A fugázáshoz szükséges eszközökről

Fugázásra készülsz és segítségre lenne szükséged? Milyen eszközök kellenek? Mire kell odafigyelned? Milyen előnyei és hátrányai vannak bizonyos eszközöknek? Mire érdemes pénzt költened és mire nem? Ebben a cikkben sorra vesszük a fugázás buktató pontjait és az eszköz felhasználást. Mindemellett megtudhatod azt is, hogyan változtak a fugázási trendek és milyen vastag fugát érdemes készíteni ma?

Milyen eszközökre lesz szükséged, ha fugázáshoz kezdesz?

  • vödör
  • fúró és keverőszár
  • fuga
  • fángli
  • fugázó zsák
  • faág/seprűnyél

Tegyük a fugát a vödörbe és keverjük ki a keverőszár segítségével. Ezt követően a kapott anyagot fánglival a fugázó zsákba merjük és betöltjük a résbe. Ehhez segítségedre lehet videonk, melyben végig megyünk a fugázás folyamatán.

Mivel a tégla elkezdi kiszívni a vizet a fugából, 10-15 perc elteltével - attól is függően hány fok van, mivel a páratartalom is befolyásoló tényező - a betöltött anyag már nem folyékony lesz, hanem gumis állagú. Ekkor már különböző kaparókkal kikaparhatjuk a fugát. Ez lehet faág, műanyag vízcső, kiskanál vége, vagy kis seprű hegyes nyele… sok mindent kipróbáltunk már, ez a befejező fázis igazán nem lehet akadály!

Milyen vastag fugával dolgozzunk?

Régebben, jellemzően 1-1,5 cm-es fugákat csináltak, az idő múlásával azonban ebben is változtak a szokások, trendek. Napjainkban ez a fuga vastagság nem igazán divat, talán azért, mert tapéta hatású..
Régebben ezt a standard vastagságot fugavas használatával alakították ki: betették a sorok közé ezt a nagyjából 1 cm vastagságú fugavasat, így a legkisebb részek sem tudtak 1 cm-nél jobban összemenni. A vas megvezette a sorokat, ennek köszönhetően szabályos képet kaptak a felragasztott tégla burkolatokról.

Napjaink trendje a fugázást illetően

Mai korunkban szemrevételezéssel fugáznak, általában összébb engedik a burkolatokat. Ránézésre 0,5-1 cm közötti vastagságú a fuga és inkább kicsit széthúzogatják.
Ezáltal persze nő az anyagigény is, a régi számításhoz képest akár 4-5 szelettel többre is szükség lehet a vékonyabb, napjainkban kedveltebb fugázáshoz. Ezért kb. 10-20%-kal érdemes többet kalkulálni az anyagszükségletet illetően.

Miért kell eltávolítani a felesleges fugát?

Nézd meg videonkat és kövesd az ott látottakat, különös hangsúlyt fektetve a nem kívánatos fuga eltávolítására, hiszen ez az a pont, ahol minden eddigi munkád véglegesen elronthatod. A burkolatra rászáradt fuga ugyanis olyan erős - főleg, ha nem megfelelő módszerrel viszed fel és még össze is kened a burkolt felületet - hogy nem fog lejönni és benne marad a téglaszeletek rücskös rusztikájában, tönkre téve annak fenséges megjelenését.

A fugázás záró folyamata

Miután mindennel elkészültünk és időben eltávolítottuk a nem kívánatos fugát, seprűvel elsimítjuk, lesepregetjük a maradványokat. Ez azért is hasznos, mert ez a folyamat a fuga felületét is finomítja.
Azt már talán mondanunk sem kell, milyen kiemelt fontossággal bír az impregnálás.
Nem pusztán azért, mert (főleg kültéren) megakadályozza, hogy az esővíz a burkoló anyag mögé jusson, de azért is, mert egy védőréteget képez a burkolt felület felszínén így nem kell tisztogatni.

Praktikus a fugázó pisztoly?

Mi is értékesítettünk régebben fugázó pisztolyt, mígnem feladtuk a küzdelmeket. Nem lehúzni szeretnénk ezt az eszközt, csupán saját tapasztalatainkat osztjuk meg, melyek gyakorlati kivitelezés során nyilvánultak meg:

  • kicsi a szája
  • hosszú a pisztoly
  • nem nyomódik ki
  • nehéz kivágni a végét

Van egyébként ebből is komoly minőségű fugázó pisztoly, ez hasonló méretű mint egy hurkatöltő, kb. 10 cm átmérőjű - ezt könnyebb is megpakolni. Monumentális mérete miatt azonban súlya is tízszerese a fugázó zsáknak.
Így tanácsunk, hogy maradj a fugázó zsák mellett, ez kibír 30-40 nm-t, ha pedig mindössze 6 nm fugázásához van szükséged fugázó eszközre, akkor tisztítsd meg, majd tedd el a fugázó zsákot és vedd elő amikor ismét szükséged lesz rá.

Minden, amit tudni érdemes a fugázó zsákról

Persze, vannak köztünk vérbeli barkácsolók, vagy akik mindent meg tudnak oldani otthoni kivitelezéssel. Ezt azonban a fugázó zsák esetében nem ajánljuk. Hogy miért?

Természetesen, mint körülbelül mindenből, a fugázó zsákból is van többféle minőségű. Mivel nagy nyomás van a zsákban, egy gyengébb minőségű azonnal szétrepedhet, hiszen durva anyag van benne. A fugázó zsák végén, a kivezető nyíláson pláne nagy a nyomás, így ez a rész meg is van erősítve - legalábbis az általunk forgalmazott - ez 20-40 nm-t fugázásához elegendő, ezt követően ugyanúgy szétreped.

Vannak olyan fugázó zsákok, melyeknek fém vége van. Ez azért nem praktikus, mert nem fér be sok helyre, márpedig a hozzáférhetőség biztosítása fontos feltétele a fugázásnak!
Ezt úgy kell elképzelni, hogy a fugázó zsáknak van egy hegyes, erősített vége, ez srégen le van vágva, hogy minél nagyobb nyílásunk legyen és minél hosszabb legyen ez az egész.

A nehéz, sűrített anyagot csavaró mozdulatokkal nyomjuk ki a zsákból. Nem könnyű folyamat, hiszen nem csak a zsákot kell tartani, ami önmagában is elég súly, de meg is kell vezetni a burkolatok között.
Az itt leírtakra hivatkozva javasoljuk, hogy ha fugázni szeretnél, ne próbálkozz otthon készített fugázó zsák használatával. Főként, hogy nem is egy nagy tétel, megéri a beruházást ahelyett, hogy tejes zacskóból, vagy sittes zsákból kialakított fugázó zsákkal - ahogy régen csinálták - küzdj, ami elreped és még a benne lévő anyagod iselkenődik, kifolyik, kárba vész.

Reméljük hasznodra válnak az olvasottak. Ha a színválasztást illetően vagy bizonytalan, olvasd el a fugázásról szóló előző cikkünket.
Jó munkát kívánunk!

Tags: , ,

Comments are closed.