„A májusi eső aranyat ér!”

 …ám az elmúlt hónapokban bőven kaptunk belőle, és kezdünk ismét burjánzó zöld lenni. Nyújtózkodnak a palánták, készülnek a bab és uborka karói, és tervezgetjük mit lehetne még… Már voltak olyanok is közöttünk, hogy learathatták az első terméseiket, szép újhagymákat, bő salátákat, egészséges fűszernövényeket, és vannak, akik még most kezdenek bele igazán. Új tagokkal is bővültünk, akik legalább olyan lelkesek, mint Mi régi „panelbetyárok”, új kiskertészek.

Pár hete nemcsak a friss hajtásokat vettük észre, hanem bizony az új látogatóinkat is, a kártevők személyében. Új állatparkunk gazdag csigákban, hangyákban és újabban sárgarépalegyünk is van…. Nem egy büszkeség, de hát mégiscsak élővilág, zöld kert, ami nem mentes a bogaraktól sem. Sajnos roppant falánkan láttak neki néhány növényünknek, úgyhogy elkezdtük az idei kesztyűt is felvenni ellenük. Észrevettük, hogy az ágyásoknál lévő fólia alá előszeretettel fészkelik be magukat, mivel igencsak nedves, számukra kellemes környezet várja ott őket. Éjszaka portyára indulnak és csillogó csíkot hagyva maguk után felfalják – válogatás nélkül – ami eléjük kerül.

Ám megvan az ellenszer is!

Kis házas barátaink imádják a sört, és ez a végzetük is, hiszen ha 1:1 arányban a sört vízzel keverjük és olyan földbe ásott tálkákba tesszük… meglesz a hatása! Néhol írják azt is tapasztaltabb kerttársaink, hogy – tanulván tőlük – a száraz kutyatáp, a citrusok héja, uborka vagy krumplidarab szintén csalogató lehet a csigáknak, megmentve a többi haszonnövényt tőlük. Aztán lehet gyűjtögetni, össze őket egy vödörbe és költöztetni újabb vidékre, távolabba a finom falatoktól.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>