Sütemények Édességek

  Aprósütemények
  Desszert
  Kelt Tészták
  Sós Sütemények
  Tea Sütemények
  Torták


Kelt Tészták


Pogácsák

Töltött burgonyafánk

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 30 dkg főtt, áttört burgonya, fél dl tej, 1 dkg élesztő, 2 db egész tojás, 1 doboz sprotni (füstölt apró szardínia), só és törött fekete bors ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál citromhéj, a bundázáshoz liszt, tojás, tej, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A tejben elkeverjük az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet és a margarint összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a főtt burgonyát, 1 tojást, a sót és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk és 30 percig pihentetjük. Ezután vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a sprotnit összekeverjük a másik tojással, a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, a citrom levével és héjával, majd egy-egy tésztadarab közepére teszünk egy kevés tölteléket. A tésztát félbehajtjuk, széleit összenyomkodjuk, lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk. 180 fokos olajba tesszük és megsütjük (7-8 perc). Salátával önálló étel, vagy ünnepi menüben különleges köret.


Fonott kalács

10 deka vajat (zsírt), 6-8 deka cukrot, késhegynyi sót, 2 egész tojást 1 kg lisztet elkeverünk és fél liter (vagy amennyit kíván) langyos tejjel lágy kalácstésztává kidagasztunk, majd 5 deka mazsolát és kevés liszttel kevert 1 csomag sütőport jól belekeverünk. Azután fonjuk, a tetejét pedig tojással kenjük. Mindjárt sütőbe rakva, szép pirosasbarnára sütjük.


Mákoskürt

A dióskürtnél leírt tésztát a következő töltelékkel töltjük meg: fél kg őrölt mákot, 1 kávéskanál tört fahéjat, 1 citrom reszelt héját, 5 deka mazsolát és fél csomag vaníliás cukrot vastag cukorsziruppal sűrűre főzünk.




Vissza