Rég elfeledett ízekkel, hangulatokkal, igazi gasztronómiai élményekkel találkozhat a vendég a Mezőgecsei Falusi Vendéglátóknál a hagyományos disznótoron, amely az állat leölésétől kezdve a feldolgozáson át egészen a pazar esti lakomáig követi nyomon a mezőgecseiek egykori legnagyobb ünnepét.
Mezőgecse életében a téli reggelek elképzelhetetlenek voltak disznóvágás nélkül. A disznóvágás azonban nemcsak munka volt, hanem szertartásos örömünnep is, amely a torban csúcsosodott ki. A fagyos, csípősen hideg, vagy éppen a szépen szállingózó hó idején a hajnal csendjét a disznók kétségbeesett visítása rázta fel, majd az innen-onnan felhangzó emberi hangok, nevetések feledtették az állatok földi életének fájdalmas végét, hogy aztán a perzselésre szánt égő szalma fénye, mint valamiféle rítus vagy áldozat kései utóda mitikus hangulatot adjon a reggelnek.
Az udvaron ott a család apraja-nagyja, mindenki megtalálja a neki való munkát, mindenki sürgölődik, készülődik, hogy jobbnál jobb falatok kerüljenek a sózó teknőbe, a füstölőrúdra, de mindenek előtt az esti disznótor terített asztalára. A gazda mindenre odafigyel, a fűszerek mennyiségére, hogy miből mi legyen, mennyi hús, kolbász, májas- és véres hurka készüljön, legyen sonka és szalonna, abálni való. Mindemellett még arra is ideje van, hogy pálinkával kínálja a hideget egyre nehezebben viselőket, vagy éppen a munkában megfáradtakat.
A vendégek péntek délutántól érkezhetnek, elhelyezésükről a falusi vendéglátás keretei között 2 ágyas pótágyazható szobákban gondoskodunk.
A 19 órakor kezdődő vacsorát a kárpátaljai szláv lakosságtól átvett ételfélék alkotják (pl: borscs, pelmenyi, vareniki, grecska (tatárka), másnapi program egyeztetés, majd kipihenhetik az utazás fáradalmait.
Szombaton a disznóölés hajnali 6-kor kezdődik. Szalmával és gázzal való perzselés, fogópálinka, forralt bor , tea.
Reggelire hagymásvér, svédasztalos reggeli.
A disznó folyamatos feldolgozása önkéntes részvétellel - hurka, kolbász töltés, tepertő sütés stb. Közben házikenyér dagasztás és sütés kemencében.
Ebéd: Frissen készült toroshús és toroskáposzta, törtkrumplival.
Délután: Kézműves foglalkozás: csuhéfonás és rongypokróc szövés megtekintése (lehetőség nyílik vásárlásra is). Közben a disznó teljes feldolgozása (önkéntes segítséggel) tovább folytatódik.
Este: 18 órától ünnepi disznótoros vacsora orjaleves házi csigatésztával, főtt hús, tormával, falusi pecsenye, hurka, kolbász, töltött káposzta, sütemény. Vacsora után a mezőgecsei néptánccsoport és kultúrkör előadásának megtekintése.
Vacsora után Dalárda – magyar népdalok éneklése A vendégek megpróbálkozhatnak a legszebb helyi és egyetemes magyar népdalokkal.
A vasárnapi reggeli is disznótoros: megkóstolhatják a töpörtyűt, a fokhagymás abált szalonnát, hurkát, kolbászt, héjában sült burgonyával. Kávé, tea.
Délelőtt lehetőség van Beregszászi városnézésre és a Beregszászi Termálvizes Gyógyfürdőben kipihenni az előző nap fáradalmait.
A program november közepétől február végéig, hétvégén, péntek délutántól, vasárnap délutánig vehető igénybe.
Részvétel:
További információ és Bejelentkezés: