HÁTSZEG

Hunyad megye, Románia

OSOW - 2008  

Az idén az OSOW napot Dél-Erdélyben töltöttük, Hátszegen; nagy megtiszteltetésnek veszem, hogy a helyi gyermekklub meghívott.

Szeretnék köszönetet mondani annak, aki az ötletet adta, hogy Hátszegre menjek, meg a hátszegi gyermekklub igazgatójának is - Munteanu Nicu úrnak -, valamint a klub minden munkatársának és - last but not least - "a véleményemnek" és a sógornőmnek, akik az utolsó simításokat elvégezték a  Dongón.
 
ecuson - nameplate - OSOW -2008 A szervezők minden résztvevő számára készítettek egy kitűzőt, látható rajta a szervező klub neve és a mozgalom logója, ott szerepel az OSOW román nyelvű változata -   UN CER - O LUME, a dátum, valamint a résztvevő neve.

A fotókat Badiu úr (az ő képei keretben vannak - copy right) meg az oldalbordám készítette.
 grupul de copii care au participat la OSOW 2008, si adultii care colaborat la reusita activitatii
A nevezetes napon 47 gyerek jelent meg a  hátszegi gyermekkub udvarán. Bár a képen 2-3 gyerek hiányzik, ez a kép mégis azt bizonyítja, hogy nagy volt az érdeklődés - és nem csak a gyerekek körében


Végre, eljött a várva várt nap, én legalább is nagyon készültem az idén is az OSOW napra, amit minden év október második vasárnapján tartanak világszerte - sárkányt eregetnek kicsi s nagyok;  hatvan DONGÓT - BUMBLEBEE, s hatvan ÉGISZÁNT (SLED) készítettem.
.
A klub udvarán összegyült gyerekek előtt a klub igazgatója, Nicu Munteanu úr, röviden szólt az OSOW gondolatról, majd a sárkánykészítés, -eregetés írott / íratlan szabályait ismertette. (Egyik-másik képet látva, az ember azt hinné, hogy az eresztő helyen a szabályokat nem vették figyelembe; nos az eregetés egy régi reptéren zajlott s az elektromos vezetékek olyan távolságban voltak, hogy nem okozhatott semmi kárt a gyerekekben.)

Majd én kaptam szót: röviden szóltam a sárkányok megjelenéséről, fejlődéséről, majd három sárkány készítését mutattam be.
  ajutoare care finalizeaza ZMEULETE BONDARI
BONDARIi gata pregatitiEz idő alatt a két segítségem ellátta a több mint hatvan A4-ből készült DONGÓkat krepp farokkal s eresztő cérnával.


se preda un zmeu SCOTT SLED (sania zburatoare) directorului clubuluiMajd átadtam a klub vezetőjének azt a 91cm magasoare cum e taivecul asta? Tyvek ÉGISZÁNT (SLED), amit a klubtagoknak készítettem.  A gyerekek szerették volna megtapasztalni, hogy milyen is ez a Tyvek (a Dupont cég terméke), megtapogatták.  


se face un zmeu din hartie de ziarzmeu delta din ziarzmeu delta din ziar "El Periódico" de lb. catalanazmeu delta din ziarcopiii care se intereseaza de zmeieSe demonstreaza diferite materiale folosite: bambus, Tyvek, hatie, spinnaker nylon, ripstop nylonZmeu Sanie zburatoare (Sled) mare din TYvek si mititel din plasa de cumparaturi- plasticun alt grup de copii - fac si pozese vorbeste de tetraedrul care se poate inpachetaasa arata un zmeu tetraedru deschiscpoiise dau explicatii in legatura cu zmeul farfurie zburatoarezmeul farfuria zburatoare zboara excelent in vant destul de puternic


Megszervezték a gyerekek átszállítását is: a klubtól a régi reptérre. Tehát, az OSOW nap első részét a klubnál befejezve, a folytatás az elhagyott reptéren következett. Odaérkezésünk után, megkértem a gyerkőcöket, hogy sorakozzanak fel, hogy mindenki megkaphassa a saját DONGÓJÁT.  
nu conteaza ca nu e vant, copiilor le place sa alergeparca adie vantultoata lumea alearga cu SANIA VAZDUHULUIUNII deja s-au si intors de la capatul pisteiBondari - quantum satisce placere sa lansezi un zmeu, chiar si un bondarsi mai multi BONDARIINVAZIE DE bondariSzél nincs, futni kell; úgy is szeretnekse arata oboseala: doar un bondar si Sania clubului e in cerpuisorii s-au obosit, dai ii mai asteapta o serie de zmeie SANIA VAZHUHULUI (SLED) futkároznia a gyerekek;

de mintha fáradnának. 

 
Rövid szusszanás után ujabb sorban állás: most a reklámszatyorból készült ÉGISZÁNOK kerültek új gazdáikhoz. .se sta la coada ca fiecare sa-si primeasca zmeul SANIA ZBURATOARE facuta din plase plasteice de cumparaturi
abia asteapta sa primeasca un al doilea zneu - SANIA VAZDUHULUIse agata snurul de bucla hatului sania - facuta din plasa de cumparaturi CORA - isi ia zborulsled kites made of plastic shopping bags

Mindenki kapott tehát Égiszánt (SLED) is. Aztán kezdtem előszedni a magam varrta sárkányokat; mostmár fújt némi szelecske, nem kellett annyira futni; indult a majd' 2 méteres Túró Rudi égiszán, egy tarka cellasárkány (ez gyári), Tyvek FLOWFORM, a több mint 3 méter fesztávú DELTA, tetraéder, de csak kért emeletes
Acest SLED a primit numele de la branza dulce Túró Rudizmeul tetraedru isi ia zborul

És jött volna a codák csodája, a HQ cég bámulatos CODYsárkánya. DE, annak ellenére, hogy a klub plakátján úgy hirdettek engem, hogy a sportág ifjú érdemes mestere Magyarországról, kész röhely s micsoda leégés volt, az ifjú, s az érdemes mester, má'mint én, nem tudja összerakni a CODYt; túl sok madzag volt ott a környéken :(:(:(
Zmeu "High Aspect Ratio" deltaHARD - HIGH ASPECT RATIO DELTAHARDhardhardzmeu celular

Ezeket röptették - kivéve az utolsót (mert...): A gyerkőcök nagyon élvezték ezeket a nagy sárkányokat, még maradtak volna, de itt nem votl bogrács, büfé stb., s a szülők úgy két óra körül kezdtek szállingózni a csemetékért: otthon várta őket a finom ebéd.  
Természetesen nem maradhatott el a csoportkép se: 
pregatire pt. pozapregatire pt. pozapregatire pt. pozapregatire pt. pozapoza e aproape gata
poza de grup"tinarul maistru emerit al sportului"poza de ansamblu


Én nagyon élveztem ezt az OSOW napot, s kíváncsi vagyok, jövőre hova hívnak; ide visszavárnak, de megígértem nekik, ha más hív oda megyek, nem Hátszegre, remélem ezért nem neheztelnek.

  Omul cu zmeie - Zsolt

Utoljára 2008. okt. 16-án írtam ezt az oldalt.