|
Malacpörkölt
1 kg malachúshoz végy 10 dkg zsírt. Ha
forró, dobj bele egy közepes fej apróra
vágott hagymát. Ha a hagyma szép
sárgára pirult, húzd el a lábast a tűzről,
szórd meg egy kávéskanál paprikával,
tedd bele a húst és sózd meg. Többször
megkeverve párold. Ha a levét elfőtte, tégy
alá egy-egy kanál vizet. Tehetsz bele csöves
paprikát is. Mikor puha, vedd el a fedőt róla, s
jól pirítsd le. Hosszúkásra vágott,
sós, köménymagos vízben fött
burgonyával és ecetes uborkával tálald."
Malacpörkölt 1.
1 kg malachús, 70 dkg zsír, 3-4 hagyma, 2,5 dkg paradicsompüré, 12 dkg
lecsó, 12 g paprika, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 g kömény.
A malachúst csontostól kb 5 dekás darabokra
vágom és jól megmosom. A zsírban
aranysárgára pirítom az apróra
vágott hagymát, majd beleforgatom a húst.
Sózom, majd időnként kevergetve saját
levében pörkölöm. Mikor zsírjára
sült rászórom a paprikát és arra
ügyelve, hogy le ne égjen, félpuhára
párolom. (vizet csak szükség esetén és
nagyon keveset teszek bele). Ekkor beleteszem a lecsót és
a sűrített paradicsomot, majd készre főzöm.
Galuskával, tojásos galuskával, vagy
tarhonyával tálalom.
Malacpörkölt 2.
1,5 kg malachús, 2 fej vereshagyma, 15 dkg zsír, 1-2 késhegynyi paprika
és só.
A malacot, ha meg van tisztítva,
középnagyságú darabokra feldaraboljuk.
Zsírban párolt vereshagymába tesszük a
húst, megsózzuk, ha körülbelül puha,
vizét elforrva kicsit pirulni hagyjuk és akkor
tegyük rá a szükséges paprikát, kis
vizet, hogy egy kis leve legyen. Sokat ne keverjük, mert a
hús szétesik." Móra Ferencné receptje.
Sertéspörkölt
1 kg lapocka, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál házi paprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.
A zsírban aranysárgára pirítom az
apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a
felkockázott húst. Sózom, majd időnként
kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor
zsírjára sült rászórom a
pirospaprikát és állandóan ügyelve
arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom.
(vizet csak szükség esetén és nagyon keveset
teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a
paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
Galuskával tálalom.
Bográcsos körömpörkölt
8 sertésláb, 10 dkg zsír, vagy olaj, 2-3 nagy fej
hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál házi paprika,
1-1 evőkanál paprikapüré és
paradicsompüré, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom,
köménymag, só.
A zsírban aranysárgára pirítom az
apróra vágott hagymát, majd beleteszem a
leperzselt, megkapart, négyfelé vágott
körmöket. Sózom, paprikázom, beleteszem a
püréket és egy kevés vizet.
Rászórom a köménymagot és
állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen,
félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a
paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott
fokhagymát. Puha kenyérrel tálalom (az
igazán tökös körömpörkölt
vörösborral készül).
Letöltés
© 2009-2016
Kaszás Csaba
|