Vindornyaszőlősi Sportegyesület


FEKVÉSE
Vindornyaszőlős a Keszthelyi-hegység északnyugati végében, a Kovácsi-hegy lábánál fekszik, a Hévíz-Óhíd-Jánosháza fontosabb mellékúton. Erre csatlakozik egy Vindornyafok és Zalaszántó felé irányuló kisebb mellékút. Rendszeres autóbusz-összeköttetésben áll Sümeggel, illetve Hévízzel és Keszthellyel.

TÖRTÉNETE
A település első említése 1274-ből való, amikor a király a zalai vár birtokát a Pécz családnak adományozta. Kihalásuk után, 1525-ben a Sárkány család birtoka lesz, majd még a 16. században a gersei Pethők is tulajdont szereznek a szőlőművelésből élő faluban. 1564-től kezdve a törökök többször csapást mértek a falura. A 17. században folyamatosan lakott, egészen 1696-os elnéptelenedéséig. Legközelebb csak az 1720-as években települ be. 1738-ban Festetics Kristóf szerezte meg véglegesen Vindornyaszőlőst. A 18. századi Vindornyaszőlős szegényparaszti lakossága más jobbágyokkal ellentétben nem a jogaiért küzdött, hanem sokkal inkább gazdasági megélhetésére figyelt. Ennek köszönhető, hogy 1745-től tanító dolgozott a faluban és 1778 és 1785 között a földesúr támogatásával templom épült a településen. A 19. században lassú fejlődés jellemezte a települést, amely egyre nagyobb nyitottságot mutatott a külvilág felé. Terményei Keszthely, illetve Zalaszentgrót piacára kerültek, majd 1832-ben a Keszthely-Sárvár-Sopron postaút állomása létesült itt.
A falu a Kovácsi hegy lábánál a vindornyai tőzegláp északi csücskénél fekszik. A település lakóinak száma 382 fő. Az 1336-ban épült, a XVIII. században barokk stílusban átépített római katolikus templom műemlék. Turistalátványosság a faluban a háborús emlékmű, a tőzegláp, valamint a Kovácsi-hegy bazaltképződményei. A Kovácsi-hegy 200 m hosszú bazaltutcája páratlan földtani képződmény, benne lakásokra emlékeztető barlangokkal, hasadékokkal. A vulkanikus kőzet a lazább altalaj süllyedése miatt, megrepedezett, és monumentális bazaltoszlopok, hasadékok keletkeztek. A hegy tetején a lápos Rakottyás tavak ritka állatok és növények élőhelyei. A sziklafolyosónál található Vadlánlik - barlang kapcsán sok legendát ismernek a helyiek. A monda szerint a szerelmesétől elszakított lány bánatában bujdosott el a barlangba, és kedvese utáni vágyakozásába őrült bele. A Kovácsi- hegyre a faluból tanösvény indul, mely mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek érdekes ismeretekkel, látnivalókkal szolgál a természeti értékekről, a történelmi, kulturális örökségről. A Kovácsi-hegy keleti oldalán Vindornyaszőlősről is könnyű túrával megközelíthető, Európa legnagyobb buddhista sztúpája, amit a Buddha ereklye és egy 11 m-es életfa köré emeltek. 1993-ban. A faluban szálláshelyek, a közeli szőlőhegyeken pinceszerek, a Kovácsi-hegyen kirándulóprogramok várják az érdeklődőket.