HÓHELYZET: BIHARFÜRED, VLEGYÁSZA ill. VERTOP   METEÓ  RADARKÉP  HõMÉRS.  IDõKÉP   MûHOLD  TÉRKÉP

A HONLAPRÓL    BIHARI TÚRAINFÓK    TÚRALEIRÁSOK    OLVASNIVALÓK   PICASA 1.  PICASA 2.  PICASA 3  PICASA 4.    FOTÓK      LINKEK 

A BIHAR-HEGYSÉG FÖBB LÁTVÁNYOSSÁGAI  II. rész:. 

     Pádis legnevezetesebb látnivalói, vízesések, szorosok

1.rész (Csúcsok , kilátópontok)      2.rész Pádis, vízesések, szorosok      3.rész barlangok      4 .rész  Rétek, várak..
.


Csodavár, a Galbina-szurdok, Szamos-bazár
 • A CSODAVÁR (CETATILE PONORULUI ) - Pádis (Bihar-hegység)

“Európa leglátványosabb karsztjelensége”, tulajdonképpen nem más, mint egy hatalmas, 3 részbõl álló 150 méteres sziklafalakkal körbevett katlan (sziklagödör), amely a barlangok tetejének (töbrök) beszakadása révén jött létre.
A Glavoi réttõl alig. félóra alatt elérhetõ térsége. A Csodavárban jelennek meg a pádisi források vízei, hogy rövid barlangi szakasz után ismét a föld mélyen haladjanak tovább a Galbina felé.

A katlanba való lejutás korábban létrák segítségével történt, 2002 nyarán a balesetveszélyes létrákat kidobták és a sziklába rögzített fogódzkodók segítségével kell óvatosan leereszkedni. Mindig is izgalmas terep. Hatalmas sziklák között, esõs idõszakban egy vad és hangosan lezúduló patak (a Vár-patak) morajló hangja mellett közelíthetjük meg a Nagy-Portalét azaz az I-es dolina hatalmas, közel 80 méter magas barlangi fõbejáratát (Pádis egyik jelképét).
Esõs idõben bajos az ide való bejutás, de szárazabb idõszakokban sem gyerekjáték. A vizes barlangi túrát kedvelõk itt kalandos úton tudnak átjutnia 3-as dolinába, a Külsõ várudvarba (ekkor az Alvilágban óriási sziklákon, lámpánkkal megvilágítva haladunk a föld alatti barlangpatak medrében. Elemlámpa szükséges. E külön program csak edzett turistáknak ajánlható!).
A külsõ várudvart 200 méterig emelkedõ szirtek határolják, köztük a hármas sziklacsúcs, a Tátra-Mátra-Fátra. Miután felkapaszkodtunk egy törmeléklejtõn (Tulogdi gádor), a hatalmas sziklaudvarok peremén elhelyezett, romos állapotban lévõ fából ácsolt kilátókból, balkonokból tekinthetünk be a tátongó mélységbe, ott ahol fél órája még mi jártunk most hangyányi nagyságú alakokat, újabb túrázókat láthatunk, a Csodavárban szinte mindig akad néhány turista. Az elsõ kilátó a külsõ várudvarra (szikladolinába) nyílik, továbbhaladva a belsõ várudvar kilátója következik (2.dolina)
(a kilátók 2008 nyarán életveszélyes állapotban voltak). A Csodavár - barlangi átjárókkal nem nehezített - körútja kötelezõ, izgalmas
    programja minden Pádisra látogató turistának. Czárán 1902-ben építette ki körútját a Csodavárban. Túrafotók   Túrafotók

 • A GALBINA SZOROS/KÕKÖZ/SZURDOK (Galbinária) (CHEILE GALBINEI) Czárán 1901-ben építette ki a Galbina-körutat. A vidék legnagyszerûbb, legvadabb és persze legveszélyesebb része. A Padis fennsík búvópatakjai a Csodavár érintésével itt a Galbina-Izbukban (Galbina-kitörés) törnek ismét a felszínre, hogy aztán a vad szoroson keresztül vízesésekben haladjon tovább a félelmetes erejû ár. 

“A kitörés egy 6-8 méter átmérõjû körmedence, amely a vizét alulról kapja, a víz látszólag mozdulatlan, de a túlfolyó víz egy 3 méter magas eséssel (a Minerva zuhataggal) zúdul le. A kitöréstõl lefelé egy 3-4 kilométeres szakaszon a völgy szintjének kb.150 méteres esése páratlan szépségû vízesés- és barlangrendszert hozott létre: öt vízesést, számtalan apróbb-nagyobb sellõt és egy csodálatos víz vájta barlangutat, amely egy vízeséssel kezdõdik és egy másikkal végzõdik. Ez a rendkívülien vad szépségû szurdok a Bihar-hegység egyik legszebb turistaattrakciója” (Klein Zoltán).


.
A szorost övezõ sziklafal magassága több mint 100 méter, a szorosban való közlekedés rendkívüli óvatosságot igényel: a turistának minden ügyességét össze kell szednie, hogy a Czárán által robbantott szédítõ, lábnyomnyi sziklaösvényeken ”A Pokol-tornácán” haladni tudjon. A kritikus részeken láncos kapaszkodok segítik a “biztosabb” haladást. A Galbina kitöréstõl nem messze van a Hotel Galbina, azaz az építõmunkák során maga Czárán által is lakott barlang. A szoros elsõ szakaszának végén egy barlangban tûnik el víz, útját óvatosan követhetjük az igen meredek és csúszós lejárón. A barlangban minden lépést kétszer meggondolva haladunk, senki se beszél, mindenki saját lépéseit fontolgatja. A barlang végénél még egy kritikus rész található, amikor is egy drótkötél foszlott sodronyát kell megmarkolni és kijutunk a biztosnak tûnõ, barlangon kívüli területre, pár méternyire tõlünk nagy robajjal zúdul le a barlangból kiszabaduló víz (Eminenciás-esés). Persze téved az aki úgy gondolta, hogy vége a kalandok sorának: irány a kanyonmeder. 

A barlangból lezúduló kb.8-10 m magas esés, az Eminenciás-esés, után a szoros szinte derékszögben elfordul és s késõbbiekben felveszi még a Lankás patak ill. a Száraz völgybõl a Rozsda-szakadék sárga iszaphordalékát hordozó vizeit, innen származik a patak neve Galbena/Galbina azaz sárga. 2001-ben az Eminenciás esés után még egy hézagos lépcsõzetû függõhídon lehetett átjutni a szoros túlsó oldalára, sajnos ez már nincs meg, helyette a sziklafalon kapaszkodókon lehet közlekedni illetve a vízbe gázolva mindenki ügyessége szerint elmerülve halad tovább (Egy rossz lépés és máris megfürdik a hideg vízben a balszerencsés látogató). További kalandos út vár ránk és kb félóra múlva az útra érünk ki, innen haladhatunk a Flóra-rét ill. az Eszkimó-jégbarlang, Glavoi-rét felé vagy éppen a Boga-telepre. 
A már beteg Czárán utolsó útja ide, a Galbinába vezetett. Amikor 1905. októberében szembesült azzal, hogy az erdõirtás ismét tönkre tette nagy nehézségekkel létrehozott turistaútját (a favágók éppen az õ utjain közelítették meg a Galbinát és a fakitermeléssel elcsúnyították az addig érintetlen táj arculatát). Ekkor hitét vesztve “porig sújtva távozott az õ Galbinájából”.   Túrafotók    Túrafotók   Túrafotók

 • A SZAMOS-BAZÁR (CHEILE SOMESULUI CALD, BAZARUL SOMESULUI,IZVOARELE SOMESULUI CALD)

A Szamos bazár nem más mint a Meleg-Szamos forrásvidéke, amely szorosa, vízesései, barlangjai ill. egyéb karsztjelenségei révén igazi turistacsemege. A czáráni elnevezés arra utal, hogy az idelátogató mindent megtalál, ami turistának kedves lehet: vízöntõ és víznyelõ barlangok, források, vízesések, kilátópontok, szorosok, szakadékok, mészkõfalak és különleges sziklaalakzatok kínálják magukat ebben a bazárban. A látványosságok bejárása azonban ismét rendkívüli óvatosságot igényel.

Megközelítése: a Pádis-fennsík ill. Biharfüred felöl is elérhetõ (mindkét irányból a piros sáv majd a leágazás után piros pont vezet a Szamos-bazárhoz): a Varasó-havas felöl õsfenyvesen keresztül megközelítve hirtelen elénk tárul a Babylon-kapuja (vagy Ragyásza-vára, Aragyásza) elnevezésû barlangi bejárat (az Aragyásza-átjáróbarlang szája). A barlang maga 260 méter hosszú és érdekessége, hogy mennyezetén helyenként fény szürõdik be. Egy viharvert létrán ereszkedünk le a barlng bejárathóz és a patakot elõször keresztezve bemegyünk a homályos barlangba.


Hamarosan véget ér a száraz terepen vezetõ út és a mederbe találjuk magunkat a kanyarogó barlangban. Egyre szûkebb és világosabb lesz, a barlangnak már nincs teteje: a Medúza-zúg szûk sziklafalai közt üggyel-bajjal haladunk, mivel a Meleg-Szamos (itt még csak patak) vízállásától függõen kisebb nagyobb nehézségekkel megküzdve kell ügyeskednünk a mohás fatörzseken illetve a csúszós sziklákon.

A terep néhol egész meredeken lejt. A hely hangulata leírhatatlan, a nehéz terep ellenére mindenkit magával ragad a hely nagyszerûségel. A Fortuna ligetbe (itt három felöl folynak össze a vizek, nem kifejezetten jó sátorozóhely bárki is állítja...-:)) kiérve megpihenünk, majd a “nagy körúton” tovább haladhatunk az 1342 m magas Belvedere kilátópont felé (vagy a kis körút bejárása: visszatérés a kiindulóponthoz a barlangok tetejénél vezetõ felsõ úton). A Belvedere kilátópontján letekintünk a szédítõ mélységbe, a Szamosra illetve a szemközti sziklafalakra. Innen elég meredeken, emiatt lassacskán leügyeskedjük magunkat a Szamos medréhez, közben elhaladunk s süvegcukor-alakú Cukorvár szikla mellett. Túloldalt mészkõalakzatok alatt visszatérünk a Fortuna ligetbe, közben itt is leereszkedhetünk a mederbe és megláthatjuk a Moloch-esést rejtõ sziklatorkot.A Fortuna liget elõtt kis kitérõvel a Kis-Tunnel barlangját és egy kis vízesést is felkereshetünk  Túrafotók  Túrafotók

V í z e s é s e k a Bihar-hegységben • Székelyjói vagy Havasrekettyei vízesés (Cascada Rachitele /rekiceli vízesés), kétlépcsõs, kb.25-30 méteres esés, megközelíthetõ: kb. 1 órai járással, fakitermelõ úton Havasrekettye/Rachitele felöl, kellemes erdei környezetben végig a Stanciu patak mentén.
  Az autót a falu központjában lévõ vegyesbolt elõtt hagyhatjuk, ettõl nem messze azonnal jobbra kell lefordulni. A vízesés száraz idõben autóval is megközelíthetõ egy darabig (tábla tiltja a továbbhaladást egy szakasz után, erre legyünk figyelemmel).
  A vízesés alsó szakaszának megcsodálása után menjünk tovább a szerpentinen, hogy óvatosan, felülrõl is letekinthessünk a lezúduló vízre. Az úton továbbhaladva 1-1,5 óra alatt a Fehér-kövekig (1557 m) juthatunk ill. újabb 1,5 óra alatt a Vlegyászához vagy a Vlegyásza menedékházhoz érhetünk (lásd Vigyázó csúcs körútja). 

  1897-ben az EKE utat épített a vízeséshez, az avatón Czárán is ott volt, de nem lelkesedett az elkészített kényelmes “holt útért”, és elkészítette az un. Próba körútját a vízesés melletti legszebb kilátópontokkal, rálátással a Vigyázó gerincre, a Sikó-tornyra ill. a lenti szakadékra. Itt található az újra felfedezett “Felsõ Menedékház” is. A vízesésre szép kapunk a közeli Sasbércre felkapaszkodva. túraképek
 • Háromkirály-(Gáspár,Menyhért és Boldizsár) vagy más néven Hárompüspök / Bulbuc vízesés (Cascada Bulbuci) a Boga telep (Satul de vacanta Boga) közvetlen közelében található.
  Az út nem jelzett, viszont könnyen ráakadhatunk (a Schmidl eséshez vezetõ elágazó úton induljunk el, kb. 3-400 m után kell egy patak medrét kell követni jobbra, a kövezett úttól kb. 700-800 m-re találjuk meg a vízesést). Az odavezetõ ösvény helyenként meredek, esõs idõben igen csúszós lehet.

  A “Háromkirályok” tulajdonképpen 3 különálló esésbõl áll, a leglátványosabb az alsó esés, amely mögé illetve alá lehet állni és a víz kb. 18-20 m magasról arcunk elõtt zúdul alá. Ez az egyetlen ilyen jellegû vízesés a Biharban.
  A másik 2 felsõ kevésbé látványos eséshez nehéz terepen kell felmászni. Vigyázzunk, nagyon meredek!  túraképek

  E vízesés felkeresése után elsétálhatunk a közeli, már sokkal könnyebben elérhetõ Schmidl- (vagy Osel)-eséshez. túraképek


 • Schmidl- vagy Osel-vízesés (Casc. Oselu) A Boga telepet elérve nem haladunk tovább a Padis-fennsík irányában, hanem bemegyünk az üdülõtelepre, kb. 800 m után egy kövezett út jobbra vezet, ezen továbbmenve - a Boga-patak völgyében - kb. újabb 1-1,5 km után egy vízgyûjtõmû mellett, a mészkõsziklák közelében, egy mély vájatban látható (jobbra) a látványos Schmidl esés. A felette lévõ sziklákon van az egykori Czárán-kilátó. Túraképek a vízesés feletti részekkel.   Egy másik kirándulás képei pedig itt láthatóak

  (Adolf Schmidl, a Bihar-hegység kikutatója, szül. 1802-ben  Königswart csehországi községben, meghalt Budán 1863-ban. Bécsben tanult jogot, 1827-ben a bölcsészeti tanszék segédtanára, majd helyettese lett. 1833-tól Lobkowitz hercegnél nevelõ volt s még ily minõségében alapította meg 1844. az Österreichische Blätter für Literatur u. Kunst címü folyóiratot, majd a hivatalos Wiener Zeitung szerkesztõje lett. A tudományos akadémia jegyzõje lett, ahonnan 1857-ben Pestre a József-mûegyetemre nevezték ki a földrajz tanárává. E minõségében kutatta ki a bécsi akadémia és Albrecht fõherceg támogatásával a Bihar-hegységet 1858-, 1859- és 1862-iki években, melyrõl Das Bihargebirge (Bécs 1863.) alapos és még ma is jól használható munkája jelent meg. - Forrás Pallas Nagylexikon)

   

 • A Jád-patak vízesései: a   Lája-esések és Jadolina közvetlenül a Biharfüredrõl Királyhágó felé vezetõ kövezett út (Jád-völgye) mentén helyezkednek el. A Jád a Csodaforrásból való eredése után kanyargós úton, mészkõsziklákkal övezett változatos terepen igyekszik a Sebes-Körösbe. Völgyébe keskeny, kövezett út vezet, ahol óvatosan autóval is lehet haladni, de biciklis turisták is meg szoktak vele küzdeni. A Jád a Királyhágó környékén ömlik a Sebes-Körösbe. Félúton hatalmas víztározót, a Lesi tározót építették meg (üdülõteleppel). 
  Jadolina túraképek.  Jadolina túraképek2
 • Lája-esés (újabban egyesek szerint Fátyol  a neve a román név után, maradjunk azonban inkább a klasszikus neveknél..)

 • A Jád patak forrásának, a Csodaforrás mesterségesen kialakított esései láthatóak a képeken (pár éve és most)
  A Csodaforrás (Izvorul Minunilor) Biharfüred nagyon régi, nem régiben modernizált nevezetessége, a Jád forrása, elsõrendû ásványvíz, amelyet nagymennyiségben palackoznak is. A „csoda „jelzõt azért kapta mert gyógyhatásúnak hitt vizében hajdanán a környékbeliek nyavalyáikra gyógyírt reméltek. Biharfüred központjától kb. 10 percnyi járásra található, eddig a kövezett út is kiépített és díszkivilágítása is van. A forrás vizét csõvezetéken szállítják a Fekete-Körös völgyébe, a Szedres közelében felépített modern és hatalmas méretû feldolgozóüzembe, hogy aztán nagy “IZVORUL MINUNILOR” feliratú teherautók tucatjai szállítsák az ásványvizet és egyéb termékeket (pl. üdítõital) “Biharországba”, de fél Erdélybe is. Majdnem minden Biharfüredi túra érinti
 • Vízesések a Kis-Jádon: Triccs-traccs esés illetve a nagyobb Szerenád (Iiedut)-esés (15 m). A Biharfüred elõtti Feredõ-nyeregrõl (egy emeletes diákszálló elöl ill. mobil telefonantenna mellõl) indulhatunk el a kék ponton, kb. 1 km után az addig velünk együtt haladó kék háromszöget elhagyva (ez a Mézgedi barlanghoz vezetõ jelzés) a jelzés jobbra fordul. Kövessük a kék pont jelzést (állomásaink: Buckás-liget, Illés rét -Poiana Ilie- az Útikalauzban leirt Jupiter visszhanggal, ami a Feredõ-hegyrõl verõdik vissza), eltévedni sem lehet hiszen a turista ösvény a Jád völgyben futó kövezett utat éri majd el a két Kis-Jádon található vízesések (Szerenád és a sokkal kisebb Triccs-Traccs) érintése után. A Szerenád-esés 15 méter magas sziklafalról zúdul alá. A Jád partján épített úton balra fordulva (onnan kb. 3 km) a Jadolina esést érhetjük el, illetve jobbra fordulva, nem messze a Lája-esést. A visszaút vagy a kövezett úton vagy az idevezetõ ösvényen történhet. Ha Biharfüred központjában van szállásunk, akkor alternatív visszaútként a Feredõ-nyeregnél jobbra fordulva (korábban itt katonai létesítmény volt) a Kusztura kilátóját is útba ejthetjük és jelzett erdei úton érhetünk be Biharfüredre, a sípálya ill. a camping közelében. Túraképek

 • Ördögmalom-vízesés (Casc. Moara Dracului) kb. 25 méteres eséssel. A Dregán keleti oldalán, a Bocsásza 1741 méteres csúcsa alatt, egy délre fekvõ sziklaszakadékban zúdul alá vadregényes, sziklás környezetben az Ördögmalom vízesés.
  Biharfüredrõljelzett úton (kék+): kb. 8-9 km, 821 m emelkedõ, 3 órás túra (csak oda) a  Biharfüred - Csodaforrás - Sasok szérûje (Aria Vulturilor) - Kis-havas rét (a Kis-havasra felmenve szép kilátás a Vigyázóra ill. a Nagy-havas vonulatára) - Dregán völgy - Ördögmalom útvonalon. A Dregan völgyében, a lejtõs úton leérve a Cserepes erdészháznál megpihenhetünk (Eszmeralda forrás kiépített pihenõhelyénél vagy a Dregán partján lévõ kis pihenõpadokon) és utána  a Dregán folyásával  megegyezõ irányba megyünk (kék+), majd jobbra fordulva a patak völgyében egyre magasabbra jutva közelítjük meg a vízesést. (A lenti két kép nyári ill. téli túrán készült az Ördögmalom-vízesésrõl.)


  Hatalmas sziklafolyásokon megyünk át, ekkor már közel vagyunk a célhoz, egyszerre gyönyörû sziklabástyák ( Notre Dame bástyák) tornyosulnak elõttünk a vízesés felejthetetlen képével és a lezúduló víztömeg hangos morajával. A sziklás részeken viperák is elõfordulhatnak.A ládavadászokat (GPS) láda várja itt. (megj.: Ha a Cserepes erdészháztól a Bocsásza csúcs felé indulunk, akkor a piros háromszög a meredek hegyoldalra vezet fel). A terepet jól ismerõ túrázók a Bocsásza meghódítása után nem a jelzett, biztonságos úton jönnek vissza a Dregán völgyébe, hanem a Bocsásza oldalán megkeresik az Ördögmalom patakot és ott ereszkednek le egész a Randevú esésig, majd az Ördögmalom esés torkába ill. kerülõ úton a lábához. Látványos, odafigyelést igénylõ túra. Csak helyismerettel rendelkezõ vezetõvel!  túraképek    túraképek   túraképek 


 • Vércsorog-vízesés (Cascada Várciorog), 15 méteres eséssel, megközelíthetõ Arieseni-rõl kb. 1 óra alatt. A “vércsorog” jelzõ állitólag a talaj által, csapadékosabb idõben megfestett víz színére utal.Összekötheto egy Nagy-Bihar-túrával. Túraképek    Túraképek


 • Eminenciás-esés a  Galbinában. (Pádisi-túrák)


 • Kis-Sebesi vízesések: a Dregán-völgyi völgyzárógát közelében, az abba belefolyó Kis-Sebesen fellehetõ kisebb esések (Riziko, Miska, Kaldar) esések. Túraképek itt.


 •  Hotvolé-esés, Biharfüred-környékén a Jád egyik mellékpatakán ("Miss"-esésnek nevezték el újabban, és házilagos,
  nem szabványos jelzés vezet el hozzá, a jelzés a Murgas-erdészháztól nem messze tér le a Jád-völgyéb
  õl). Fotók. Túrafotók.

 • Alsó-Vidrai vízesés (Nemesi vagy Pisoia v.e) a Bihar dél-keleti peremén 
  Topánfalvától nem messze, a Nagy-és Kis-Aranyos találkozásánál
 • lévõ víztározónál, a Kis-Aranyos völgyébe fordulunk le az
  Aranyos völgyében futó megyei útról (DN 74-es).
  A hegyekkel, völgyekkel erõsen tagolt Mócföldön vagyunk, ahol a
  román ajkú lakosság, a mócok, a hegyen egymástól szétszórtan
  fekvõ településeken élnek. Czárán Gyula a Mócvidéket – ahol
  többször is járt, és 1904-ben éppen ezen az úton jutott el a
  gajnai leányvásárra - Mocopotámiának nevezte el. Leírások szerint
  a kevéssel beérõ, szerény, szorgalmas, tisztelettudó, de babonás
  mócok nem értették mit is keres Czárán a hegyekben és még
  talán féltek is tõle.Az immáron jó minõségû úton haladva Alsóvidra után , a Kis-Aranyos túlpartján a kb.15-20 m.s, - csapadékosabb idõszak után - igen látványos Nemesi- más néven
  Pisoia-vízesést kereshetjük fel, a vízesés közelében barlang is található. Az esés megtekintésékor autónkat hagyhatjuk a
  Csigahegy mellett, amelyre tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet
  (Dealul cu melci) a folyó jobb oldalán, közvetlenül az út mellett. Karnyújtásnyira, a hegyoldali sziklákban kagylók és csigák megkövesedett maradványai látszódnak. túrafotók.


 • Bajadér-vízesés
  Biharfüred környékén, a Golgota-sziklavár környékére tartó vagy a Harasztosi-barlang felé vezetõ túra egyik kitérõje lehet. Nem jelzett ösvényen érhetjük el.
  (Biharfüredrõl a sárga háromszög jelzés vezet Ferice/Harasztos irányába, errol kell letérnünk, ha ezt a vízesést akarjuk megkeresni. Egyes térképeken be van jelölve a vízesés.  Mindenesetre érdemes olvadás után vagy csapadékosabb idoben próbálkoznia Bajadér-vízesés felkeresésénél).   • Rékás patak vízesése a Vlegyásza környékén túrafotók • Ökrök-vízesése                 túrafotók
  "Érdemes egy kis sétát tenni Lórév településrõl az Ökrök-völgyébe (Valea Boiului, Bojpatak-völgye) és az itt található Ökrök-vízeséshez. Megközelítése akár a Jád-völgye vasúti megállótól (Stana de Vale), akár Barátka vasútállomáson leszállva, az elõbbitõl Köröslórév településen átvezetõ dûlõúton, vagy az alábbitól a Sebes-Körös partján, egy sziklaperemnél átvezetõ ösvényen történik. A vízesés egy szép és hangulatos völgyben van, amelynek folyása elvezet az Azúrhegy (Dealul Arsurii) 790 méteres csúcs lábánál, az elszórt tanyák és erdei tisztások között a Ponor karsztvidékére. A völgyben nem létezik turistajelzés, azonban a víz folyását követve 4,7 km után elérhetjük a vízesést. Az útról csak az utolsó 500 méteren kell letérni amikor az egy kanyargós erdei úttá vállik. Itt továbbkövetve a víz folyását elérjük a páratlanul szép Ökrök-vízesését. A többlépcsõs vízesés nem méreteiben hanem inkább rejtettségében és vadságában fog maradandó emléket nyújtani az erre barangoló turistának." forrás: http://www.erdelykalauz.com/latnivalo_98.html
 • Bihar-esés a rézbányai Fekete-Körös forrásvidékén: a Czárán Gyula által kigondolt Középsõ-körút
  legnagyobb vízesése a Visszhangos-kõ alatt. A nagyváradi Czárán Gyula alapítvány fedezte fel a feledésbe merült 
  esést 2008 végén. Az Aranyos-hágótól a Pregna-mezõre vezetõ útról kell letérni a Bihar-eséshez, meredek járatlan "ösvényen".  Túrafotók (Rézbánya felöli túra- 2009.január)

 • Feredõ-patak vízesése a Szamos-bazárban illetve egy másik kisebb vízesés a bazárban a Kis-Tunnelnél
  Fotók a túráról


     -  Patrahaitesti- avagy Bucinis-vízesés  
        A Kis-Bihar csúcs alatt fekvõ Patrahaitesti település (Arieseni) közelében található kb. 15 méteres vízesés, jelzett út vezet oda..              videó  fotók   

    SZOROSOK, SZIKLASZOROSOK a Bihar-hegységben

     - A pádisi Szamos-bazár (a Meleg-Szamos forrásvidéke) alig-alig járható szorosa nem mindennapi szépségeket rejt, lásd a
       lenti címfotót (Vadregényes szorosok a Biharban). túrafotók • Révi-szoros (Defileul Crisului Repede) a Zichy-barlanggal (Pestera de la Vadu Crisuliui) a Királyerdõben
  Vársonkolyos és Körösrév között alakult ki a Sebes-Körös festõi szépségû 3 km hosszúságú szorosa, amely így a környék turista-központja. Számos jól jelzett és látványos turistaút járja be a Révi szoros környékét, a legtöbb a révi-szorosbéli egykori turistaháztól indul. Legfõbb látványosságai: a révi-vízesés, a Zichy-barlang, Két-Püspök-szikla, Tündérvár barlangja.   Fotók   Fotók  .

 • Sonkolyosi-szoros
  Látványos szoros a Sebes-Körös Sonkolyos település feletti szakaszán. Sok barlang van a környéken, köztük a legnagyobb a Szelek-barlangja, ami azonban csak a barlangászok elõtt áll nyitva. A Magyar-barlang a Sebes-Körös kanyarulatánál inagyon szép környezetben található (lásd a lenti képet). fotók   fotók

 • Schmidl szoros a Szegyesd-völgyben (Valea Sighistel)
  Campani településen egy kis tájékoztató tábla “Valea Sighistel” felirattal jelzi azt, hogy hol kell letérnünk. A faluba közepesen rossz úton autózva egész a falu túlsó oldaláig haladjunk. Az autót otthagyva indulhatunk neki túránknak. A kb. 6 km-es Szegyesd völgyben sok barlang található. Utunk a patak jobb és bal partján halad, mindig a szerint hogy hol van éppen hely mert a völgy elég szûk. Ügyeskedhetünk: kõrõl-kõre illetve szikláról-sziklára ugorhatunk annak érdekében, hogy többé- kevésbé szárazon megússzuk a túrát. Ha figyelmesek vagyunk a völgyben lévõ többtucatnyi barlangból néhányat felfedezhetjük (pl. a Szeles-lyukat). A völgy egy igen látványos, szûk sziklaszurdokban végzõdik (Schmidl-szoros), ahol egy patak vízeséssel zúdul alá, érdemes idáig elmenni. Turistajelzésre (kék háromszög) nemigen van szükség, hiszen folyamatosan a patak mentén vagy éppen a patakban haladunk. A szorosból kimászva akár a Rozsda-szakadékig juthatunk jelzett ösvényen (lásd ezt a túrát). Szegyesd-völgyi túrák képei: 1.    2.

 • Medertúra a Galbina lenti szorosában (Alsó Galbena- Kõköz / Cheile Jghiabului)
  Ha szépsége a Galbina sokak által ismeret felsõ szorosához nem is mérhetõ, mégis felejthetetlen, vadregényes túrát ígér a Galbina lenti szorosa.(vízesések, kisebb-nagyobb barlangok, magas sziklafalak, sodró víz, jelöletlen út). A Vizek köze (Intre apa) elnevezésű ponttól, (ahol a Galbena a  Boga-telep felöl érkezõ Bulz patakba, onnantól már Körös-Körös néven megy tovább vagy ha valakinek úgy könnyebb: a La Mama panziótól) a meder mellett illetve benne haladva (mederturázva) haladunk. A jelzett út /sárga háromszög/ nem megy le a mederbe, másfajta túra (lásd ezt a túrát aj elzett úton a Galbena mentén). Medertúrák képei:  1.archiv    2.digi fotók.


 • Galbina-kõköz (lásd  feljebb Pádis látnivalóinál)  Túrafotók    Túrafotók   Túrafotók


 • Ördöngös-völgy (Felsõgárda térségében)   fotók  fotók   • "Fehérkõ-szoros"  Cheile Cutilor (Királyerdõ- Rosia környéke)  túrafotók


 • Lazuri-szoros (Királyerdõ, Rosia környéke)  fotók