Kutyatulajdonosok figyelem!

A petárdáktól megriadva minden évben kutyák százai szaladnak világgá karácsony, szilveszter környékén. Kérjük, különösen vigyázzanak kedvencükre, hiszen az elveszett állatok nagy része sosem kerül elő - elpusztulnak, megfagynak, elüti őket az autó, lelövik a vadászok, befogják a sintérek.

Ezért azt javasoljuk, hogy a kutyusokra fokozottan figyeljenek, december 31-én és január 1-én kizárólag pórázon sétáltassák, egyébként tartsák őket biztonságos, zárt helyen!

Ebben az időszakban célszerű nyakörvet adni azokra a kutyákra is, akik általában ezt nem szeretik; a nyakörvön minden esetben legyen vízhatlan biléta a gazdi nevével, címével, telefonszámával.
A különösen ijedős ebeknek előre szerezzenek be nyugtatót (pl. Sedalin paszta) állatorvosuktól. Ha mégis elveszett a kutyus, Budapest területén feltétlenül keressék fel személyesen a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telepét (1097 Budapest, Illatos út 23/A. ), vidéken pedig érdeklődjenek az önkormányzattal szerződésben álló ebbefogónál/gyepmesteri telepen!

A gyepmesteri telepeken a zsúfoltság miatt ebben az időszakban gyakran kényszerülnek altatásra, ezért akár egy másik kutya életét is megmentheti, ha elkóborolt kedvencünknek nem kell felszabadítani egy kennelt!

Elveszett-talált kutyák:

www.illatosut.hu

http://www.zoldmagazin.com/kutyak.xls

http://www.netboard.hu/viewforum.php?forum=274

http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=6731

www.allatok.info

Bejelentés:

 jaczkovszky@freemail.hu   06-70-635-0780


Figyelem!!!! Jön a Szilveszter!!!  

 
 

Füzesi Zsuzsa:

Vidám Szilvesztert, boldog új esztendőt - de mindenkinek....

(avagy: jobb félni, mint megijedni!)

 

December...Karácsony, Szilveszter, Újév...talán még napsütésben szikrázó hótakaró is lesz, vadászatok, kirándulások kutyáinkkal, barátainkkal...
Hagyományosan a december az ünneplés, a vidámság, az öröm, a szeretet időszaka mindnyájunknak, talán évszázadok óta.
            Azonban tavaly (igazándiból nem is tavaly, mert a probléma már néhány éve itt van, csak ódzkodtunk tudomást venni a veszélyről, mi, kutyások) valami megváltozott; hirtelen sokunk (túl sokunk) számára csattanós vége lett a jókedvnek, ünnepnek: jött a petárdasokk!

Tavaly a szilveszteri vidámkodás rémálomba fulladt sok kutyás sporttársunk számára, hiszen kutyák ezrei vesztek el, haltak meg rémülettől kergetve az autóutakon (január 1-jén reggel az M0-ás 5-ös és 7-es közötti szakaszán 17 kutya-holttestet számoltunk meg); kínlódva kóboroltak a városok utcáin; az állategészségügyi (sintér) telepek és menhelyek megteltek --  közben gyerekek és felnőttek ezrei keresték-siratták családtagjaikat (kedvenceiket). Történt olyan is, hogy a kutya játékosan felkapta a kertbe behajított petárdát...a folytatást el lehet képzelni, meg a család kisgyerekének a lelki állapotát is, aki a zajra kiszaladt a kertbe.

Persze nem csak a kutyásokat érintette rosszul ez az újfajta népőrület. Öregek, kisgyerekek, szívbetegek igencsak megszenvedték azt a napot.

Miért is olyan nagy probléma a kutyáknak a tűzijáték, a petárda-özön? Hiszen alapkövetelmény a legtöbb fajtával szemben a jó idegrendszer, a zajtűrés! Miért van az, hogy pl. a vadőrünk többéves vadászati gyakorlattal bíró drótos német vizslája is rémületében átmászott embermagas kerítések során, hogy végül három nap múlva egy autóút mellett, elütötten találja meg gazdája? Ő aztán hallott lövést eleget életében, és mégis bepánikolt!

Mert a fegyverdördüléshez, a szokásos városi zajokhoz (fékcsikorgás, defekt, konyhai csörömpölések) fokozatosan hozzászoknak ebeink, azok legtöbbje nem folyamatos, és egy irányból jön, a kutya számára betájolható, kezelhető. De a tűzijáték sivító hangja más, a kutya számára szokatlan, érthetetlen és félelmetesen erős fényhatás kíséri, ami körülveszi őt, úgy érzi, nincs menekvés. Ugyanez a helyzet a petárdával - általában több irányból is jön robbanás, és nem csak hanginger, hanem légnyomás változás is kíséri, amit kutyáink érzékelnek és nem értenek.

            Sajnos még azokat a kutyákat sem érezhetünk teljesen biztonságban, amelyek abszolút szilárd idegrendszerűek és tapasztaltak a hasonló rendkívüli helyzetekben: még mindig ki vannak téve ostoba "humanoidok" tréfájának, akik esetleg hozzávágják a petárdát a kutyához, vagy a házához, stb.

Mit tehetünk? Nekünk, kutyásoknak fel kell készülni az "ostromra" Szilveszter táján. (megjegyzem, mifelénk már Szentestén is volt petárdázás, tűzijáték, ami számomra teljesen érthetetlen logikai bukfenc)

            Mivel nem remélem, hogy a féllegális petárdaárusítók önmegtartóztatása révén idén kevesebb áru kerülne az utcára, fel kell készülni a tavalyi állapot ismétlődésére.

            Javaslom, hogy a kertben lakó kutyákat Szilveszter késő délutántól zárják be garázsba, pincébe, valami olyan helyre, ahova lehetőleg a hang csökkentett mértékben szűrődik be, és ami minden oldalról- fölülről tökéletesen zárt és kívülről se dobható be semmi.

Ha a kutya tudottan fél a zajoktól, akkor érdemes Sedaline-nal elbódítani - ezt persze előzetesen az állatorvossal meg kell beszélni.

A tavalyi tapasztalatokra támaszkodva, a helyi "szokások" figyelembevételével az utolsó séta időpontját (és ennek vonzataként az etetés-itatás idejét is) úgy válasszuk meg, hogy az még az örömködés várható kezdete előtt legyen. Javaslom, hogy Szilveszter napján, lakott helyen a kutyáját mindenki vezesse szigorúan (biztonságos) pórázon, még futtatóban se engedje el. Nagyon hasznos, ha a tapasztalatlan kutya társaságában van egy nyugodt, bátor "vezéreb", akinek jelenléte bátorítást, helyes viselkedésmintát jelent a fiatalnak.

            Feltétlenül legyen a kutyán nyakörv, rajta névbilétával, vagy patronnal, amelyen a gazdi telefonszáma fel van tüntetve. Így sokkal nagyobb esélyük van a kódorgóknak hazajutni, hiszen a megtaláló azonnal értesítheti a gazdit.

Akinek fiatal vagy érzékenyebb lelkületű kutyája van, az lehetőleg töltse otthon a Szilvesztert, vagy legalábbis a kritikus időszakra térjen haza. (Persze az is megoldás lehet, ha otthonra szervez egy kutyás bulit, ahol együtt bátorítják az ebeket.)

Fiatal vagy tapasztalatlan kutya esetében nagyon fontos, hogy az első élmény ne legyen rossz. Mifelénk- gondolom, sokhelyütt - szinte egész évben vannak tűzijátékok (elvégre mindig van valakinek névnapja, születésnapja), ezért mindenképpen érdemes felkészíteni a növendékeket az újfajta kihívásra. Magam részéről, amikor kölyök van a háznál, az első hangra rohanok hozzájuk, és addig játszom velük, jutifalatokat dobálok nekik, amíg vége nem lesz a tűzijátéknak, petárdázásnak. Ily módon, néhány alkalom után már pozitív a kölykök reagálása: az első hangra maguk jelentkeznek, mondván, buli-idő van, gyere! Ez már jó alap a további szoktatáshoz.

Ezt a módszert, vagyis a kellemes élményhez társítást javaslom mindenkinek. Ha az első petárdázáson, tűzijátékozáson sikerül pozitív élményként végigvinni a kutyát, a következő már könnyebb lesz. Ha a kutya megijed, vagy idegesen figyel a furcsa külső zajra, nem a vigasztaló simogatás a helyes gazda-válasz (ez azt sugallhatja a kutyának, hogy igazad van, valóban félelmes valami az ott), hanem valami, a kutya számára pozitív tevékenység felkínálása, figyelemelterelés: lehet az valami nagyon szeretett játék, vagy ritkán adott jutifalat, ritka csemege kínálása apró részletekben.

Az érzékenyebb, félősebb kutyák esetében nem árt egy kis előtréning, még van egy kis idő a felkészülésre: pozitív élménnyel társítva fokozatosan szoktatni a kutyát a hirtelen, erős ingerekhez, zajokhoz. Biztos vagyok benne, hogy a kutyakiképző iskolák is szívesen segítenek a náluk jelentkezőknek.

            S még valami: lehetnek környezetünkben olyan kutyák, akikre kevésbé figyel oda gazdájuk, vannak olyan gazdák, akikhez nem jutnak el idejében a figyelmeztetések, tanácsok. Segítsünk egymásnak és egymás ebeinek, egy beszélgetés keretében vessük fel ezt a kérdést, próbáljuk minél több helyen megelőzni a bajt!

            Legyen mindenkinek vidám a Szilvesztere, és főleg nagyon békés és boldog az új esztendő!

 


Még több információt olvashat a  http://www.petardastop.hu/ oldalon!

 

 

Az oldalon szereplő kutyák fotói a forrás feltüntetésével átvehetők, gazdikereső hírdetésekhez felhasználhatók.
Az oldalt készítette: Panka