TÖRTÉNELEM
A mi méhünk mint faj fiatalnak tekinthető, 10-30 millió
évvel ezelőtt alakult ki. Ősidők embere hamar felismerte a méh által előállított
termékek jelentőségét, sok a fehérjetartalma. Gyakorlatilag a „méhészkedés” egy
idős az emberrel. Ezt a tényt barlangrajzok bizonyítják, pl. Arana barlangban
Spanyolországban egy lány lépes mézet szed méhekkel körülvéve. Ez a rajz 16000
éves Ebben az időben ez nem volt tudatos, a létfenttartás ösztöne irányította.
Az ember kb 8000 éve telepedett le számára kedvező helyen. Igyekezett maga köré
gyűjteni a számára fontos dolgokat, így a méheket is. Próbálva utánozni
természetes élőhelyeiket, kövekbe üregeket vájt (kaptárkövek), fatörzsekbe
odúkat vájt, gyékényből kasokat font, agyagból „kasokat” égetett a helyi
adottságoknak megfelelően. Már az asszírok idejéből vannak írásos emlékek,
mézzel készült gyógyreceptek formájában. Az egyiptomiak is jelentős mennyiségű
méhészeti terméket használtak, balzsamozáshoz, édesítőszerként, gyógyításhoz,
impregnáláshoz (viaszos vászon). Heródes király a feleségét, halála után mézes
teknőbe tette, hogy megőrizze szépségét és hét évig ott tartotta. Mikor
Arisztobolosz túlélte az egyiptomi harcokat, hazafelé megmérgezték, holttestét
mézbe ágyazva szállították haza. Az ókorban a görögök a mézet (melissza) az
istenek eledelének tartották. Tudták, hogy a méhek a nektárt a virágokból
gyűjtik és úgy gondolták éjszaka az égből hullik alá. A rómaiaknak a korhoz
képest fejlett méhészetük volt. Agyagból készült hengerekben tartották a méheket
melyeket egymásra rakva lehetett növelni (rakodó?). Lyukacsos agyagedényekben
csurgatták ki az összenyomkodott lépeket. A mindennapi asztalon állandó vendég
volt a méz, lépes méz, gyümölcsös mézek. Az íráshoz használták a viasztáblákat,
világításhoz viaszgyertyákat. Mézeskalácshoz, mézsörhöz, mézborhoz is sok mézet
használtak. A rómaiak tovább adták tudásukat a keltáknak és a germán törzseknek
ezek az avaroknak és a szlávoknak. Ide érkező magyarok tovább folytatták. Kisebb
nagyobb hullámvölgyekkel a méhészkedés a XVI. századig megtartotta fontosságát.
Ez időben kezdtek elszaporodni a cukorfinomítók. Világításhoz parafint kezdtek
használni. A méhészkedés elvesztette jelentőségét és hanyatlásnak indult. XIX.
században kezdett ismét népszerűvé válni, természetessége és sokoldalú
gyógyhatása miatt, ez a mai napig tart. Bár a magyarországi mézfogyasztás
alacsony, de kezd kialakulni egy tudatos mézfogyasztói réteg.
MAGYARORSZÁGI
MÉHÉSZKEDÉS TÖRTÉNELME.
Magyarország
területén már a honfoglalás előtt is méhészkedtek. Már 2600 évvel ezelőtt
Herodotosz említést tesz arról, hogy az Iszter (Duna) folyó partjainál lakó
trákok méhészkedtek. Ez időtájt ott még összefüggő hárserdők voltak. Ez jó
alapot jelentett a fenti tevékenységre. Ezek maradványai a mai Szerbia területén
foltokban megtalálható. A honfoglaló magyarok is méhészkedtek, erre utalnak a
korabeli helységnevek, Mézadó, Méhes, Méhlő, Méhkerék, Méhész. Árpádkori
írásokban sokat foglalkoznak a méhészkedéssel. Különleges kedvezményeket és
védelmet élveztek a méhészek, ez gazdasági jelentőségére utal. Maguk a királyok
is tartottak fenn méhészeteket. A kor rengeteg méhészeti terméket használt,
mézet édesítőszerként, mézeskalácsnak, mézbornak és a közkedvelt mézsörnek és
viaszt világításra. Mátyás király idejében Európát elláttuk
mézestésztával, mézsörrel, mézborral, viasszal. XVI. századtól nálunk is
hanyatlásnak indult a méhészkedés. A mézből készült italokat kiváltották az
egyre jobb minőségű borok, viaszt a parafin, a mézet a nádból vagy répából
készült cukor. Mária Terézia ismerte fel újból a méhészet jelentőségét és
elkezdte támogatni, adómentességet adott, méhészeti főiskolát létesített,
1797-ben Keszthelyen alapított Georgikonban kötelezővé tette a méhészeti
oktatást. Hatására nagyon sok kis méhészet (20-80 család) alakult. Ez a
struktúra a közelmúltig fennmaradt. Napjainkban a piacgazdaság hatására kezdenek
kialakulni a nagyobb ipari jellegű méhészetek, a kisebbek gazdaságossági okokból
kezdenek megszűnni
A MÉZ
Eredeti méhészeti termék. A méhek a növények nektárjából vagy a
levelein, hajtásain, ágain található édes nedvekből gyűjtik, majd saját
mirigyváladékukkal vegyítve átalakítják majd lépekbe ömlesztve mézzé érlelik.
MIBŐL KÉSZÜL A MÉZ ?
Növényekben a napenergia keményítők, cukrok, szövetek
és rostok formájában halmozódik fel. A növények építőelemeit nedvei útján, a szöveteken keresztül áramoltatja testében. Ezek a nedvek szállítják többek között a cukrokat és
az egyéb anyagokat is a nektármirigyekhez, melyek így válnak a
méhek számára felszippanthatóvá. A méz cukros anyag, melyet a méhek
általában a növények virágaiban termelt nektárból valamint növénynedvekből a
mézhólyagjukban lévő invertin nevű diasztáz segítségével állítanak elő. Ezt a
feldolgozott nektárt és nedvet lépekben raktározzák,ahol a mézzé alakulás folyamata
folytatódik.
HOGYAN
KÉSZÜL A MÉZ
A
méhecske virágról virágra száll, alaposan vizsgálódik, ajkaival ki
tudja nyitni a virágkelyhet, a nektármirigyekhez jut ahonnan
szipókájával kiszívja a nektárt és begyűjti a növényekről a
mézharmatot. Ezt a szállítás idejére a mézhólyagjában helyezi el. A
nektár mézzé alakítási folyamata ettől a pillanattól a méh
csodálatos kémiai laboratóriumában el is kezdődött. A méh közvetlen
szerepének befolyására a nektár mind töménység, mind összetétel
szempontjából jelentős változáson megy át. A hazarepülés alatt a
nektár víztartalmának egy része a mézhólyag falain keresztül
elpárolog, míg a mézhólyag nektáralmának hatására a méh mirigyeinek
egy része elkezdi specifikus felmentek, erjesztők kiválasztását,
melyek a nektár mézzé alakításának kémiai és biokémiai folyamatát
befolyásolják. Ahogy a gyűjtő méh a kaptárba érkezik, mézhólyagjának
tartalmát átadja a fiatal méheknek, melyeket életük első napjaiban
„kaptárméheknek” is neveznek, mert a méheknél oly rendszeres
munkamegosztásnál az ő feladatuk, hogy az átvett nektár a lép
sejtjeibe raktározzák. A nektár azonban nem marad abban a sejtben,
ahol az első fiatal méh elraktározta. Egy másik kiszippantja és
másik sejtbe helyezi. A nektárt a méhek a nektárt rendszerint éjjel
költöztetik. A fölösleges víz a folytonos költöztetés alatt és a
szellőztető méhek tevékenysége következtében elpárolog mindaddig míg
a méz fajtájára jellemző nedvességfokot eléri. Amikor a méhek
elkezdik a mézet tartalmazó sejteket lefedni ez annak a jele, hogy a
méz éretté kezd válni és amikor a sejtek fele már le van fedve a méz
érett vagyis víztartalma kb 20%. A méz eltarthatóságára jellemző,
hogy az egyiptomi piramisok agyagedényeiben, még élvezhető mézet
találtak.
A MÉZ ALKOTÓRÉSZEI
A méz
jelentős része, 15-20%-a víz, fő értékét képezik a szénhidrátok, a
nitrogén vegyületek. A "cukrok" közül a legjelentősebbek az egyszerű
cukrok közé tartozó szőlőcukor és gyümölcscukor. Ezek együttesen a
méz szárazanyagának kb 90%-át teszik ki.A legédesebbek azok a mézek,
amelyekben sok a gyümölcscukor. Elsősorban ilyen az akácméz, melynek
gyümölcscukor tartalma az átlagos virágmézzel szemben 42% vagy annál
több. Ennek a két cukorfajtának az aránya szabja meg a méz
kristályosodási hajlamát. A szőlőcukor elősegíti, a gyümölcscukor
meggátolja a kristályosodást. Kristályosodáskor a méz víztartalma
nem változik. A kristályosodás nem csökkenti a méz fiziológiai
értékét és nem utal idegen anyag belekeverésére. Ha a mézünk
belekristályosodott az edénybe, akkor helyezzük az edényt egy
nagyobb edényben lévő 40-45 fokos vízbe. Célszerű kevergetni, hogy a
melegítés rövidebb ideig tartson. Egyes mézekben a zsírsavak is
kimutathatóak. Például a gesztenyeméz azért alkalmas keringési
betegségek, trombózis, artritisz, nőgyógyászati betegségek
gyógyítására. A sötétebb mézek több nitrogénvegyületet és
több ásványi anyagot tartalmaznak. Példaként az almamézben 16 féle
elem fordul elő és legjelentősebb a kalciumtartalma. Az ilyen méz
kismamák és gyermekek számára szükséges a csontképződéshez A méz
nyomelemei, a réz a kobalt is elősegíti a vas felvételét a
szervezetbe, a gyerekek vörösvérsejtjeinek száma gyorsabban nő. A
mézben előforduló vitaminok: A, B, C, folsav.
A MÉZ
GYÓGYHATÁSAI
A
méz legismertebb tápláló és gyógyító hatású élelmiszer. A
kimerültséget gyorsan hatékonyan meg lehet szüntetni a mézzel. Száj
és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet kell fogyasztani sokáig
a szájban tartva lassan elszopogatva. A sűrű, kristályos méz
madulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és
gyulladáscsökkentő hatású. A méz stabilizálja a gyomor
savháztartását. Segíti az emésztést. Enyhe hashajtó hatása az idősek
és ülő foglalkozásúak számára kedvező. Segít a májnak
méregteleníteni mérgezés, műtéti altatás után. A szervezet saját
mérgei ellen is hatékony. A terhességi vészes hányás káros
következményei ellen is jó. A méz jó májon kívül a vesére,
húgyhólyagra és hasnyálmirigyre. Ezért a cukorbetegek- engedélyezett
szénhidrát bevitel határain belül-mézet fogyaszthatnak. A méz
külsőleg is alkalmazható mivel jó sebelzárást biztosít, ezért égési
sebek, felfekvések, fekélyek esetén kiváló. Remek hatású a
mézmasszás. A méz egyéb ismert tulajdonságai: könnyen emészthető,
ízletes, étvágygerjesztő, erősítő, üdítő, nyálkaoldó,
köhögéscsillapító, megerősíti a fogínyt, fogakat Használható
sárgaság, lépnagyobbodás, mellkasi bántalmak, nemi gyengeség vese
és epekő, bélféreg, mérgezések, szívbetegségek ellen.
A méhviasz
A lépsejtek légmentes lezárására szolgál. Védi a
begyűjtött mézet a megromlástól.
A propolisz
(vagy méhszurok) Olyan gyantás, ragacsos anyag,
amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok
és egyéb kórokozók ellen használnak. Növények – főleg nyárfafélék –
rügyeiből, egyéb növényi nedvekből származik, melyet a méhek
fertőtlenítő, ragasztó, tartósító céllal gyűjtenek, és használnak.
Ennek a szurokszerű anyagnak az alkoholos kivonata kerül forgalomba.
-
Legjelentősebb hatóanyagai: gyanta,
balzsam, viasz, illóolajok, flavonoidok, ásványi anyagok.
Erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint
antioxidáns hatású. A kaptárban a nagyobb testű betolakodó
állatokat, miután megölték, a méhek propolisszal balzsamozzák be,
így védekeznek a fertőzés ellen.
A méhpempő
A dolgozó méhek hormonváladéka. Ezzel a
fehérjekoncentrátummal táplálják a kikelt álcákat 3 napig, illetve a
méhanya kizárólagos eledele. Ez alapján lesz a méhanya sokszorosan
nagyobb a dolgozó méheknél és a méhpempő hatására él a méhanya
sokszorosan hosszabb ideig (3–5 év) is mint a dolgozó méhek.
Ugyancsak a méhpempő hatására tud az méhanya óriási reprodukciós
feladatot végrehajtani. Általános roboráló, teljesítményfokozó
hatású az emberek esetében. Az emberek már ősidők óta csodaszerként
fogyasztják. Jótékony hatását a tudomány is igazolta.
A méhméreg
A vipera méreghez hasonló speciális állati
termék. Jellegzetes aminosava a taurin, amely csak a méhek vérében
és bizonyos virágporokban fordul elő. A gyógyászatban nagy
hatékonysággal alkalmazzák reuma, sokízületi gyulladás, idegzsába,
szivárványhártya és ideghártya gyulladás esetén.
-
Alkalmazás módja: közvetlen méhszúrás
a fájós testrészre, vagy közvetlen méhszúrás az akupunktúrás
pontokon, vagy az akupunktúrás pontok beinjekciózása, illetve
krémekkel bedörzsölve, valamint fonó és iontoforézissel juttatva
a szervezetbe. Tilos a has és a fej kezelése.
-
Kontraindikált: vese, májgyulladás,
cukorbetegség, terhesség, méhméreg allergia esetén.