Újabb Díjat nyert el a kert

A Városi Kertek Közhasznú Egyesület Első Kis-Pesti Kertje  díjat nyert a Kispesti Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága által meghirdetett Szebb Kispesti Környezetünkért című pályázaton.
Közösségi kertünk célja, hogy a kerület oktatási, nevelési intézményeiben tanuló gyerekek látvány pedagógia módszerekkel bővítsék ismereteiket, tudásukat. Közösségi kertünk lehetőséget ad, hogy a gyerekek közvetlenül ismerjék meg a zöldségeket, növényeket, hasznos és kevésbé hasznos  rovarokat, kerti eszközöket, szelektív hulladék kezelést, komposztálást.
Az aktivitásért, tudásért, személyes kipróbálásért (pl. ízlelés)  apró jutalmat kaphatnak a gyerekek.
Az ismereteket élmény – és  kalandpedagógiai módszerekkel adjuk át. A személyes tapasztalás  a saját élményszerzés, az élmény megosztása, feldolgozása, mind közelebb hozza őket a természethez.
Kialakítható egy környezettudatosabb gondolkodás, viselkedés – nem bántjuk a növényeket környezetünkben, közterületen nem szemetelünk.     
 Pályázaton Közösségi kertünk a Környezetvédelmi Bizottság Különdíját nyerte el.

Mihály napi búcsú 2013

Ismételten részt vettünk a Kispesti Kertbarát Klub szervezésében az Őszi terménybemutató és dísznövény-kiállításon. Már igazi kertbarátként indultunk a kiállításra, második alkalommal lehettünk részesei ennek a csodás kavalkádnak. Ezer színben pompázó virágok, csodás termények, különleges házi befőttek és lekvárok vonzották a látogatókat.  Közösségi kertünk asztala is csodás lett, friss terményekkel, üde zöld és szárított fűszerekkel, terményekből készült termékekkel kápráztattuk el a látogatókat.

Köszönet a lehetőségért a Kispesti Kertbarátoknak. Nagyszerű dolog volt, hogy együtt ünnepelhettük Szent Mihály Napját. Felemelő érzés volt ismét együtt.

Kellemes pillanatok néhány képen:

https://plus.google.com/u/0/photos/107278512232515036886/albums/5929876587226746065

Tartós lehűlés

Tartósnak ígérkezik a lehűlés… Bár a vénasszonyok nyara, mintha kimaradt volna… Viszont színesednek a  falevelek, és igazán szép zöld lett a fű a kertben, tarkák a virágok, és burjánzik az is, ami eddig csak meglapult, csendesen. Mintha még ki szeretné magából adni a maradék energiákat a növények. Persze lassan rendezni is kell majd egy őszi-rendbetétellel a kertet, de élvezni mindig lehet az általa adott örömöket.

És! Egy utcai szemeteskosárral lettünk gazdagabbak! Így mostmár aki Felénk jár és lenne mit kidobnia, meg is teheti a kert melli sétánynál lévő padok közt kihelyezett kukáknál. Köszönjük!

Persze hű barátaink a csigák ismét beköszöntek, de reméljük csak átutazóban vannak! Bogárkezelésben még utánajárunk pár dolognak és jövőre felvesszük a kesztyűt, újabb irányból megközelítve a kártevő-írtást, bio-módon.

Közeleg a Mihály-napi búcsú is, és kívánjuk, hogy az újraéledt paprikákat, fűszernövényeinkből készült sajátkezű alkotásainkat sokan tudják szemügyre venni, élvezni és kipróbálni receptjeinket. Vigadjunk együtt, örüljünk az ősznek is!

Hulló falevél…

Itt van az ősz, ismét. Kezd színesedni a környék, falevelekben.

Kicsit már hűvösebb is van, és ez nemcsak a hőfokon látszódik, hanem, hogy kevesebbszer megyünk le és kevesebbet tudunk összefutni a csapattal. Sajnos! Olyan jó volt a nagy melegben „üddögélni” a kerti padokon és nagyot szusszanva beszélgetni egy jót… De persze nincs semmi veszve, hiszen bőven lesz alkalom, hogy összefussunk. Vagy ha nem, csinálunk magunknak.

Most leginkább a kártevők elleni védekezés az, amit szem előtt kell tartanunk. Így a múltkori-szokásos kertgyűlésen erről is volt egy jó kis előadás, ismertető. Felkészülünk, pontosabban, előre a következő szezon miatt, hogy több növényünk legyen, mint kártevőink.

Szóval szép színes ősz, reméljük még tartogatsz kellemes meglepetéseket mindenkinek!

Reméljük, van még a nyárból!

Lelkesen néztük az eget és úgy tűnik, nem hiába! Esik, esik és újra nekikezdett! Végre! Leginkább a növényeink miatt. Mert igencsak rájuk fért már egy kiadós égi áldás. Persze, örültünk ám annak a ténynek is, hogy megvárta a nagy zivatar a Konyhakerti Nap rendezvényének zárását és csakis akkor látott neki megkönnyezni az eseményt.

Jó volt, kellemes és sokatmondó és tanító …és nem utolsósorban, kicsinek és nagynak – egyaránt – egy szép vasárnapi kikapcsolódás! Igyekeztünk mindannyian maradandót alkotni, megmozgatni, akit csak lehet és kóstoltatni, újat mutatni a már megszokottól.

Jó volt látni a szemekben a tüzet, a huncut gyermekmosolyokat.

Jövőre, veletek… ugyanitt! :)

Első Nemzetközi Konyhakerti Nap az Első Kis-Pesti Kertben

 

Egy szép napos reggel nyüzsgő hangyabolyként láttunk neki – az Első Kis-Pesti Kert minden kertésze és résztvevői – az Irányi Dániel és a Bem utca sarkán, hogy elindítsunk egy szép kezdeményezést.

Rengeteg kíváncsisággal és szeretettel neki is láttunk a napnak.

Magyarországon elsőként kiskertünk kertészeivel, Kispest Önkormányzatával és a Városi Kertek Egyesülettel karöltve belevágtunk egy szép nemzetközi kezdeményezésbe.

Nemzetközi Konyhakerti Napot tartottunk a kert körül, a kertben.

Ezen a napon a világon mindenütt, évente augusztus 4. vasárnapján számos ország, számos városában összejönnek az emberek, családjaikkal, barátaikkal és a helyi közösségekkel, hogy a saját lehetőségeikhez mérten megismertessék az érdeklődőkkel a kertészkedés örömeit és a konyhakertben termett zöldségek felhasználhatóságának sokszínűségét.

A rendezvényen a család minden tagjának készültünk meglepetéssel! Mindenki talált magának nagyszámú érdekességet.

Volt kerttúra, vezetéssel az ágyások között, zöldség-kincs kereső felfedezés és kuckó gyerekeknek, zöld szervezetek bemutatkozása, kellemes zene, kóstolók és receptjeik, valamint Nick Árpi – egyik kiskertészünk -, Kispest erőművésze, Guinness-rekorder is elkápráztatott mindannyiunkat erőpróbáival, amelyeken Mi magunk is helyt álltunk… kisebb-nagyobb sikerekkel!

Meglepetésvendégként pedig Bálint Gazda is ellátogatott Hozzánk, kedves feleségével a Konyhakerti napra. Méltatta a kertet, a hozzáállást és mégtöbb ehhez hasonló akciót kívánt nekünk.

Reméljük lesz még folyatatása is, és sok hasonló kezdeményezés indul útnak e rendezvény kapcsán.

Néhány kép az eseményről:
https://plus.google.com/u/0/photos/107278512232515036886/albums/5916914076170244849

 

Esti locsolás kontra „családi” vacsora – kitelepülés…

Esténként kitelepülünk a kertbe, locsolni, kicsit beszélgetni egymással. Na, olyankor tényleg szép számban szoktunk lent lenni, mert először csak egyikünk érkezik, aztán szép sorjában lassanként mindenki ott lesz.

Mostanában már egyre többször csal ki minket a jó idő, és bizony nem egyszer van olyan – sőt, szinte már naponta! – hogy egyikünk egy tál gyümölccsel vagy épp frissen sütött süteménnyel, aprósággal tér be és kínálgatja a többieket. Így szépen lassan hozzászoktunk, hogy bizony nem is olyan rossz a kötelező dolgok mellett, után kicsit tovább ott maradni, beszélgetni egy jót, nevetni és közben jókat falatozni a szabad ég alatt, a jó levegőn.

Úgyhogy néha bizony fogjuk magunkat és spontán „vacsorázást” tartunk, csak úgy, batyus módra. Vagyis, aki, amit hoz, azt falatozza alapon. Jó, nincsenek szilárd keretek, tehát lehet egymásét kóstolni, sőt kötelező!

Ez a jó a kertben! A zöldségeken kívül. Az, hogy összejöhetünk, az, hogy együtt lehetünk, hogy közös élményeink az alapok és arra építkezhetünk, barátságokat.

Fűszeres élet…

A nagy hőség ellenére is kitartunk és locsolunk, és igyekszünk a lehető leggondosabb kisgazdák lenni a növények számára.

Akárcsak fűszerkertünk, mindezt meg is hálálja. Buja és rendületlenül zöld…

Akad közöttük olyan növény, amellyel – nem szégyen – eddig csak a boltok polcain, zacskóban találkoztunk. Mondjuk, itt van mindjárt a curry. Elsőre indiai ételek jutnak róla eszünkbe. Rizs, csirke… Pedig számtalan mindenre bevethető még! Rákellenes, bőrszépítő és szívvédő – is. És ez csak az egyik növényünk…

Hihetetlen mennyi minden készíthető belőlük, mennyi mindenhez használhatóak, és még azokon kívül mennyi mindenre jók is nemcsak a gasztronómia, hanem a gyógyászat terén!

Kis balkonládákba kezdtük sokan közülünk, de az az igazság lehet is, bőven egy virágládában is gazdálkodni. Mert eper, paradicsom, paprika és fűszernövények a legkisebb erkélyen is „megtermelhetőek”. Nem is a mennyiség miatt, inkább az élvezetért.

Gondoljunk csak bele! Ha a füves kiskertünk egyik sarkában egy aprócska kis területen haszonnövényeket ültetünk…nem telik bele egy kis idő, és büszkén locsolhatjuk a már meglévőt, majdan szedhetjük, és tehetjük is a család elé. Kis ráfordítással csodákra lehetünk képesek.

Szóval csak bátran ajánljuk bárkinek. Kezdje el, és meglátja kedvet kap!

Trópusira váltott az idő!

Napbarnított színek, érett gyümölcsök, erőtől duzzadó zöldségek…. És hőség, szárazság – minden mennyiségben. Valahogy így lehetne jellemezni a mostani időjárást. Nyár van, meleg, és szeretjük is, bizonyos mértékig.

Elkélne pár csepp eső, ha másért nem a növények miatt…Igazán szeretnének már egy nagyot zuhanyozni, így naponta tartjuk Bennük a lelket, öntözzük őket. Persze olyan, mintha nem is tennénk, mert amit fél órája már meglocsoltunk, holt száraz…

Várnunk kell még a hűvösebbre, addig magunkra is vigyázzunk, igyunk sokat, délidőben hűsöljünk, és csakis estefelé térjük a kertbe, egy kis jó levegőre, locsolni és beszélgetni.