ajándék
A CÉH EMBLÉMÁJA IS LEHETNE EZ AZ AJÁNDÉK, AMIT UNOKAHÚGAINKTÓL S UNOKAÖCSÉNKTÕL KAPTUNK

SAJÁT KÉSZÍTÉSÛ SÁRKÁNYOK

Úgy tíz éves korom körül kezdõdött. Eleinte édesapám segítségével: szabályos hat szögû sárkányokat készítettünk; az igazság az, hogy eleinte Õ készítette; a sárkánybõr a központi magyar nyelvû napilap, a váznakvaló beszerzési helye valamelyik nád fedeles házikó volt; kellett még hozzá csiriz meg madzag, no meg egy csuda éles bicska – Édesapánké.

(ide 1 6szögű sárkány képe kerül )

Felsõs koromban nagyanyámnál (Großmutter) laktam, a szomszédban meg egy fiatal román banktisztviselõ egy csodálatos hagyományos dobozsárkányt épített s röptetett; meg is lett az eredménye: menten kérdõre vonta a rend helyi õre: úgymond gyanús dolgokat mívelt a határtól egy köpésnyire; kinek akart vajon jelezni---volt a kérdés.

sled Majd amikor fõiskolás koromban alkalmam volt  brit magazinokat bogarászni, Pelham könyvének ismertetõjét olvastamaz egyikben, egy ábra is illusztrálta: SLED, amit én azonnal ÉGISZÁNnak neveztem el. 

Kicsivel késõbb a tanítványaimmal ilyeneket készítettünk. De "értékes tanácsokokat" kaptunk, mint mindenki. Valami technikához kapcsolódó dolgot kellett építeni a tanítványokkal: dobozsárkány lett az eredmény, no meg a diri cikizése, hogy ilyen gyerekjátékkal pályázunk. (Végül is két tanítványom aztán egyetemi szinten érdeklõdött az aerodinamika iránt.)

S&T1Ştiintă şi tehnică címû lapból másoltam ki S&T sárkányrajzokat. 

1983-ban nem tudom, hogy értesültem egy sárkányos rendezvényrõl - a hûvösvölgyi rétre hívták a szervezõk az érdeklõdõket, elmentem a fiammal: engem érdekelt.
hüvösv  HV2  HV4  HV5  HV6  HV7  HV8
Tudtommal a grafikák Szikla László  alkotásai.


BodóczkyBodóczky István könyve (1982. kiadás) is erõsítette a "betegséget" bennem.


Más dokumentumokat is begyûjtöttem magyar, vagy szerb-horvát nyelven (még az "egységes" Jugoszlávia idején); pl.:
magy magy magy srb srb

Majd hébe-hóba egy-egy gyerek kérésére égiszánt készítettem, mígnem egy rokon alsós gyerek kérte az anyját, hogy szólna már nekem, csinálhatnék neki egy sárkányt. Ekkor már elkezdõdött az INTERNET korszak. Tehát volt honnan bõvítenem tudásomat.
Manapság többféle egy zsinóros sárkányt készítek (ez a helyes ige, mert hajtogatom, ragasztom - csirizzel, nebulóval, fehér ragasztóval, cellux-szal stb. -, nem utolsó sorban varrom is a sárkányokat, hisz ezért vettem egy jó öreg varrógépet).

Ízelítõül egy pár kép "modern" sárkányokkal
Óbudai sz1 Rogallo?F. Navratil3 smth in the Space4 wopkshop OMK5 Tyvek flowform6 szszs-szijj  szszs-gyur     Crepto Sled Sled

De érdemes némelyik rendkívül egyszerűen kivitelezhető sárkánynak is némi időt szentelni; itt van például a brit
J.A. Staplehurst - megengedélyével adom közre a lapomon -
A3 papír égiszánja / siklója.

Meg itt van a boka-boka sárkány, fotóit egy Fülöp-szigeteki fiatal embertől kaptam - külyökkorában az ebihalfogás mellett ezzel szórakozott a legszívesebben.

Egy csodálatos újságpapír delta sárkány ÖregMiki honlapjáról (engedelmével) - az eredeti nem tudom honnan származik; nyomozásom szerint feltehetően egy ameriakai 2000-ben megszünt szaklapban jelent meg: emailben fordultam a hajdani szerkesztőhöz, de úgy látszik mindenki nyaral, a nyár elmult (2007.11.01-et írunk), de eredmény sehol.

És nem utolsó sorban itt van Michael Goddard "gyors" sárkánya

Sok sárkányom Tyvek-bõl készül  - 3-6. kép. A Tyvek 10, 14 és 16-os jelű változatát is használtam már, de szerintem sárkánykészítéshez a legmegfelelõbb a 14-es (42gr/m²) változat.


Bell tetraéder

tetrahedron Ezt a csodálatos, ám nagyon beteg tetraédert ez a fiúcska


tetralátta meg a pincében, s természetes, ki kellett cipelni (Cipelniiiiii? Á, dehogy, hisz pihe könnyű: szívószál + díszcsomagoló papír(?). Az idõ s hely hiánya nem volt akadály, elkezdett rohanni vele az utcán - egyáltalán nem megfelelõ hely röptetésre,
tetrahedron  de repült betegen is, tetraéder aztán megpihent(ek)tetrahedron mindketten.

Különben már régebbn is készítettem én tetraédert, de, ha 4 emeletes vagy magasabb volt, ajtón nem lehetett átvinni, kocsiba nem lehettt szállítani; pár évvel ezelőtt megismerem a http://www.tetralite.com lapot, ahol összecsukható tetraédert mutat be a laptulajdonos. A múlt héten (2005. nov. 25.) a Yahoo.kitemakers group postájában kaptunk egy spanyol nyelvû anyagot ebben a témában: itt a kihívás, hogy kipróbáljam.
Nos nekiláttam a feladat megoldásának;  Erik Delgado Léon-nak köszönhetõen, elég könnyen ment a kivitelezés; majd egy külön lapon bemutatom a kísérletezés lépéseit; egy .mov file-tkészített a fiam: a 4 cellás tetraéder szétszedése - ingatag felületen, egy fotel támláján - 18 másodpercbe telt 1 cella kezelése. (Sajnos nem tudom a Mozilla Composer-rel idevarázsolni a video file-t; esetleg tud valaki használható ötletet adni?)

Itt az összecsukható tetraéder. Egyelõre ennyi:
1 cella Egyetlen cella, 16 cellás 16 cellás Sierpinski fraktál tetraéder (még egy fraktál lap)
 
Ugyan az összecsomagolva:
Az összecsomagolt tetraéder

3 Köszönet Navratil Ferencnek, aki a felvételt készítette a 15. PÁKOZDI NEMZETKÖZI SÁRKÁNYERESZTÕ TALÁLKOZÓN 2005. május 14-15.
4Ez a
kedvenc képem


Utoljára 2007. okt. 18-án módosítottam ezt az oldalt.