OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
Programozás

menü:
Programozásról általában

Java kezdet
Java leckék
Java letöltések

Pascal kezdet
Pascal leckék
Pascal letöltések

FLASH kezdet
FLASH leckék
FLASH letöltések

HTML5 kezdet
HTML5 leckék
HTML5 letöltések

kapcsolódó fórum
linkekHTML5 kezdet


A HTML5 egy új dolog, a HTML szabvány kibővítése.
Például online játékok készítésénél minket ez annyiból érint, hogy megjelent a CANVAS, mely egy kép, egy terület a weboldalon, ahol a programunk megjelenhet. Magát a programot JavaScript nyelven kell megírni. Ez a nyelv már évek óta létezik, weboldalak funkcióinak bővítésére használták.

A CANVAS megjelenésével alkalmas lett komolyabb játékok készítésére, így a FLASH riválisa lehet.
Előnye, hogy futtatásához nem kell bővítményt telepíteni a böngésző alá, maga a böngésző rögtön képes futtatni (persze ehhez olyan -újabb- böngészőt kell használni, mely ismeri a HTML5 szabványt).


Ha ki szeretnénk ezt próbálni, szeretnénk írni ilyen programokat, akkor könnyű dolgunk van.
Elég egy HTML5 képes böngésző (ez a legtöbb gépen megtalálható), és egy egyszerű szövegszerkesztő. Maga a program egy egyszerű szövegfájl -mint a többi programozási nyelvnél. Előny, hogy elkészítés után a program rögtön kipróbálható, nem kell fordítani a kódot, nem kell bonyolult fejlesztőeszközöket telepíteni, konfigurálni.

Lássunk is hozzá.
Legyen a gépen egy HTML5 képes böngésző. Ha nincs ilyen, töltsük le például a legújabb FIREFOX-ot.
Ha ez megvan, akkor ajánlom, hogy a kód szerkesztéséhez szerezzünk be egy szövegszerkesztőt. Én az EditPlus nevű programot használom. Előnye, hogy gyors, nem igényel sok erőforrást, és szerkesztéskor kiemeli a kulcsszavakat és más módon is segíti a programozást.

Ha ez megvan, akkor hozzunk létre egy könyvtárat valahol a gépünkön, legyen mondjuk HTML5 a neve.
Ezen belül hozzunk létre egy új html fájlt, mondjuk PROBA1.HTML néven. (intézőben jobb klikk, itt "új", "szöveges dokumentum", a létrejött szöveges dokumentum nevét írjuk át a fenti (PROBA1.HTML) névre. -fontos, hogy a kiterjesztés is megváltozzon)

Nyissuk meg a létrehozott PROBA1.HTML fájlt a szövegszerkesztőben (pl EditPlus).
Itt írjuk be a fájlba a következő szöveget:Ez egy egyszerű, alap HTML fájl, egy egyszerű weboldal. Nem csinál mást, csak kiírja, a "HTML5 példa 1" szöveget.
Ez a fájl lesz a kiindulási alap. Ezt (vagy valami hasonló kódot) minden fájlnak tartalmaznia kell, melyben a programunk fut majd.
Mint látható a program sorai sorszámozva vannak. Ezeket a szürke sorszámokat a sorok elején NEM kell begépelnünk, nem része a programnak, csak az EditPlus szövegszerkesztő sorszámozza a sorokat. Ez jól jön ha magyarázó szöveget akarok mellékelni.
A fenti kód megértéséhez kell egy kevés HTML tudás, bár ha nem értjük sem gond, attól még haladhatunk tovább.
Lényeg, hogy a 9-es sor végzi a kiírást, és erre a részre kell majd írnunk a programunk többi részét is, illetve a weboldal egyéb tartalmát.

Lássunk egy egyszerű HTML5 /JavaScript programot. A fenti fájl (PROBA1.HTML) tartalmát bővítsük kicsit a következőre:Mint látható a 12-23 sorokkal bővült a kód.
Először (12-es sor) a CANVAS objektumot hozzuk létre, megadjuk a nevét és a szélességét, magasságát.
13-as sorban jelezzük, hogy mostantól JavaScript kód következik (egészen a 23-as sorig).
15-16 sorban létrehozzuk a CONTEXT objektumot, melyen keresztül a létrehozott CANVAS-ra később tetszés szerint rajzolhatunk, festhetünk, írhatunk stb. Itt fogjuk majd megjeleníteni a játékot.
17-es sorban kiválasztjuk a színt, 18-asban letöröljük a CANVAS-t.
19-es sorban megintcsak színt választunk, 20-as sorban beállítjuk a betű típust, méretet.
20-as sorban kiírjuk a "HTML5 pelda 2" szöveget az X=60 Y=100 koordinátákra.

A fájlt mentsük el és nyissuk meg egy böngészőben.
Ha mindent jól csináltunk akkor a következő tartalom jelenik meg a böngészőben:Ha ez sikerült és tetszett, akkor tovább léphetünk:
HTML5 leckék
HTML5 letöltések


Ha problémátok van, keressetek meg nyugodtan (), vagy nézzetek szét a www.prog.hu oldalon (vannak jó cikkek, és ott a tudástár).