Kezdőlap
Pacalpörkölt
Birkapörkölt
Marhapörkölt
Nyúlpaprikás

 

 

Malacpörkölt
1 kg malachúshoz végy 10 dkg zsírt. Ha forró, dobj bele egy közepes fej apróra vágott hagymát. Ha a hagyma szép sárgára pirult, húzd el a lábast a tűzről, szórd meg egy kávéskanál paprikával, tedd bele a húst és sózd meg. Többször megkeverve párold. Ha a levét elfőtte, tégy alá egy-egy kanál vizet. Tehetsz bele csöves paprikát is. Mikor puha, vedd el a fedőt róla, s jól pirítsd le. Hosszúkásra vágott, sós, köménymagos vízben fött burgonyával és ecetes uborkával tálald."

Malacpörkölt 1.
1 kg malachús, 70 dkg zsír, 3-4 hagyma, 2,5 dkg paradicsompüré, 12 dkg lecsó, 12 g paprika, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 g kömény.
A malachúst csontostól kb 5 dekás darabokra vágom és jól megmosom. A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és arra ügyelve, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. (vizet csak szükség esetén és nagyon keveset teszek bele). Ekkor beleteszem a lecsót és a sűrített paradicsomot, majd készre főzöm. Galuskával, tojásos galuskával, vagy tarhonyával tálalom.

Malacpörkölt 2.
1,5 kg malachús, 2 fej vereshagyma, 15 dkg zsír, 1-2 késhegynyi paprika és só.
A malacot, ha meg van tisztítva, középnagyságú darabokra feldaraboljuk. Zsírban párolt vereshagymába tesszük a húst, megsózzuk, ha körülbelül puha, vizét elforrva kicsit pirulni hagyjuk és akkor tegyük rá a szükséges paprikát, kis vizet, hogy egy kis leve legyen. Sokat ne keverjük, mert a hús szétesik." Móra Ferencné receptje.

Sertéspörkölt
1 kg lapocka, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál házi paprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. (vizet csak szükség esetén és nagyon keveset teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Galuskával tálalom.

Bográcsos körömpörkölt
8 sertésláb, 10 dkg zsír, vagy olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál házi paprika, 1-1 evőkanál paprikapüré és paradicsompüré, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, köménymag, só.
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleteszem a leperzselt, megkapart, négyfelé vágott körmöket. Sózom, paprikázom, beleteszem a püréket és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Puha kenyérrel tálalom (az igazán tökös körömpörkölt vörösborral készül).


Letöltés
© 2009-2016 Kaszás Csaba