TUNYÓ

ÖRÖKSÉGE ZENEKAR

április 26 - Csili

május 11 - Csepel

június 29 - Ógyalla

augusztus 19 - Ajka

szeptember 21 - Budakalász

november 9 - Békéscsaba

------------------------------------

P. MOBIL

május 19 - Aréna Garden

május 31 - Pécs

július 19 - Győr

szeptember 21 - München

-----------------------------------

MOBILMÁNIA

május 1 - Tabán

május 11 - Sepsiszentgyörgy

május 15 - Kecskemét

június 8 - Túrkeve

június 15 - Várpalota

-----------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MÉDIA:

 

www.tunyo.hu

 

 

 

 

Tunyó nyilatkozata (2005)

Először is köszönet mindenkinek, hogy nagy szeretettel fogadtatok

a neten, és a koncerteken egyaránt.

A nagyszámú érdeklődés meglepett, hiszen a betegségem

meglehetősen hosszúra sikeredett.

Többen azt hitték  lehet, hogy rossz információk alapján -,

a Tunyó nem fog már többet énekelni, nem lép fel.

Tudom, ezt szerették volna egyesek elérni, akik "nagyon

szeretnek" -és másoknak hamis információkat sugallni...

De hála Istennek és az orvostudománynak, most már

újra a régi formában érzem magam.

Koncertezek, énekelek és dolgozom mindenki örömére,

akinek én még mindig (remélem) nyújtani tudok

valami szépet, jót -és a rock zene szeretetét.

Mindenkit szeretettel várok a bulikon, az új zenekarom

a Tunyogi Band nevében is, és remélem,

megtaláljuk újra a közös hangot a szívetekhez!

A koncertmenüt s neten megtaláljátok.

"ÉLJEN A KÖZÖNSÉG ÉS A ROCK ZENE ÖRÖK ÉS

MEGBONTHATATLAN BARÁTSÁGA!"

Tunyó

A Nyilatkozat szövegének Tunyogi Péter által telefonon történt beolvasását

 teljes szöveghűséggel lejegyezte Bundy, 2005 február 7 -én.

 

 

 

 

 

TUNYOGI PÉTERRE EMLÉKEZÜNK

HALÁLÁNAK 14. ÉVFORDULÓJÁN...

 

 

 

A LETILTOTT KÉKESI

"BAJNOK" LÁSZLÓ INTERJÚ:

 

  

 

 

Elhunyt Csiga Sándor dalszövegíró,

zeneszerző, sárkány- és vitorlázó repülő pilóta,

 a magyar rockzenei élet meghatározó alakja...

 

CSIGA SÁNDOR

1955-2022 

Hatvanhét évesen elhunyt Csiga Sándor a magyar rockzene ismert alakja, a Pandora's Box zenekar szövegírója. Az egyetemes zenetörténelem három nagy halottja - Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István - szerzőtársa is volt. Szenvedélye a repülés, sárkány- és vitorlázórepülőként pedig több, súlyos baleset is túlélt, az utóbbi időben egy parlamenti lap munkatársaként dolgozott.

Oly hihetetlen. Alig egy hónapja, hogy összefutottunk Zselenc Zsöci barátunk könyvbemutatóján. Hogyléte iránt érdeklődtem, amire optimista választ kaptam: nem adom, fel, küzdök.
 

Mert Sanyi küzdő típus volt. Küzdött a szüleivel gyerekként, a ráerőltetett hegedűórák, valamint ezzel párhuzamosan a vasárnapi ebédhez általa szolgáltatott Dankó Pista-nóták ellen. Majd kamaszgyerekként, amikor zene-, valamint repülés közelbe került, amelyet a szigorú szülők annak ellenére sem támogattak, hogy mindketten pilóták voltak. De mégis véghezvitte akaratát. Ahogy mesélte, szinte járni is a Dunakeszi repülőtér selymes füvén tanult meg, első fotója egy vitorlázó gép mellett készült. A repülés iránti vágyát, szenvedélyét még a szinte évi rendszerességgel bekövetkező, olykor súlyos sárkányrepülő balesetek sem tudták csillapítani.

Az ötvenes években született generáció nehezen maradhatott ki a magyar zenei élet nyüzsgéséből. Ilyen, vagy olyan szinten mindenkit elért a beat, később a rock, ami nekünk, akkori tinédzsereknek "ügy" volt. A többségnek fogyasztói, vagy felhasználói, a szerencséseknek, tehetségeseknek előállítói szinten. Sanyi ez utóbbiak csapatát erősítette. Felcseperedett kamaszként gubbasztott a földön egyik kedvence, később barátja, Bencsik Sándor gitáros Lecke utcai lakásának szobájában és figyelte a mester ujjainak száguldozását a húrokon. Persze maga is próbálkozott a zenével; a Sikátor együttesben, anyagi okokból, az áhított billentyűk helyett csupán a hat húr jutott. De ennek is örült. Ám az igazi megmérettetés - noha a komponálással is próbálkozott - mégis csak a dalszövegírás lett. Kísérletezett a Dinamittal, szöveget írt Máté Péternek, az igazi nagy durranás azonban mégis csak a Pandoras' Boxnak írt verseivel következett be. Ő vetette papírra a Bolond, a Hölgyválasz, a Szupergép, a Levél, az Éjféli szekér, az Egérszerenád, vagy éppen az azóta legendává, rockhimnusszá érett A zöld, a bíbor és a fekete költői szövegét. 

Amely elsőre nem nyerte el a P. Box- tagok tetszését, aztán Radics Béla halála ezt a dilemmát is feloldotta. Amint a szöveg elkészült, a próbateremből egyenesen a Megyeri úti temetőbe vették az irányt, épphogy le nem késve a gitárkirály végső búcsúztatójáról. Hasonló kanosszát járt be egy másik emblematikus rock sláger, az Európa is, amelyet Sanyi eredeti dalszövegével még Kék farmer címmel énekelt Varga Miklós.

A Zöld, a bíbor és fekete sikertörténete nem állt meg a P. Box kis-, illetve nagylemezénél. A P. Mobil egy évtizeddel később oly módon tűzte műsorára, hogy Bencsik halálára emlékezve a szövegíró kiegészítette egy versszakkal, amelyet aztán a négy "rock tenor" Varga Miklós, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula valamint Tunyogi Péter éneke tett halhatatlanná. Utóbbi énekes emlékére készült egy hasonló megrázó szövegű, csak éppen még kevéssé ismert rock himnusz a Zuhanás az ég felé, amelyet a Tunyó emlékét ápoló zenekar tart műsorán.

Csiga Sanyi élete összeforrt a rockzenével. Vékony, jellegzetes alakja időről-időre felbukkant a rock klubokban, ahol tiszteletére egészen biztos, hogy felcsendült A Zöld a bíbor és a fekete, és mindenki örömmel invitálta egy-egy közös fotóra. Élete a Pandora' s Boxról szólt, hiszen az ő ötletei öltöttek testet a P. Mobillal való szakítás után alakuló új zenekar színpadképének, jelképeinek kialakításában. A kétezres években saját formációt is létrehozott: a Black Box elnevezés utalás a repülőgép fekete dobozára, és persze az örök kedvenc formációjára is.

Sanyi sohasem adta fel. Legutóbb szerzői albumára készült, amely összefoglalta, csokorba gyűjtötte volna szövegírói pályafutását. Mutogatta a dalokat, olyanokat is, amelyek talán el sem jutottak a közönséghez. Az olyan utolsó mohikánok egyike, aki élt-halt a rockzenéért, aki a "szakmából" mindenkit ismert és mindenki ismerte. Sőt szerette. Szerették, mert tudott kompromisszumot kötni, konfliktust kerülni.

2022. április 9-én jelent meg a hír, amelyet párja, Ilona osztott meg: "Elment a kedves, a társam, barátom, szerelmem. Már szabadon szárnyal. Csiga Sándor nincs velünk többé."

Ezúttal érte szól a dal: "...a csónak partot ért / Hideg csendben, fekete minden, legyen az álmod, / Legyen az álmod szép".

Csiga Sándor hatvanhét évet élt. A Zöld a bíbor és a feketéből, csak a fekete maradt.

 

Hegedűs István

 

 

Tunyó Emlékzenekar 2021. 11. 26 - Legenda Sörfőzde

Hegedűs István beszélget Csiga Sándorral

videó: Balázs Erika

www.tunyo-oroksege-zenekar.webnode.hu

 

 

 

Egy kis P. Mobil...

1978. Szezonnyitó koncert a Budai Ifjúsági Parkban. Fellép az East, a Piramis és a P. Mobil. Technikai okok miatt a P. Mobil végül nem játszik. Az este alakulásáról és a P. Mobil meghiúsult fellépéséről több történet is kering e sorozatnak nem tisztje ezt részletezni, de a Budai Ifjúsági Park nézőszámairól következzen néhány érdekes adat. Az 1978-as év nézőcsúcsai a következők voltak: április 30-án a Piramis-P. Mobil közös koncertjén 10 ezer ember váltott jegyet, május 1-én a V Moto Rock-Korál közös koncertjére 3003, május 30-án a P. Mobil koncertre 3341 jegyet váltottak. A park népszerűségi listáját ebben az időben a P. Mobil vezette, második a Mini volt, harmadika lengyel SBB, és a negyedik a Piramis.

 

 

Köszönet a Miskolci Szinva Rádiónak, és Blazsevics Zsuzsának,

hogy műsorukban megemlékeztek Tunyogi Péterről.

2013 11 10

 

 

 

 

 

 

Interjú Gáti Zolival (Pardon)

passzio.hu  (2011)

 

 

TUNYOGI BERNADETT

 

 

 

BUNDY

  

 

 

 

 

 

 

 

www.tunyo.hu

 

 

 

 

"MARADSZ AKI VOLTÁL, LESZEL AKI VAGY"

AKTUÁLIS

 

KIADVÁNYOK

2005

2012

 

 

 

Hegedűs István beszélget Csiga Sándorral (2011)

 

Tunyogi Péterre emlékezünk halálának 14. évfordulóján...

 

 

A múzeum kiállítótermében megtalálható Tunyó fellépő ruhája is...

 

 

 

MARADSZ AKI VOLTÁL, LESZEL AKI VAGY...

GÁTI ZOLTÁN

1953-2024

DÖME DEZSŐ

1953-2023

TUNYOGI PÉTER

1947-2008

CSERHÁTI ISTVÁN

1954-2005

BENCSIK SÁNDOR

1952-1987