Veseelégtelenség

Forrás:
Veseátültetés
Írta és szerkesztette:
Dr. Járay Jenő
sebész professzor
A SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika kinevezett igazgatója
2002.
http://trans.sote.hu/vesekonyv.pdf

A vesék nagyon nagy tűrőképességű szervek és a legtöbb ember akkor is tökéletesen jól van, ha csak veseműködésének 15%-a marad fenn. Teljes veseelégtelenség esetén azonban a vesék nem képesek tovább a salakanyagok vizelettel való eltávolítására. A salakanyagok koncentrációja a vérben megemelkedik és megbetegszünk.

Kétfajta veseelégtelenség van:
Akut veseelégtelenségben, ami a veséket érő hirtelen károsodás következtében alakul ki, a vesék kis időre leállhatnak, de ezt követően részben vagy teljesen ismét működőképessé válhatnak.

A krónikus veseelégtelenség egy progresszív állapot, amikor a vesék visszafordíthatatlanul károsodtak hosszú idő, gyakran több év alatt. Ez az állapot kialakulhat fertőzés, immunbetegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy örökletes megbetegedés miatt. Az előrehaladott krónikus veseelégtelenséget úgy ismerik, mint végállapotú vesét, amikor a vesék már nem képesek további működésre, mert összezsugorodtak.

A veseelégtelenség tünetei
A legtöbb ember azt veszi észre, hogy gyenge, rosszkedvű és könnyen elfárad. Csökken az étvágyuk és az ételeknek rossz íze keletkezik. A veseelégtelenségnek azonban vannak egyéb általános tünetei is, ezek a következők:


* Viszketés
* A vizelet mennyiségének csökkenése vagy éjszaka jelentkező vizelési inger
* Hányinger, hányás
* Bőrpigmentálódás (festékes foltok) és véraláfutások könnyebb jelentkezése
* A szexuális működés csökkenése
* A bokák környékének és a lábaknak a „vizesedése” (bedagadása)
* Légszomj
* Mellkasi fájdalom
* Izomgörcsök és rángások

Ha a veséje már nem működik, vannak olyan kezelések, mint a hemodialízis, peritoneális dialízis, melyek során a salakanyagokat képesek eltávolítani a szervezetéből. A dialízis azonban nem biztosítja a vese egyéb fontos működéseit, pl. a vörösvértest képzést, a hormonok termelődését, stb. E tekintetben csak a vesetranszplantáció segíthet.

Szószedet
Szakszavak magyarázata

Lap bezárása