GYŰJTEMÉNY

Több, mint 120 évvel ezelőtt, egy fiatal férfiú választás előtt ált, vagy festőművész lesz, vagy apja tanácsát követve átveszi az 1844-ben alapított családi szeszfőzdét és ecetgyárat.

A fiatal Zettl Gusztáv tisztelve szüleit, az utóbbit választotta. Sohasem adta fel a művészettel kapcsolatos elképzeléseit - hiszen a bécsi festőakadémiának rendkívül tehetséges tanítványa voltés még élete utolsó napjaiban is festett. Azok közül a nemes hajlandóságú műkedvelők közül való volt, akik az igazi, a nagystílű művészet rajongó lelkű megértői

Az apai gyár vezetése alatt a megnövekedett bevételből megalapozta Magyarország egyik legnagyobbb és legértékesebb gyűjteményét. A jelenkorban bemutatásra kerülő lakás pompázatos lépcsőházból, előszobából, ebédlőből és dolgozószobából áll. A kiváló üvegművészetről árulkodó ablakok, a faberakásos mennyezet a lakásnak egy különlegesen romnatikus színezetet adnak. A város és környéke történetét az őskortól, a középkor és az újkor tárgyain keresztül a tárlatvezetés során, a család tagjai mutatják be. Látható itt csiszolt üvegek sokasága, korabeli bútorok, habánkorsók, fajansz és porcelánedények, fegyverek, cégérek, óntárgyak, könyvek, festmények és órák.

A lakásgyűjteményt a nagyközönség 1955 óta folyamatoan látogathatja, művészeti és szellemi örökségét Zettl Gusztáv leszármazottai és a jelenlegi Közhasznú Alapítvány ápolja.

Információk és támogatás

 • Nyitvatartás

  Csütörtök-vasárnap 10-12-ig
  Más időpontban egyeztetés alapján!

 • Adó 1%-a

  18537561-1-08

 • Számlaszám

  59100401-10051210