Szerepjátékok

Bármilyen meglepő, de nem csak a M.A.G.U.S. az egyetlen szerepjáték a világon. Mindenkinek tanácsolnám, hogy lehetőségeihez mérten minél több szerepjátékot ismerjen meg és próbáljon ki. Én is jó néhány játékkal megismerkedtem az évek során és volt olyan, hogy valami használhatót is alkottam hozzájuk. E munkák közül néhányat, valamint egyéb szerepjátékhoz köthető témákat találhatsz ezen az oldalon.

Közvéleménykutatás                         szerző: Hulla                                       letöltés: 1328 db


Ars Magica

Segédletek és kiegészítők                 szerző: Hulla                                       letöltés: 772 db


Earthdawn

Earthdawn ismertető                         szerző: Hulla                                       letöltés: 808 db


Vadnyugat

Vadnyugat szerepjáték                     szerző: Hulla                                       letöltés: 880 dbHazai szerepjátékosok körében végzett közvéleménykutatás eredménye
A tavalyi év (2007) elején különböző okokból felvetődött bennem a kérdés, hogy melyek lehetnek kis hazánk legnépszerűbb szerepjátékai. Azért, hogy erről viszonylag pontos képet kapjak, egy közvéleménykutatást indítottam Magyarország leglátogatottabb szerepjátékos portálján, az rpg.hu-n. A kapott válaszokból aztán sikerült összehoznom egy kiértékelést, az értékelésből pedig az említett portálon egy cikket. Ezt olvashatod itt... (letöltés)

                                                    vissza a lap tetejére


Ars Magica
Segédletek és kiegészítők (letöltés)
Ez a szerepjáték mindig is nagyon foglalkoztatott, mert a koncepcióját igen különlegesnek tartom. Ebben a játékban a megszokottaktól eltérően a játékosok nem egy-egy karaktert, hanem közösen egy egész varázsló közösséget hivatottak megszemélyesíteni a középkori Európában. Épp ezért maga a játék rendkívül időigényes, és egy valóban odaadó társaságot igényel. Én több alkalommal is belekezdtem egy ilyen Ars Magica sagába, sajnos főként a fentiek miatt sikertelenül. Ám mindenkinek őszintén ajánlom, ha teheti játssza sokat ezt a játékot, főként mert erre nekem már valószínűleg sosem lesz lehetőségem. A kérdéses kiegészítő tartalmaz egy-egy karakterlapot a fő-, illetve a csatlós karaktereknek; szabályokat a varázslóközösség világi és mágikus forrásainak, illetve gazdálkodásának modellezésére; a szabálykönyvben szétszórt játéktechnikai részek gyűjteményét; példát egy közösség kidolgozására; és további hasznos dolgokat... (letöltés)

                                                    vissza a lap tetejére


Earthdawn
Earthdawn ismertető (letöltés)
Ha módomban állna egy kissé elrugaszkodni a valóságtól, azt kellene mondanom, hogy két fajta szerepjátékost ismerek. Az egyik - kétségkívül nagyobb csoport - az, aki még sosem hallott az Earthdawn-ról (ide e cikk olvasója már nem sorolhatja magát). A másik, aki legalább egyszer az életben ki szeretné próbálni ezt a játékot. Hogy mi is az Earthdawn? A szót kis hazánk nyelvén Földhajnalnak szokás fordítani. Lényegében egy a '90-es évek elején megjelent high fantasy erős dark-os beütéssel. A "boldogemlékezetű" RÚNA magazin egyik első évfolyamos számában úgy írtak róla, hogy ebben "...a kedvelt cyberpunk komor hangulatát fantasy környezetben élhetik át a karakterek." Maga a játék a Földön zajlik, kimondatlanul is valahol a távoli múltban. Már maga a körítés is igen hangulatos. A játék jelenideje előtt 1600 évvel indul a történet, amikor is egy bölcs rálel a titokra, miszerint a Földön a mágia ereje ciklikusan váltakozik és mikor annak erőssége elér egy bizonyos mértéket, fokozatosan leomlanak az anyagi sík "falai". Ezeken az asztrális szakadásokon egy idegen létsík hihetetlen hatalmú teremtményei, a Rémek (Horrors) törnek át, majd pusztítják el e világot. A bölcs követői - mivel ő a felfedezést követően szinte azonnal szörnyet hal - nekilátnak, hogy most - mert, hogy e szerencsétlenség az idők kezdete óta már számtalanszor megtörtént - megtegyék a civilizációk túléléséhez szükséges előkészületeket... (letöltés)

                                                    vissza a lap tetejére


Vadnyugat
Vadnyugat (házi) szerepjáték (letöltés)
Jópár ével ezelőtt felmerült bennem a késztetés, hogy egy vadnyugati játékot meséljek az akkori csapatomnak. Úgyhogy fogtam magam, és a Storyteller szabályrendszerét felhasználva alkottam egy ilyen játékot. Az egész nem több 8 oldalnál, mégis a tapasztalatok alapján jól használható. Ezért aki gyors és a végletekig halálos pisztolypárbajokban vagy kártyacsatákban szeretne résztvenni, esetleg rommá akar törni egy ivót két vonatrablás közt, annak bátran merem ajánlani... (letöltés)

                                                    vissza a lap tetejére