamatosan kevergetve tovább sütjük. Belekeverjük a chilipaprikát, a
paradicsomot és a cukrot és még 5 percig főzzük. Tálalóedénybe merjük és
megszórjuk a garam masalával, valamint a korianderzölddel. Párolt rizs illik
hozzá.
Hozzávalók: 3 paradicsom meghámozva, kimagozva és
kockákra vágva, 1 ek olaj, mogyorónyi friss gyömbér apróra vágva, 1 ek fekete
mustármag, 2 currylevél, 1 kimagozott chilipaprika karikákra vágva, 4 újhagyma
karikákra vágva, só ízlés szerint, 2 dl joghurt, kevés korianderzöld
Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, majd
a gyömbért és a mustármagot 2-3 percig sütjük benne. A joghurt és a koriander
kivételével minden hozzávalót beleteszünk, és 5-6 percig állandóan kevergetve
sütjük. Hozzákeverjük a joghurtot, majd a keveréket meghintjük a
korianderzölddel, és fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
Hozzávalók
(4-6 személy részére): 50 dkg zöldbab - 5 centis darabokra vágva, 2 ek olaj,
diónyi friss gyömbér lereszelve, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kk kurkuma, fél
kk cayenne-i bors, 1 kk őrölt koriander, 4 paradicsom meghámozva, kimagozva és
kockákra vágva, 1,5 dl zöldségleves (leveskockából is lehet)
A
zöldbabot forrásban lévő vízben rövid ideig blansírozzuk, lecsepegtetjük, majd
hideg folyó csapvíz alatt leöblítjük. Egy nagyméretű serpenyőben felmelegítjük
az olajat, beletesszük a gyömbért, a fokhagymát, megkeverjük - és hozzáadjuk a
kurkumát, a cayenne-i borsot és a koriandert. Kb. 1 percig keverjük, míg az
illatát érezni nem kezdjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, és addig forgatjuk, amíg
a fűszerek teljesen be nem vonják. Beleöntjük a serpenyőbe a zöldséglevest,
felforraljuk, és közepes hőmérsékleten néha megkevergetve 10 percig főzzük,
amíg a mártás besűrűsödik. Hozzáadjuk a babot, mérsékeljük a tüzet, és
állandóan kevergetve 5 perc alatt átforrósítjuk. Tálalóedénybe szedjük és
azonnal tálaljuk.
Hozzávalók: 50 dkg paradicsom kockákra vágva, 1
csomó újhagyma karikákra vágva, 1 marék borsmenta finomra vágva, 2 ek citromlé,
1 tk cukor, késhegynyi só, késhegynyi chilipor
A paradicsomot elkeverjük az újhagymával és a
mentával. A citromlét, a sót, a cukrot és a chiliport addig kavarjuk, amíg a
cukor fel nem oldódik. Beleforgatjuk a paradicsomot, és behűtjük.
Az indiai konyha egyik népszerű fogása a
parkora. Ehhez egy kiló karfiolt rózsáira szedünk, és sós vízben nem túl puhára
főzzük, majd leszűrjük. 20 deka sárgaborsólisztet (reformboltokban árulják) egy
kevés vízzel palacsintatészta sűrűségűre keverünk. A karfiolrózsákat először
finomlisztbe, majd a tésztamasszába forgatjuk, és bő, forró olajba rakva
körös-körül szép pirosra sütjük. Nemcsak zamatos köret, de a vegetáriánusok
számára nagyszerű húspótló is. Még különlegesebb, ha megtisztított
hagymafejeket is fél centi vastagra felszeleteljük, és hasonlóképpen bundázva,
sütve a karfiolrózsák közé keverve tálaljuk.
Hozzávalók: 12,5 dkg brokkoli, 1 hagyma, 2 burgonya, 17,5 dkg liszt, 1 kk
garam masala, másfél kk só, fél kk cayenne-i bors, 1 kk köménymag, 2 dl víz,
olaj a sütéshez, korianderágak a díszítéshez
A brokkolit kis rózsákra vágjuk, a kemény szárrészeket eltávolítjuk, és
forrásban lévő sós vízben 4 percig főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, lábosba
tesszük, és mérsékelt tűz fölött néhány másodpercig rázogatva szárítjuk.
Konyhai nedvszívó papírra szedjük, hogy teljesen megszáradjon, amíg a többi
zöldséget előkészítjük. A hagymát vékonyra szeleteljük, a szeleteket karikákra
bontjuk. A burgonyát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és leszárítjuk.
A lisztet egy keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a garam masalát, a sót, a
cayenne-i borsot és a köménymagot. A
közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, és sima tésztává keverjük.
Egy lábost harmadáig töltünk olajjal és felforrósítjuk 190 fokra. A
zöldségdarabkákat belemártjuk a tésztába, ügyelve, hogy egyenletesen befedje
őket, és az olajban adagonként 3-4 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Konyhai nedvszívó papírra szedjük, és melegen tartjuk, amíg
az összest kisütjük. Korianderágakkal díszítjük. Forrón, előételként vagy
főételek köreteként tálalhatjuk.
Variációk: Kis karfiolrózsákból, piros vagy zöld paprikacsíkokból,
illetve cukkíni-szeletekből is készíthetjük. A karfiolt a brokkolihoz hasonlóan
kissé elő kell főzni.
Hozzávalók: fél kg csana (túró)
A csanát benne hagyom a
tüllkendőben, és a lecsöpögést követően egy ferdedeszkára teszem. Tetejére egy
másik deszkát, arra pedig többkilónyi nehezéket. Amint az összes savó kifolyt,
kész a panír.
50 perc
Hozzávalók: 50 dkg comb, 3 nagy
fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 8 dkg vaj, 1 teáskanál curry, 1 evőkanál
pirospaprika (csípős is lehet), 20 dkg rizs, 3 dkg mandula (vagy teáskanál
mandulaaroma), 3 dkg mazsola, 2 dl tejföl, 1 kanál ételízesítő, ízlés szerint
só.
A felhevített (de még nem barna)
vajon sárgára fonnyasztjuk a megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy
reszelt) vöröshagymát, és hozzáadjuk a curryt. Együtt pirítjuk még egy percig,
ezután beletesszük a megmosott, leszárított és kis kockákra vágott húst, a
szétzúzott fokhagymát, a sót, a pirospaprikát, és felöntjük 2-3 dl vízzel. Fedő
alatt puhára pároljuk. Mire a hús megpuhul, a leve is besűrűsödik. Amíg a hús
párolódik, elkészítjük a különleges rizsköretet. A megmosott és lecsepegtetett
rizst térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel öntjük fel, belekeverjük az
ételízesítőt, a szárától megtisztított és megmosott mazsolát, az előzőleg forró
vízbe dobott, lehéjazott és vékonyra szeletelt mandulát (vagy beleöntjük a
mandulaaromát). Felforraljuk, és előmelegített sütőben, fedő alatt pároljuk 25
percig. Tálaláskor külön tesszük a húst is, a rizst is, mellé kínáljuk a
tejfölt, amelyet ki-ki a húsra önt ízlése szerint.
55 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 2
zacskó gyorsrizs, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1
teáskanál kurkuma, késhegynyi őrölt szerecsendió, mokkáskanálnyi curry,
mokkáskanálnyi csípős paprika, 1 evőkanál vegeta, olaj a réteslap kenéséhez
A gyorsrizst a dobozon lévő
utasítás szerint megfőzzük, de só nélkül. Ha már puha, belekeverjük a vegetát
és a többi fűszert meg a vajat. Ha összekevertük, beledolgozzuk a habosra
felvert tojásokat is, és az előkészített réteslapot megtöltjük a rizses töltelékkel.
Pirosra sütjük; melegen szeleteljük fel.
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 8 dkg porcukor, 8 dkg ghí vagy vaj, 1-1
késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, fél érett banán, olaj a sütéshez, 5-6
szem szegfűszeg, narancsdzsem
A rizst 24 órára beáztatjuk. Lecsepegtetjük, és kis adagokban péppé
zúzzuk. Hozzákeverjük a porcukrot, a vajat az őrölt szegfűszeget, a fahéjat és
a banánt. Egy magas falú serpenyőben bő olajat forrósítunk, beledobjuk az egész
szegfűszeget, hogy átvegye az ízét. A fűszeres rizskeverékből fánkocskákat
szaggatunk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörülközőre
szedjük, narancsdzsemmel tálaljuk.
Hozzávalók: 1kg spenót (friss), 2 tk római
kömény, 2 tk koriander, 1 tk ánizs, 1 tk lepkeszegmag (elhagyható), 2-3 ek ghí
(lehet olaj vagy vaj is), só, 1/2kg krumpli, olaj a sütéshez
A ghíben megpirítod a római köményt, az
ánizst, végül a lepkeszegmagot, majd beleteszed a fölaprított spenótot. Főzöd
kb. 10 percig. A kockára felvágott krumplit olajban kisütöd, és beleteszed a
spenótba. Hozzáteszed az őrölt koriandert, picit megsózod, és főzöd még 5
percig.
Az indiaiak elsőként szokták fogyasztani,
mert kedvezően stimulálja az emésztést, és étvágygerjesztő. Sült krumpli
helyett lehet főtt rizzsel is készíteni.
Hozzávalók 4
személyre: A tésztához: 15 dkg liszt2 cl olaj, 1 dl víz, 1 dkg kesudió, só. A
töltelékhez: 30 dkg főtt burgonya, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 1 kanál
friss gyömbér, 3 kk. víz, 3 kk friss koriander, 1 kk száraz koriander, 1 kk
koriandermag, 1 kk garam masala, 3 kk őrölt kömény, 1 kk Cayenne bors, só, olaj
a sütéshez.
A tészta elkészítése:
Egy tányérba szórjuk a finomlisztet, hozzáadjuk a vizet, olajat és összedolgozzuk.
Az összegyúrt tésztát kb. 10 cm átmérőjű darabokra nyújtjuk.
A töltelék
elkészítése: Lereszeljük a krumplit, megfűszerezzük és miután összekevertük, ki
fogjuk sütni. Előbb azonban egy serpenyőben olajat hevítünk, majd sorrendben
először beletesszük a koriandermagot, zöldborsót, a fűszereket és
összekeverjük. Hozzáadjuk az előre elkészített krumpli-keveréket, mellyel
tovább sütjük. Legvégül kerül bele a gyömbér. A samosa tésztájából kis tölcséreket
formázunk, és ezekbe töltjük a kész tölteléket. Legvégül forró olajban kisütjük
őket. Tálaláskor szárazmenta, joghurt és fűszerek elegyéből összeállított
szószt adunk hozzá.
Hozzávalók 4
személyre: 8 db paprika, 2 gerezd fokhagyma, 5 cl olívaolaj, 5 cl ecet, 1
csokor petrezselyem, só.
Elkészítése: A
paprikák héját lehúzzuk és sütőben, vagy platnin megsütjük. A megsütött
paprikákat egy tálon elrendezzük. Meghintjük apróra vágott fokhagymával,
sózzuk, ecettel és olajjal kicsit meglocsoljuk. Végül a tetejét megszórjuk
finomra vágott petrezselyemmel.
40 dkg finomliszt, 1 evőkanál szezámmag, fél teáskanál barnacukor, csipet
köménymag, langyos víz, só ízlés szerint, ghí vagy olaj a sütéshez
Keverjük össze a hozzávalókat és gyúrjunk közepesen kemény tésztát, majd
a purinál leírtak szerint nyújtsunk lepényeket és forró ghíben süssük ki a til
purikat.
A csirkét feldaraboljuk, és a
páclében pihentetjük legalább 8 órát. Páclé: 3 dl joghurtot elkeverünk 3 gerezd
zúzott fokhagymával, sóval, gyömbérrel, őrölt kurkumával, pirospaprikával,
vágott köménymaggal, darált babérlevéllel, törött borssal, kevés
paradicsompürével. A csirkéket időnként forgassuk meg a páclében. Ezután a
csirkéket a páclével együtt tűzálló edénybe helyezzük, és olvasztott vajjal
leöntjük. Alufóliával befedjük, és előmelegített sütőben puhára sütjük.
lencsefőzelékkel vagy hagymás burgonyaropogóssal tálaljuk.
Hozzávalók 4
személyre: 1 csirke bőr nélkül. A páchoz: csicseriborsó-liszt, tojás, joghurt,
1 zöld chilipaprika, 1 kk só, 1 gerezd fokhagyma, 2 kk garam masala, friss
gyömbér.
Elkészítése: A
csirkét bepácoljuk joghurtba, amelyeket indiai fűszerekkel ízesítettünk. Ezután
kisütjük. Faszenes tandurban (kemencében) sütjük. Ha megsült, tálba rakjuk,
citromlevet facsarunk rá, fűszerezzük, majd egy kis vajat teszünk hozzá.
Díszíthetjük előre megreszelt káposztával és sárgarépával.
Hozzávalók: 1
lebőrözött csirke nyolcfelé vágva, 3 dl joghurt, 4 gerezd péppé zúzott fokhagyma,
mogyorónyi friss gyömbér apróra vágva, 2 kávéskanál paradicsompüré, 3 evőkanál
citromlé, 1 babérlevél, 1-1 kávéskanál porrá zúzott kurkuma, őrölt kömény és
csípős pirospaprika, 1 evőkanál enyhe garam masala, késhegynyi fekete bors, 2
kávéskanál só, 6-8 evőkanál olvasztott vaj.
Elkészítés: A
csirkedarabokat tálba tesszük. A joghurtba belekeverjük a fokhagymát, a
gyömbért, a paradicsompürét, a citromlét, a babérlevelet, az őrölt fűszereket
és a sót. Legalább 8 órát állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk. Tűzálló
tálba tesszük, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Lefedve, 180 Celsius-fokos
sütőben, puhára pároljuk a húst, majd levesszük a fedőt, és 200 Celsius-fokon megpirítjuk. Nannal és
gyümölcscsatnival tálaljuk. (Csatni fűszeres ízesítő. Általában az indiai
húsételek elmaradhatatlan kísérője. A keleti fűszerboltokban többféle kész
csatnit árusítanak.)
(4 személyre)
Elkeverve 4 ek. sovány Tanduri pasztát (indiai fűszerkeverék) 4 ek.
sovány natúr joghurttal, beleforgatunk 4 csontozott, bőrözött, felkockázott és
4 közepes, aprított csirkemellet. Hűtőbe téve 30-60 percig hagyjuk
marinírozzódni. Fűzzük 4 nyársra a húsokat vöröshagyma karikákkal váltogatva,
rakjuk 20 percre előmelegített grillsütőbe. Közben kétszer forgassuk meg.
Tálaláskor 4 ek. joghurttal keverjünk el felkockázott uborkát, 1 cs.
mentalevelet, 1 felszelt citromot, kínáljuk a hús mellé.
Hozzávalók 4
személyre: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 10 dkg karfiol,
10 dkg gomba, 10 dkg főtt krumpli, 10 dkg túró, 1 db kaliforniai paprika, 1 db
paradicsom, hagymapüré, paradicsompüré, gyömbér, őrölt koriander, kurkuma,
castarimeti, pirospaprika, garam masala, currypor, fekete só, só.
Elkészítése: A vajat
beletesszük a serpenyőbe és a hozzávalókat a következő sorrendben adjuk hozzá
úgy, hogy mindig hagyjuk összeérni az ízeket. Sülthagyma, zöldségek, túró,
kockára vágott krumpli, gyömbér, kevés só, koriander por, kurkuma. Kevés vizet
adunk hozzá, majd következik a friss apróra vágott paradicsom, amellyel az
egészet összekeverjük. Hozzáadjuk a hagyma és paradicsompürét, a maradék
fűszereket és a legvégén, hogy ne legyen olyan erős kevés tejszínt keverünk
hozzá.
Hozzávalók: 8 db sós palacsinta,
40 dkg vágott zöldbab, 5 dkg margarin, 5 dkg vágott mandula, 10 dkg szeletelt
gomba, 1 ek. friss, vágott tárkony (vagy 1 tk. szárított), késhegynyi fehér
bors, 1 kk. pirospaprika, só.
A zöldbabot majdnem készre
pároljuk. Megolvasztjuk a margarin felét, aranysárgára pirítjuk benne a
mandulát. Kiszedjük a serpenyőből. A visszamaradt margarinban átpirítjuk a gombát.
Elkeverjük a zöldbabbal, tárkonnyal, sóval, borssal, paprikával. A
palacsintákat megtöltjük a raguval, feltekerjük. Vajazott tűzállóra fektetjük.
A maradék margarinból a tetejére morzsolunk, meghintjük a mandulával.
Sütőben átforrósítva tálaljuk.
|