OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
Programozás

menü:
Programozásról általában

Java kezdet
Java leckék
Java letöltések

Pascal kezdet
Pascal leckék
Pascal letöltések

FLASH kezdet
FLASH leckék
FLASH letöltések

HTML5 kezdet
HTML5 leckék
HTML5 letöltések

kapcsolódó fórum
linkek


Java kezdet


-ahhoz, hogy JAVA nyelven irhassunk programokat (appletet vagy alkalmazást), ahhoz töltsük le és telepitsük a JDK (Java Development Kit) egy újabb verzióját (50-60MB méretű ingyenes csomag).

-ha mobil eszközre akarunk fejleszteni, akkor a JAVA Wireless Toolkit egy verzióját kell telepítenünk a gépünkre.

-a JDK telepitése után be kell állitanunk a ClassPath és Path változók értékét.

-ha sikeresen telepitettük a JDK-t és beállitottuk a változókat, akkor működnie kell a programok forditásának és futtatásának is. Ha egy példaprogram könyvtárában a "fordit.bat" fájlt inditjuk akkor le kell hogy forditsa a programot (a .java fájlból készit egy .class fájlt). Illetve az "applet.bat" vagy az "indit.bat" fájl-t inditva el kell hogy induljon a java program. Az applet az AppletViewer segitségével fut ebben az esetben, vagy indithatjuk a HTM fájlt is, ekkor az alapértelmezett böngészőben fog futni az applet.

-java programok futtatásához a megfelelő verziójú JRE (Java Runtime Environment) kell hogy a gépen telepitve legyen. Ha telepitettük a JDK csomagot akkor azzal együtt települ a JRE is a gépre. Olyan verziójú (vagy újabb) JRE kell a gépre, mint amelyiken a programot forditottuk. Ha másvalakihez viszünk java programot akkor gondoljunk erre.

Path és ClassPath beállitása Windows XP operációs rendszeren:
-Kattints az asztalon lévo Sajátgép ikonra a jobb gombal, majd válaszd a "tulajdonságok" menüpontot.
-A megjeleno "rendszertulajdonságok" ablakban válaszd a "speciális" fület, és ott alul a "környezeti változók" gombot.
-Itt a "rendszerváltozók" között keresd meg amelyik neked kell, majd "szerkesztés", vagy ha eddig nem létezett, akkor "új".

Classpath tartalma (ahol a tools.jar található):
.;c:\program files\java\jdk160\lib\tools.jar
Path tartalma (a JDK "bin" könyvtárára mutat):
c:\program files\java\jdk160\bin
(a Path változónak valami értéke már van, ezt csak ird hozzá pontosvesszovel elválasztva. Ja és a "C:\Program Files\Java\jdk160\" helyére pontosan azt a könyvtárat ird, ahová telepitetted.)


Fájlok:
A forráskód kiterjesztése: JAVA. a lefordított program kiterjesztése: CLASS. A programunkat össze is csomagolhatjuk JAR kiterjesztésű fájlba (minden szükséges fájlal együtt), ez ZIP tömöritésű fájl.

Fordítás:
Appleteket és alkalmazásokat a következő parancsal fordíthatunk le:
javac programnev.java
A kiterjesztés megadása kötelező. Amennyiben a fordítás sikeres volt akkor a program semmilyen üzenetet nem ír ki, ha a fordítás nem sikerült, akkor a képernyőre kiírva láthatjuk a hibát okozó sor sorszámát, illetve a hibás sort, hiba okát.

Futtatás:
Ha appletet írunk, akkor azt vagy az AppletViewer nevű programmal tudjuk futtatni, vagy beillesztjü egy HTML oldalba és azt megnyitjuk a böngészőnkkel.
Appletviewer alkalmazása esetén: appletviewer valami.html. A parancs kiadása után a valami.html (vagy .htm) fájlban lévő összes applet elindul külön-külön ablakban.

Alkalmazásokat a java programnev utasítással futtathatjuk (kiterjesztés nem kell).

Ha az alkalmazás JAR fájlba van csomagolva akkor a futtatás a következő parancsal lehetséges:
java -jar programnev

Ezek a parancsok a példaprogramok könyvtárában .BAT fájlokban vannak, igy egy kattintással végrehajtódnak, nem kell begépelni őket.

A .java programokat (szövegfájlokat) bármilyen szövegszerkesztővel megirhatjuk, például ajánlom az EditPlus2 nevű egyszerű szövegszerkesztőt.

Ha mobil eszközre fejlesztünk, akkor szükségünk lesz, egy mobiltelefon emulátorra, mely a számitógépünkön futtatni tudja a JAVA programokat. Több ilyen emulátor is létezik, célszerű olyat beszerezni, amely megegyezik azzal a mobil eszközzel amire fejleszteni akarunk.

Léteznek integrált fejlesztő eszközök. Ezekben megirhatjuk a java programot (sőt, sok kódot egy kattintással megír helyettünk a program), majd egy kattintással fordithatjuk, futtathatjuk a programot, és egyéb parancsokat is könnyedén végrehajthatunk. Én nem vagyok az ilyen eszközök híve, jobb szeretem a nulláról saját magam megírni a programot, és érteni minden sort. De akinek esetleg szimpatikusabb lenne, az használhat ilyet is (pl. NetBeans, Eclipse stb).


Prog.hu -ha kérdésed lenne programozással kapcsolatban.

www.javaforum.hu -ezt is érdemes megnézni.