Kezdőlap
Pacalpörkölt
Marhapörkölt
Malacpörkölt

Nyúlpaprikás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birkapörkölt

Birkapörkölt
Hozzávalók:
1-1,5 kg birkahús,
15 dkg zsír vagy olaj,
3 fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só,
pirospaprika,
cseresznyepaprika,
vörösbor
Elkészítés:
A húst megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a felkockázott húst, összekeverjük, majd felöntjük kevés vízzel vagy ízlés szerint vörösborral, ízlés szerint megsózzuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, esetleg egy kevés cseresznyepaprikát, és lassú tűzön főzzük. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

Birkapörkölt
/Szabadtűzön legalább 30 fős társaságnak/

Hozzávalók: 1db kb. 45 kg-os birka lenyúzva(így kb 23kg), belsőséggel és a fej-el együtt. Kb 4kg vöröshagyma karikákra vágva, 20-25 dkg só, 35 dkg házi őrlésű édes fűszerpaprika, ízlés szerint őrölt erős fűszerpaprika, 12 db száraz csöves chili (macskapöcs) paprika, 5 cső száraz édes paprika, egy kevés őrölt bors, köménymag, 3fej fokhagyma, 1/2 kg sertészsír, 60 cm spárga (zsineg).
Előkészítés: a birkát részeire bontjuk, a vastag húsos részeket kicsontozzuk, nem túl apróra, de ízléses darabokra vágjuk a húst. ée a csontokat, illetve a csontos részeket. A színhúst, a vékony csontos részeket(borda), és a csontos részeket külön rakjuk. A belsőséget is feldaraboljuk, itt is a májat külön tesszük.. Az úgynevezett cubákokat (láb) csak felire vágjuk. A fejet kettévágjuk at orr részt, és a szemeket eltávolítjuk az agyvelőt benne hagyjuk. A két fél fej belső részébe teszünk néhány szem köménymagot, egy csipet borsot, édes és erős őrölt paprikát, egy kevés zúzott fokhagymát és egy kis marék hagymakarikát, végül megsózzuk. A két fél fejet összeillesszük a spárgával összekötjük.
Elkészítés: A megfelelő nagyságú bográcsot (kb.30 literes), vékonyan kizsírozzuk. A bogrács aljára rakjuk a cubákokat és csöves csontokat, erre kerül az összekötözött fej, ezt körberakjuk a csontos részekkel, a hagyma egy harmad részét ide halmozzuk rádobunk egy mokkáskanál köménymagot, és egy evőkanálnyi apróra vágott fokhagymát. A következő réteg az úgynevezett vékony csontos rész a borda stb. ezután színhús fele, és a belsőségek, a máj kivételével. Most megint a hagyma másik harmada egy kis kömény, egy kis fokhagyma, ekkor rakjuk a közepére a fűszerpaprikát a sót és a száraz csöves paprikákat, és köré szórjuk a maradék színhúst, és a maradék hagymát megint a közepére halmozzuk.. A májat félretesszük.
A bográcsot a tűz fölé akasszuk, lehetőleg kapcsos lánccal, hogy lehessen szabályozni a magasságot. Lassú tűzön pirítgatjuk a húst közben a bográcsban csak a bogrács rázásával forgatjuk az anyagot, megkeverni nem szabad. Időnként kevés vizet öntünk alá nehogy odakapjon, és megfelelő mennyiségű szaft legyen a végére.
A főzési idő a birka korától és a tűz intenzitásától függően lehet kb3,5-6 óra is. Ha kicsit öregebb a birka, jobb kb. kétharmad főzésnél megfordítani. Ez úgy történik, hogy egy edénybe óvatosan leszedjük a színhúsoz részt meg a többit a bogrács feléig, ezután egy másik edénybe szedjük a többit, most a bogrács aljára rakjuk a felülről leszedett rész, utána az alulról leszedettet, ezzel kész a fordítás, visszarakjuk a tűzre, amikor újból forrni kezd rárakjuk a májat, és az egészet készre főzzük. Akkor van jól megfőve, ha a csontos részekről a hús leválik, és a színhús is jó puha.
A birkát nem szabad "zavarni", vagyis nagyon rotyogtatni, mert könnyen szétesik a hús és zavaros lesz a szaftja.
Amikor kész egyenesen a bográcsból szedjük tálakba, lehetőleg úgy, hogy minden tálba jusson csontos is és szín hús, illetve belsőség is. Azonnal tálaljuk. A fejet egyben kell kivenni, elvágni a zsineget és kész. Ez ínyenc falat, mindig a szakácsot illeti. Köretnek sós burgonya illik, és csemegeuborka..
Ennek az ételnek az elkészítése némi gyakorlatot igényel. Kezdőknek kisebb mennyiségben ajánlatos elkezdeni, az arányok figyelembe vételével.
Birkapörkölt
3 kg birkahús - csontos és színhús vegyesen, lefaggyazva
3 fej közepes vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
2 ek zsír
1-1 piros- és fehérhúsú paprika apró kockákra vágva
3 ek fűszerpaprika
pár cseresznyepaprika
1 kisebb paradicsom
1 kg burgonya
1 kk bors

A vöröshagymát bográcsban kevés sóval zsíron üvegesre pirítjuk és hozzáadjuk a kockákra vágott fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Pár percig dinszteljük, majd hozzáadunk 2 ek fűszerpaprikát és a hús csontos részét. Kevés vízzel (vörösborral) felöntjük, majd kb. 1 órán át forraljuk. Ezután beletesszük a kockákra vágott húst is, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Hozzáadunk egy újabb kanál fűszerpaprikát és néhány cseresznyepaprikát és körülbelül két órán át főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, végül belefőzünk úgy 1 kg-nyi hasábokra vágott burgonyát.

Boros birkapörkölt

Hozzávalók 8 személyre:
• 2 kg birkahús
• 4 fej vöröshagyma
• 20 dkg füstölt szalonna
• 4 paradicsom
• 4 zöldpaprika
• 2 erős paprika
• 2 evőkanál olaj
• 2 evőkanál pirospaprika
• 2 l száraz vörösbor
Elkészítés:A húst megtisztítjuk, apró kockára daraboljuk. A hagymát meg hámozzuk, felaprítjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk. A paradicsomot, a zöldpaprikát, ízlés szerint az erős paprikát megmossuk, összevagdaljuk. A bográcsban felforrósítjuk az olajat , együtt üvegesre pároljuk benne a szalonnát, a vöröshagymát, hozzáadjuk a húst, és élénk tűzön pirítjuk pár percig. Meghintjük pirospaprikával, belekeverjük a paradicsomot, a paprikát, sóval ízesítjük, és felöntjük annyi borral, hogy ellepje. Az egészet lassú tűzön, inkább rázogatva, mint keverve addig főzzük, amíg a hús megpuhul (kb. 2 óra). Ha kell, kevés bort adunk még hozzá. A levét elpárologtatjuk, rövid lével tálaljuk. Friss kenyeret kínálhatunk hozzá.
Letöltés

© 2009-2016 Kaszás Csaba