Éjszaka begörcsöl a derék és a láb

January 30th, 2023

Munkám során nagyon sok helyről jöttek már hozzám betegek, legutóbb éppen amerikából. A
történet a következőképpen hangzik. Van egy nagyon régi betegem, most már lassan 10- 12
éve jár hozzám. Ő egy idős akadémikus. Számára az a mozgásforma, amit nálam tanul, a
gerinctorna, nagyon jót tesz abban hogy tudja saját munkáját folytatni annak ellenére, hogy már
nyugdíjas. Hetente kétszer jár hozzám rendszeresen.

Az egyik matematikus amerikai barátja a napokban volt Magyarországon. Azt kell róla tudni hogy ő szintén nyugdíjas és éppen egy mozgásszervi problémával küzd. Ő rendszeresen teniszezik. Az egyik eddzésen megsérült. A sérülés egészen nagy területen kisugárzott. Fájt a derék, a fenék, a láb. Már kint Amerikában
mozgásszervi szakemberek kezelésbe vették.

Az volt a baj hogy az amerikai kezelések nem
igazán hozták meg a várt sikert. 11 hónapja történt a rossz lépés tenisz közben, ami miatt
kialakultak a panaszai és annyit tudtak elérni a külföldi szakemberek hogy az éles fájdalmat
csökkentették, de egy két súlyos következménnyel nem nagyon tudtak boldogulni. Az egyik
ilyen rossz következmény az volt, hogy az amerikai matematikus 11 hónapja nem bírt fekve
aludni, mert ahogy lefekszik vízszintesbe, egy pár óra elteltével begörcsöl a feneke, begörcsöl a
lába és akkor fel kell kelni.

Az elmúlt 11 hónapban a kezelések ellenére is csak félig ülő állapotban tudott éjszakánként
aludni. A második ilyen kellemetlen maradványtünet, hogy a terhelést ez a testterület nem
nagyon bírta. A hosszabb gyaloglást és a teniszt sem tudta folytatni. Ez azért volt nagyon
kellemetlen szegény matematikus számára mert világ életében sportos életet élt, és a tenisz is,
meg a gyaloglás is az evezéssel együtt az élete részét képezte.

Első találkozásunk alkalmával értelemszerűen megkérdeztem hogy milyen sérülést szenvedett, milyen terápiát kapott rá? Akkor azt tapasztaltam, hogy a külföldi kollégák nem csináltak mást csak az adott területet erősítették.

Az erősítés jellege is egészen statikus volt, és szűk mozgástartományban mozgott.
Nem volt se mobilizálás, se lazítás, csak szűk mozgástartományban történő erősítés. A
panaszai nagyon hasonlítottak a piriformis szindrómára, ami egy pici izom a popsiba és ennek a
befeszülése nagyon sok olyan problémát tud okozni ami ennek a matematikusnak is problémát
jelentett. Tudtam hogy Magyarországon csak viszonylag rövid ideig fog tartózkodni, ezért a
kezelések száma nem haladhatja meg a hat alkalmat.

Először is masszázzsal alaposan kilazítottam a derék izmot, a farizmokat, a medence - csípő izmokat és a lábizmokat. Ettől jelentősen javultak a panaszai. Az első tapasztalata avval, hogy a kezelés jó irányba mutat az az volt hogy az éjszaka felét fekve végig bírta aludni, ami az elmúlt 11 hónapban nem sikerült
neki, és a hosszantartó ülés és a hosszan tartó gyaloglás is sokkal jobban megy.

Ezután a tornát is át kellett alakítanom. Letiltottam azokról az erősítő gyakorlatokról amíket a külföldi
kollegáktól kapott, átalakítottam a mozgásformát és annak a dinamikáját. Először is kimozgató
jellegű mozgásformákat adtam számára, amik az ízületet, izmokat nyújtják, majd az erősítést is
egy sokkal dinamikusabb, nagyobb mozgástartományban vittem át.

Ennek a hatása az lett hogy az egész éjszakát végig bírta aludni fekve és a panaszai hat kezelés után majdnem hogy megszűntek. Nagyon büszke vagyok arra hogy hat kezeléssel tudtam elérni mindazt, amit az
amerikai kollégák 11 hónap alatt sem tudtak. Visszautazása előtt azt kérte tőlem, hogy írjam le
mindazokat a dolgokat amik segítettek rajta, hogy át tudja adni írásban az amerikai kollégáknak,
hogy ezután a kezelést ennek mentén folytassák.

Kád szifon cseréje. Hogyan kell kicserélni a szifont?

January 17th, 2023

A következő megrendelő azzal keresett meg minket, hogy az alatta lévő fürdőszoba plafonja nedvesedik. Ilyen esetben legtöbbször a kád vagy a zuhanytálca lefolyója a hibás. A helyszínre való kiérkezésünkkor a láthattuk, hogy a kád alatt vizes a padló, kipróbálva pedig rögtön kiderült, hogy a kád szifonjából csöpög a víz.

Esetünkben panel építésű épület kádjáról beszélünk ahol szerencsére nem volt előfalazva a kád így a kád előlap eltávolítása után jól hozzáférhetővé vált a szifon. A mostani kádnál már időszerű volt a csere mert az eredeti vasból készült ötvenéves szifon volt még felszerelve.

Első lépésként a régi szifont kell leszerelni a túlfolyójával együtt ami gyakran nem egyszerű művelet mert az évtizedek alatt a lefolyó menete szinte szétszerelhetetlenül össze tud vízkövesedni-oxidálódni.

A kádak szifonjai általában szabvány méretűek de a túlfolyó cső hosszát a vízszerelőnek kell méretre igazítania. A régi vasszifont korszerű műanyag szifonra cseréltük ami rendeltetésszerű használat mellett a kialakítása miatt nem dugul el. Az új szifon felszerelése amit kádlefolyógarnitúraként is ismerhetünk lépései.

Az első lépés, hogy a kád alját a lefolyónál gondosan meg kell tisztítani a rátapadt szennyeződésektől, ez lehet a régi szifon tömítésének maradványa vagy gitt mert régen gittel szigeteltek sok helyen. Ezután a szifon gumi tömítését kell a helyére tenni, majd a szifont felcsavarozzuk a kád aljára, hogy a túlfolyó csatlakozása a túlfolyó felé nézzen.

A túlfolyó csovet szinte minden esetben méretre kell vágni mert hosszabb mint amire szükség van az általános kádaknál, így használhatóak mélyebb kádak esetén is. A szifon felszerelése és a túlfolyó bekötése után jöhet a szifon rákötése a lefolyócsőre.

Sok helyen látni, hogy ezt a műveletet flexibilis bekötőcsővel végzik el az egyszerűsége és gyorsasága miatt. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy idővel dugulást okozhat, ezért sem javasoljuk főleg befalazott kádak esetében.

Jelen esetben mi a szifon bekötését PVC csővel és idomokkal oldottuk meg ami sokkal tartósabb és jobb megoldás mint a flexibilis bekötőcső. Ez a megoldás ugyan több munkával jár de a végeredmény sokkal jobb.

Ha a kád vagy egyéb más lefolyójával problémája merülne fel hívjon minket bizalommal mi garanciával orvosoljuk a hibát.

3d nyomtatás és ami ahhoz kell. Minőségi alkatrész rendelés

December 12th, 2022

A Sapphire Pro egy érdekes FDM nyomtató CoreXY-stílusú beállítással. Olvassa el áttekintésünket, hogy megtudja, mit találtunk a gyakorlatok elvégzése után.
A kínai nyomtatógyártó, a Two Trees új, pénztárcabarát gépet adott ki a Sapphire Pro formájában, amely korábbi Sapphire S továbbfejlesztett változata.
Az Ender 3-hoz hasonló nyomtatási területtel és gépmérettel a Sapphire Pro kocka alakú, és CoreXY övbeállítással teszi a bélyegét. Gyorsnak, pontosnak és megbízhatónak hirdetik, néhány csúcstechnológiás funkcióval. A 300 dollár körüli áron értékesített Sapphire Pro hobbibarátok és kezdők számára közepes kategóriájú költségvetéssel kerül forgalomba.
A meghirdetett funkciók közé tartozik az X- és Y-tengelyen lineáris sínek, valamint egy kétfokozatú BMG Bowden extruder és egy filament-monitor a nagyobb megbízhatóság érdekében. Ezt szem előtt tartva a Sapphire Pro meglehetősen olcsónak tűnik, jellemzően csak a nyomtatókban található funkciókkal, amelyek legalább kétszerese a kért árnak. Nézzük meg közelebbről, hogy mit kínál a Two Trees a Sapphire Pro-jukkal. A Sapphire Pro felülvizsgálati egységet a Gearbest biztosította.
Összességében elmondható, hogy a Sapphire Pro meglehetősen átgondolt tervezésű, és számos olyan életminőséget biztosító funkcióval rendelkezik, mint az automatikus ágyszintezés, mechanikus filament-érzékelő, és még olyan funkciók is, amelyek nem jellemzőek a hobbigépeken.
Ennek a kocka alakú nyomtatónak az egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a CoreXY kinematika. Ez egy érdekes választás a Two Trees számára, mert a motorok rögzítésével a nyomtatófej és a portál „repülő tömege” csökken. Ezáltal csökkennek az olyan balesetek, mint a csengetés és a szellemkép, és nő a pontosság – mindez azért, mert nyomtatás közben kevesebb a rezgés.
Teszteink és megfigyeléseink alapján ez a rendszer jól működik, annak ellenére, hogy a hevederek nem voltak megfelelően igazítva (gyakori probléma a költségvetési CoreXY buildeknél). A kinematika másik tervezési hibája, hogy az X-tengely végálláskapcsolója nem rendelkezik elegendő hézaggal, vagyis a szíjak végei akadályozzák a kioldást. Emiatt többszöri vészleállítást kellett végrehajtanunk, hogy elkerüljük a motorok törését.
A CoreXY rendszerhez lineáris vezetősínek vannak a vízszintes X és Y tengelyeken, amelyek csökkentik az idő múlásával járó kopást és biztosítják a sima mozgást. Ez a funkció jellemzően a professzionális nyomtatókon látható, tehát örvendetes látvány a hobbibarátoknak készült gépeken.
Hasonlóképpen, a nyomtató egy BMG kétfokozatú extruderrel rendelkezik, amely a nyomtató oldalára van szerelve, amely két fogaskereket használ a filament megfogására egyetlen fogaskerék és csapágy helyett, ami csökkenti a filament elakadásának vagy lecsupaszításának esélyét.
Ha ez az egész dizájnos csevegés kikerült az útból, az igazi kérdés az: nyomtat a Sapphire Pro?
Általánosságban elmondható, hogy a nyomtató kiváló pontosságú és sima felületeket produkált. Jól kezelte a részleteket, szilárd ágytapadással rendelkezett, és meglehetősen következetes volt.
Amit észrevettünk, hogy volt némi húrozás és enyhe ingadozás a Z tengelyben.
A nyomtató pontosságának közelebbi megismerése érdekében kinyomtattunk egy Autodesk Kickstarter tesztmodellt. Fehér eSun PLA+ filamentet használtunk, és az extrudert 215 °C-ra, az ágyat 60 °C-ra melegítettük.
A Two Trees Sapphire Pro 30 pontból 20,5-ös pontszámmal jól teljesített, de voltak problémák. Bár az öt finom negatív tüske közül öt eltávolítható volt, az áthidalás helyenként kevésbé volt optimális. És a finom áramlásszabályozás hiányzott, mivel az összes tüskének vastag, nehéz húrja volt.
Noha a Sapphire Pro pontossága jó volt, a nyomtatás során találtunk néhány olyan problémát, amelyekről azt gyanítjuk, hogy a visszahúzással kapcsolatosak.
De ennek ellenére egyes nyomatok sokkal jobbak lettek, mint mások, mint például a motorblokk. Még az állományszeletelő beállításai mellett is könnyen leváltak a támasztékok, és a részletek kifejezetten jól definiáltak.
Mindent összevetve azt mondanánk, hogy a készleten lévő Two Trees Sapphire Pro elég jól működik ahhoz, hogy még egy kezdő is elkezdjen 3D-s nyomtatást készíteni, feltéve, hogy a tervezési hibák, például a nem megfelelő CoreXY kinematika nem akadályozzák az utat.
A Sapphire Pro nagyon ígéretes platformnak tűnik, olyan lenyűgöző funkciókkal, amelyekre ebben az árkategóriában nem számítana. Soroljuk fel a legszembetűnőbb műszaki et, hogy megtudjuk, mit is kínál ez a nyomtató.
A Two Trees Sapphire pro CoreXY kinematikával rendelkezik, amely elméletileg sokkal gyorsabb nyomtatást tesz lehetővé, mint más típusú nyomtatók. Ennek oka, hogy a motorok rögzítettek, így a nyomtatófej és a portál „repülő tömege” jelentősen lecsökken. Ez viszont kevesebb rezgést eredményez nyomtatás közben, csökkenti az olyan műtermékeket, mint a csengetés és a szellemkép a nyomtatás során, és még nagyobb sebességnél is növeli a pontosságot.
A CoreXY rendszer tökéletes párja, a vízszintes X és Y tengelyen lévő lineáris vezetősínek egyenletes mozgást és idővel csökkentett kopást biztosítanak. Jellemzően csak professzionális nyomtatókon láthatók, ezek örvendetes látvány a hobbi 3D nyomtatási arénában, jelezve a jobb minőségű, alacsonyabb árú konstrukciók felé való elmozdulást.
Ezeknek a kiváló minőségű alkatrészeknek a beépítése azt jelenti, hogy a szalagpálya kialakításával kapcsolatos problémák ellenére a nyomtatónak méretpontosnak kell maradnia.
A Sapphire Pro motorháztetője alatt egy Makerbase MKS 32 bites Robin Nano vezérlőkártya található, amely TCM2208 léptetőmotor-meghajtókat tartalmaz.

A Robin 32 bites processzora lehetővé teszi, hogy a Sapphire Pro gyorsan és hatékonyan végezzen számításokat és koordinálja a mozgást anélkül, hogy egy ütemet kihagyna. A TMC2208 léptetőmotor-illesztőprogramjai lehetővé teszik a nyomtató csendes és zökkenőmentes működését, köszönhetően a hatékony és csendes teljesítményciklusnak és a „StealthChop” funkciónak (a TMC illesztőprogram chipekbe épített zajcsökkentő funkció).
A gép építése során megjegyeztük, hogy csak az X és Y motorok rendelkeznek TMC léptető-meghajtóval, míg a Z-tengely és az extruder is más, vélhetően olcsóbb léptető-meghajtókat használ, amelyek nem tartalmazzák a csendes működési képességeket.
A Sapphire Pro magában foglalja az automatikus szintezés lehetőségét egy kis eltávolítható érzékelővel. Nyomásalapú rendszer, a nyomtató az ágyat úgy vizsgálja meg, hogy több ponton megérinti az adatrácsot, lehetővé téve a szoftver számára az inkonzisztenciák kijavítását. Néhány Delta nyomtatóhoz hasonlóan, ahol a szerszámfej helye és súlya prémium kategóriájú, az érzékelőt nyomtatás előtt el kell távolítani.
A hobbinyomtatókon újdonságnak számító további egyike, a BMG kétfokozatú extruder a Sapphire Pro oldalára van szerelve.

Ez a rendszer a népszerű BondTech extrudereken alapul, amelyekben két fogaskerék fogja meg a filamentet, nem pedig egyetlen fogaskerék és egy csapágy. Más extruderekhez képest a BMG-beállítás jobban át tudja nyomni a filamentet a Bowden csövön, sokkal kisebb az esélye annak, hogy a filament elakadjon vagy lecsupaszodik az extra megfogóerőnek köszönhetően.
Tartalmaz egy mechanikus filament-érzékelőt is, amely képes észlelni, ha a filament kifogy vagy eltörik, így szünetelteti a nyomtatást. Ez azt jelenti, hogy nem kell olyan szorosan figyelnie a filament-tekercseket, különösen hosszú nyomatok esetén.

Az Ultimaker professzionális 3D nyomtatók gyártója, mint például az Ultimaker 2+ Connect és az Ultimaker S5. Noha nyomtatóik minden bizonnyal népszerűek, talán még jobban ismertek az Ultimaker Cura-ról, amely az FDM nyomtatókhoz készült nyílt forráskódú 3D szeletelő. A Cura lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyedi szeletelőprofilokat készítsenek meghatározott nyomtatók és anyagok alapján – ez a funkció jól illeszkedik az Ultimaker filamentjeihez.
A cég a PLA-tól a CPE-ig sokféle anyagból gyárt szálakat. Ezek a filamentek általában kompatibilisek az Ultimaker 3D nyomtatókkal, és magas szintű minőség-ellenőrzés mellett készülnek, hogy megőrizzék az Ultimaker jó hírnevét a 3D nyomtatási közösségben mint egy filament rendelés oldal is szerepel.
Ebben a cikkben az Ultimaker legfigyelemreméltóbb szálairól fogunk beszélni, az tól a fejlettebb filamentekig. Mielőtt azonban ebbe az egészbe belemennénk, először áttekintünk néhány részletet, amelyek az összes Ultimaker filamentumra jellemzőek.
Ahogy már írtuk, nem minden 3D nyomtatási technológia alkalmas építészeti 3D nyomtatásra. A nagyméretű SLA (gyanta) nyomtatás elengedhetetlen a csúcsminőségű, a fejlesztés teljes skáláját magában foglaló felület eléréséhez. Kívánatos lehet a színes kötőanyagsugaras nyomtatás is. Az SLS és a fém érdekesek, de általában kevésbé relevánsak az építészeti nyomatoknál.

Kínálnak fájljavítási szolgáltatást?

Hacsak Ön maga nem gyakorlott 3D-készítő, a fájlt mindenképpen javítani kell a nyomtatás előtt. A tapasztalt, architektúra-központú 3D nyomtatási szolgáltatók egy kijelölt csapattal rendelkeznek, amely gyorsan és hatékonyan előkészíti a fájlt a nyomtatásra.
Kínálnak professzionális modellkészítési szolgáltatásokat?
Sok esetben maga a nyomat nem lesz elég. Gyakran felületkezelésre van szükség, beleértve a festést is, hogy sima matt monokróm felületet kapjon, vagy néha még magasabb szintű kidolgozottságot, hogy teljes színű, életszerű felületeket érjen el, amelyek hasonlítanak a végső, miniatűr összeépítéshez. A szakértőházak teljes körű modellkészítési szolgáltatásokat kínálnak 3D nyomtatási szolgáltatásaik kiegészítéseként, így Ön valódi egyablakos élményben lesz része.
Végső soron minden építészeti projekt célja egy olyan kiemelkedő termék tervezése és szállítása, amely örömet okoz az ügyfélnek, építi a praxis hírnevét, és segít eladni tervezési képességeit. A 3D nyomtatás elősegíti mindezen ambíciókat, és minden bizonnyal versenyelőnyt biztosít azokkal a cégekkel szemben, amelyek figyelmen kívül hagyják előnyeit.
Ha még nem használja a 3D nyomtatást a tervezési és értékesítési folyamatok részeként, forduljon egy potenciális 3D nyomtatási szolgáltatóhoz. Ezután, miután megszerzett némi ismeretet és tapasztalatot arról, hogy a 3D nyomtatás mit jelenthet a gyakorlatban, megtervezheti a folyamat házon belüli bevezetését.
Robbie Jenkins a Hobs 3D, az Egyesült Királyságban működő 3D-s megoldások szolgáltatója gyártásvezetője.
SZERETED A 3D NYOMTATÁST?
Ahhoz, hogy a dolgok így maradjanak, hirdetési és vásárlási linkeken keresztül finanszírozzuk. Ha vásárlási link segítségével vásárol, jutalékot kaphatunk. További információ A Nyomtatások Ura A Gyűrűk Ura 3D nyomtatás: 10 modell uralja őket, mind Lauren Fuentes Frissítve: 2022. szeptember 2. Ahol vannak nyomtatók, ott van kreativitás és 3D nyomtatás. Tekintse meg a Gyűrűk Ura legjobb 3D-nyomatait, és kalandozzon!

Egykaros csaptelepek javítása

December 7th, 2022

Gyakori kérdés, hogy az egykaros csaptelepek javíthatóak-e, vagy le kell ezeket a csaptelepeket cserélni újra.Ezek a csaptelepek is könnyen javíthatóak, de ennek a feltétele, hogy minél előbb sor kerüljön a javításra. Ha már régóta csöpög a csaptelep bevízkövesedik és akkor sokkal nehezebb a csaptelep szétszerelése.

Olyan csapteleppel is találkoztunk már amit a vízkövesedés miatt nem lehetett szétszerelni mert nem lehetett a nyitókart leszedni a csapról. Vállalkozásunk vállalja minden egykaros csaptelep javítását-cseréjét garanciával.

Következő megrendelésünk egy kádtöltő egykaros csaptelep javítása mert elkezdett csöpögni. A tulajdonos a hibát észlelve a legrövidebb időn belül értesített minket így a csaptelep nem vízkövesedett be így a szétszerelése könnyen ment amivel a megrendelő pénzt is megspórolt.

A víz elzárása után a javításhoz először a csap szabályozókarját kell leszerelni amihez a karon található kék és piros jelöléssel ellátott dugót kell kipattintani ami mögött egy imbusz csavar van amit nem teljesen kicsavarni hanem csak meglazítani kell. Ezután a kar leemelhető. A szabályozókar alatt egy krómozott takaró kupakot találunk amit fokozott óvatossággal jobbról balra tekeréssel lehet leszedi.

Ez az alkatrész nagyon vékony anyagból, vagy krómozott műanyagból van ezért nagyon vigyázni kell arra, hogy nehogy megsérüljön. Ha ez a művelet sikerült a kerámiabetét leszorító csavarját ki kell tekerni, és ezután már kiemelhető a csaptelep kerámia betétje. Ekkor derül ki, hogy milyen típusú betét van a csapunkba. A kerámiabetéteknek különböző mérete van típustó, gyártmánytól függően.

A legtöbb szerelvénybolt forgalmaz kerámiabetéteket csaptelepekhez de legtöbbször csak az olcsó kínai betéteket, amik nem passzolnak a márkás csapokba, például Kludi, Grohe, Mofém, stb. A márkás csaptelepekbe leginkább a márka szerződött partnereinél lehet beszerezni a kívánt alkatrészt. Házilagos javítás esetén a kiszerelt kerámiabetétet magunkal kell vinni a szaküzletbe, hogy ugyanolyat tudjanak helyette adni.

A csaptelep összeszerelése a kerámiabetét behelyezésével kezdődik ügyelve arra, hogy a betét pontosan a helyére kerüljön. A betét alján van két kiálló pöcök ezeknek a csaptelep belsejében kialakított két lyukba kell hogy illeszkedjenek. Ezután a leszorító csavarral a betétet rögzítjük. Figyelem a csavart nem szabad erősen meghúzni mert ez a betét töréséhez vezethet.

Ezután a takaróelem visszatekerése következik, ezt se szabad nagyon meghúzni, ha ez a művelet is megvan csak a szabályozókart kell visszahelyezni, a csavarját gyengén meghúzni, csak annyira, hogy biztosan a helyén maradjon.

Cellulóz hőszigeteléssel tud most spórolni a számláin

December 5th, 2022

Rengeteg hőszigetelő anyag található a piacon. De vajon mi a jobb?  A homlokzati hőszigetelés, vagy ha a födémet szigeteljük.

Az elszabadult árak miatt van aki nem engedheti meg magának,hogy mindkét hőszigetelést elvégezze otthonán, így azt viszgáljuk, hogy melyiknek van nagyobb értelme, milyen előnyökkel jár?

Mivel köztudott, hogy a hő felfelé szállí, gy egyszerű a megoldás is e tekintetben. A fűtéssel megtermelt hőenergia felszáll a plafonra, ha van emelet, akkor az emeletre (attól függően, hogy mekkora a feljáró).

A plafonon felgyülemlett hő fentről lefelé terül, így ezért érezzük, hogy a lábunknál hideg van, de a fejünk magasságában nem olyan a hőérzetünk.

A cellulóz hőszigeteléssel a legapróbb résekbe is bekerül a szigetelőanyag, így szinte tökéletesen kitölt minden rést. Ezzel megakadályozva a hő a födémen keresztül lévő hőleadását. Az oldalon található kalkulátorral kiszámítható a hőszigetelés költsége.

Cellulóz hőszigetelés előnyei:

  • tűzbiztos
  • rovar- és rágcsálóűző
  • gombásodásnak ellenálló
  • fémszerkezeteket nem korrodálja
  • hő átbocsátási tényezője (szigetelőképessége) a hasonló célra elterjedten alkalmazott habosított és szálas hőszigetelő anyagokéval közel azonos, hőtároló kapacitása azonban jelentősen nagyobb. Ez elsősorban a nyári túlmelegedés ellen nyújt védelmet (tetőterek, barakkhatás)

Minőségi kollagén ital az ízületek egészségéért

December 4th, 2022

Az ízületvédők közül kipróbáltam már kóser kollagén terméket, amelyet fogyasztottam már por formájában, kapszulás kivitelben, de a kollagén ital vált be a legjobban. Éhgyomorra fogyasztottam egy 2 dl-es pohárba vízzel higítva ittam minden reggel.

Nem tartom magamat öregnek, de szemmel látható volt úgy két hét elteltével, hogy feszesebb a bőröm. Tíz évvel ezelőtt hallottam előszőr, hogy a kozmetikai és egészségügyi termékek lesznek a legkelendőbbek. Gondoltam magamban, hogy a nőknek!

Megnöveltem 2-ről 3 literre a napi vízbevitelt is, azt el kell ismernem, de feldobott amit a tükörben láttam. Talán még pár évet fiatalodtam is a két héttel ezelőtti tükörképemhez. Elsősorban nem az öregedés elleniküzdelemben szerettem volna hasznát venni, hanem a sportoláshoz ízületeim védelme érdekében alkalmaztam.

M0 autópályán kapott defekt mobilgumissal megoldva

December 4th, 2022

Balatonra szerettünk volna eljutni, úgy terveztük,  hogy ebéd után vesszük át a szállásunkat. A gyorsabb haladás reményében mégha hosszabb is az út kilométerben, nincsenek lámpák az M0 körgyűrűn, így ezt választottuk köztes útvonlnak.

Ahogy felmentünk az autópályára kb 5 kilométeren belül kaptunk egy defektet. Annak rendje szerint a leállósávban tudtam megállni, kitettem az elakadásjelző háromszöget, hogy ne legyen baleset, láthatóak legyünk előre.

A pótkereket miután kiszabadítottam a csomagtartó alól, akkor szembesültem vele, hogy le van engedve, vagy ami még rosszabb az is defektes. Mivel pumpa, vagy kis kompresszor nem volt nálam, így tudtam, hogy felfújni nem tudom, így még csak esély sincs arra, hogy az első kútig elmenjek.

Eszembe jutott, hogy keresek a teleonom segítségével egy mobilgumist, akik kijön és a helyszínen megjavítja a defektes abroncsomat. Rákerestem arra, hogy M0 mobilgumis, majd a találati listán felhítam egy párat, mire elvállalta egy fiatalnak tűnő srác a munkát. Azt mondta, körülbelük 10-15 percen belül kiérkezik csak egy pontos helyszínt mondjak.

10 perc alatt tényleg kijött egy mobilgumiszervizes autóval, aminek a raktere egy gumiszerviznek megfelelően volt kialakítva. Felemelte az autót, levette az abroncsot és már indult is a defektjavítás. A munka megkezdésétől számítva kb 10 perc alatt el is készült a javítással és mehetett is vissza a felni az autómra.

Korrekt árat mondott kiszállással és javítással együtt, nem beszélve róla, hogy a pótkerekemet felfújta és ellenőrizte, hogy nem ereszt-e?

Összességében egy korrekt, gyors segítségnyújtás volt, meglepően tisztességtudó és normális volt a szerelő.

3D nyomtatási cikk és kapcsolódó technológia

November 4th, 2022

Akár hiszi, akár nem, tényleg ismét az évnek arra a szakaszára készül. Hamarosan itt az ünnepi szezon, és kezdenek megjelenni az első korai Black Friday  mindenféle 3D nyomtatási cikk és kapcsolódó technológia terén. Itt megtalálja, hogy figyeljünk erre a figyelemre méltó példákra.

Ezen az oldalon figyeljük a legvonzóbb 3D nyomtatási at, és természetesen a kapcsolódó technológiát is. Az alábbi oldalon mindenféle ajánlatot találhat az interneten. Nyomon követjük a 3D nyomtatókat, anyagokat, egylapos számítógépeket, lézergravírozókat, CNC útválasztókat, elektronikus vágógépeket, mikrokontrollereket, szoftvereket, és esetenként akár véletlenszerűen is bedobunk valami olyat, aminek egyszerűen tetszik a megjelenése.

Ezt a cikket általában hetente kétszer frissítjük kedden és pénteken, és olyan at keresünk, amelyekre érdemesnek tartjuk a figyelmet. Ha szeretné, alább feliratkozhat különleges ajánlatainkra, és csak akkor fogunk pingelni, ha valami különösen lenyűgözőt látunk. Egyelőre tartsa magát szorosan, készítse elő pénztárcáját, és nézze meg alább, hogy mit találtunk eddig.

A műanyaghulladék továbbra is a szemétlerakókba és a víztestekbe kerül, jelentős ökológiai kihívást jelentve, amely térdre kényszerítheti a Föld bolygót. Évente tengeri élőlények ezrei esnek bele a műanyag összefonódásába, miközben milliókat fenyeget a műanyag lenyelés veszélye.

A műanyagokat széles körben felhasználó 3D nyomtatás is hozzájárul a műanyagválsághoz. Ha csak az Egyesült Királyságot nézzük, a Filamentative jelentése szerint „a 3D-nyomatok 10%-a hulladékká válik”. Ez nagy összeg, ha a nagy 3D-nyomtatási közösségre alkalmazzuk.

Ez az oka annak, hogy a lelkiismeretes 3D nyomtatás szerelmesei a zöld 3D nyomtatáshoz folyamodnak, amely magában foglalja a meghibásodott nyomatokból származó felesleges műanyag csökkentését, újrafelhasználását és újrahasznosítását. A digitális szobrászoknak meg kell érteniük, hogyan lehet jól kihasználni a filamentjüket, ha ellenőrizni akarják ezt a súlyos testi sértést okozó anyagot, amelynek lebomlása állítólag 10-1000 évig tart.

Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány stratégiát a 3D nyomtatási hulladék csökkentésére, újrafelhasználására és újrahasznosítására, beleértve néhány hulladék-újrahasznosítási beállítást. A 3D nyomtató alkatrész kiváló minőséget képvisel.

A plasztikus válság kezelésének első lépése a felhasználás minimalizálása. Ennek néhány módja van a nyomtatás megkezdése előtt.

Az egyik javasolt megközelítés az, hogy a modellek tervezése során nincs szükség támasztékokra. A túlnyúlással rendelkező mintákhoz alátámasztások szükségesek, mivel a nyomtatónak a túlnyúlás alatti anyagra van szüksége egy új réteg hozzáadásához. A 90 fokos szögek használata helyett például több ívet használó modelleket tervezhet. A kevesebb hordozóanyag kevesebb műanyaghulladékot jelent.

Előfordulhat, hogy ez nem minden nyomat esetében lehetséges, különösen, ha azokat funkcionális végfelhasználásra használják. Még mindig jó gyakorlat azonban, ha a tervezés során szem előtt tartja a nyomtatás vagy a gyártás ökológiai hatását.

A szeletelő beállításai egy másik fontos hely, ahol csökkenthető a filament-használat. Ha a modellje megengedi, környezetbarátabb megoldás, ha tutaj helyett karimával nyomtat. A nyomtatott objektum alatti teljes rétegsor helyett a perem egyetlen réteget eredményez az objektum körül, csökkentve a filament fogyasztását.

A karimák bizonyos fokú ágytapadást biztosítanak, és különösen alkalmasak olyan problémás modellekhez, amelyek nem érintkeznek megfelelően az építőlemezzel. A modelltől függően bármikor megkísérelheti növelni a vonalak számát vagy a peremszélességet, ami nagyobb felületi érintkezést biztosít, miközben fenntartja a fenntarthatóbb nyomtatási módszert. Filament rendelés Online a Creality választékaiból.

Néha a karimát (vagy szoknyát) lehet tutaj helyett használni egy jól megtervezett modellhez és egy jól kalibrált nyomtatóhoz. A nyomtatott ágyragasztók is segíthetnek.

Portréfotózás Budapesten, fotóstúdióban

October 14th, 2022

A mobiltelefonok virágzó korszakában élünk, amikor minden felhasználó naponta készít fotókat a telefonja segítségével. Ezeknek a fotóknak egy része elvész egy digitális világban, mivel nem kerül fotó formájában egy fényképre és az pedig egy albumba.

Ami még ennél is fontosabb, hogy egy portréfotó elad téged egy önéletrajzon, vagy akár egy randioldalon. Sokkal szívesebben készíttetsz a családodnak egy profi fotós által készített képet keretezésre, amiből egy emlék is lesz a szüleid falára.

Ami a fotós szakmája, meglátása, hogy tartsd magad, milyen szögből lehet előnyös portréfotót készíteni rólad, ami egyben maradandó. Portré fotózás Budapesten, nyugodt és meghitt fotóstudiómban várlak, ahol üzleti fotózás is készülhet, vagy amilyen fotóra szükséged van. Bimala.