Sütemények Édességek

  Aprósütemények
  Desszert
  Kelt Tészták
  Sós Sütemények
  Tea Sütemények
  Torták


Desszert


Palacsinta
Fagylalt

Fahéjas almával rakott rizsfelfújt tojáshabban sütve


Hozzávalók:
25 dkg rizs,
5 dl tej,
1/4 db vaníliarúd,
20 dkg porcukor,
3 db tojás,
10 dkg kristálycukor,
5 dkg vaj,
60 dkg alma,
4 db tojásfehérje,
törött fahéj, só

A megtisztított rizst több vízben megmossuk. Megfelelő nagyságú edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Csipetnyi sóval ízesítjük, és letakarva félig puhára pároljuk. Amikor a rizs a vizet beitta, hozzáöntjük a forró tejet, vaníliával és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Amikor a rizs már teljesen puhára párolódott, hozzákeverjük a 10 dkg porcukrot. Ezután a rizst a tűzről levesszük és hűlni hagyjuk. Közben a tojássárgákat a kristálycukorral és a vajjal simára, habosra keverjük. Az így kapott édes mártást a rizshez keverjük, majd hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot is. A megtisztított alma magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy magas falú tepsit vajjal kikenünk és porcukorral megszórjuk. A rizsmassza egyik felét a tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd egyenletesen elosztjuk rajta az összevágott almát. Porcukorral és törött fahéjjal megszórjuk, végül befedjük a rizsmassza másik felével. Közép meleg sütőben megsütjük. Ameddig a rizsfelfújtunk sül, a tojásfehérjéből 4 dkg porcukor hozzáadásával kemény habot verünk. A megsült rizsfelfújt tetejére a tojáshabot egyenletesen elkészítjük, majd a sütőbe visszatolva kb. még 5-6 percig sütjük. Az elkészült rizsfelfújtat kockákra daraboljuk, ügyelve arra, hogy a tetején lévő hab a vágáskor ne sérüljön, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni Édes 2000


Rakott gesztenyenudli vaníliás mártásban sütve


Hozzávalók:
1,2 kg gesztenye,
1 liter tej,
6 tojás,
30 dkg liszt,
3 dkg vaj,
5 cl akácméz,
12 dkg cukrozott mák,
5 dkg vaníliás porcukor, só

A gesztenyék héját egy éles késsel keresztben bevágjuk. Sütőtepsibe tesszük és a sütőbe tolva megsütjük. Ezután a gesztenyéket meghámozzuk, tejben megfőzzük, majd szitán áttörjük. Az így kapott gesztenyemasszához hozzáadjuk a 3 db tojást, a lisztet, csipetnyi sót, és egyforma nagyságú nudlikat formázunk belőle. Vaníliás tejben kifőzzük, leszűrjük. A gesztenyenudli egyik felét kivajazott tűzálló tálba rakjuk, meglocsoljuk akácmézzel, majd meghintjük őrölt, cukrozott mákkal. Befedjük a megmaradt gesztenyenudlival. A vaníliás tejhez, amelyben a gesztenyenudlit kifőztük, hozzáadjuk a 3 db tojássárgáját, végül a felvert tojáshabot, és a tálba tett gesztenyenudlira öntjük. Közép meleg sütőbe téve készre sütjük úgy, hogy a belseje lágy maradjon. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2440 kJ/580 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 3 puttonyos 1998


Atti szelet


Hozzávalók:
1 tojás
2 tojássárgája
40 dg cukor
35 dg margarin
2 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 evőkanál tej
10 dg kakaó
30 dg liszt
1 vanilliáscukor
1 dl tejszín
2 tortabevonó
étolaj
stampó rum

1 tojásból, 15 dg cukorral, 10 dg margarin, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 5 dg kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Ezt takarék lángon habosra keverünk. Hozzáadjuk a lisztet és kikent tepsibe simítjuk és megsütjük. Ha kihűlt hosszába kettévágjuk, az egyik lapot rummal meglocsoljuk. A megmaradt cukrot, kakaót a két tojássárgájával, vanilliáscukorral, kevés vízzel sűrűre főzzük. Tűzről levéve hozzáadjuk a margarint és az egyik felolvasztott tortabevonót hozzáadjuk. Ha kihűlt a tejszínnel még jól kikeverjük. Ráterítjük a kakaós lapra, a másik lapot bevonjuk tortabevonóval és négyzetre vágva rakjuk rá a töltelékre.


Citromos tekercs


Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
8 evőkanál liszt
kevés sütőpor
2 citrom
3 dl tej
20 dg margarin
20 dg porcukor
lekvár
zsiradék a tepsi kenéséhez

6 tojásból, 6 kanál kristálycukorrból, 5 kanál lisztből, sütőporból, fél citrom reszelt héjából nagy gázos tepsibe piskótát sütünk. Még melegen feltekerjük. 3 dl tejet 3 evőkanál liszttel sűrűre főzünk, hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a fél citrom levét és reszelt héját. Összevegyítjük a kihűlt lisztes krémmel. Ezt csak hidegen szabad mert másképp elfolyik a krém. A piskótát kiterítjük, vékonyan megkenjük lekvárral. Egyenletesen ráterítjük a fele citromkrémet. Feltekerjük és bevonjuk a krém másik felével és hajszálvékony citromkarikákkal díszítjük.


Császármorzsa


Hozzávalók:
1 tojás
5 dg margarin
5 evőkanál cukor
csipet só
35 dg liszt
10 dg darabolt dió
5 dg mazsola
tej
4 dl tejszín
10 dg étcsokoládé

A tojások sárgáját a cukorral, sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk az lvasztott margarint és fokozatosan a tejet, lisztet úgy, hogy sűrű csomomentes masszá kapjunk. Lazán hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét. Tepsibe simítjuk, megszórjuk a vágott dióval, mazsolával és közepes lángon szép pirosra sütjük. Még melegen, kanál segítségével apró darabokra szaggatjuk. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínhez és ezzel tállaljuk.


Csokoládé variáció


Hozzávalók:
20 dg mogyoró vagy darabolt dióbél vagy mazsola vagy kókuszreszelék
3 csomag zsíros tejpor
2 vanilliás cukor
fél kg porcukor
3 evőkanál kakaó
20 dg margarin
2 dl tejszín

A tejszínt, vajat, porcukrot felfőzzük, simára keverjük. A tejport, kakaót, vanilliás cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a forró tejszínes masszát és a tetszés szerinti ízesítőt, attól függ, milyen csokoládét akarunk készíteni. Kivajazott nagy tálcára simítjuk, hűtjük. Szilárdulás után szeleteljük. Nagyon finom!


Diós bélés


Hozzávalók:
35 dg liszt
20 dg vaj
7 dg cukor
20 dg porcukor
8 tojás
1 dg cukros tejben felfuttatott élesztő
20 dg dió
1 citrom reszelt héja
vanilliás cukor

35 dg lisztet, 20 dg vajat, 7 dg cukrot, 1 tojást, 1 dg cukros tejben felfuttatott élesztőt összedolgozunk. Két cipót formálunk. Az egyik cipót kinyújtjuk, a kikent tepsit kibéleljük vele, megkenjük lekvárral. 7 tojás sárjáját 20 dg cokorral habosra keverjük, hozzáadunk 20 dg dejót, 1 citrom reszelt héját a 7 tojásfehérje keményre vert habját. A mások cipót kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Előmelegített sütőbe, takarék lángon sütjük. Ha kihűlt meghintjük vanilliás porcukorral.


Dióskocka


Hozzávalók:
35 dg liszt
fél csomag sütőpor
20 dg margarin
fél citrom reszelt héjja
2 evőkanál tejföl
lekvár
6 tojás
3 cent rum
25 dg cukor
2 evőkanál kakaópor
30 dg darált dió
porcukor

A lisztből, sütőporból, margarinból, reszelt citromhéjjból, tejfölből, 10 dg cukorból, 1 tojásból tésztát készítünk, ketté osztjuk. Egyik részét kinyújtjuk és kikent tepsibe helyezzük, megkenjük lekvárral. 5 tojás sárgáját 15 dg cukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a kakaóport, rumot, diót és a tojásfehérjék keményre vert habját. Rásimítjuk a lekváros lapra. A másik rész tésztából tepsi hosszúságú rudakat sodrunk és berácsozzuk a tölteléket. Előmelegített sütőbe, közepes lángon sütjük. Ha kihűlt megszórjuk porcukorral és kockára vágjuk.


Elefánt könnycsepp


Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
20 dg margarin
20 dg porcukor
1 gesztenyemassza
stampedli rum
2 evőkanál kakaó
2 banán
10 dg tortabevonó
2 kanál étolaj

6 tojásból piskótát sütünk tepsibe. Feltekerjük. 20 dg margarint, 20 dg cukorral, stampedli rummal habosra keverünk. 2 evőkanál kakaót, 1 gesztenyemasszát adunk hozzá, jól összedolgozzuk. Rákenjük a kisült piskótára,szélére két banánt fektetünk, szorosan feltekerjük. 10 dg tortabevonót, 2 evőkanál étolajjal gőz felett felolvasztunk, bevonjuk vele a tekercset. 45 fokos szögben szeleteljük, minden szeletet tejszínhabbal díszítünk.


Barackos krémes


Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
2 evőkanál étolaj
fél csomag sütőpor
10 darab őszibarack
2 vaníliás pudingpor
6 deciliter tej
20 deka vaj
20 deka porcukor
1 vaníliás cukor
citromlé
1 tábla tortabevonó
alufólia

A sütőformát kibéleljük alufóliával, majd megkenjük étolajjal. A felezett kimagozott barackokkal kirakjuk. 6 tojás sárgáját a kristálycukorral, étolajjal pár csepp citromlével habosra keverünk, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet végül a tojások keményre vert habját. Fele masszát rácsurgatjuk a barackokra, a maradékot elkeverjük a kakaóporral így öntjük a sárga masszára. Megsütjük. Sütőből kivéve tálcára borítjuk, lehúzzuk a fóliát. A tejjel elkevert pudingporokat sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral pár csepp citromlével kikeverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot és rásimítjuk a tésztára. Gőzfürdőben felolvasztott csokoládéval bevonjuk.


Francia krémes

Hozzávalók:
1 doboz leveles tészta,
1l tej,
2 csomag vanília pudingpor,
3 tojás,
8 evőkanál cukor,
1 pohár tejszín,
5dkg étcsokoládé,
1 mokkás kanál zselatin.

A tésztát hutoszekrényben felengedtetjük, utána 2mm vastagra nyújtjuk és két lapot sütünk belole. Addig lekészítjük a krémet: a tejbol és a pudingporból pudingot fozünk úgy, hogy a pudingporhoz 5 kanál cukrot és 3 tojássárgáját is hozzákeverjük. A fehérjét 3 kanál cukorral kemény habbá verjük és a besurusödött pudingba keverjük. Még melegen ráöntjük az egyik lapra. Ha kihult, rátesszük a felvert és behutött tejszínt, melybe a felveréskor beletettük a zselatint négy evokanál vízben feloldva. Felolvasztjuk a csokoládét és bekenjük vele a másik tészta lapot. Ha kihult, felvágjuk négyzetre és úgy tesszük a tetejére.


Édes tükörtojás

Hozzávalók:
4 db 1/2 befott őszibarack
2-3 evokanál befottlé
50 dkg tehéntúró
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
2 evokanál apróra vágott dió v. mogyoró
(citromfű a díszítéshez)

A fél barackokat lecsepegtetjük, a citrom héját lereszeljük. A túrót áttörjük, a vaníliás cukorral, a befottlével és a reszelt citromhéjjal simára keverjük. A túrót 4 tányérra halmozzuk, kissé elsimítjuk, és mindegyikre, magházával lefelé, 1/2 oszibarackot borítunk. Megszórjuk dióval (citromfuvel díszíthetjük).


Piskóta naranccsal

Édes piskótatésztát sütünk, majd kockára vágjuk. Közben vaníliapudingot készítünk. Ha elkészült, jénai tálba rakunk 1 réteg piskótát, leöntjük pudinggal, rászórunk narancsdarabokat, és így tovább rétegenként. Ha kihult, hutobe rakjuk, és amikor összeért, hidegen tálaljuk.


Almás túrófelfújt

Hozzávalók:
1/4 kg alma
1 evőkanál cukor
3 evőkanál mazsola
1+3 evőkanál puha vaj
1 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál rum (lehet aroma is)
10 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
4 tojás
5 dkg búzadara
1/2 csomag sütőpor
1 citrom leve
50 dkg tehéntúró
1 evőkanál tört mandula (lehet dió is)

Az almát megmossuk, meghámozzuk, kivesszük a csutkáját, és szeletekre vágjuk. 1/8 l vízben cukorral 7 percig pároljuk. A mazsolát meleg vízben megmossuk, és lecsepegtetjük. Egy jénai tálat kivajazunk, és megszórjuk zsemlemorzsával. Megtöltjük az almával, és a mazsolával, és rumot csepegtetünk rá. 3 evőkanál vajat, cukrot, vaníliáscukrot, és tojássárgáját krémesre keverünk. Hozzákeverjük a darát, a sütőport, a citromlét, és a túrót. A tojásfehérjét keményre verjük, óvatosan hozzáadjuk a krémhez. A krémet ráöntjük az almára, mandulával (dióval) megszórjuk. A felfújtat a sütőben aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk.


Almáslinzer


Hozzávalók:
fél kg lisz
fél kg cukor
2 kg reszelt alma
reszelt citromhéj
fél sütőpor
csipet só
25 dg margarin
5 dg zsír
kevés tej
kávés kanál fahéj
porcukor

Összekeverünk fél kg lisztet, 20 dg cukorot, reszelt citromhéjat, csipet sót, fél sütőport, 25 dg margarint, 5 dg zsírt, 2 tojást és kevés tejjel közepes keménységű tésztát készítünk. Két cipóba osztjuk. A reszelt almát 30 dg cukorral és a fahéjjal lassú tűzön kevergetve pároljuk. Az egyik cipót kinyújtjuk, kikent tepsibe helyezzük. Rákenjük az almakrémet, befedjük a másik kinyújtott lappal. Villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőbe, takarék lángon sütjük. Ha kihűlt megszórjuk porcukorrak, szeleteljük.


Kakaós piskóta

Hozzávalók:
2 tojássárgája
4 lapos evőkanál cukor
2-3 dkg kakaó

Keverjük össze, adjunk hozzá nagyon lassan 1/2 l tejet, majd gyenge tuzön állandó keverés közben felforraljuk. Végül tegyünk bele 10 dkg felszeletelt vajat, olvadásig keverjük. Kockára vágott piskótára öntjük.


Túrógombóc

Hozzávalók:
1/4 kg túró
2 nagy tojás sárgája
csipetnyi só
2 evokanál gríz
citromhéj
porcukor
tejföl

Kikeverjük, 2-3 órát állni hagyjuk. Majd a tojások fehérjét kemény habbá verjük, a citromhéjat lereszeljük, utána a túróba öntjük, majd összekeverjük. Forró, sós vízben kifozzük, bo, pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral kikevert tejföllel tálaljuk.




Vissza