FCIMEOENKSZ

FIGYELEM! A honlap fejlesztés alatt áll, a tartalom és a forma még NEM végleges. Ezzel kapcsolatban várjuk ötleteiteket a leonbergerbk@atw.hu email címre.

 Hírek


LEONBERGI EGÉSZSÉGÜGYI SZÛRÉSEK

A leonbergi alapvetõen egészséges fajta. Mint nagytestû kutya, elõfordulhat csípõ-, váll- vagy könyök ízületi diszplázia, melyre a legtöbb országban kötelezõ, másutt ajánlott a szûrés. Legtöbb esetben 18 hónapos kor elõtt elõszûrést végeztethetünk, de végleges eredményre csak másfél éves kor után számítsunk. A szem ki- ill. befelé fordulása (ektropia és entropia), a collie szembetegség, retina diszplázia, a katarakta és a progresszív retina sorvadás szintén örökletes, amire elõzetesen érdemes szûrni. Nagytestû lévén érdemes még szívultrahangot is csináltatni. Újabban a polyneuropathia kiszûrésére végeznek vérvizsgálatot.

A leggyakoribb fenti betegségekrõl további információkat találhatunk az alábbiakban. További leonbergi betegségekrõl leírást a http://www.leonbergerunion.com/health/healthe.htm vagy a Leonbergerhealth.com oldalon olvashatunk angol nyelven.

Diszplázia

Szembetegségek

Szívbetegségek

LPN1 - Leonberger Polyneuropathia

(c) MEOE NKSZ LBK Minden jog fenntartva! Webmester: Leidl Andrea Látogatók száma: