A besenyő konyha,
hétköznapi, ünnepi és vendégfogadási
ételei és italai
Feltételezhető konyhai nyersanyagok a IX-XI században:
Húsok: |
|
marha (tehén, bika, üsző, borjú)
Juh
Kecske
Ló
Bivaly
Teve
Sertés
Kacsa
Liba |
Vadhúsok: |
|
Szarvas
Vaddisznó
Őz
Nyúl
Bölény
Medve |
Szárnyasok: |
|
Tyúk (csirke, kakas)
Liba
Kacsa
Pulyka (?) |
|
Vadszárnyasok: |
|
Fácán
Fogoly
Fürj
Galamb
Vadkacsa
Vadliba |
|
Halak: |
|
Ponty
Kárász
Keszeg
Pisztráng
Fogas süllő
Balin
Harcsa
Csuka
Kecsege
Tok
Viza
Ikra: |
Gabonák: |
|
Köles
Árpa
Búza
Rozs
Hajdina
Zab
Rizs |
Gombák |
|
Csiperke
Róka gomba
Vargánya |
Zöldségek: |
|
Hagyma
Répa
Gyökér
Cékla
Lencse
Bab
Borsó
Tök
Káposzta
Uborka |
Gyümölcsök |
|
Alma
Körte
Sárga barack
Szilva
Dinnye (sárgadinnye)
görögdinnye
Dió (?)
Füge (?)
Szőlő |
Erdei gyümölcsök |
|
áfonya
Som
Kökény
Csipke bogyó
Szamóca
Málna
Galagonya (?) |
Fűszernövények |
|
Kakukkfű
Rozmaring
Bazsalikom
Majoranna
Lestyán
Tárkony
Medvehagyma |
Méz:
Tejtermékek: |
|
Tej
Tejföl
Túró
Tejszín
Sajt |
ITALOK |
|
Tea
Boza-sör
Bor
Kumisz
Tej |
TÉSZTAFÉLÉK: |
|
Kenyér |
|
|
|
kalács
pogácsa
béles
lepény félék
palacsinta |
|
|
|
|
|
Lebbencs
Vágott tészták (széles, metélt stb.)
Tarhonya (?) |
|
|
Ételnevek
mai használat szerint a XXI. században.
Egyben sült húsok: |
|
Tonuz pecsenye
Borjú java Kangar módon
Csobán birka sült
Talmácsi csemege
Besenyő khán kedvence
Erdim szarvas pecsenye
Kacsasült Iba khán módra |
Apró húsok: |
|
Besenyő tokány
Aprólék kapán módra
Pörkölt khangar módra
Besenyő vagdalt
Talmács vagdalt |
Módozatok elnevezései: |
|
Hallé besenyő módra
Besenyő árpaleves
Bableves kapán módra
Harcsa khangár módra
Csobán öhöm
Csuka Kegen khán módra
Tonuzaba mártás
Külbej béles
Kara báj saláta
Korkutáj palacsinta
Jula káposzta
Koszta khán torta
Jula szelet
Talmácsi köles puding berkenyével |
|