Besenyő címer

A képek kattintással nagyíthatók
Vissza az előző oldalra
 
 

A besenyő konyha, hétköznapi, ünnepi és vendégfogadási
ételei és italai

Feltételezhető konyhai nyersanyagok a IX-XI században:

Húsok:
  marha (tehén, bika, üsző, borjú)
Juh
Kecske

Bivaly
Teve
Sertés
Kacsa
Liba

 

Vadhúsok:
  Szarvas
Vaddisznó
Őz
Nyúl

Bölény
Medve

 

Szárnyasok:
 

Tyúk (csirke, kakas)
Liba
Kacsa
Pulyka (?)

 

 

Vadszárnyasok:
  Fácán
Fogoly
Fürj    
Galamb
Vadkacsa
Vadliba

 

Tojás:

 

Halak:
  Ponty
Kárász
Keszeg
Pisztráng
Fogas süllő
Balin
Harcsa
Csuka
Kecsege
Tok
Viza
Ikra:

 

Gabonák:
  Köles
Árpa
Búza
Rozs
Hajdina
Zab
Rizs

 

Gombák
  Csiperke
Róka gomba
Vargánya

 

Zöldségek:
  Hagyma
Répa
Gyökér           
Cékla
Lencse
Bab
Borsó
Tök
Káposzta
Uborka

 

Gyümölcsök
  Alma
Körte
Sárga barack
Szilva
Dinnye (sárgadinnye)
görögdinnye
Dió (?)
Füge (?)
Szőlő

       

Erdei gyümölcsök
  áfonya
Som
Kökény
Csipke bogyó
Szamóca
Málna
Galagonya (?)

 

Fűszernövények
  Kakukkfű
Rozmaring
Bazsalikom
Majoranna
Lestyán
Tárkony
Medvehagyma


Méz:

Tejtermékek:
  Tej
Tejföl
Túró
Tejszín
Sajt

 

ITALOK
  Tea
Boza-sör
Bor
Kumisz
Tej

 

TÉSZTAFÉLÉK:
  Kenyér
 
  Különféle pite
  kalács
pogácsa
béles
lepény félék   
palacsinta
 
  Gyúrt tészták
 
 
  Lebbencs
Vágott tészták (széles, metélt stb.)
Tarhonya (?)

 

Ételnevek
mai használat szerint a XXI. században.

Egyben sült húsok:
  Tonuz pecsenye
Borjú java Kangar módon
Csobán birka sült
Talmácsi csemege
Besenyő khán kedvence
Erdim szarvas pecsenye
Kacsasült Iba khán módra

 

Apró húsok:
  Besenyő tokány
Aprólék kapán módra
Pörkölt khangar módra
Besenyő vagdalt
Talmács vagdalt

 

Módozatok elnevezései:
  Hallé besenyő módra
Besenyő árpaleves
Bableves kapán módra
Harcsa khangár módra
Csobán öhöm
Csuka Kegen khán módra
Tonuzaba mártás
Külbej béles
Kara báj saláta
Korkutáj palacsinta
Jula káposzta
Koszta khán torta
Jula szelet
Talmácsi köles puding berkenyével