|
Birkapörkölt
Birkapörkölt
Hozzávalók:
1-1,5 kg birkahús,
15 dkg zsír vagy olaj,
3 fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só,
pirospaprika,
cseresznyepaprika,
vörösbor
Elkészítés:
A húst megmossuk, a faggyús részt
eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A
vöröshagymát felkockázzuk, és a
zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk.
Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával,
beletesszük a felkockázott húst,
összekeverjük, majd felöntjük kevés
vízzel vagy ízlés szerint vörösborral,
ízlés szerint megsózzuk. Hozzáadjuk a
felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát,
esetleg egy kevés cseresznyepaprikát, és
lassú tűzön főzzük. Ha szükséges, az
elpárolgott vizet pótoljuk. Sós vízben főtt
burgonyával tálaljuk.
Birkapörkölt
/Szabadtűzön legalább 30 fős társaságnak/
Hozzávalók: 1db kb. 45
kg-os birka lenyúzva(így kb 23kg), belsőséggel
és a fej-el együtt. Kb 4kg vöröshagyma
karikákra vágva, 20-25 dkg só, 35 dkg házi
őrlésű édes fűszerpaprika, ízlés szerint
őrölt erős fűszerpaprika, 12 db száraz csöves chili
(macskapöcs) paprika, 5 cső száraz édes paprika, egy
kevés őrölt bors, köménymag, 3fej fokhagyma,
1/2 kg sertészsír, 60 cm spárga (zsineg).
Előkészítés: a birkát részeire
bontjuk, a vastag húsos részeket kicsontozzuk, nem
túl apróra, de ízléses darabokra
vágjuk a húst. ée a csontokat, illetve a csontos
részeket. A színhúst, a vékony csontos
részeket(borda), és a csontos részeket
külön rakjuk. A belsőséget is feldaraboljuk, itt is a
májat külön tesszük.. Az úgynevezett
cubákokat (láb) csak felire vágjuk. A fejet
kettévágjuk at orr részt, és a szemeket
eltávolítjuk az agyvelőt benne hagyjuk. A két
fél fej belső részébe teszünk
néhány szem köménymagot, egy csipet borsot,
édes és erős őrölt paprikát, egy kevés
zúzott fokhagymát és egy kis marék
hagymakarikát, végül megsózzuk. A két
fél fejet összeillesszük a spárgával
összekötjük.
Elkészítés: A megfelelő nagyságú
bográcsot (kb.30 literes), vékonyan kizsírozzuk. A
bogrács aljára rakjuk a cubákokat és
csöves csontokat, erre kerül az
összekötözött fej, ezt körberakjuk a csontos
részekkel, a hagyma egy harmad részét ide
halmozzuk rádobunk egy mokkáskanál
köménymagot, és egy evőkanálnyi apróra
vágott fokhagymát. A következő réteg az
úgynevezett vékony csontos rész a borda stb.
ezután színhús fele, és a
belsőségek, a máj kivételével. Most megint
a hagyma másik harmada egy kis kömény, egy kis
fokhagyma, ekkor rakjuk a közepére a fűszerpaprikát
a sót és a száraz csöves paprikákat,
és köré szórjuk a maradék
színhúst, és a maradék hagymát
megint a közepére halmozzuk.. A májat
félretesszük.
A bográcsot a tűz fölé akasszuk, lehetőleg kapcsos
lánccal, hogy lehessen szabályozni a magasságot.
Lassú tűzön pirítgatjuk a húst közben a
bográcsban csak a bogrács rázásával
forgatjuk az anyagot, megkeverni nem szabad. Időnként
kevés vizet öntünk alá nehogy odakapjon,
és megfelelő mennyiségű szaft legyen a
végére.
A főzési idő a birka korától és a tűz
intenzitásától függően lehet kb3,5-6
óra is. Ha kicsit öregebb a birka, jobb kb.
kétharmad főzésnél megfordítani. Ez
úgy történik, hogy egy edénybe
óvatosan leszedjük a színhúsoz részt
meg a többit a bogrács feléig, ezután egy
másik edénybe szedjük a többit, most a
bogrács aljára rakjuk a felülről leszedett
rész, utána az alulról leszedettet, ezzel
kész a fordítás, visszarakjuk a tűzre, amikor
újból forrni kezd rárakjuk a májat,
és az egészet készre főzzük. Akkor van
jól megfőve, ha a csontos részekről a hús
leválik, és a színhús is jó puha.
A birkát nem szabad "zavarni", vagyis nagyon rotyogtatni, mert
könnyen szétesik a hús és zavaros lesz a szaftja.
Amikor kész egyenesen a bográcsból szedjük tálakba, lehetőleg úgy, hogy
minden tálba jusson csontos is és szín hús, illetve belsőség is. Azonnal
tálaljuk. A fejet egyben kell kivenni, elvágni a zsineget és kész. Ez
ínyenc falat, mindig a szakácsot illeti. Köretnek sós burgonya illik,
és csemegeuborka..
Ennek az ételnek az elkészítése némi gyakorlatot igényel. Kezdőknek kisebb
mennyiségben ajánlatos elkezdeni, az arányok figyelembe vételével.
Birkapörkölt
3 kg birkahús - csontos és színhús vegyesen, lefaggyazva
3 fej közepes vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
2 ek zsír
1-1 piros- és fehérhúsú paprika apró kockákra vágva
3 ek fűszerpaprika
pár cseresznyepaprika
1 kisebb paradicsom
1 kg burgonya
1 kk bors
só
A vöröshagymát bográcsban kevés
sóval zsíron üvegesre pirítjuk és
hozzáadjuk a kockákra vágott fokhagymát,
paprikát és paradicsomot. Pár percig
dinszteljük, majd hozzáadunk 2 ek fűszerpaprikát
és a hús csontos részét. Kevés
vízzel (vörösborral) felöntjük, majd kb. 1
órán át forraljuk. Ezután beletesszük
a kockákra vágott húst is, felöntjük
annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Hozzáadunk egy
újabb kanál fűszerpaprikát és
néhány cseresznyepaprikát és
körülbelül két órán át
főzzük. Sóval, borssal ízesítjük,
végül belefőzünk úgy 1 kg-nyi hasábokra
vágott burgonyát.
Boros birkapörkölt
Hozzávalók 8 személyre:
• 2 kg birkahús
• 4 fej vöröshagyma
• 20 dkg füstölt szalonna
• 4 paradicsom
• 4 zöldpaprika
• 2 erős paprika
• 2 evőkanál olaj
• 2 evőkanál pirospaprika
• 2 l száraz vörösbor
Elkészítés:A húst megtisztítjuk,
apró kockára daraboljuk. A hagymát meg
hámozzuk, felaprítjuk. A szalonnát kis
kockákra vágjuk. A paradicsomot, a
zöldpaprikát, ízlés szerint az erős
paprikát megmossuk, összevagdaljuk. A bográcsban
felforrósítjuk az olajat , együtt üvegesre
pároljuk benne a szalonnát, a
vöröshagymát, hozzáadjuk a húst,
és élénk tűzön pirítjuk pár
percig. Meghintjük pirospaprikával, belekeverjük a
paradicsomot, a paprikát, sóval
ízesítjük, és felöntjük annyi
borral, hogy ellepje. Az egészet lassú tűzön,
inkább rázogatva, mint keverve addig főzzük,
amíg a hús megpuhul (kb. 2 óra). Ha kell,
kevés bort adunk még hozzá. A levét
elpárologtatjuk, rövid lével tálaljuk. Friss
kenyeret kínálhatunk hozzá.
Letöltés
© 2009-2016
Kaszás Csaba
|