|
A kínaiak kis porceláncsészéből
pálcikával fogyasztják el az ételeket, a csészébe előbb rizst szednek, majd
zöldséget, húst. Mivel a csészébe kevesebb étel fér el, mint egy nálunk
szokásos tányérba, ezért többször is megtöltik.
A pálcikával való étkezés csak
látszólag bonyolult, a valóságban könnyen megtanulható. A két pálcikát jobb
kezünkbe fogjuk a közepénél, hasonló módon, mint a ceruzát. Az egyiket -
hüvelyk- és középső ujjunkkal mozdulatlanná tesszük, míg a másikat a
mutatóujjunk hossztengelyére fektetjük. Mutatóujjunk mozgatásával érhetjük el,
hogy a pálcikák végei közelítsenek egymáshoz, vagyis az ételt
"felcsíphessük" vele. Mint mindenben, itt is igaz: gyakorlat teszi a
mestert, tessék csak próbálkozni vele!
Bambuszrügy: a bambusznád friss
termése. Lándzsa alakú, halványzöld színű, ropogós. Konzervben kapható.
Cayenne bors: vöröses színű,
aromás borsféle.
Chiliszósz: chilipaprikából és
fűszerekből készült nagyon csípős, jellegzetes illatú szósz.
Curry-por: valójában Indiából származó
sárga, jellegzetes fűszerkeverék, amely a kínai konyhában is elterjedt.
Csillagánizs: aromás, csillag
alakú termés. Ánizshoz hasonló ízével sülteket, leveseket,
gyümölcskészítményeket fűszerezhetünk.
Gyömbér: a legelterjedtebb
ételízesítő fűszer. Frissen a nagyobb zöldüzletekben kapható, de
helyettesíthetjük szárított gyömbérporral.
Öt fűszer keveréke: igazi kínai
zamatú fűszerőrlemény, intenzív íze és illata miatt óvatosan használjuk.
Sherry: helyette használhatunk
édes vörösbort vagy sherry brandyt - de ez csak helyettesítés.
Szezámolaj: szezámmagból préselt,
zamatos ízesítőszerként használt finom olaj.
Szójacsíra: a szójabab csírája,
hűtve vagy konzervben kapható, de csíráztató tálban néhány nap alatt otthon is
elkészíthető.
Szójaszósz: szójababból
erjesztéssel előállított ízesítő. A kínai konyha legjellegzetesebb,
elengedhetetlen fűszerezője.
Tofu: szójababból készült, magas
fehérjetartalmú sajtféle. Semleges ízének köszönhetően számtalan módon
használható fel.
Üvegtészta: rizslisztből készült,
áttetsző tésztaféle.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 261 kcal, 1090 kJ
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg
rizs, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, 5 dl víz
A rizst az olajjal, a sóval meg a
vízzel együtt lábosba öntjük és fölforraljuk. Lefedjük, és kis lángon 15-20
percig főzzük, majd lefedve hagyjuk hűlni.
Ezzel a főzési eljárással a rizs
ízletes, ámde a rizsszemek közül ki nem mosott finom rizspornak köszönhetően
kissé ragacsos lesz. Így pálcikával is könnyen fogyasztható.
Úgy is készíthetjük, hogy a
hozzávalókat tűzálló tálban mikrohullámú sütőbe tesszük, és 15-25 percig
pároljuk (a készülék teljesítményétől függően), majd a kikapcsolt készülékben,
saját gőzében pihentetjük 10-15 percig.
Elkészítési idő: 15 perc
Egy adag: 350 kcal, 1460 kJ
Hozzávalók 4 személyre: 4 csésze
főtt rizs, 20 dkg ananászkonzerv, 1 kiskanál curry, 1 evőkanál olaj
Az ananászt jól lecsepegtetjük,
és apróra vágjuk. A curryt az olajjal elkeverjük, és az ananászkockákkal együtt
a főtt rizsbe forgatjuk. Forró sütőbe téve néhány perc alatt átforrósítjuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 348 kcal, 1450 kJ
Hozzávalók: 30 dkg tofu, 2
evőkanál olaj, 3 evőkanál méz, 30 dkg ananászkonzerv, 1 dl ananászlé, 2
evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál kukoricakeményítő
Az olajt fölforrósítjuk,
beletesszük a kockára vágott ananászt és a tofut, egy-két percig pirítjuk, majd
hozzáadjuk a mézet, a szójaszószt és a borecetet. Együtt pirítjuk 5-6 percig,
azután ráöntjük az ananászlevet és a 1/2 dl vízzel elkevert kukoricakeményítőt.
Óvatosan kevergetve még 2-3
percig forraljuk, majd forrón adjuk asztalra. Ha szükséges, megsózzuk, aki
szereti, egy kiskanálnyi pirospaprikával tüzessé teheti.
Elkészítési idő: 10 perc
Egy adag: 378 kcal, 1580 kJ
Hozzávalók: 4 csésze főtt rizs,
20 dkg garnélarák-konzerv, 5 dkg ananászkonzerv, csipetnyi gyömbér és őrölt
bors, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, 1 evőkanál olaj
A lecsepegtetett, apróra vágott
rákhúst az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén lecsepegtetett és
fölaprított ananászt. Ízesítjük őrölt gyömbérrel, borssal, sóval, azután a főtt
rizzsel elkeverjük. Ráhintjük az apróra vagdalt petrezselymet és snidlinget.
Melegen kínáljuk.
A szép egyforma csirkemájakat
reszelt gyömbérrel, zúzott fokhagymával őrölt csillagánizzsal és cukorral
ízesítjük. Fehérbort és szójamártást összeforralunk, és a csirkemájakat
belepároljuk. Kihűtjük, és 24 órán keresztül pácoljuk.
Elkészítési idő: 30 perc +
érlelés
Egy adag: 273 kcal, 1140 kJ
Hozzávalók: 2 csirkemellfilé (kb.
40 dkg), 2 evőkanál szójaszósz, 0,5 dl olaj, 1 kiskanál só, csipetnyi őrölt
bors, fahéj, szerecsendió, 1 citrom reszelt héja, 2 gerezd fokhagyma, 1
evőkanál vodka (vagy barackpálinka), 4 db érett őszibarack
A csirkemellfilét vékony csíkokra
vágjuk. A szójaszósszal meg az olajjal meglocsoljuk, sóval, a fűszerekkel
megszórjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az összezúzott fokhagymát és a
vodkát.
Jól elkeverve néhány órán át,
érleljük, majd fölforrósított serpenyőbe öntve, rázogatva sütjük néhány percig.
Ha a húscsíkok pirulni kezdenek, hozzáadjuk a meghámozott, szeletekre vágott
barackot és még 3-4 percig rázogatva sütjük.
Fűszeres rizzsel kínáljuk.
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 356 kcal, 1490 kJ
Hozzávalók: 1 kis fej kínai kel
(kb. 60 dkg), 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, 3 dl húsleves,
2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál búzakeményítő, csipetnyi őrölt bors, 0,5 dl
tej
A kínai kelt megtisztítjuk, és a
leveleket csíkokra vágjuk. Az olajt felforrósítjuk, és a kelcsíkokat 4-5 percig
pirítjuk benne. Ezután sóval és cukorral meghintjük, és további 2-3 percig
sütjük. A húslevest a szójaszósszal, a tejjel meg a búzakeményítővel simára
keverjük, és kevés őrölt borssal fűszerezve fölforraljuk. A sűrű mártást a
pirított kellevelekre öntjük és melegen, húsok mellék adjuk.
Elkészítési idő: 35 perc +
pácolás
Egy adag: 342 kcal, 1430 kJ
Hozzávalók: 30 dkg borjúhús, 2
evőkanál sherry, 5 evőkanál szójaszósz, 1 tojásfehérje, 4 evőkanál olaj, 15 dkg
konzerv bambuszrügy, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, só, őrölt
bors, 1 csomó újhagyma
A borjúhúst vékony csíkokra
vágjuk, és a sherryvel, a szójaszósszal meg a tojásfehérjével összekeverve,
legalább fél órán át, érleljük. A fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a
fölaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a húst a páccal együtt, és nagy
lángon 8-10 percig sütjük. Ekkor beletesszük a fölszeletelt bambuszrügyet, gombát
és a fölkarikázott újhagymát. További 3-4 percig sütjük, majd a tűzről levéve
őrölt borssal, sóval ízesítjük.
Forrón kínáljuk.
Elkészítési idő: 40 perc +
érlelés
Egy adag: 480 kcal, 2010 kJ
Hozzávalók: 50 dkg
csirkemellfilé, 2 evőkanál búzakeményítő, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál
sherry, őrölt fehér bors, 60 dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evőkanál
olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, kevés
cayenne-bors
A búzakeményítőt a szójaszósszal
meg a sherryvel összekeverjük, kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a
vékony csíkokra vágott csirkemellfilét beleforgatjuk, és legalább fél órán át,
állni hagyjuk.
A brokkolit kis rózsákra szedjük,
a szárát apróra daraboljuk, majd szűrőkanállal 2-3 percre lobogó forró vízbe
mártjuk, behűtjük. Az olajt fölforrósítjuk, a bepácolt csirkecsíkokat 5-6
percig pirítjuk, majd a brokkolit hozzáadva további 2-3 percig sütjük. A
húslevessel fölöntjük, sóval, cukorral, citromlével és kevés Cayenne-borssal
ízesítjük, átforraljuk és szezámmaggal megszórva, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 15 perc +
érlelés
Egy adag: 105 kcal, 440 kJ
Hozzávalók: 1 evőkanál szárított
chilipaprika, 2 evőkanál szárított sárgabarack, 2,5 dl borecet, 1 evőkanál
cukor, 1 evőkanál búzakeményítő, 1 kiskanál só
A sárgabarackot apróra vágjuk, és
az összemorzsolt chilipaprikával együtt a borecethez adjuk. Belekeverjük a
cukrot, a sót, a búzakeményítőt és lassú tűzön 6-8 perc alatt sűrűre főzzük.
Néhány órai állás után kínáljuk.
Szeleteljünk 1/4 kg friss sertést
apróra. Aprítsunk fel egy zöldpaprikát, egy szár zellert, fél tucat
vízigesztenyét, fél csésze bambuszrügyet, egy tucat fehér gombát. Süssük meg a
sertést forró olajban, aztán adjuk hozzá a zöldségeket. Adjunk hozzá egy csésze
alaplét három evőkanál szójaszószt, sót, borsot. Főzzük jóra. Egy evőkanál
kukoricalisztet keverjünk el hideg vízben, adjuk hozzá. Hagyjuk fönt, míg
besűrűsödik.
Tegyünk három csésze sült tésztát
egy nagy tányérra és terítsük be a chop-suey-val.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 246 kcal, 1100 kJ
Hozzávalók: 40 dkg
csirkemellfilé, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg zeller, 15 dkg csiperkegomba, 1
kiskanál reszelt citromhéj, 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, 2 evőkanál
olaj, 2 evőkanál cherry, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss korianderlevél,
só
A csirkemellfilét vékony csíkokra
vágjuk, a sherryvel meg a frissen reszelt gyömbérrel összekeverjük. A
vöröshagymát megtisztítjuk és fölaprítjuk, a zellert és a gombát megtisztítjuk,
és vékonyan fölszeleteljük.
A felforrósított olajba dobjuk a
csirkecsíkokat, 3-4 percig sütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, a zellert és a
gombát, további 3-4 percig pirítjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal, megszórjuk a
reszelt citromhéjjal és a finomra vagdalt korianderlevéllel. Még egyszer
átforgatjuk, majd melegen tálaljuk, ha szükséges megsózzuk.
Elkészítési idő: 40 perc +
érlelés és pihentetés
Egy adag: 260 kcal, 1090 kJ
Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 2
evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor, 1
kiskanál chiliszósz
A tésztához: 8 dkg liszt, 1
tojás, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, só, őrölt bors
A sütéshez: olaj
A szójaszószt a sherryvel, a
borecettel, a cukorral és a chiliszósszal összekeverjük, majd a megtisztított
és kisujjnyi csíkokra vágott cukkínit beleforgatjuk.
Legalább fél órán át, érleljük. A
lisztet a tojással, tejjel, élesztővel összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal
ízesítjük. Lefedve szintén fél órán át, pihentetjük. A cukkíni-szeleteket
lecsepegtetjük, a tésztamasszában megforgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára
sütjük.
Az olajból kiemelve
lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk valamilyen fűszeres mártás kíséretében.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 400 kcal, 1670 kJ
Hozzávalók: 60 dkg zsenge
cukkíni, 30 dkg paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 dl húsleves, 2 evőkanál
búzakeményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss koriander
A cukkínit megtisztítjuk, és
kockákra vágjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, lehűtjük,
a héját lehúzzuk és nyolcadokba szeljük. Az olaj felét fölforrósítjuk,
beledobjuk a cukkíni kockákat, és nagy lángon 3-4 percig sütjük. Egy tálra
borítjuk. A maradék olajat szintén fölforrósítjuk, és a paradicsomdarabokat 1-2
percig pirítjuk benne, azután a cukkíni kockákra rakjuk.
A húslevest a búzakeményítővel és
a szójaszósszal simára keverjük, fölforralva a paradicsomos cukkínire öntjük és
a fölaprított korianderlevéllel megszórva, melegen kínáljuk.
Elkészítési idő: 10 perc
Egy adag: 302 kcal, 1260 kJ
Hozzávalók: 4 csésze főtt rizs, 1
evőkanál olaj, 1 kiskanál curry, csipetnyi sáfrány
Az olajat meglangyosítjuk és a
curryvel meg a sáfránnyal elkeverjük. A főtt rizshez adjuk és addig keverjük,
míg mindenütt szép sárga lesz.
Elkészítési idő: 40 perc +
érlelés
Egy adag: 260 kcal, 1090 kJ
Hozzávalók: 50 dkg zsenge
zöldbab, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál curry-por, 3
evőkanál cukor, só, 1 dl húsleves, 1 evőkanál búzakeményítő, 0,5 dl borecet
A zöldbabot megtisztítjuk, kb. 2
centiméteres darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
A vöröshagymát nem túl apróra
összevágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk. Meghintjük a búzakeményítővel, majd a
húslevessel felöntve átforraljuk. A tűzről levéve ízesítjük cukorral, sóval,
hozzáadjuk a curryport és a borecetet, végül a puha zöldbabot is beleforgatjuk.
Lefedve legalább fél napra behűtjük.
Hozzávalók 6 személyre: 1,5 liter
zöldségleves, 15 dkg kifejtett friss zöldborsó, 3 evőkanálnyi csípős
szójaszósz, 3 evőkanál kukoricaliszt, 4 tojás, egy csipet gyömbérpor, ízlés
szerint ecet, őrölt bors.
A levesből 1 litert felforralunk,
és attól függően, hogy mennyire zsenge, 5-10 percig főzzük benne a zöldborsót.
A kukoricalisztet és a szójaszószt kikeverjük a maradék hideg levessel, és
mérsékelt lángon behabarjuk vele a zöldborsós zöldséglevest. Folytonosan
kevergetve belecsorgatjuk a felvert tojásokat, és ecettel, sóval, őrölt borssal
és gyömbérrel ízesítve készre főzzük.
1 kg csirkecsontot (jó a nyak és
a láb is) 2,5 l hideg vízzel felteszünk főni. Ha lehaboltuk, vöröshagymát és
gyömbért adunk hozzá, majd 1.5 - 2 órán át lassu tüzön főzzük, és szűrőruhán
átszűrjük.
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 395 kcal, 1650 kJ
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé,
2 db pritaminpaprika, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál
olaj, 2 db zöld színű chilipaprika, 2 evőkanál chiliolaj
A csirkemellfilét vékony csíkokra
vágjuk, A kétféle paprikát megtisztítjuk, és szintén csíkokra szeljük, A
fölforrósított olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, rádobjuk a
csirkehúst, és nagy lángon 2-3 percig sütjük. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat, és
egy-két percig együtt pirítjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal és a chiliolajjal,
még egyszer átforgatjuk, és azon melegében adjuk asztalra.
Elkészítési idő: 40 perc +
érlelés
Egy adag: 457 kcal, 1910 kJ
Hozzávalók: 40 dkg
csirkemellfilé, 2 tojás, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál búzakeményítő, 15
dkg szezámmag, a sütéshez olaj
A csirkemellet vékony csíkokra
vágjuk. A tojásokat kissé fölverjük, a szójaszósszal meg a búzakeményítővel
elkeverjük, majd a csirkecsíkokat beletéve legalább fél órán át, állni hagyjuk.
Az olajt fölforrósítjuk, a
csirkedarabokat szezámmagban megforgatjuk, és a forró olajban aranyszínűre
sütjük.
Az olajból kiemelve lecsepegtetjük
és melegen tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg
csirkemellfilé, 4 szál halványított zeller vagy 1 póré, 1 citrom, 20 dkg gomba,
1 hagyma, 1 kis zöld húsú paprika, 1 piros erős paprika, 25 dkg rizs, 30 dkg
mélyhűtött borsó, currypor, 2 üveg (á 350 g) kínai mártás szecsuani módra
Előkészítés: A csirkemellfilét
kockákra vágjuk. A zellert megtisztítjuk és felkarikázzuk. A citromot alaposan
megmossuk, kevés héjat levágunk a díszítéshez, a levét kinyomjuk. A gombát
megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk. A citromlé felével megcsepegtetjük, hogy ne
barnuljon meg. A hagymát kockára vágjuk.
A zöldpaprikát, és az erős paprikát megtisztítjuk, magházukat kivágjuk, és apró
kockára vágjuk.
Elkészítés:
A rizst a csomagon található utasítás szerint megfőzzük.
A zöldpaprikát kevés sós vízben 3 percig pároljuk,
leszűrjük, majd lecsepegtetjük. Összekeverjük az erős paprikával és a maradék
citromlével.
Felforrósítunk 1 ek. olajat, és megpároljuk benne a hagymát.
Hozzáadjuk a zellert, a gombát, a borsót, és sóval, borssal ízesítjük. Lassú
tűzön 5 percig pároljuk.
A maradék 2 ek. olajat felforrósítjuk, és a húskockákat
megpirítjuk benne. Sóval, borssal és curryporral ízesítjük. Belekeverjük a kész
kínai mártást, és lassú tűzön 5 percig forrósítjuk.
A rizst leszűrjük és összekeverjük a paprikákkal. A
zöldségeket, a paprikás rizst és húst tányérra rendezzük. A citromhéjspirállal
díszítjük és tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 adag: 2638 kJ/631 kcal
Forrás: Kiskegyed konyhája 96/1
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 397 kcal, 1660 kJ
Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj
(szív nélkül), 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 4 evőkanál
szójaszósz, 30 dkg zöldborsó
A zöldborsót sós vízben
megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A csirkemájat kockákra vágjuk, és a
fölforrósított olajban megsütjük. A tűzről levéve meglocsoljuk szójaszósszal,
hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért meg a párolt zöldborsót, majd a tűzre
visszatesszük, egy-két percig együtt pirítjuk. Azon forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 340 kcal, 1420 kJ
Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj
(szív nélkül), 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl
húsleves, 6 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 2 db
csillagánizs, 1 csokor friss koriander
A csirkemájat megtisztítjuk, és
falatnyi darabokra vágjuk. A fölforrósított olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk
a frissen reszelt gyömbért, az összezúzott fokhagymagerezdeket, szójaszósszal,
cukorral, csillagánizzsal fűszerezve, a húslevessel felöntve puhára pároljuk
(kb. 20-25 perc).
A tűzről levéve megszórjuk apróra
vágott, friss korianderrel.
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 279 kcal, 1170 kJ
Hozzávalók:50 dkg zsenge zöldbab,
20 dkg darált marhahús, 2 evőkanál olaj, csipetnyi reszelt gyömbér, 1 evőkanál
cukor, 2 evőkanál szójaszósz, só
A zöldbabot megtisztítjuk és
földaraboljuk, sós vízben puhára pároljuk és lecsepegtetjük. A darált marhahúst
a fölforrósított olajban pirosra sütjük. Gyömbérrel, cukorral, szójaszósszal és
kevés cukorral ízesítjük, majd a puha zöldbabot is hozzáadva néhány perc alatt
összepirítjuk. Készíthetjük konzerv zöldbabból is.
Elkészítési idő: 40 perc +
pácolás
Egy adag: 531 kcal, 2220 kJ
Hozzávalók: 2 nagyobb
csirkemellfilé (kb. 40 dkg), 1 kiskanál só, 2 evőkanál szójaszósz, őrölt bors,
2 evőkanál sherry, 4 tojásfehérje, 5 evőkanál kukoricaliszt, 15 dkg darált dió,
a sütéshez olaj
A csirkemellfilét egy nappal
korábban vékony csíkokra vágjuk és sóval, őrölt borssal, szójaszósszal meg a
sherryvel összekeverve, lefedve pácoljuk.
A sütés előtt a tojások fehérjét
habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a kukoricalisztet meg a darált diót, és
kissé megsózzuk. A csirkemell csíkokat ebben megmártva bő, forró olajban
ropogósra sütjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 293 kcal, 1220 kJ
Hozzávalók: 40 dkg tengeri
halfilé, 1 evőkanál búzakeményítő, 8 dkg gépsonka, 1 csokor petrezselyem, 1 l
húsleves, 3-4 szál újhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál sherry, 1-2
evőkanál borecet
A tengeri halfilét falatnyi
darabkákra vágjuk, és a búzakeményítővel meghintjük. A húslevest fölforraljuk,
a haldarabokat beletesszük, és lassú tűzön 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a
fölaprított újhagymát, majd további 5 percig pároljuk. A tűzről levéve
ízesítjük szójaszósszal, sherryvel, ízlés szerint borecettel, majd a
fölaprított sonkával és petrezselyemmel megszórva, forrón kínáljuk.
Hozzávalók: 4 személyre 25 dkg
kicsontozott csirkehús, 2 db édes zöldpaprika, bő olaj a sütéshez; a páchoz:
Egy tojás fehérje, egy-egy evőkanál szójamártás, liszt és étkezési keményítő,
egy teáskanál száraz fehérbor.
A mártáshoz: 3-3 evőkanál
ketchup, 3 teáskanál szójamártás, egy evőkanál méz, két-két evőkanál cukor és
étkezési keményítő, egy dl csirke alaplé.
A kockákra vágott, bepácolt
csirkehúst bő olajban aranysárgára sütjük. Kivesszük, lecsepegtetjük, és
melegen tartjuk.
A megtisztított paprikát cikkekre
vágjuk, és kevés forró olajban gyorsan megpirítjuk, úgy, hogy ropogós maradjon.
Szépen elrendezzük a csirkehúsra.
A mártást felforraljuk, és
óvatosan a húsra öntjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 611 kcal, 2550 kJ
Hozzávalók: 20dkg darált
sertéshús, 20 dkg bambuszrügy, 20 dkg szójacsíra, 1 evőkanál szárított gomba, 2
evőkanál cukor, 2 evőkanál borecet, 1 l húsleves, 2 evőkanál búzakeményítő, 1
közepes fej vöröshagyma, 0,5 dl fehérbor, 2 tojás, só
A szárított gombát beáztatjuk, majd
a bambuszrüggyel együtt apróra vágjuk. A húslevest fölforraljuk, majd
hozzáadjuk a darált sertéshúst, a szójacsírát és a fölaprított bambuszrügyet,
gombát és vöröshagymát. Főzzük 10-12 percig, majd cukorral, sóval és borecettel
ízesítjük. A fehérborral elkeverjük a búzakeményítőt és besűrítjük vele a
levest, végül a fölvert tojásokat vékony sugárban belecsurgatjuk. Átforralva
máris tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 50 perc +
érlelés
Egy adag: 663 kcal, 2770 kJ
Hozzávalók: 40 dkg pontyfilé, 2
db kisebb sárgarépa, 5 dkg zeller, 1 csomó újhagyma, 4 evőkanál olaj, 6
evőkanál ketchup, 2 citrom leve, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál búzakeményítő, 1
kiskanál só, 1 dl sherry
A bundázáshoz: liszt, 2 tojás,
zsemlemorzsa
A sütéshez: olaj
A zellert és a sárgarépát vékony
csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, és az olajon megpároljuk.
Hozzáadjuk a ketchupot, a citromlevet, a cukrot, a sót, beleöntjük a sherryt,
és a búzakeményítővel besűrítjük.
A pontyfilét ujjnyi vastag
csíkokra vágjuk, megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába
bundázva bő, forró olajban pirosra sütjük. Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük,
majd az édes-savanyú mártással leöntve legalább fél napra behűtjük.
Hidegen, citromkarikákkal
díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 430 kcal, 1800 kJ
Hozzávalók: 30 dkg
ananászkonzerv, 2 db húsos zöldpaprika, 20 dkg bambuszrügy, 2 evőkanál olaj, 4
evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál borecet, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál
búzakeményítő, 5 dl húsleves, só
A paprikát megtisztítjuk, és a
bambuszrüggyel együtt vékony csíkokra vágjuk. Az olajt fölforrósítjuk,
beletesszük a paprikacsíkokat, és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a
bambuszrügyet meg az ananászkockákat, és újabb 2-3 percig pirítjuk. A húslevest
elkeverjük a búzakeményítővel, a szójaszósszal, a borecettel, és a cukorral,
majd az egészet a pirított zöldségekre öntjük, és együtt 5-6 percig főzzük. A
tűzről levéve utánsózzuk és melegen kínáljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 585 kcal, 2450 kJ
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 1
kiskanál só, őrölt bors, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor újhagyma, 20 dkg
sárgarépa, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál borecet, 6 evőkanál szójaszósz, 1
nagyobb doboz ananászkonzerv (50 dkg), 2 evőkanál olaj
A sertéshúst vékony csíkokra
vágjuk, majd a fölforrósított olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fölaprított
vöröshagymát, a szójaszószt meg az ananászkonzerv levét és puhára pároljuk. Az
újhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk és fölkarikázzuk, majd a már puha
húshoz adjuk. Együtt pirítjuk 6-8 percig, majd beletesszük az ananászkockákat,
sóval, cukorral, őrölt borssal és borecettel fűszerezzük, majd átforralva máris
tálaljuk.
Csak a mártás összetételében tér
el az édes-savanyú csirkehústól.
Hozzávalók a mártáshoz: 4
evőkanál ketchup, 3 evőkanál borecet, 3 teáskanál szójamártás, egy evőkanál
méz, egy-egy evőkanál cukor és étkezési keményítő, 1,5 dl víz.
A csirke alaplét szecsuani
borssal, sóval, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel, borecettel,
szójamártással, fehérborral ízesítjük és kiforraljuk. A megtisztított
szárnyakat ebben a lében 24 órán át, pácoljuk, majd puhára pároljuk. Kihűtjük
és újhagymával díszítve a saját levében tálaljuk.
A finomra darált halhust
rizskeményítővel, tojásfehérjével és sóval összedolgozzuk. Szójával ízesített
csirke alaplébe szaggatjuk, és külön leforrázott csíkokra vágott leveles
parajjal megfőzzük.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
fehér húsú tengeri hal, 1 ek. liszt, 3 dl olaj
A mártáshoz: 1 kis darab friss
gyömbér, 2 újhagyma, 3 ek. száraz martini, 1 ek. szójamártás, 2 ek. barna
cukor, 1 kk. ecet, 1 ek. pritamin (paprikakrém), konyak
Előkészítés:
A gyömbért megtisztítjuk, és kb.
fél evőkanálnyit vékony csíkokra vágunk.
A hagymát megtisztítjuk, és a
zöldjével együtt karikára vágjuk.
A halat megmossuk, szárazra
töröljük, kb. 5 cm-es csíkokra vágjuk, majd lisztben megforgatjuk.
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben az olajat
felforrósítjuk, a halat 3 percig sütjük benne, majd kiszedjük, lecsepegtetjük.
Újra felforrósítjuk az olajat, visszatesszük a halat, pár perc alatt ropogósra
sütjük, szalvétára szedjük.
A gyömbért összekeverjük a
hagymával, a száraz martinivel, a konyakkal, a szójamártással, a barna
cukorral, az ecettel és a paprikakrémmel, majd ízlés szerint sózzuk.
A serpenyőből kiöntjük az olajat,
hogy csak kb. 1 evőkanálnyi maradjon benne. Beleöntjük a mártást, és kevergetve
kb. egy percig forraljuk, majd visszatesszük a halat, és még egy percig lassú
tűzön pároljuk. A halszeleteket tálra tesszük, és a mártással leöntve tálaljuk.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 1272 kJ/303 kcal
Forrás: Kiskegyed konyhája 98/1
A darálthúst tojással,
rizskeményítővel, sóval, borssal, finomra vágott hagymával és szójamártással
összedolgozzuk. Kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formálunk. A gombócok egyharmadát
párolt rizsbe, egyharmadát metéltre vágott tojáslepénybe forgatjuk, és szitára
téve gőzben megpároljuk. A fennmaradó egyharmadot bő, forró olajban pirosra
sütjük. A gombócokat vegyesen tálaljuk.
Hozzávalók: 25 dkg kicsontozott
sült kacsahús, 1,5 dl száraz fehérbor, egy kávéskanál gyömbér, 2 evőkanál olaj.
Az ízesítéshez: Két evőkanál
szójamártás, egy evőkanál étkezési keményítő, egy kávéskanál cukor.
A szeletekre vágott sült
kacsahúst kevés olajban átpirítjuk. Rátesszük a gyömbért, a borral felöntjük,
és kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk az ízesítőket, felforraljuk és tálaljuk.
Összeállítás: 15 perc.
Sütés-főzés: 30 perc.
Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg
hosszú szemű rizs, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 10 dkg kukorica, 1 1/4 dl olaj,
3 szelet 1 cm-es csíkokra vágott szalonna (ez lehet kolbász, szalámi, sonka, csirke-,
pulyka-, sertés-, marha- stb. hús kínaiasan csíkokra vágva persze - ez mind
megannyi recept, mindig mást főzhetsz). 1/2 kockákra vágott paradicsompaprika,
2 simára kevert tojás, 10 dkg főtt rák (ez szerintem elhagyható, ha nem szereti
valaki vagy drágállja, helyette lehet például sertésvesét alkalmazni apró
kockákra vágva). 2 evőkanál szójamártás.
Elkészítés:
A rizst 3/4 liter vízben kb. 20
percig főzzük. Akkor jó, ha a nedvességet magába szívta és megduzzadt.
Közben a borsót és a kukoricát vízben
megfőzzük, leszűrjük.
A szalonnát az olaj felén
teflonserpenyőben kiolvasztjuk, és a hagymát meg a paprikát belekeverve 1
percig sütjük. Utána a tojást hozzáöntjük, és kevergetve rántottát sütünk
belőle. A serpenyőből kiszedjük, és az edényt kitörölgetjük.
A maradék olajat a serpenyőbe
öntve a rizst 2 percig sütjük benne. A főtt zöldfélét meg a rákot hozzáadjuk, a
tojással összekeverjük. Szójamártással meglocsolva azon forrón tálaljuk.
Jó tudni:
A kínai szakácsok elöljáróban
minden hozzávalót felaprítanak, előkészítenek, a kezük ügyébe rakják. Így az
ételt már a tűzhely mellől el sem mozdulva, percek alatt sütik-főzik meg.
HOZZÁVALÓK: 500g Bélszín, 20g
Pálmacukor, 4 ek. Világos szójaszósz, 2 gerezd Fokhagyma, 40g Újhagyma, 2 db Piros chilipaprika 250g Zöld húsú
paprika 120g Piros húsú paprika,0,8 dl Olaj, 2 ek. Osztrigaszósz, 1/2 ek. Szezámolaj, só, 1/2 Étkezési
keményítő, 2 ek. Víz
KÉSZITÉSE
A bélszint
vékony csíkokra vágjuk.
Egy tálban
összekeverjük a cukrot, a sót és a szójaszószt, beletesszük a húst, majd 30
percig hűtjük.
A
chilipaprikát apró kockákra a paprikákat csíkokra vágjuk.
Egy Wokban
olajat hevítünk, belehelyezzük a húst és megpirítjuk, utána kiszedjük a húst és
lecsepegtetjük.
3 kanál olajat
hagyunk a Wokban, a többit eltávolítjuk, megfonnyasztjuk benne a zöldségeket
2 percig
sütjük, majd belerakjuk a húst, és további 2 percig sütjük.
Meghintjük osztrigaszósszal és
szezámolajjal, alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózzuk.
Az étkezési keményítőt vizzel kikeverjük,
majd az ételhez adjuk, éppen csak összeforraljuk és azonnal tálaljuk.
4-5 személyre
A csirke: a 3 egész (1 kg)
csirkemellet kicsontozzuk, megnyúzzuk, majd laskára vágjuk. A csontból leves
főzhető, a bőrből szintén. A felforrósított vokban10 dkg zsírt olvasztunk
(koleszterin!), megfuttatjuk benne az összeaprított 10 dkg vöröshagymát, majd
egy egész fej zúzott fokhagymát. Beletesszük a csirkedarabokat és fűszerezzük:
só. cukor, citromlé, szegfűszeg és szegfűbors, gyömbér és a fahéj kerül hozzá.
A fűszereket lehetőleg őrölve tegyük bele, ha nincs más, mozsárban is össze
lehet törni. Addig süssük, amíg a csirke kifehéredik, akkor öntsünk hozzá kevés
vizet, hogy legyen egy kis tokányos, magyaros zaftja. (Lehet bő lére is
engedni, de akkor inkább a csirkecsontból főzött, levessel engedjük fel.)
A rizs: a diónyi zsíron
megfuttatott diónyi finomra vágott hagymára tesszük a 30 dkg rizst, sózzuk,
majd 6 dl vízzel és 10 dkg mazsolával kis lángon megfőzzük.
A kókuszmártás: 10 dkg vajon
(Ráma is jó) annyi liszttel, hogy még krémszerű legyen, rántásalapot pirítunk,
de mielőtt bármi színt kapna, beleteszzük a 10 dkg kókuszreszeléket,
összekeverjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy a végén, felfőzés után
tejföl-sűrűségű maradjon. Főzés közben csipet só és érzés szerint cukor kell
hozzá, mert egy picit édesnek kell lennie.
Változat: akinek nem ízlik a
fenti: csirkepörkölt, galuska, savanyúság.
Hozzávalók: 1 szép kínai kel,
(egyben, jól megmosva!), 2 dl konyak., Répa, zöldborsó, morzsolt kukorica
(diétázóknak és húsellenzőknek). Darált vagy nagyon apróra vagdalt hús
(húsevőknek). 1-2 db tojás fehérje (kemény habbá kell verni).
A zöldséget pároljuk (mikróban,
lefedve, víz nélkül) majdnem puhára, fűszerezni ízlés szerint lehet. A húst
pároljuk (mikróban, kevés vajjal, apróra vágott hagymával) fűszerezni ízlés
szerint lehet.
A párolt anyagokat óvatosan
összekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjével.
Ezzel a masszával megkenjük a
kínai kel belsejét úgy, hogy az egyes levélrétegek alá kenünk egy-egy réteget.
(Esetleg körül lehet kötözni, de
ha friss volt a kínai kel, akkor azt sem kell. A lényeg, hogy formája
megmaradjon.)
Leöntjük az alábbi sajtmártással:
1/2 kg sűrű és forró besamel mártásba belekeverünk 20 dkg reszelt sajtot (az
sem baj, ha többféle sajt, a füstölt sajttal pedig még finomabb), és 1 kis
tubus tejszínes krémsajtot, 1/2 dl konyakot, a többit pedig megiszogatom (ZTK),
már csak a hangulat kedvéért.
Ezzel leöntjük (teljesen
bekenjük) a vajazott tepsire tett kínait, forró sütőben kezdjük a sütést,
szinte azonnal csökkentjük a hőt. Kb. 15-20 perc után kész. Lehetőleg forrón
szeletelve tálaljuk, de hidegen is jó.
Ez lehet bárminek a körete, de
önállóan is finom.
Hozzávalók: 1 kukoricakonzerv (25
dkg), 2 erőleveskocka, 2 tojás, 1 evőkanál vodka, 1 mokkáskanál fehér bors, 2
dkg kukoricaliszt, gyömbér, petrezselyem, zellerzöld, só
Elkészítés: Egy liter vízzel és a
kockákkal főzz levest, s lassú tűzön 10 percig forrald benne a körömnyi
gyömbért, majd tedd bele a lecsorgatott kukoricát. Közben a pépesre vágott
zellert, a sót és a fehérborsot keverd össze a vodkával, majd add hozzá a kevés
hideg vízben feloldott kukoricalisztet. Ha a leves újra felforrt, keverd bele
ezt a pépet, s forrald tovább, míg be nem sűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről,
dobd ki belőle a gyömbért, s a két összehabart tojást - lassú keverés mellett -
gyorsan öntsd bele a forró lébe.
Hozzávalók: 30 dkg mirelit
kukorica (vagy 1 doboz konzerv, levével együtt), só, pici cukor, 10 dkg rizs,
10 dkg sárgarépa, 2 dkg kukoricakeményítő, 8 dkg vaj, 1 db tojás, 1/2 cs.
petrezselyemzöld, 3 dkg vöröshagyma, 1,5 dl tej.
A hasábokra vágott sárgarépát
(kb. 3 cm hosszú, fél cm széles) kevés olajban megpirítunk (igy szebb lesz a
leves színe), majd csontlében feltesszük főzni (vagy 1 l víz + 2 csirkeleves
kocka). Sóval, cukorral ízesítjük. Ha megpuhult a kukorica, és a sárgarépa,
liszt és tej keverékével behabarjuk, és jól kiforraljuk. A rizsgombócokat külön
főzzük meg sós vízben, és a levesbe tesszük. Rizsgombóchoz a megpárolt rizst
összekeverjük a vajban megfuttatott hagymával, petrezselyemmel, sózzuk, és a
tojással összeállítjuk. Kb. 15 percig főzzük.
Áztassunk fél kiló fészket hideg
vízben egy éjszakát. Csurgassuk le és főzzük lobogó vízben. Csurgassuk le újra.
Csináljuk ezt kétszer. Tisztítsuk meg a fészket minden tolltól és apró
darabtól!
Tegyük a fészket fazékba, öntsünk
rá vizet, és csináljunk levest. Vágjunk 1/4 kiló sertést apróra, adjuk a
fészekhez. Lassú tűzön két órát főzzük. Tegyünk bele egy kanál szójaszószt, egy
csipet sót.
Öntsük tálba, szórjuk meg apróra
vágott csirkehússal, főtt sonkával és kínai petrezselyemmel (koriander zöldje).
Hozzávalók: 25 dkg sovány
sertéshús vékonyan szeletelve), 1 evőkanál olaj, 15 dkg vékonyan szeletelt
gomba, 2 sárgarépa, 1 zeller zöldje, 1,5 l csirke erőleves, 10 dkg parajlevél
apróra vágva, 1 egész tojás felverve, 2 evőkanál liszt, 0,5l víz, só
Olajban pároljuk meg a
sertéshúst, majd adjuk hozzá a gombát, sárgarépát, zeller zöldjét és további
5-6 percig pároljuk.
Öntsük hozzá a levest, a
parajlevelet, és forraljuk fel. Mikor felforrt, állandó keverés mellett, adjuk
hozzá a tojást. Végül a vízben feloldott lisztet keverjük hozzá, és folytonos
keverés közben várjuk meg, míg kissé megsűrűsödik.
Legvégén ízlés szerint sózzuk.
A vékony csíkokra vágott
marhahátszínt szójamártással. fehérborral és rizskeményítővel 2 órán keresztül
pácoljuk. A hust forró olajban gyorsan megpirítjuk, a páclével ízesítjük, és a
tányér közepére halmozzuk. Főtt brokkolival körberakva tálaljuk.
Hozzávalók: 25 dkg kicsontozott,
letisztított hús, egy evőkanál gyömbér finomra vágva, 2 evőkanál szezámolaj, 3
cm póréhagyma ferde karikára vágva.
A páchoz: Egy evőkanál étkezési
keményítő, ízlés szerint só, bors.
A vékony csíkokra vágott húst 10
percig pácoljuk. Forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a gyömbért, pirítsuk
meg. Adjuk hozzá a pácolt húst, gyors, erőteljes keveréssel három percig
süssük. Tálaláskor szórjuk meg a póréhagymával.
(A Vörös Sárkány ízei)
Hozzávalók 4 személyre: 1
konyhakész pecsenyekacsa, 3 újhagyma, 5 ek. szójamártás, 3 ek. vodka, 1 ek.
konyak, 3 ek. barna cukor
Előkészítés: Egy nagy lábasban
felforralunk kb. 3 dl vizet, a kacsát a lobogva forró vízben 4-5 percig
forraljuk (egyszer-kétszer megforgatjuk), majd beforraljuk a víz kétharmadát. A
hagymát megtisztítjuk, zöldjét levágjuk, a fehér részét egyben hagyjuk. A
kacsához adjuk a hagymát, a szójamártást, a vodkát és a konyakot, majd újra
felforraljuk, és lefedve lassú tűzön 30 percig pároljuk. Félidőben megfordítjuk
a kacsát.
Elkészítés:
Hozzáadjuk a barna cukrot, és az
egészet még kb. 1.5 óráig pároljuk.
A kacsát mártásával tálaljuk,
ízlés szerint adhatunk mellé néhány szelet ananászt.
Melegen rizzsel, hidegen
salátával kínáljuk.
Munka: kb. 5 perc
Fogyasztható: kb. 2.5 óra múlva
1 adag: 2950 kJ/702 kcal
Forrás: Kiskegyed konyhája
Hozzávalók: 1 kg kínai kel, 4
főtt tojás, 20 dkg gomba, 1 ek margarin, 1 dl tejföl, 1 dl tej, só, 1 ek
finomra vágott petrezselyemzöld
A megtisztított, felszeletelt
gombát a margarin felén, kevés sóval, petrezselyemzölddel megpároljuk. A kínai
kelt leveleire szedjük, megmossuk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben 1-2
percig főzzük. Kiszedjük a vízből, lecsöpögtetjük.
A maradék margarinnal kikenünk
egy tepsit vagy jénait, belerakjuk a levelek felét. Rá a párolt gombát és a
felkarikázott kemény tojást. Tejjel elkevert, sós tejfölt csöpögtetünk rá,
befedjük a maradék levelekkel. Rálocsoljuk a maradék tejfölt, rászórjuk a
maradék petrezselymet, és a sütőben átforrósítjuk.
Hozzávalók: 24 dkg rizs, 10 dkg
sertéstarja, 5 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 evőkanál
szójamártás, 4 evőkanál olaj, 10 dkg garnélarák, 1 kávéskanál rizspálinka, 1
kávéskanál szezámolaj, csipet őrölt bors.
Készítése: A hagymát
megtisztítjuk, apróra vágjuk. A rizst megfőzzük, a zöldborsót megpároljuk. A
sertéstarját kisütjük, és csíkokra vágjuk. A tojást felverjük, szójamártással
elkeverjük, és forró olajon omlettként kisütjük. Az omlettet is csíkokra
vágjuk. Olajon a hagymát, rákot állandó keveréssel megpirítjuk, hozzátesszük a
húscsíkokat, zöldborsót, a főtt rizst, és néhány percig együtt sütjük.
Szezámolajjal megszórva tálaljuk.
A vékony szeletekre vágott gombát
és bambuszrügyet csirkealaplében megfőzzük. Sóval, borssal ízesijük. A felvert
tojást a forrásban lévő levesbe csurgatjuk. Tálalás előtt vékony csíkokra
vágott kígyóuborkát és paradicsomot adunk hozzá.
A vékony csíkokra vágott gombát,
sonkát, póréhagymát, és a vékony szeletekre vágott bambuszrügyet 3 percig
főzzük csirke alaplében (adagonként 2 dl.). Ezután szójamártást, borecetet
hidegvízzel kikevert rizskeményítőt és zöldborsót adunk hozzá, majd 2 perci
forraljuk. A forrásban lévő levesbe felvert tojást csurgatunk, csili mártással,
sóval, borssal ízesítjük.
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg
finomra darált sertéshús, 2 ek. szójamártás, 1 ek. cherry, 1 tk. barna cukor, 1
tk. Kukoricakeményítő, 1 tojás, 8 dkg üvegtészta, 3 gomba, 25 dkg kínai kel,
kis darabka friss gyömbér vagy 1 kk. gyömbérpor, 2 újhagyma, 1 ek. olaj
Előkészítés: A darált húshoz
adjuk a szója mártást, a cherryt, a barna cukrot, a kukoricakeményítőt és a
tojást. Az egészet jól összekeverjük, majd 12 darabra osztjuk. Belisztezett
kézzel gombócokat formálunk belőlük, és hűtőben 30 percig pihentetjük. Az
üvegtésztát kb. 15 percre langyos vízbe áztatjuk (amíg megpuhul).
A gombát megtisztítjuk,
szeletekre vágjuk. A kínai kelt és gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra
vágjuk. A zöldhagyma zöld részét levágjuk, a fehér résznek lehúzzuk a külső
héját, a hagymát hosszában vékony csíkokra vágjuk.
Elkészítés:
Serpenyőben felforrósítjuk az
olajat, a húsgombócok minden oldalát megpirítjuk benne (kb. 5 perc), majd
kiszedjük.
A visszamaradt olajba beledobjuk
a gyömbért, a hagymát, a kínai kelt, a gombát, és kevergetve 3 percig sütjük.
Megsózzuk a zöldségeket, jól
összekeverjük, visszatesszük a húsgombócokat, hozzáadjuk a lecsepegtetett
üvegtésztát, kevés vizet öntünk hozzá (1-2 ek.), majd letakarva pár percig
pároljuk. Mélyebb tálkákban tűzforrón tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 1588 kJ/378 kcal
Forrás: Kiskegyed konyhája
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
kacsamell, 1 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál szójaszósz, 10 dkg főtt sonka,
1-2 póréhagyma, 3-4 evőkanál mogyoróolaj, 1,5-2 dl zöldségleves, 1 evőkanál
száraz cherry, só.
A filézett kacsamellről ne
szedjük le a bort és a zsírt, így vágjuk másfél centis kockákra. A szójaszószt
keverjük ki a kukoricaliszttel, tegyük a húsra, jól keverjük át, és hagyjuk
állni fél óráig. A sonkát vágjuk 1 centi széles csíkokra, a megtisztított
póréhagymát előbb 4-5 centis darabokra, majd csíkokra. Az olaj felét
forrósítsuk fel a serpenyőben, és állandóan kevergetve 2-3 percig pirítsuk meg
benne a húst, majd vegyük ki, és öntsük ki a maradék olajat is. A friss olaj
másik felével pirítsuk 2 percig a póréhagymát, tegyük bele a sonkát, pirítsuk
együtt még egy percig. Adjuk hozzá a levest és a cherryt, ízlés szerint sózzuk,
tegyük bele a húst is, és az egészet – ugyancsak kevergetve – pirítsuk-pároljuk
még 3-4 percig. Ha kell, öntsünk hozzá még egy kis levest. Nagyon forrón
tálaljuk.
Daraboljunk két békát, forgassuk
meg három tojás, három kanál kukoricaliszt, négy kanál szójaszósz és egy kis
bor keverékében. Süssük ki a békacombokat forró zsírban, egyenként, mint ahogy
a fánkkal tennénk. Tálaljuk alap lében főtt karfiollal, bambuszrüggyel,
zöldbabbal, és petrezselyemzöldjével.
Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg
tofu, 6 dkg sertés- vagy borjúmás, 10 dkg nagyon vékonyra szelt sertés- vagy
csirkehús, 4 szárított kínai gomba, 1 összevagdalt újhagyma, 2 tört
fokhagymagerezd. 1 ek. gyömbérpor, 1 reszelt sárgarépa, 2 vékonyra szelt
zeleriszár, 1-2 kimagozott, összevagdalt, csípős paprika, 2 ek. olaj, 6 dkg
felszeletelt bambuszrügy, 1 1/4 l víz, 2 kk. csirkeleves-por. 2 ek.
szójamártás, 1 ek. borecet, 2 ek. összevagdalt friss koriander, 1/2 kk. durvára
tört bors, 3 simára kevert tojás
Elkészítés:
A tofut, a májat és húst vékony csíkokra vágjuk.
A gomba tönkjét eltávolítjuk, kidobjuk, a kalapját
összevagdaljuk. A gombát a hagymával, a fokhagymával, a gyömbérrel, a répával,
a zellerivel és a paprikával az olajon 2 percig sütjük. A húst és a
bambuszrügyet belerakva még rövid ideig a tűzön hagyjuk.
A vízzel felengedjük, és a csirkeleves-porral meg a szójamártással
ízesítve 4 percig forraljuk.
A tofut és májat belekeverjük, ecettel, korianderrel és
borssal fűszerezzük.
Ekkor a tojást vékony sugárban,
kevergetve belecsorgatjuk, hogy szálassá váljon.
Forrón tálaljuk.
Összeállítás: kb. 35 perc
Főzés: kb. 15 perc
Forrás: Kínai ízek
Az egész tojásokat szójamártással
és rizskeményítővel elkeverjük. A hajszálvékony szeletekre vágott sertéskarajt
ebben a masszában pácoljuk 25 percig. A szeleteket egyenként szezámmagba
forgatjuk, és bő forró olajban aranysárgára sütjük.
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 3
gerezd fokhagyma, 2 kiskanál őrölt gyömbér, 1 kiskanál reszelt szerecsendió,
olaj, 50 dkg marhahús, (pulyka felsőcombból, vagy sertés combból is finom, 5
evőkanál édes szójaszósz
Az apróra vágott hagymát, az
összezúzott fokhagymát, a gyömbért és a szerecsendiót kevés olajon megpirítom.
Hozzáadom a kockákra vágott
marhahúst, tovább pirítom, majd beleöntöm a szóját és egy kevés sót. Lefedve,
Kb. háromnegyed óráig párolom, közben kevés vizet adok hozzá.
Párolt rizzsel körítem, és
indonéz salátát kínálok hozzá.
(Kínai meleg előétel)
A tavaszi tekercs talán a
legismertebb kínai előétel, de nyugodtan adhatjuk főfogásnak egy kiadós leves
után, vagy önálló vacsoraételnek is. Nagy előnye, hogy jó előre
előkészíthetjük, és tálalás előtt csak ki kell sütni. Nagyon sokféle - húsos és
hústalan - töltelékkel készül, de mindannyinak alapja a fűszerekkel párolt
kínai kel.
A szokásos módon tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, palacsinta-méretű
négyzet- vagy téglalap alakú lapokra vágjuk.
Használhatunk helyette kész
réteslapot, de nagyon finom "közönséges" palacsintával is.
A lapok közepére helyezünk két
púpos kanálnyi tölteléket, hosszúkásan elrendezzük, a tészta három oldalát felhajtjuk,
majd a negyedik oldal irányába feltekerjük. A tekercset, felvert tojásfehérjébe
forgatjuk, majd bő, forró olajban pirosra, ropogósra sütjük.
Forrón tálaljuk, külön tálkában
szójamártást adunk hozzá.
Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához: 20 dkg
kukoricaliszt, 2 dkg finomliszt (búza), víz, csipet só, fél felvert tojás,
A töltelékhez: 4 szárított kínai
feketegomba, 20 dkg csirkemell, 1 teáskanál kukoricaliszt, 1 sárgarépa, 1-2
újhagyma, 1 evőkanál mogyoróolaj, 7 dkg babcsíra, 1-2 evőkanálnyi csípős
szójaszósz, 1 evőkanál száraz cherry, 5 dkg főtt garnélarák, csipetnyi ötfűszer
keverék, só, olaj a sütéshez.
A tészta hozzávalóiból keverjünk
sűrű palacsintatésztát, és hagyjuk állni fél óráig. A gombát áztassuk meleg
vízben öt percig. A kicsontozott csirkemellet vágjuk keresztben csíkokra, kis
tálba téve hintsük meg kukoricaliszttel, forgassuk át, és ezt is hagyjuk állni
néhány percig. A meghámozott sárgarépát előbb vágjuk 4-5 centis darabokra, majd
vékony csíkokra. A hagymát is vágjuk fel csíkokra, vagy vékony karikákra.
Aprítsuk fel a lecsepegtetett gombát is, amelyről levágtuk a szárát.
Serpenyőben forrósítsunk kevés olajat, és folytonosan kevergetve együtt
pirítsuk benne 2-3 percig a gombát, a sárgarépát, a hagymát és a babcsírát. Tegyük
bele a csíkokra vágott húst, a szójaszószt, az ötfűszer keveréket, és pirítsuk
együtt még 2-3 percig, illetve addig, amíg a hús kifehéredik. Az egészet öntsük
ki egy tálba, keverjük hozzá az apró, főtt rákokat, és hagyjuk kihűlni. A
pihentetett tésztából süssünk nyolc palacsintát. A tölteléket osszuk nyolc
részre, formázzunk belőle kis rudakat, helyezzük a palacsintára, s hajtogassuk
rá a tésztát úgy, hogy előbb két oldalról hajtjuk rá a töltelékekre, megkenjük
tojásfehérjével, ráhajtjuk a visszamaradt két szél egyikét, azt is megkenjük, s
ráhajtjuk az utolsó szélét.
Az egészet nyomkodjuk össze, hogy
a palacsinták ne nyíljanak szét sütés közben. Bő forró olajban süssük ki 4-5
perc alatt minden oldalán aranybarnára, de egyszerre csak keveset téve a
serpenyőbe. Ami már kisült, tartsuk a sütőben melegen, hogy egyszerre adhassuk
forrón az asztalra. Önmagában is kitűnő, még inkább különböző ízű mártásokba
mártogatva.
Hozzávalók 4 személyre: 10 fekete
fafül gomba, 4 gomba, 5 dkg zöldbab, 1 szál sárgarépa, 10 dkg karfiol, 10 dkg
brokkoli, 10 dkg uborka, 4 ek. olaj, 1 ek. barna cukor, 1 ek. szójamártás, 1
ek. kukoricakeményítő
Előkészítés: A fafül gombát
langyos vízbe áztatjuk, megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük. A babot
megtisztítjuk, megmossuk, kis darabokra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk,
vékony csíkokra vágjuk. A karfiolt és a brokkolit kis darabkákra szedjük,
megmossuk, leszárítjuk. A beáztatott gombát kinyomkodjuk. Az uborkát megmossuk
és megtöröljük, majd héjastól gyufaszálnyi csíkokra vágjuk.
Elkészítés:
Wokban vagy nagyobb serpenyőben
felforrósítjuk az olaj felét, beletesszük a fekete gombát, a sárgarépát, a
babot, a karfiolt és a brokkolit, 1 percig kevergetve sütjük, majd megszórjuk a
barna cukorral, hozzáadjuk a szójamártást, csipet sót, pár másodpercig
kevergetjük, majd kivesszük.
A wokot konyhai papírtörlővel
kitöröljük, beletesszük a maradék olajat, felforrósítjuk, hozzáadjuk a gombát,
az uborkát, csipet sót. 1 percig kevergetve sütjük, majd visszatesszük a félretett
zöldségeket, és jól összekeverjük.
A kukoricakeményítőt
összekeverjük 1 ek. vízzel, és besűrítjük vele a zöldség mártását.
Hidegen, melegen fogyasztjuk.
Tipp: Más zöldséget is tehetünk
bele (zöld, piros paprikát, kukoricát, szójacsírát, bambuszrügyet).
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 adag: 890 kJ/212 kcal
Forrás: Kiskegyed konyhája
A sertésaprót finomra daráljuk,
reszelt gyömbérrel, szójamártással, sóval, törött borssal és egy kevés olajjal
összedolgozzuk. Levestésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és 5 x 5
cm-es rombuszokat vágunk belőle. A tésztalapocskákat megtöltjük a töltelékkel,
szorosan felcsavarjuk, és a két végét összenyomjuk.
Adagonként 2dl alaplevet
forralunk, szójamártással ízesítjük, és a töltött tésztákat belefőzzük (kb.5
perc). A végén beleforralunk külön leforrázott és csíkokra vágott spenótot.
A csirke alaplét szecsuani
borssal, sóval, borssal, gyömbérrel, csillagánizzsal, borecettel ízesítjük és
kiforraljuk. A megtisztított zúzákat ebben a lében puhára főzzük. Kihűtjük, és
24 órán keresztül pácoljuk. Tálaláskor a páclével együtt adjuk, a tetejére,
vékony szeletekre vágott újhagymát teszünk.
|