Dr. Náray Zsolt
egykori főigazgatónk
emléktábla-avatására
készült ideiglenes honlap


Frissítve 2015. augusztus 26-án


A mindenkori legteljesebb névsor található, melyhez a jelszót mindenkihez e-mailben juttattuk el.
Többek kívánságának eleget téve a névsor Excel-fájlban is rendelkezésre áll, mely a pdf-fájléval azonos jelszóval nyitható meg.
Az egyes nevek után látható @ azt jelenti, hogy az illető e-mail címét valaki megadta ugyan, de az vagy hibás, vagy elavult már.
A névsorban szeretnénk megjeleníteni mindenkinek a neve mellett a részlegét, és a -tól -ig évszámpárt, amig az SzKI munkatársa volt. Végül mindazok e-mail címe is itt jelenik meg, akik az oldal alján található regisztrációt kitöltve, a b) pontot bejelölve elküldik. Ezt helyettesítheti egy e-mailben megírt hasonló tartalmú nyilatkozat.
Azon kollégáink listája, akik már végleg eltávoztak közülünk, található.

Külön oldalt nyitunk a 2011. március 24-én lezajlott bemutatkozó előadásunkkal kapcsolatos eseményekről. Az előadásokon készült videófelvételek linkjei itt találhatók. Mint arról korábban körlevélben már mindenkit tájékoztattunk, a Neumann Társaság rendezésében elindított „A számítástechnika nagy műhelyei” c. előadássorozatról van szó, melynek keretében ezt megelőzőleg a KFKI, a SZTAKI és a KERSZI tartotta meg előadását.


Fontos információ!

Bár az oldal frissítése jelentősen megritkult, a névsor aktualizálását – ha abban változás történik – változatlanul elvégzem. Ilyenkor a frissítés dátuma (az oldal tetején, a logó alatt) változatlan marad.

Két esemény, amelyekről körlevélben tudósítottam, itt található:
1. Az évenkénti koszorúzás a Donáti utcában 2015-ben: Koszorúzás a Donáti utcában – Gyenes Mária visszaemlékezése 2015.05.08-án.
2. Az esemény Reszler Ákosnak köszönhetően ezúttal is a Recognita Nuance helyiségében zajlott: SzKI-klubnap – Tállai Benedek visszaemlékezése 2015.07.08-án.


Kedves Kollégák!

A legfrissebb beszámolnivaló a 2014. június 18-án megtartott SzKI-klubnapról szól, amelyen Reznyikov Garijnak az SZKI ESZR-tevékenységéről szóló előadására került sor. Klubnapunkat Reszler Ákosnak köszönhetően ezúttal is a Recognita Nuance cégnél, a Váci út 141. sz. alatt tartottuk. Az eseményen sajnálatosan kevesen (25-en) vettünk részt, ami részben talán annak is köszönhető, hogy kicsit belenyúltunk a nyaralási időszakba. Az eseményről hangfelvételt is készítettem, hogy azok, akik szívesen jelen lettek volna, meghallgathassák az eseményen elhangzottakat.Ezúttal egy körlevélben már szétküldött szomorú hír kapcsán kerül sor az oldal frissítésére. Ide másolom a körelvél szövegét:

„Szomorú alkalomból jelentkezem ismét. Megint eltávozott közülünk egy kolléga, akit szinte mindannyian ismerhettünk.
Sándor a kezdetektől a cég felszámolásáig SzKI-s volt. Sőt, azt követően, hogy az Alkotmánybíróság a Donáti utcai épületet átvette, karbantartóként továbbra is ott dolgozott.
Az évenkénti koszorúzások alkalmával mindig találkozhattunk vele.


Emlékét mi, egykori kollégái is megőrizzük!”


Egyúttal ide másolom az egyik válaszlevelet:

„Kedves Tibor!

Mihalkó Sándor gyászjelentését olvasva tudatom Veled, hogy Sanyi csoportvezetője, Szmodits Zoltán augusztus 7-én, 72 évesen halt meg. Temetése 23-án volt.

Üdvözlettel
Tasnádiné, Kriszta”


Teszem ezt két okból is: Egyrészt, hogy ezt a szomorú hírt is megosszam a kollégákkal, másrészt azért, hogy megragadjam az alkalmat egy kérés közzétételére: Kérek mindenkit, hogy akinek tudomására jut egy kolléga eltávozása, az ezt tudassa velem lehetőleg még a temetés előtt! Így ugyanis lehetőség nyílik rá, hogy akik szeretnék, azok végső búcsút vehessenek tőle. Ez sajnos Szmodits Zoltán esetében nem volt lehetséges. Pedig talán őt is szívesen elkísérte volna néhány kollégája az utolsó útjára...


2013. május 29-én, az NJSzT és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös szervezésében Kovács Győző emlékkonferenciát tart. A meghívó a helyszínnel és a programmal itt olvasható.

Koszorúzás 2013

Ismét eltelt egy év. Ebben az évben is május második péntekén (ami ebben az évben 10.-én lesz), a megszokott időben, 15 órára tervezzük a koszorúzást.
Az Alkotmánybírósággal az egyeztetés és a körlevél kiküldése megtörtént. Ha valaki nem kapta meg, kérem, hogy jelezze egy e-mailben!Ismét egy szomorú halálhírről kell beszámolnunk:

Dr. Kaliszky Sándorné,
mindannyiunk szeretett Klárija

életének 77. évében, 2013. március 10-én elhunyt.
Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük.


2013. április 8-án, a Farkasréti temetőben, nagyszámú gyászoló jelenlétében elbúcsúztattuk Klárit. A pap beszédét követően az SzKI részéről Végső László emlékezett meg róla, a szeretett munkatársról. A búcsú beszéd itt hallgatható meg.Kedves Kollégák!

A legutóbbi körlevél kiküldésekor tapasztaltam, hogy mostanra sok kollégával vesztettük el a kapcsolatot (jelenleg 52-en vannak), mivel e-mail címük időközben megszűnt, vagy megváltozott. Az érintettek felsorolása itt található.

Megrendülten, szomorú szívvel tudatjuk, hogy

Kovács Győző

életének 80. évében, 2012. december 18-án elhunyt.
Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük.

A gyászhír az NJSZT honlapján itt olvasható.2013. január 9-én a szekszárdi Alsóvárosi temetőben elbúcsúztunk Győzőtől, eltemettük Őt.
Családja, népes rokonsága, tisztelői mellett megjelentek Szekszárd város képviselői, a szekszárdi barátok, egykori iskolatársak és az I.Béla Gimnázium Győzőt nagyrabecsülő diákjainak népes csapata.
Szakmai ismerősök sokasága jött Budapestről, de Szegedről is. Az SzKI-s munkatársak többsége bérelt busszal érkezett.
Sokan álltunk a ravatal körül.
Gondolatban emlékeztünk és hallgattuk az életéről, emberi tulajdonságairól, munkássáról szóló megemlékezéseket, méltatásokat.

A temetkezési vállalat képviselője, Szegedi Zoltán Győző személyét bemutató, fiatalabb éveit ismertető beszédét követően a szekszárdi önkormányzat képviseletében Csillagné Szántó Polixéna méltató szavai következtek, aki természetesen első sorban Győző szekszárdi kötődéséről, így köbbek közt 2003-as díszpolgárrá választásáról emlékezett meg.
Ezt követte Havass Miklós, az NJSZT egykori elnöke, aki Győzőről, mint az NJSZT valamikori aktív, később örökös elnökéről mondott megható szavakat.
Az Szki nevében megszólalók következtek ezután: először Dömölki Bálint, aki főként a Győző Szki-s korszakát megelőző időszakról, a fiatal fejlesztő mérnökről beszélt, utána pedig Németi Tibor, aki arról a húsz Szki-s évről, amely Győző legtermékenyebb, saját maga számára és az Szki számára egyaránt legfontosabb időszaka volt.
Őket ismét egy szekszárdi megszólaló, az I. Béla gimnázium igazgatónője, Hajós Éva követte, aki a fiatal tehetségek felkutatását célzó számítógépes versenyekről szólt elsősorban. A legutóbbi, 2012-es versenyről képi anyag is található a neten.

Számunkra, egykori kollégái számára, beleértve a nála 15-20 évvel fiatalabbakat is, ő mindig egyszerűen csak Győző volt. Nem véletlenül. Egyrészt mert ő maga is ezt preferálta, másrészt, mert közvetlen, mindig kedves, nyitott stílusához ez illett a legjobban. Meglepve hallottam a szekszárdi megemlékezőktől, hogy náluk Győző bácsi volt a megszólítás. No persze, az iskolások esetében ez természetes is, bár számomra (és gyanítom ezzel nem vagyok egyedül) ő akkor sem lett bácsi, amikor egészségi állapota miatt a járása kicsit lelassult.
A szellemi frissessége, a humora, a közvetlensége az utolsó pillanatokig egy dinamikus, és ezáltal fiatalos ember benyomását keltette.

Így is fogunk emlékezni rá!


A temetésről a Szekszárdi Vasárnap c. újság január 13-i száma is megemlékezett.
További szekszárdi megemlékezést olvashatunk a Szekszárdi Hírhatár c. online magazinban.Ezúton szeretném tolmácsolni feleségének, Kovács Katának a köszönő szavait:

Kedves SzKI-s Csapat!

Mindenkinek köszönöm, hogy tegnap együtt voltunk!

(Oldalakat tudnék írni a tegnapi napról és előzményeiről, de maradjunk a fenti mondatnál, ami legjobban kifejezi valamennyiünknek a lényeget.)

Szeretettel: KataAz egykori OVK-sokat képviselő Kiss Sándor felvétele

A képre kattintva további képek tekinthetők meg.

Győzőről a MÜM–SZÁMTI–OVK Facebookos honlapján is megemlékeztek.

A búcsúztató beszédek az alábbi sorokra kattintva hallgathatók meg:

1. A temetkezési vállalat delegáltja, Szegedi Zoltán;
2. Csillagné Szántó Polixéna a szekszárdi önkormányzat részéről;
3. Havass Miklós az NJSZT nevében;
4. Dömölki Bálint és Németi Tibor az Szki nevében;
5. Hajós Éva, az I. Béla gimnázium igazgatója;
6. Zárszó.Tisztelt Kollégák!

Fél év elteltével, 2013. november 23-án – ismét Reszler Ákos kollégánknak köszönhetően, aki a helyszínt biztosította számunkra – megtartottuk második klub-összejövetelünket. A többség kívánságának megfelelően ezúttal csak egyetlen előadás hangzott el, amelyet Németi Tibor tartott. Ezt Reszler Ákos bevezetője előzte meg, majd néhány, az előadást követő kérdés után kötetlen beszélgetésekkel folytatódott és fejeződött be a jó hangulatú találkozó.

A helyszínen készült hangfelvételek:

1. Reszler Ákos bevezetője, cégének ismertetése;
2. Németi Tibor előadása;
3. Egy rövid történet Németi Tiborról;
4. Még egy sztori Németi Tibor előadásában;
5. A Recognita sorsa;
6. Végül Reszler Ákos a Nuance-ról beszél.


Koszorúzás 2012

Az előzetes terveknek megfelelően 2012 május 11-én, ezúttal az avatást követően harmadszor is megkoszorúztuk egykori főigazgatónk emléktábláját. Az eseményen készült hangfelvételek itt meghallgathatók:

1. Bevezető és Lakatos József Péter versmondása (1)
2. A megemlékezés bekonferálása
3. Binder László megemlékezése
4. Összekötő szöveg
5. Lakatos József Péter versmondása (2)
6. A koszorúzás bekonferálása Koszorúzók voltak: Reznyikov Garij és Sipka László
7. Az ünnepség végének bejelentése

A koszorúzás alkalmával készült képekTisztelt Kollégák!

2012. április 12-én Reszler Ákos jóvoltából a Nuance-Recognita Váci úti helyiségében megtartottuk első SzKI-klubdélutánunkat. Mindazok számára, akik nem tudtak jelen lenni az eseményen, vagy az előadásokat ismét meg szeretnék hallgatni, a három előadás hangfelvétele itt elérhető:

1. Reszler Ákos bevezetője és Csendes József "SzKI - French Connection" avagy a CII - R10-ről szóló előadása;
    Csendes József előadásának nyomtatott változata, képekkel;
2. Reszler Ákos rövid közbevetése
3. Kovács Győző ausztráliai útibeszámolója;*
4. Nyáriné Grófcsik Erika előadása az OSZK részére készült dokumentációs szoftverről.

* Egy lábjegyzet Győző előadásához:
Az Országh-féle Angol-Magyar Nagyszótár 2. kötetének 79. oldalán az outback címszó megtalálható:
(Aust) I. a, isten háta mögötti, a vadonban levő/élő II. adv, az isten háta mögött III. n, távoli, elhagyott vidék, isten háta mögötti terület/hely [messze a lakott helyektől az ausztráliai kontinenesen]
Ugyanakkor szerintem bátran feltételezhetjük, hogy nem csak az angolból nyelvvizsgázók, de a vizsgáztatók zöme sem ismeri ezt a fogalmat.


Koszorúzás 2011

Ezúton is beszámolunk róla, hogy az előzetes terveknek megfelelően, 2011. május 20-án, pénteken délután a Donáti utcában megkoszorúztuk egykori főigazgatónk, Dr. Náray Zsolt emléktábláját.Az eseményen Dr. Dömölki Bálint mondott beszédet.
A megemlékező beszédet itt lehet megtekinteni és meghallgatni.A két koszorúzó Gyenes Mária és Endrődy Zsuzsa volt.

A koszorúzást néhány spontán hozzászólalás követte.
A megszólalók az elhangzás sorrendjében:

    

Endrődy Zsuzsa • Gyenes Mária • Sipka László • Kovács Győző
és még egy egész rövid részleten külön
Jankó Gézáné

A videófelvételek készítése során történt egy kis malőr. Kovács Győző hozzászólását követően nem kapcsoltam ki a felvevőt, és így szándékom ellenére egy kis kép nélküli hangrészlet került a felvétel végére. Majd mikor Jankó Gézáné hozzászólását el kezdtem volna felvenni, valójában akkor állítottam le a kamerát. Az utolsó kis bejátszás részletet akkor kezdtem el felvenni, mikor mindezt észrevettem, és ezért Jankó Gézáné hozzászólása egy torzó lett, amiért mindenek előtt tőle szeretnék elnézést kérni.

A koszorúzás alkalmával készült képek


Koszorúzás 2010

Az avatás első évfordulóján, 2010. május 14-én, pénteken megkoszorúztuk az emléktáblát.

Az eseményről szóló beszámoló , Végső László koszorúzási beszéde pedig olvasható.
A két koszorúzó Kovács Gyöegyné (Tóth Emőke) és Marosi István volt.
A koszorúzás alkalmával készült képek

Az avatásra készült kis füzet, amit a jelenlévők nyomtatott formában megkaptak, pdf formátumban olvasható.


Ami

történt...

Az akciónk kezdetén született ismertető levelet , a korábban kiküldött hírleveleket pedig lehet ismét elolvasni.


SZKI-s honlap:
Mannhardt Bandi, aki mindnyájunk számára nagy veszteségként a közelmúltban eltávozott közülünk, hátrahagyott egy kezdeményt egy SZKI-s Web-oldal készítéséhez, amit nézhet meg mindenki.
Jó lenne, ha akadna olyan kolléga, aki elég jártas a Web-programozásban ahhoz, hogy egy színvonalas oldalt csináljon belőle, és el tudná vállalni ennek a kezdeménynek a gondozását. Az oldal tartalmi továbbfejlesztéséhez képek, visszaemlékezések stb. közreadásával mindenki hozzájárulhat. Egyébként ez volt Bandi elképzelése is, amit most már sajnos végakaratnak kell tekintenünk... Az egésznek a koordinálását is valakinek fel kellene vállalnia. Ezt a szerepet — ha elfogadjátok — én is szívesen vállalom.Ezúton is szeretném megköszönni a listánkhoz érkezett sok kiegészítést! A regisztrációs bejelentések (bár sajnos nem elég jó ütemben) még mindig érkeznek, köztük több, az e-mail cím nyilvánosságra hozatalát tiltó nyilatkozat is. Ez is bizonyítja, hogy volt értelme a nyilatkozat kérésének.Sokak gondolatát fejezi ki Finnországban élő kollégánk, Litkey István levele, amit a hozzájárulásával itt teszek közzé:

Szia Tibor!

Köszönöm az értesitést, megnéztem a listát és megdöbbentem mennyien meghaltak már. Egyikükrôl-másikukról tudtam, illetve hallottam fél füllel. Felidéztem az arcukat és nagyon szomorú lettem.
Szinte hihetetlen, hogy elmentek. Annyira elôttem van az arcuk. Van akikel még az EMG-ben együtt dolgoztam. Istenem! Miért nem lehet megállítani az idôt?

Mégegyszer köszönöm és azt is , hogy ezt az egészet megcsináljátok!
Rendes dolog!

Szeretettel üdvözlök mindenkit

István
Címlistánk eddigi forrásai:

1. Solti Lajosné Zanaty Géza által kiegészített címlistája;
2. Egy 1985-ös, egy 1986-os és egy 1989-es telefonjegyzék;
3. A kollégák kiegészítő e-mailjei;
4. Saját kutatások az interneten.

Továbbra is kérem, hogy ha valakinek volna még más évjáratú telefonkönyv a birtokában, azt juttassa el hozzám. Csak kölcsön kérném! Kérem az illetőt, hogy jelentkezzen ez ügyben nálam (Jobbágy Tibornál)!Regisztrációs adatok

Név:


Tisztelt Bizottság!

Kérem, hogy az e-mail címemet

a) a többi SzKI-s kolléga előtt tartsák titokban                    

b) a többi SzKI-s kolléga számára tegyék hozzáférhetővé

A regisztrálni kívánt e-mail címem:


Egykori részlegem:   (több is lehet)

SzKI-s voltam:           -tól -ig (két évszám)

Címem*:

Telefonszámom*:    

Mobilszámom*:        

a *-gal jelzett adatok a többi kollégának kérésre kiadhatók  

nem adhatók ki, csak értesítésre használhatók                        

Megjegyzés:

Az Internet Explorerrel az oldal kifogástalanul működik. Más böngésző használatakor a regisztráció küldésekor esetenként az ékezetes betűk elromlanak, ekkor azokat manuálisan lehet korrigálni.
Ha bármely okból a regisztráció elküldése meghiúsul, akkor kérem a regisztrációbanban szereplő adatokat egy közönséges e-mail-ben elküldeni!

Vissza az oldal elejére
 


Az iwiw gyakori használóinak ajánlom figyelmébe a következő lehetőséget.
Ha a felhívást pl. a kedvencek között így tároljuk el:
http://iwiw.hu/pages/user/login.jsp?method=Login&email=E-MAIL_CÍM&password=JELSZÓ
akkor ezzel a felhívással átléphetjük a belépő oldalt, és rögtön a belépés utáni nyitóoldalhoz jutunk el.


Az oldal szerkesztője és karbantartója: Jobbágy Tibor