Sütemények Édességek

  Aprósütemények
  Desszert
  Kelt Tészták
  Sós Sütemények
  Tea Sütemények
  Torták


Torták


Gesztenyetorta

Hozzávalók:
8 tojás
8 evőkanál kristálycukor
8 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
fél kg gesztenyemassza
fél liter tejszín
20 dg porcukor
2 kávéskanál kakaópor
rum
1 csomag habfixáló
díszítéshez gyümölcs

Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet sütőport végül a tojásfehérjék habosra vert habját. Kerek tortaformában három lapor sütünk. A gesztenyemasszából egy kis részt félre teszünk a díszítéshez. A többit áttörjük rumma és a kakaóporral. A tejszínt, porcukrot habfixálóval felverjük. Ebből is teszünk félre egy kicsit a díszítéshez. A többit lazán hozzáadjuk a nagyobb rész gesztenyés krémhez. Megtöltjük a tortalapokat tetejét is bevonjuk ezzel a krémmel. Tetszés szerint díszítjük a félretett gesztenyés krémmel,tejszínnel, gyümölccsel. Hütőbe téve hűtjük.



Gesztenyés marcipántorta

Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
10 dg porcukor
6 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
negyed kg gesztenyemassza
3 cl rum
1 evőkanál kakaó por
20 dg vaj, vagy margarin
25 dg natúr marcipán massza
2 evőkanál lekvár
színezéshez eszencia

A tojásokat szétválasztjuk, sárgájákat a kristálycukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Nagy gázos tepsit kikenünk zsiradékkal, eghintünk lisztel és belesimítjuk a észtát. Közepesen meleg sütőben, megsütjük. Kihűlés után hosszában kettévágjuk. A vajat a porcukorral, kakaóporral, rummal simára keverjük, hozzáadjuk a gesztenyemasszát, jól eldolgozzuk és rásimítjuk a piskótalap felére, befedjük a másik lappal, amit megkenünk vékonyan lekvárral. A marcipán nagyobb részét eszenciával megszínezzük, kevés liszt segítségével méretre nyújtjuk és befedjük vele a tortánkat. A megmaradt marcipánnal ízlésünk szerint díszítjük.


Emeletes szülinapi torta

Hozzávalók az alsó tortához:
15 dkg Rama,
15 dkg cukor,
15 dkg főző csokoládé,
15 dkg liszt,
6 darab tojás

A kisebb felső tortához:
20 dkg Rama,
20 dkg liszt,
20 dkg cukor,
8 tojás,
2 ek. darált dió, vagy mandula,
reszelt citromhéj

Elkészítése:

A puha Ramát 5 dkg cukorral keverjük habosra. Egyenként adjuk hozzá a tojás sárgáját. Keverjük bele a felolvasztott csokoládét, és a lisztet. Készítsünk kemény habot a tojásfehérjéből, és a megmaradt cukorból. Óvatosan keverjük a tésztába. Öntsük egy Ramával kikent tortaformába, és lassan süssük meg.
Villanysütő: 200°C 4. fokozat
Gázsütő: 3. fokozat
Sütési idő kb.: 35-40 perc

A felső torták készítése:

A puha Ramát10 dkg cukorral keverjük habosra. Egyenként adjuk hozzá a tojás sárgáját, a darált diót, és a lisztet. A fehérjét a megmaradt cukorral keverjük kemény habbá, és óvatosan adjuk a Ramás masszához. A tészta nagyobbik részét öntsük egy Ramával kikent torta formába, mely kisebb az előzőnél. A megmaradt tésztát öntsük egy még kisebb Ramával kikent formába, ez akár egy kis jénai tálka is lehet. A két kisebb tortát egymás mellett süssük meg.
Villanysütő: 200°C 4. fokozat
Gázsütő: 3. fokozat
Sütési idő kb.: 30 perc

A torták kihűlése után tortánként 3-3 részre és tetszés szerinti krémekkel kenjük meg. A tortákat nagyság szerint állítsuk egymásra, és vonjuk be különböző krémekkel. Az alsó csokoládé-, a középsőt világosabb, míg a legfelsőt vaníliás krémmel vonjuk be. A megmaradt krémekkel az alsó tortát díszítsük. A bevonó krémek készítése: Hozzávalók:
20 dkg cukor,
10 dkg csokoládé,
5 dkg Rama,
1 ek. citromlé,
1 kk. rumaroma,
tojásfehérje.

Elkészítése:

A cukrot az olvasztott csokoládéval keverjük össze, adjuk hozzá a Ramát, a citromlevet, és a tojásfehérjét. Ha világosabb krémet akarunk, akkor a csoki helyett darált dió, vagy mandulát használjunk.

Legvégül marcipánnal díszíthetjük a kész művet.


Fahéjas csillagok

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
50 dkg hámozatlan mandula 4 tojásfehérje
35 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
2 teáskanál fahéj

Daráljuk finomra a mandulát. Géppel verjünk kemény habot a tojásfehérjéből, sóból, cukorból és citromléből. Egy csészényit tegyünk félre a mázhoz. 35 dkg mandulát és fahéjat összekeverünk. Beledolgozzuk a habba. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és mázzal bevonjuk. A csillagokat kiszaggatjuk, közben a formát mindig porcukorba mártjuk, hogy a csillagok elváljanak egymástól. Időnként megtisztíthatjuk a formát. A sütőlapot kivajazzuk, és rátesszük a csillagokat. A maradék tésztát darált mandulával összekeverjük, kinyújtjuk, megkenjük mázzal, és kiszaggatjuk. Addig ismételjük, amíg van maradék tésztánk. A fahéjas csillagokat éjszakára száradni hagyjuk, majd kisütjük. A kész fahéjas csillag akkor jó, ha kívül kemény, belül pedig omlós, puha.


Gríztorta

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
1/2 l tej
15 dkg búzadara
8 ek kristálycukor
5 dkg kakaópor
lekvár
1 cs vaníliás pudingpor

A tejet felforraljuk, belekeverjük a búzadarát, a cukrot, a kakaót, és addig fozzük, amíg suru masszává nem áll össze. Ezután vízzel kiöblített jénai tálba öntjük. Ha kihult, a tetejére baracklekvárt kenünk. A torta harmadik rétegéhez elkészítjük a pudingot, ráöntjük a lekvár tetejére, és egyenletes vastagságban elkenjük rajta. Majd hutoben jól lehutjük, hogy könnyen szeletelheto legyen.


Túrótorta

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
1/2 kg tehéntúró
30 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 margarin
5 egész tojás
zselatinpor
gyümölcskocsonyapor
gyümölcs
1 1/2 dl forró tej

Jól kikeverjük, hogy krémszerű legyen, majd 1 dl vízben elkeverünk 5 púpos kávéskanál zselatint, majd 1 1/2 dl forró tejet hozzáöntünk a zselatinos vízhez. A kikevert túróhoz hozzáadjuk a zselatint. A tortaformát kivajazzuk, beleöntjük a túrót és hűtőbe tesszük 20 percig. Amikor kb. 15 perc eltelt és a túró kezd szilárdulni, akkor a gyümölcsöt rárakjuk a torta tetejére, a langyos gyümölcskocsonyát ráöntjük, és 1 órára a hűtőbe visszatesszük.




Vissza