A VíziBázis története....

Volt valamikor, nem is olyan régen, a nyolcvanas évek végén - a kilencvenes évek elején Nagykállóban, a Harangodi-tó nyugati partján egy vízitelep, ahol az NSE (Nagykállói Sport Egyesület) kajak-kenu szakosztálya működött. A sportág alapjait Veres István kajak-kenu edző rakta le 1987-ben. Nagykállóban a kajak-kenu sportág a megye jelentős bázisává nőtte ki magát igen rövid idő alatt, majd az anyagi feltételek hiánya miatt éppen olyan rövid idő alatt meg is szünt. A kajak-kenu edző elment, s ezzel a szakosztály története véget ért. A vízitelep és a hajók gazdátlanul, a tó partján pusztulásra lettek ítélve. Nyáron a tűző napon, télen a hóban-fagyban őrizetlenül várták, hogy a természet, vagy az arra járó vandálok végezzenek velük.
Kezdeményezésünkre az Önkormányzat a még megmaradt, használhatónak tűnő hajókat beszállíttatta a Polgármesteri Hivatal udvarára, a faházat pedig átköltöztették a Harangodi Kiránduló Központba. Így lett a csónakházból egy kihasználatlan, funkció nélküli lomtároló a Harangodi Kiránduló Központ bejáratánál.
Ekkorra már megérett bennünk a gondolat, hogy ha megkapnánk a hajókat, akkor a gyalogos  és kerékpáros túrák mellett a vízitúrázásnak is könnyebben hódolhatnának tagjaink.
Önkormányzatunk polgármesterének és jegyzőjének beleegyezésével a hajókat átvittük a SZATE-házba, ahol azokat rendbe raktuk, és tárolásukat is megoldottuk.
(A SZATE 1993-ben kapta meg a volt kádfürdő épületét, melyben 1994-től 2004-ig kondicionáló termet, szaunát és szoláriumot működtettünk. De ez egy másik történet.)
A szépen rendbeszedett hajók láttán az NSE vezetőségének eszébe jutott, mit keresnek nálunk a hajók. Aztán egy fondorlatos csellel tőlünk visszavették mind az öt hajót, (egy hétvégére odaadtuk H. Tamás balkányi lakosnak a hajókat, aki aztán nem hozzánk, hanem az NSE-hez vitte vissza a hajókat) hogy aztán valakik távoli vízekre evezhessenek velük.  A hajók azóta is a távoli homályba vesznek, (csak ritkán látni néhány róluk készült fotót pl.: itt és itt és itt) s nem valószínű, hogy valaha is olyan szelek fújnának, amelyek a harangodi-tó vízére  tudnák visszasodorni őket!
A hajók elvesztése után az egyesületünk vett két túrakenut és egy kajakot, amit a mai napig is használunk. Csak a tárolásuk és az állandó hurcolgatásuk volt kicsit macerás, ezért akartunk már sok-sok éve egy saját VíziBázist a tó parton.
Szerencsére Juhász Zoltán úr, Nagykálló Város polgármestere, a kezdetektől támogatta elképzelésünket. Neki köszönhető, hogy 2009 nyarán, a szükséges engedélyek beszerzése után támogatóink hathatós segítségével egyesületünk tagsága belefogott a VíziBázis építésébe.  A VíziBázis átadása 2010. július 10-én megtörtént.


2015-ben poraiból újra éledt a kajak-kenu versenysport a Harangodi tavon. A húsz évvel ezelőtt elment kajak-kenu edző visszatért, és az ORDANA Kajak-kenu és Természetjáró Klub keretein belül kezdte el megszerettetni ezt a sportot a megyebeli gyerekekkel.

Hírek az új egyesület megalakulásáról a lenti linkeken:

http://www.nyiregyhaza.hu/poraibol-eledt-ujra-a-kajak-kenu-sport-2015-03-07

http://kajakkenusport.hu/hir/feltamadt-a-kajak-kenu-nagykalloban/

http://www.szon.hu/egy-hajoban-az-olimpiai-bajnokkal/2775817