



















|
Hozzávalók (16 szelethez):
250g margarin,
500g finomliszt,
100 + 80 + 50g porcukor,
2 zacskó vaníliás cukor,
1 csipet só,
1 citrom reszelt héja,
4 tojássárgája,
1/2 kg muskotályos csemegeszõlõ,
2 zacskó vaníliás pudingpor,
1 l tej, 80g dió,
2 zacskó színtelen tortabevonó zselé,
5 dl muskotályos fehérbor.
|
 |
Kimargarinozunk, liszttel meghintünk egy 28 cm átmérõjû, cakkos
gyümölcstortaformát. A lisztet, a margarint, 100g porcukrot, a vaníliás cukrot,
a sót, a reszelt citromhéjat és a tojássárgákat összegyúrjuk, cipót formálunk
belõle, fóliába csomagoljuk, fél órára a hûtõbe tesszük. Közben a szõlõt
megmossuk, leszemezzük, lecsepegtetjük. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm
vastag, kerek lapra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, villával megszurkáljuk,
elõmelegített sütõben, mérsékelt tûznél (180 Celsius) 15 percig világosra
sütjük, hagyjuk kihûlni, lapos tálra csúsztatjuk. Közben 5-6 gerezd diót
félreteszünk, a többit durvára megvágjuk, és a tésztára szórjuk. A tejjel és
80g porcukorral elkészítjük a pudingot, kissé lehûtjük, a tésztába öntjük,
körkörösen kirakjuk a szõlõszemekkel és a diógerezdekkel, hagyjuk egészen
kihûlni. 50g porcukorral és a borral elkészítjük a zselét, bevonjuk vele a
tortát és 1 órára hûvösre tesszük. Tortaszerûen szeleteljük, tejszínhabot
kínálhatunk hozzá.
Ötlet: készen vásárolt gyümölcstortalappal nagyon gyorsan elkészíthetõ.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|