Hírdetési  lehetőségek :

 •  

  Ha hírdetni szeretne ezen a weboldalon akkor vegye fel a kapcsolatot az oldal szerkesztőjével ITT !

      Keresd Magad Degeszre - Ebből Te sem maradhatsz ki!
   starbug - Tudomány, sztárok, érdekességek

    

 

Fogyatkozik a sarki fény

 

2010. Szeptember 30.

 

Fogyatkozik a sarki fény: az utóbbi öt évben haloványabb lett, mint bármikor az ezt megelőző száz év során. A finn meteorológiai intézet keddi közlése szerint az északi fény - aurora borealis - rendszerint 11 éves napciklust követ. Ennek során eléri csúcspontját, majd a legalacsonyabb szintet is, majd mindez megismétlődik. A napminimum hivatalosan 2008-ban volt, de a fény azóta is csak egyre fogyatkozik - magyarázta Noora Partamies szakértő. A kutatók csak az utóbbi fél évben jeleztek valamivel nagyobb aktivitást, de még így sem biztos, hogy véget ért a fogyatkozó periódus. Az északi fényt a napszél okozza, amint "becsapódik" a Földbe a bolygó mágneses pontjainál, "elektronfelzúdulást" keltve a légkör ionoszféra és magnetoszféra nevű rétegeiben. A "pislákoló" északi fény annak jele, hogy a Nap tevékenysége elcsendesült. A tudósok számára viszont ritka alkalom, hogy megfigyeljék, mi történik, ha a ciklus a mostanihoz hasonlóan kizökken. "Meglátjuk, mi lesz, vajon időben jön-e az újabb csúcspont, vagy talán késik" - mondta Partamies.

 

Másfél évet túléltek az űrben a baktériumok

 

2010. Augusztus 24.

 

Másfél év után visszatért a Földre, és elkezdték a tudósok megvizsgálni azt a Dél-Angliából származó szikladarabot, ami a nemzetközi űrállomás külső borítására rögzítve pontosan 522 napig keringett a Föld körül. A kő a Gloeocapsa baktérium egy tenyészetét tartalmazta, ezek a baktériumok elég elterjedtek a Földön, a sivatagokban ugyanúgy megélnek, mint a sarkvidéken. Az űrben a baktériumok a Földön elképzelhető legrosszabbnál sokkal zordabb körülményeknek voltak kitéve: extrém hőmérsékleti ingadozások, kozmikus és ultraibolya-sugárzás, tápanyaghiány. Ennek ellenére a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a baktériumok nagy része túlélte a másfél évet. A kutatók szerint a szokatlanul erős és vastag sejtfal, és a baktériumtenyészet felépítése (egymást védik a sugárzástól), és a DNS-ük rendkívüli regenerálódó képessége lehetett a túlélés titka. A másfél éves kísérlet volt a leghosszabb időszak, amit földi életformák az űrben kibírtak. A kísérlet egyik fő tanulsága, hogy a baktériumokat remekül fel lehet majd használni a Holdon vagy a Marson emberi bázisok felépítésénél és ellátásánál, mint a létfenntartó rendszerek részei, vagy akár a helyi sziklákból fontos nyersanyagokat kinyerő mikrobabányászok. A kísérlet eredménye alátámasztja azt a népszerű teóriát is, hogy az élet legegyszerűbb formái aszteroidákon, üstökösökön utazva eljuthatnak más bolygókra vagy akár más naprendszerekbe is.

 

Elindult a legújabb Titanic-expedíció

 

2010. Augusztus 24.

 

A korábban kitűzött dátumhoz képest több napos késlekedéssel, de elindult a hullámsírban fekvő Titanic részletes feltérképezését szolgáló expedíció. A Kanada partjaitól 900 kilométerre fekvő hajót és környékét kamerákkal és lokátorokkal derítik fel. Az expedíció helyi idő szerint hétfő este kezdte meg munkáját, amikor a Jean Charcot nevű hajó elhagyta Saint-Jean kikötőjét, és az észak-atlanti vizek felé vette az irányt - jelentették be a szervezők. A késlekedés oka az volt, hogy bizonyos felszereléseket nem tudtak időben biztosítani. A tudományos expedíció célja, hogy 20 napon át egy mélytengeri robot és kamerák segítségével készítsen felvételeket az 1912-ben elsüllyedt utasszállító hajóról, amelyek alapján később virtuális barangolásra invitálhatja az érdeklődőket. Egy másik robot lokátorral felszerelve lehetővé teheti, hogy a hullámsírt és környékét részletesebben feltérképezzék, és ezáltal virtuálisan, három dimenzióban rekonstruálják a Titanicot. Az RMS Titanic expedíció
honlapja szerint a most indult kutatás a valaha volt legfejlettebb technológiájú felderítés, amely a hajó roncsaihoz indult, azóta hogy 1985-ben négyezer méter mélyen megtalálták a roncsokat.

 

Száz éven belül el kell hagynunk a Földet, különben kihalunk

 

2010. Augusztus 14.

 

A világ egyik leghíresebb élő tudósa, a Cambridge egyetem elméleti fizikusa, Stephen Hawking a Discovery tévécsatornának adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy nagyon sürgősen el kell kezdenünk az űr kolonizálását, ha azt szeretnénk, hogy az emberi faj ne irtsa ki saját magát, vagy pusztítsa el a Földet. A világhírű tudós ritka sorvadásos betegsége miatt évek óta csak számítógép és hangszintetizátor segítségével képes érintkezni a külvilággal; népszerűségét a súlyos tudományos témákat a laikusoknak is élvezhető módon feldolgozó könyveinek, Az idő rövid történetének és A világegyetem dióhéjbannak köszönheti. Betegsége miatt ma már elég ritkán jelenik meg a médiában. A professzor az ismeretterjesztő tévécsatornának arról beszélt, hogy az elmúlt pár évszázadban az emberiség a kihalás szélére sodorta saját magát, és a túlélésünk kulcsa az űr kolonizálásában van. Az olyan helyzetek, amikor fajunk túlélése csupán a szerencsén múlik, sosem látott sűrűségben fordultak elő a XX. században, és a XXI. eddigi éveiben. Példaként az 1963-as kubai rakétaválságot említette Hawking, amikor hajszálon függött a katasztrófa, ma pedig a túlnépesedés és az erőforrások kimerülése jelenti a legsúlyosabb globális problémát. Hawking szerint az még reális, hogy száz évet kihúzzunk úgy, hogy nem pusztítjuk el a Földet és nem irtjuk ki magunkat, de hosszú távon elkerülhetetlenül bele fogunk futni valamilyen globális katasztrófába. Ezért a XXI. századot arra kellene fordítani a tudós szerint, hogy megsokszorozzuk az űrkutatásra és űrhajózásra fordított energiáinkat, és elkezdjük az idegen bolygók benépesítését. Ehhez a jelenlegi technológiánkon nagyon sokat kellene fejleszteni, hiszen a mai űrhajóinkkal 50 ezer évbe kerülne a hozzánk legközelebbi csillag, a Proxima Centauri rendszeréig eljutni, és akkor még sehol nem vagyunk a miénkhez hasonló életre alkalmas légkörű és hőmérsékletű bolygóktól. Hawking korábban azt is mondta, hogy a matematikai logika alapján biztos, hogy rajtunk kívül is kifejlődött élet a világegyetemben, és arra figyelmeztetett, hogy a földönkívüliekkel való első találkozás nagy eséllyel elég rosszul fog elsülni, a legvalószínűbb egy olyan konfliktus kialakulása, mint az európai hódítók az amerikai indiánok közötti volt 500 éve.

 

Robothadsereget küldhetünk a távoli bolygókra

 

2009. Október 29.

 

Egy kaliforniai kutató szerint a jövőben repülő, guruló, vagy éppen vitorlázó robotok segítségével ismerhetjük meg a kozmosz titkait. A robotsereg önjáró módon, saját magát vezérelve mozog majd az idegen bolygókon. A Science Daily értesülései szerint a lendületes vízió Wolfgang Fink professzor fejéből pattant ki, aki a California Institute of Technology önálló felfedező rendszereket kutató (Visual and Autonomous Exploration Systems Research Laboratory) részlegének az igazgatója. Véleménye szerint a legjobb módszer a bolygók feltérképezésére, ha robotizált léghajókkal felmérik a terepet, amelyet aztán guruló, vagy akár sétáló robotjárművekkel, vagy gépesített, vitorlásokkal vizsgálnak meg közelebbről. Az önvezérlő rendszert az adott bolygó körül keringő műholdak vezérelnék. Fink szerint az ilyen rendszerek forradalmasíthatják az idegen bolygók kutatását, aki a Szaturnusz holdjára, a Titánra küldené az első robot-hadsereget, amelyről azt feltételezik, hogy folyékony metánból álló tavai és folyói is lehetnek. Emellett a közelebb eső, szomszédos bolygókat, például a Marsot is meghódítaná az önjáró robotokkal. Jelenleg, az űrkutatás egy-egy, távolról vezérelt robotra támaszkodik, Fink szerint azonban ez meg fog változni. "Távolodunk a hagyományos megközelítéstől, amely a földi vezérlésű gépekben gondolkodik" - magyarázta Fink professzor a Science Dailynek. "Az új modell számos, akár redundáns, egyben igen olcsó robottal működik, amelynek egységei egymást tudják rendszerbe szervezni, akár egyszerre több helyen is. A jövő űrkutatása távolról sem fog emlékeztetni az eddigiekre." Fink és kollégái jelenleg egy olyan szoftver fejlesztésén fáradoznak, amely lehetővé teszi, hogy egy robot önállóan, vagy egy csapat részeként tudjon tevékenykedni. A rendszer egyik alapkövét a különböző szintekre beállított tulajdonságok jelentik, vagyis, a robotsereg tagjainál beállítják, hogy miként kezelje a felderítési feladatokat, hogyan viszonyuljon a felmerülő problémákhoz, és hogyan próbálja egyedül leküzdeni az esetleges akadályokat. "A jövőben a műholdak és a robotizált léghajók segítségével a földi egységek pontos képet kaphatnak a terepviszonyokról, s az úszó robotok is eljuthatnak a különböző tavak és folyók egyes részeire" - fejtette ki a szakember, akinek legfrissebb fejlesztési munkáiról szóló beszámolóját a Computer Methods and Programs in Biomedicine című szaklapban publikálta.

 

Hajba is rejthető a nukleáris reaktor

 

2009. Október 12.

 

Minden eddiginél kisebb, könnyebb és hatékonyabb nukleáris energiaforrással kísérleteznek a Missouri Egyetemen. A kisebb fémpénz méretű és vastagságú elemmel számos mikro- és nano-elektromechanikai rendszert lehet működtetni. A fejlesztőcsoport vezetője, Jae Kwon professzorhelyettes szerint az új nukleáris elem nyitja a nagyobb energiasűrűségben rejlik, a rádióizotópos elem révén ugyanis olyan sűrűséget tudunk elérni, amely hat nagyságrenddel nagyobb a kémiai elemek által megvalósíthatónál. Kwon és társai jelenleg egy kisebb fémpénz méretű és vastagságú elemet állítottak elő, amellyel számos mikro- és nano-elektromechanikai rendszert láthatnak el energiával, például miniatűr tintasugaras nyomtatókat, képernyőket, nyomásérzékelőket, gyorsulásmérőket vagy giroszkópokat.
A nukleáris szó korántsem annyira veszélyes, mint amennyire a nagyközönség gondolja, hangsúlyozza a kutató, hiszen pacemakerekben, műholdakban, vízalatti rendszerekben már ma is nagy számban találhatóak meg ilyen energiaforrások. Az elem különlegessége nem csupán méretében rejlik, hanem felépítésében is: félvezetője ugyanis folyékony, nem szilárd alapú. Kwon elmondása szerint a radioaktív energiaforrás egyik legkritikusabb pontja az, amikor kinyerjük belőle az energiát, ennek egy része ugyanis megkárosíthatja a szilárd félvezető rácsszerkezetét - folyékony félvezetőnél azonban minimalizálhatjuk a problémát.
A Missouri Egyetem kutatócsoportja még kisebb méretű, ugyanakkor nagyobb energiájú elemen dolgozik - Kwon szerint elméletileg az is lehetséges, hogy az emberi hajnál vékonyabb nukleáris energiaforrást gyártsunk.

 

(Elvileg) megfejtették a halálközeli élmények biológiai hátterét

 

2009. Október 9.

 

Amikor leáll a vérkeringés, az agysejtek nem jutnak oxigénhez, és vészjelzéseket adnak le egymásnak - egy amerikai kutatás szerint ezeket az agyhullámokat fordítja le az agyunk vizuális központja ragyogó fénynek és testen kívüli élménynek, amiről a klinikai halálból visszatérők szoktak beszámolni. A George Washington University kutatói megfejtették, miért számolnak be hasonló élményekről a klinikai halálból visszatért, vagy a halálhoz nagyon közeli állapotot megjárt emberek. Az agy elektromos aktivitását mérő EEG műszer hét, a betegsége végső stádiumában járó páciensnél mutatott a halál előtti másodpercekben nagyon hasonló, kiugró agyhullámokat. Ugyanolyan mintákat találtak a rákban meghalt betegeknél, mint azoknál, akikkel szívroham végzett. Az kutatók először arra gyanakodtak, hogy az orvosi műszerek, a defibrillátor, vagy a kórteremben levő mobiltelefonok zavarhatják meg az EEG-t, bár gyanús volt, hogy a hirtelen megnövekedett agyhullámok intenzitása, a jelenség időtartama, és a kezdeti időpontja a halál előtt is szinte pontosan megegyezett. A Journal of Palliative Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint ezután kötötték össze a furcsa agyi aktivitást a halálközeli élményekkel, amit általában ragyogó fényként, a testből való kilépésként szoktak leírni, és gyakori a spirituális-vallásos élmény is. Hogy a külső hatásokat, mint EEG-zavaró tényezőt kizárhassák, ellenőrzött körülmények között vizsgálhassák a halál előtti utolsó pillanatok történéseit, a kutatók eutanáziás eseteknél, a mesterséges életben tartás lekapcsolása után figyelték meg a betegek agyának viselkedését. Az utolsó pillanatok kiugró agyi aktivitása ilyenkor is megfigyelhető volt. A kutatócsoport vezetője, Lakhmir Chawla a Discovery Newsnak adott nyilatkozatában azt mondta, a jelenség mögött a neuronok oxigénhiányát sejtik. Ahogy a vérkeringés megszűnik, az agyban leesik a vérnyomás és az agysejtek felélik az utolsó oxigéntartalékaikat is, a neuronok vészjeleket adnak le egymásnak és az agy többi részének, míg végül összeomlik az egész rendszer. Ezek az agyhullámok jelennek meg az EEG-n, és az orvosok szerint ezeket fordítja az agy vizuális központja mennyei fénynek, testen kívüli állapotnak, vagy, ha mélyen vallásos az illető, az ő világnézetének megfelelő fantáziaképet állít elő belőle az agya. Az agysejtek ebben az állapotban még nem szenvednek visszafordíthatatlan sérüléseket, ezért képesek visszaemlékezni ezekre az emlékekre a klinikai halálból visszatért emberek.
Elviekben, jelen pillanatban ez a tudományos magyarázat a halálközeli élményekre de... létezhet' más magyarázat is...

 

Hamisítvány a torinói lepel?

 

2009. Október 6.

 

Egy olasz tudósnak sikerült a középkorban rendelkezésre álló eszközökkel elkészítenie a torinói lepel pontos mását, amivel szerinte végérvényesen bizonyítható, hogy Krisztus állítólagos képmását viselő, szentként tisztelt vallási ereklye középkori hamisítvány. Luigi Garlaschelli, a Paviai Egyetem szerves kémiával foglalkozó professzora saját elmondása szerint mindössze néhány nap alatt sikerrel állította elő az 1578 óta a torinói dómban őrzött halotti lepel hű mását, kizárólag olyan eszközöket, módszereket és anyagokat felhasználva, amelyek a középkorban is rendelkezésre álltak. Állítása szerint saját rekonstrukciója minden téren ugyanazokat a tulajdonságokat mutatja, mint a torinói lepel, amellyel a hagyomány szerint Krisztus holttestét fedték le megfeszítése után. Az új leplet a hét végén mutatják be Paviában, egy paranormális jelenségekkel foglalkozó konferencián. A professzor mindazonáltal már hétfőn megmutatta a Reuters tudósítójának ott elmondandó referátumát és a leplekről készült összehasonlító fotókat. "Bebizonyítottuk, hogy lehetséges reprodukálni valamit, aminek a tulajdonságai megegyeznek a torinói lepeléivel" - mondta a professzor a brit hírügynökségnek. Már egy 1988-as szénizotópos vizsgálat is XIII-XIV. századiként határozta meg az ereklyét, de a tudományos eredményt a katolikus egyház vezetése és több kutató is vitatta. Ők arra hivatkoztak, hogy korábbi restaurálási munkák "eltorzították" a kormeghatározást.

 

 

Rekordlétszámú kutatócsoport indult az Antarktiszra

 

2009. Szeptember 30.

 

Az eddigi legnagyobb kutatási feladattal indul útjára hamarosan Kína 26. expedíciója az Antarktiszra. A Hósárkány nevű hajó fedélzetén 260 kutató utazik majd. A szakértői csoportban helyet kapott három tajvani kutató és összesen tizenkét nő - közölte a kínai sarki kutatások intézetének munkatársa. A nők közül ketten csatlakoznak majd ahhoz a csoporthoz, amelyik a Déli-sarkvidék belső területén található Grove hegy geológiai tanulmányozását fogja végezni. Mint elhangzott: ez egy különleges, a belföldi jégtakaróból szigetszerűen kiemelkedő, jéggel, hóval nem fedett, helyenként sziklás térség a földrész keleti részén. A csapat Kína egyetlen jégtörőjével, a Hósárkánnyal indul majd 180 napos útjára a sanghaji bázisról október 11-én. A mostani expedíció a leghosszabbak egyike lesz, érinti a Déli-sarkvidék mindhárom kínai állomását. A Hósárkányt április 10-re várják vissza, azt követően, hogy a kutató állomások körül végeznek 30 tudományos projekttel (16-tal az óceánban). Kína három kutatóállomása az Antarktiszon a Csangcseng, a Csungsan és a legújabb: a Kunlun. Az Északi-sarkvidéken egyetlen állomást építettek, a Huanghöt. A Kunlun idén januárjában készült el, és az első volt a Déli-sarkvidék belső területén; 559 négyzetméteren helyezkedik el. A kínai szakemberek a térségben csillagászati, űrfizikai, geofizikai, topológiai, légkörtani és a gleccserekkel kapcsolatos kutatásokat végeznek, továbbá vizsgálják a jégtakaró alatti földtani fejlődés alakulását és a globális klímaváltozás hatásait. A tájékoztatón most elhangzott az is, hogy a Hósárkány következő útja - jövőre - az Északi-sarkvidékre vezet majd. Ennek során egyebek mellett keresni fogják az arktiszi óceánon vezető kereskedelmi útvonal kialakításának a lehetőségét, készülve arra, hogy az éghajlatváltozás következtében idővel jelentősen csökken a jégtáblák mennyisége a térség vizein. "A kutatás során szerzett adatok, az Északi-sarkvidék tanulmányozása nem csak a tengeri hajózás területén hasznosíthatók a számunkra, hanem megmutatják a benne rejlő természetes források kiaknázásának a lehetőségeit is" - húzta alá Tung Csao-csien, a sarki kutatások intézetének kutatója.

 

 

Nagyon erős viharok jöhetnek!

 

2009. Szeptember 29.

 

Amerikai kutatók klímamodellek segítségével megállapították, hogy a jövőben egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges esőzések és extrém viharok mind a trópusi, mind a mérsékelt égövben. A MIT (Massachusettsi Műszaki Intézet) munkatársai klímamodellek segítségével egyértelműen kimutatták, hogy az eddigi előrejelzésekkel összhangban egyre több lesz a szélsőséges esőzés és vihar, bár nem mindenütt. A trópusi és mérsékelt égövben egyaránt sokkal több, ráadásul hirtelen lezúduló csapadékra lehet számítani, ezzel szemben a szubtrópusi területeken valószínűleg csökken a csapadék mennyisége. A szakemberek szerint a globális felmelegedéssel áll összefüggésben ez a jelenség. A melegebb levegő több vízpárát tartalmaz, s ahogy emelkedik az átlaghőmérséklet, egyre több lesz a vízpára a levegőben, s emiatt egyre több lesz a csapadék a Föld nagy részén. Hogy a trópusi területeken miért csökken a csapadék, egyelőre nem tudni, ez a kérdés további kutatást igényel.

 

 

Chip adhatja vissza a megvakultak szeme világát

 

2009. Szeptember 27.

 

Mesterséges látórendszer prototípusát mutatták be az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. Az általuk kifejlesztett rendszer elemei egy szemüvegre szerelt kamera és egy chip, amely a beteg szervezetében kerül beültetésre. A parányi szerkezet hivatott a sérült ideghártya helyettesítésére és az információ továbbítására a látóidegnek. A megvakult ember így - legalábbis részben - visszanyerhetné a látását. A látáskorlátozottaknak készült implantátumokkal ellentétben a MIT találmánya a véglegesen megvakult embereknek készül. A rendszer mindazonáltal nem képes teljes mértékben helyreállítani a látást. A szembe beültetendő chip prototípusait tíz hónapon át sikeresen tesztelték sertéseken - közölték a kutatók a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. A mesterséges látórendszer lényege, hogy megkerüli a kór által elpusztított ideghártyasejteket, és a chip segítségével közvetlenül a látóideget stimulálja. A szemüvegen rögzített kamera felveszi környezetét, majd egy vezeték nélküli kapcsolattal továbbítja az információt a chipnek. A chip a látóideghez csatlakoztatott elektródákat vezérli, a látóideg pedig közvetíti az elektromos jeleket az agynak, amely azokból képet alkot. Az áramellátás is vezeték nélkül történik, a szemüvegben elhelyezett tekercsek segítségével. John Wyatt, az MIT elektrotechnikusa és számos szakterületet képviselő kollégái húsz éve dolgoznak e területen. A jelenlegi prototípus bemutatásától azt remélik, hogy nagy lépést sikerült tenniük a kísérleti stádium felé. A három éven belül sorra kerülő emberi kipróbálás sokat fog lendíteni a folyamaton, hiszen a sertésekkel ellentétben az ember vissza tudja adni, amit érzékel. Így sokkal közelebb lehet majd kerülni a chip optimális konfigurációjához. A mesterséges látórendszerek nagy kihívása, hogy ne sértsék meg a szemet. A korábbi prototípusoknál az elektródákat kockázatos eljárással közvetlenül az ideghártyához csatlakoztatták, a jelenleginél azonban mögötte helyezték el, veszélytelenebbé téve az eljárást. A chip borítása titán, ellentétben a korábbi, hosszú távon nem vízállónak bizonyuló szilikonnal szemben.

 

 

Víz a Holdon, holdbázis is lehetséges

 

2009. Szeptember 24.

 

Egy indiai űrszonda, a Chandrayaan-1 bizonyítékot talált arra, hogy a Hold felszínén jelentős mennyiségű víz található - jelentette be csütörtöki számában a The Times című brit lap. Az újság szerint az adatok ráadásul azt is jelzik, hogy a Holdon még ma is keletkezik víz. Az áttörést jelentő felfedezést az amerikai űrhivatal, a NASA jelenti majd be hivatalosan csütörtökön: az indiai űrszonda fedélzetén ugyanis egy NASA-berendezés van, és ennek révén bizonyosodott be a víz jelenléte. A The Times szerint a felfedezés nyomán megvalósulhat az az álom, hogy két évtizeden belül egy Hold-bázist hozzanak létre, emberi személyzettel. A tudósok régóta remélték, hogy a Holdon van víz, és ezt felhasználhatják majd az űrhajósok ivásra, illetve (a vizet oxigénre és hidrogénre bontva) a légzésre, valamint az üzemanyag-szükséglet biztosítására. Számos tanulmány megjósolta, hogy a Holdon, a sarkok környékén, a kráterekben lehet jég - de mindeddig erre nem sikerült bizonyítékot találni. Az indiai űrszondán elhelyezett NASA-műszer, egy speciális spektrométer viszont eleve arra lett kifejlesztve, hogy a Hold felszínén, illetve a felszín alatt lévő ásványok elektromágneses sugárzását észlelve a víz után kutasson. Ez volt a Chandrayaan-1 (az első indiai Hold-misszió) egyik legfőbb célja - ennek ellenére a tudósok szerint az eredmény meglepetésnek számít. Az pedig kimondottan váratlan felfedezés, hogy még ma is keletkezik víz a Holdon. Az indiai irányítóközpont a múlt hónapban elveszítette az űrszonda felett az ellenőrzést, és így rákényszerült, hogy a tervezettnél előbb nyilvánítsa befejezettnek küldetését: ám a különböző berendezések ekkorra már továbbították adataikat a Földre. És egy tudós szerint amit megtudtak, az "a leglelkesítőbb áttörés legalább egy évtizede."

 

 

Kisebb ózonlyuk várható idén

 

2009. Szeptember 17.

 

A 2008-as évhez képest idén kisebb lesz az ózonlyuk kiterjedése - közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO). "A már régóta megfigyelés alatt tartott meteorológiai jelenségek mind arra utalnak, hogy 2009-ben az ózonlyuk kisebb lesz a 2006-ban és 2008-ban tapasztaltakhoz képest, megközelítve a 2007-es évben mért adatokat" - olvasható ENSZ szervezeteként működő WMO közleményében. Az Antarktisz feletti ózonréteg koncentrációjának csökkenését először az 1980-es években fedezték fel. Az ózonréteg csökkenésének, vagyis az ózonlyuk kialakulásának folyamata nagyjából augusztusban kezdődik és késő szeptember, illetve kora október tájékán éri el a maximális méretét, mielőtt decemberben újra összehúzódna. Méretét az időjárási feltételek befolyásolják. A WMO ózonszakértője, Geir Braathen szerint azonban idén a szokásosnál korábban indult meg a folyamat és szeptember 16-án már 24 millió négyzetkilométeres volt a lyuk kiterjedése. Míg 2008-ban a maximális érték 27 millió négyzetkilométer volt, addig 2007-ben "mindössze" 25 millió négyzetkilométeresre tágult az ózonlyuk. Az ózonréteg természetes védelmet nyújt a Napból érkező káros ultraibolya sugárzással szemben, amely leégéssel, szürke hályoggal és bőrrákkal fenyegeti az embereket, valamint súlyosan károsíthatja a növényzetet is. Az ózonréteg csökkenéséért elsősorban a magas területek szélsőségesen hideg időjárása a felelős, illetve azok a hűtőberendezésekhez, műanyag habokhoz és spraypalackokhoz használt kémiai anyagok, amelyek felhalmozódnak az atmoszférában. Az ilyen vegyületek többségét, mint például a CFC-gázok, az 1987-es montreali egyezmény értelmében már kivonták a forgalomból, ám hosszú időbe telik, mire teljesen kiürülnek a légkörből. A szakértők figyelmeztetése szerint az ózonpajzs károsodása olyan mértékű, hogy az ózonlyuk csak 2075-re fog teljesen eltűnni.

 

 

Új, halálos vírus Afrikában !

 

2009. Szeptember 16.

 

Eddig nem ismert, halálos vírust fedeztek fel dél-afrikai és amerikai tudósok a fekete földrészen. A betegség az Ebolához hasonlóan erős belső vérzéssel és magas lázzal jár, az esetek 80 százalékában halálos. A vírus 2008 szeptemberében jelentkezett a zambiai Lusakában, ahol egy idegenvezetőt döntött le lábáról. A nőt a dél-afrikai Johannesburgba szállították kezelésre - számolt be az esetről Nivesh Sewlall dél-afrikai kutató egy San Franciscó-i konferencián. A vírust Lusaka és Johannesburg után Lujónak nevezték el. Az egyelőre még a tudósok előtt sem ismert, hogy a kórokozó miként terjed. Az első beteg állapota a kórházban nagyon gyorsan romlott, és nem csak ő, hanem az őt ápoló három kórházi dolgozó is belehalt a betegségbe. A nő közelében maszk nélkül megfordulók azonban rejtélyes módon mégsem betegedtek meg, ez alapján a szakértők úgy vélik, hogy a vírus a véren és más testnedveken keresztül fertőz. A négy halott mellett volt egy fertőzött nővér, aki túlélte a betegséget. Őt többek közt egy Ribavirin nevű vírusölő gyógyszerrel kezelték. (A Ribavirint Hepatitis C és B ellen szokták bevetni.) Így is egy évbe telt, mire az ápolónő teljesen felépült. A vírust a fertőző betegségek dél-afrikai intézete és az amerikai egészségügyi hatóságok is megvizsgálták. Egyelőre nem tudták biztosan megállapítani, hogy milyen gazdaállat hordozza a kórokozót. Az amerikai szakértők gyanúja szerint a vírus a patkányok ürülékével való érintkezés során terjedhetett át az emberre. A betegség első jeleként láz, szörnyű izomfájdalom és bőrkiütés lép fel. A későbbiekben leállnak a belső szervek, mindenekelőtt a máj. A Lujo-vírust az Ebolához és a Lassa-lázhoz hasonlóan vérzéses lázzal járó, súlyos fertőzést okozó arenavírusként sorolták be.

Mellesleg a világon számos össeesküvés elméletben megtalálható az úgynevezett "népesség csökkentésére" alkalmazott vírusok bevetésről szóló leírás. Ezek súlyos vádak, de nem elképzelhetetlen, ismerve a nagyhatalmak politikáját. Ha belegondolunk, könnyebb egy halálos vírust "bevetni" egy elmaradott országban, népesség csökkentés érdekében, mint évtizedeken át segélyezni azon országokat akiket úgy ítélnek meg hogy "nem érdemes" ... Sajnos, az emberiség választott vezetői ilyenre is képesek ... Ezért most meg leszek kövezve, de a pakliban benne van ez a lehetőség is, aki kételkedve fogadja, az esetleg bizonyítsa be az ellenkezőjét, miszerint ez a fajta "mesterséges népesség csökkentés" abszolút ki van zárva. Nos?

 

 

Tévedés : 200 millió év

 

2009. Szeptember 15.

 

Amerikai kutatók tengerfenéki kőzetek elemzésével kimutatták, hogy a tengerekben már akkor is volt élet, amikor a légkörben még nem volt oxigén, vagyis az élet 200 millió évvel ősibb, mint eddig vélték. A földtörténet Arhaikum nevű eonjában, amely 3800 millió éve kezdődött, és 2500 millió éve ért véget, a légkörben nem volt oxigén, ellenben metán, ammonia és egyéb mérgező gázok voltak uralkodóak benne. Ma a Szaturnusz egyik holdján, a Titánon vannak hasonló körülmények. Ebben az eonban nem volt lehetőség az életre, legalábbis mostanáig így vélték a kutatók. Ám nemrég amerikai szakemberek tengerfenéki kőzetek elemzésével kimutatták, hogy bizonyos organizmusok kifejlődhettek a tengerekben. Erre utal, hogy úgynevezett nitrogénciklusok nyomaira bukkantak. Nitrogén segítségével komplex szerves molekulák jöhettek létre. S bár az oxigén csak kétszáz millió évvel később töltötte fel a légkört, növényszerű baktériumok fotoszintézisre már képesek voltak, s ennek melléktermékeként oxigént termeltek a tengerekben.

 

 

Gravitációs folyosókat fedeztek fel

 

2009. Szeptember 12.

 

Amerikai csillagászok olyan gravitációs folyosókat fedeztek fel, amelyek a bolygók közt kanyarognak, és elvileg szinte energia nélkül lehet bennük utazni, így a szondák vagy űrhajók üzemanyagigényét a tizedére lehetne csökkenteni. Elméletileg a gravitációs csatornákban nincs szükség energiára a haladáshoz, mivel ezekben a szabad esés uralkodik, csak ezekben nem lezuhan egy objektum, mint a Földön, hanem végigzuhan, legalábbis így magyarázzák a kutatók. A gravitációs folyosókat a bolygók és holdak közti gravitációs erők komplex kölcsönhatása hozza létre, és a tengeráramlatokhoz is hasonlítják őket a szakemberek. Jelenleg azon dolgoznak a szakemberek, hogy feltérképezzék ezeket a csatornákat, mert ezek felhasználásával akár a tizedére lehetne csökkenteni az üzemanyag-felhasználást az űrben, s ez hatalmas forradalmat hozhatna az űrutazásban.

 

 

Geminoid - a teljesen emberi robot

 

2009. Szeptember 10.

 

Hiroshi Ishiguro létrehozta saját élethű robotmását, amit az Ars Electronica fesztiválon mutatott be. Hiroshi Ishiguro professzor az Oszakai Egyetem Intelligens Robot Laboratóriumának vezetője és célja az új, Geminoid nevű robottal az ember-gép interakció tanulmányozása. A japán szakember a Geminoid fogalmat a Geminus és az Android szavak összevonásából alkotta meg. Az új gépi hasonmás külsőre szinte mindenben teljesen megegyezik létrehozójával és pont ez volt Hiroshi Ishiguro célja. Nem egy fémes karokkal ellátott eszközt akart alkotni, hanem egy minél emberibb vonásokat tükröző robotot. Geminoid kifinomult mechanikus váza egy gyakorlatilag hangtalan pneumatikus rendszeren alapul, amely az általában alkalmazott elektromos motorokhoz képest jóval rugalmasabb mozgásokat tesz lehetővé. A borítás szilikonbőr, aminek a tapintása teljesen természetes érzést kelt. Persze ha valaki leül a robottal szemben akkor tudja, hogy csak egy mesterségesen létrehozott lény, de az optikai hatások mégis megtévesztőek. A japán szakember már 2006 végén azt jósolta: hamarosan eljön az az idő, amikor nem fogjuk tudni, hogy egy robot vagy egy másik ember áll-e előttünk. "Egy statikus robotnál a nézők 70 százaléka úgy véli, hogy valami nem stimmel vele, ez nem ember. De az úgynevezett tudatlan mozdulatokat végző modellekről mindenki azt hiszi, hogy emberek. Mindez egy vizsgálat eredménye, ami csupán két másodpercig tartott, de aminek köszönhetően így is nagy különbségeket vehetünk észre" - jelentette ki Ishiguro. Míg a korábbi modell, Repliee R1 még teljesen néma volt, addig Geminoid már tud beszélni. Igaz, azt a kutató hangsúlyozta, hogy elsősorban a mozgásra és a mimikára koncentráltak, a beszédben egy kissé távolabb ülő személy segít a robotnak. A mozdulatok, a mimika és az ajakmozgások kombinálhatók egymással, így az összhang teljesen élethű és természetes. "Elsősorban azt vizsgáljuk, hogy az ember-gép interakcióban mely faktorok fontosak, ezt ugyanis nem igazán tudja senki sem. De nekünk itt van ez a robot, amivel sok faktort vezérelhetünk és tesztelhetünk. Megpróbálom megérteni az embereket azáltal, hogy robotot építek" - tette hozzá Ishiguro. Az Ars Electronica fesztiválon a szakember és kollégái többek között arra voltak kíváncsiak, hogy miként érezték magukat az emberek Geminoid közelében. Az érdeklődés, a nevetés vagy éppen az irritáció fokának megállapítása rendkívül fontosak Ishiguro kutatásaihoz.

 

 

Lelassítható az öregedés, fenntartható a szervezet megújulása

 

2009. Szeptember 7.

 

Német kutatóknak sikerült újabb lépést tenniük az öregedés lassítása irányában: a p53-as fehérje úgy lassítja a szövetek és szervek leépülését, hogy védi azok megújulási mechanizmusát. E fehérje mindegyikünk szervezetében megtalálható, hatása azonban a korral alábbhagy. Ezt a folyamatot szeretnék megállítani az ulmi egyetem molekuláris biológusai a Max Planck őssejtkutatási csoporttal együttműködve - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Az emberi szervezetben az őssejtek felelősek a szövetek és szervek regenerációjáért. Amennyiben ezek az élet folyamán károsodnak, a szervezet kevésbé hatékonyan tudja csak "javítgatni" a keletkezett hibákat. A p53 feladata, hogy a károsodott őssejteket megsemmisítse, és ezzel javítsa a szervezet regenerációs képességét. A káros őssejtek elpusztításával a fehérje egyrészt megakadályozza, hogy hiba csússzon a szövetek és szervek javításába, másrészt a megmaradt ép őssejteknek így több helyük lesz, és feladatukat hatékonyabban tudják ellátni - magyarázta Lenhard Rudolph, a kutatócsapat vezetője. A fehérje különösen az intenzíven regenerálódó szöveteknek és szerveknek válhat hasznára, mint például az immunrendszer, a vér, a bőr vagy a belek. Az izmok is profitálhatnak belőle valószínűleg. A szívre és az agyra azonban, ahol csekély a regeneráció üteme, feltehetően kisebb hatással van. Rudolph azonban nem hiszi, hogy az élet fonalán jelentősen nyújtani tudna e megoldás. Ott ugyanis több különböző tényező játszik közre. Ahhoz azonban hozzájárulhat a p53, hogy javuljon az idős emberek életminősége. Rudolph szerint a fehérje aktivitását növelő hatóanyagok 5-10 éven belül rendelkezésre fognak állni. Tanulmányukhoz a kutatók genetikailag módosított egereket vizsgáltak, amelyeknek bélrendszere nem tudott előállítani p53-at. A kísérleti állatoknál halmozottan fordultak elő változások az örökítőanyagban, ezen kívül pedig a szerv idő előtt felmondta a szolgálatot.

 

 

Az AIDS elleni vakcina már csak pár év (?)

 

2009. Szeptember 4.

 

Áttörést jelenthet az AIDS-ellenes vakcina előállításában amerikai kutatók felfedezése: kimutattak az emberi vérben két olyan antitestet, amelyek 162 tesztelt HIV-törzs közül 120-130 semlegesítésére képesek. A molekulák a HIV-vírus egy olyan pontját támadják meg, amelyik nem változik időről időre. Ha a kutatás továbbra is sikeres lesz, akkor is évekig tarthat a vakcina előállítása. Amerikai kutatók szenzációs felfedezést tettek az AIDS-vakcina előállításához; kimutattak az emberi vérben két olyan antitestet, amelyek a betegséget okozó számos HIV-törzs semlegesítésére képesek. A Nemzetközi AIDS Vakcina Kezdeményezés (IAVI) kaliforniai kutatói egy HIV-vel fertőzött afrikai személy vérében fedezték fel az immunrendszer által gyártott különleges képességű molekulákat, olvasható a Science tudományos folyóirat csütörtöki számában közölt tanulmányban. Az antitestek a HIV-vírus egy olyan pontját támadják meg, amelyik könnyen hozzáférhető és "nagy mértékű állandóságot" mutat, vagyis úgy tűnik, nem változik időről időre. A felfedezés új kulcsot jelenthet az AIDS-vakcinával kapcsolatos kutatások felgyorsításában, mondta Wayne Koff, a New York-i központú IAVI kutatási alelnöke. Az AIDS-vakcina megteremtését célzó kutatások eddig teljes kudarccal jártak; a betegség ellenszerének megtalálását nagy mértékben nehezítette, hogy a HIV-vírus minden más vírusnál sokkal gyorsabb ütemben mutálódik. Az utóbbi években csak két vakcinajelölt jutott el a klinikai tesztelésig, de azok is kudarcot vallottak, ezért újabb kétség merült fel, hogy valaha is elő lehet-e állítani hatékony ellenszert. A kaliforniai tudósok úgy látják: képesek előállítani hatékony oltóanyagot, ha ezeknek a közömbösítő antitesteknek az előállítására tudják serkenteni a szervezetet még a HIV-fertőzés előtt. A kutatók több mint egy évtizede most először találtak ilyen antitesteket, amelyek működése a korábban már felfedezett négy hasonló, de elsősorban az amerikai és európai HIV-altípusokkal szemben hatásos antitestnél jobban felhasználhatóak egy általános vakcina előállításához. Laboratóriumi körülmények között az új antitestek 10-szer hatékonyabbak a régieknél. Széles körű semlegesítő hatásuk annak köszönhető, hogy a vírusnak egy olyan részét támadják, ami nem változik. A két újonnan felfedezett antitest a világ különböző részeiből származó, 162 tesztelt HIV-törzs közül 120-130-at képesek semlegesíteni, mutatott rá Dennis Burton, a tanulmány egyik szerzője. A PG9 és PG16 jelű új antitesteket egy új vérvizsgálati módszer segítségével fedezték fel; a kutatásban 1800 HIV-fertőzött önkéntes vett részt hét afrikai országból, továbbá Thaiföldről, Ausztráliából, Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból. A kutatók abban reménykednek, hogy a Theraclone Sciences és a Monogram Biosciences amerikai biotechnológiai cégek által kifejlesztett korszerű vérvizsgálati eljárással az elkövetkező hónapokban további széleskörűen semlegesítő hatású antitesteket találnak. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, még ha sikeresen is folytatódnak a kutatások, egy valódi, kipróbált AIDS-ellenes vakcina előállítására valószínűleg még évekig várni kell.

 

 

A Tetris jótékony hatása (?)

 

2009. Szeptember 2.

 

Nagyobb hatása van agyunkra a Tetrisnek, mint gondolnánk, olvasható egy különleges kutatás eredménye a BMC Research Notes szaklap eheti számában. A játék ugyanis nem csupán agyunk aktivitását, hanem szerkezetét is módosítja, írja a Wired. Az új-mexikói Mind Research Network által végzett, a Tetris készítői által támogatott kísérlet meglepő konklúzióval zárult: a kutatók elmondása szerint ha Tetrisezünk, az két különböző hatást gyakorol agyunkra: az agy egyes területei nagyobb hatékonysággal működnek (ezeket a területeket a képen kék foltok ábrázolják), más pontokon pedig a szokásosnál vastagabb kéregállományt figyeltek meg (ezeket jelölik a piros foltok). A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy ha nagy kihívást jelentő vizuális és térrel kapcsolatos feladatra, például egy videojátékra koncentrálunk, az nem csupán az agy aktivitását, hanem szerkezetét is módosítja. Dr. Richard Haier, a tanulmány egyik szerzője azt állítja: munkájukkal bizonyítható, hogy a videojátékok révén szerzett képességeket más cselekedeteink során felhasználhatjuk - utalva arra, hogy egyes játékok frissen tartják szellemünket, a szellemi romlás folyamata pedig később következik be. A kísérletben serdülő lányok vettek részt, írja a Wired, akik három hónapon át játszottak a Tetrisszel, a vizsgálatok elején és végén pedig MRI-felvételeket készítettek agyukról.

 

 

Újabb sikerek a rákkutatásban

 

2009. Szeptember 1.

 

Vesetumorokba injekciózott nanocsöveket melegítettek 30 másodpercig lézerekkel a Wake Forest Egyetem kutatói. Az egereken végzett kísérletek eredményeként az állatok 80 százalékában maradéktalanul eltűntek a tumorok. Mindemellett egy másik igen eredményes kísérletet is magukénak tudhatnak rákkutató orvosok, írja az IO9. A kutatók az egerek vesetumorjaiba helyeztek egymásba ágyazott nanocsöveket, majd ezeket egy 3 wattos lézerrel melegítettek 30 másodpercig. Azok az egerek, amelyek nem kaptak semmilyen kezelést, 30 napon belül kimúltak - hasonlóan jártak azon állatok is, amelyek csak a nanocsöves vagy csak a lézeres kezelést kapták meg. Azok viszont, amelyek megkapták mind a nanocsöveket, mind pedig a lézeres beavatkozást is, annál tovább éltek, minél több nanocsövet helyeztek el bennük - ezzel egyenes arányban annál kevésbé regenerálódtak bennük újra a tumorok. A legtöbb nanocsövet kapott egerek 80 százalékban a tumorok maradéktalanul eltűntek. A kísérletet végző orvosok szerint mikroszkóppal meg lehetett figyelni, miként csökken a tumorok mérete - a meggyógyult állatok súlya és egészségi állapota pedig 9 hónappal a kísérlet után is teljességgel kielégítő. Bátorítónak tűnik egy másik kutatás is - nanorészecskék segítségével a Lankenau Orvosi Intézet és az MIT kutatói gyógyítottak petefészekrákot. A kutatók a hasüregben helyeztek el nanorészecskéket (itt kezd el először szétterjedni a petefészekrák), amik genetikailag módosított diftériabacilusokat engedtek szabadjára - ezek csak a petefészekre voltak hatással, maga a diftériaméreg pedig semlegesítette a sejtek fehérjegyártó képességét. A megoldás a híradások szerint gyakorlatilag ugyanolyan hatásos, mint a kemoterápia - csak mellékhatások nélkül, írja a Nanowerk. Mindezt 18-24 hónapon belül embereken is tesztelhetik - a technológiával pedig agy, tüdő, és májrákot is lehetne kezelni.

 

 

Gyógyszerrel akár száz évig is élhetünk?

 

2009. Augusztus 27.

 

Amerikai kutatók olyan gyógyszert tesztelnek embereken, amely 25 évvel meghosszabbítaná mindenki életét. Férgeknél, egereknél és az élesztőgombánál bevált a szer. Eredmények az elkövetkező hónapokban várhatók. Több mint száz éve foglalkozik az orvostudomány azzal, hogy meghosszabbítsa az emberi életet, és tetemes sikereket könyvelhet el. Míg a 19. században még csupán 45 év volt egy nő várható élettartama, mára ez elérte a 85 évet, tehát csaknem megkétszereződött. Ez elsősorban a fertőzések megelőzésében és gyógyításában elért eredményeknek köszönhető. E téren azonban már kimerültek a lehetőségek: a fejlett országokban ma nem a fertőzések a halál leggyakoribb okai, hanem a krónikus megbetegedések és a rák. Bár még mindig emelkedik az átlagos élettartam, új antibiotikumokkal és az orvosi standardok fejlesztésével már nemigen lehet tovább nyújtani az élet fonalát. Az új gyógyszercsoport nem csupán minimalizálja a krónikus megbetegedések megjelenését, hanem jó pár évvel meg is növeli az élettartamot - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). A Harvard Orvosi Iskola által kifejlesztett "csodaszer" a reszveratrolon alapul, egy elsősorban a piros szőlőben előforduló növényi anyagon, amelynek már eddig is számos pozitív tulajdonságát fedezték fel. Erős antioxidáns lévén véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, megelőzi a rákot, és csökkenti a gyulladást a krónikus gyulladással járó betegségekben. Többek között ezért élnek tovább a vörösbort ivó franciák annak ellenére, hogy több alkoholt fogyasztanak, mint az átlag. A hatóanyag működésének lényege, hogy egy gént aktivál, aminek következtében egy a sejtek anyagcseréjére és védekezőképességére ható anyag termelődik. A gén stressz által történő aktiválásával a David Sinclair vezette harvardi kutatócsapat drasztikusan megnövelte az élesztőgombák és legyek élettartamát. Az embernél olyan anyagot kerestek, amely stressz nélkül érhetné el ezt a hatást - így bukkantak rá a reszveratrolra. Ahhoz, hogy a legyeknél elért eredményeket az embernél is ki lehessen váltani, ugyanakkor ne kelljen tonnaszám adagolni a gyógyszert, illetve literszám vörösbort nyakalni, a kutatók koncentrátumokat fejlesztettek ki, amelyeket jelenleg a Sirtris Pharmaceuticals nevű gyógyszercéggel együttműködve tesztelnek. Néhány hónap múlva várhatóan megtudjuk, sikerült-e megtalálniuk az élet vizét.

 

 

Egy pohár vizet fogyaszt a jövő mosógépe

 

2009. Június 23.

 

Környezetbarát mosógépet fejlesztettek ki Nagy-Britanniában: a masina, amely egyetlen pohár vizet használ fel a mosáshoz, már a jövő évben a boltokban lehet. A mosógépet a Leedsi Egyetem szakemberei tervezték, reményük szerint több milliárd liter víz felhasználását lehet majd megtakarítani vele. Vízfelhasználása kevesebb mint egytizede a hagyományos mosógépekének, energia-felhasználása pedig 30 százalékkal kisebb azáltal, hogy a mosóvizet több ezer piciny, újrafelhasználható műanyag golyó váltja fel, amelyek nedves közegben kiválasztják és magukba szívják a piszkot a ruhákból. A technológiát kifejlesztő Xerox először olyan fogyasztóknak kívánja árusítani a mosógépet, mint szállodák vagy tisztítószalonok, mielőtt a háztartások fogyasztói számára is piacra dobná. A mosógépben csak csekély víz és mosószer kell ahhoz, hogy megnedvesítse a ruhákat, fellazítsa a foltokat és vízgőzt hozzon létre azért, hogy a műanyag golyócskák dolgozni tudjanak. A mosóprogram végén a golyócskák egy hálóban összegyűlve a dobban maradnak, és száz alkalommal felhasználhatók. A cég már aláírt egy megállapodást egy környezetbarát tisztítócéggel a technológia észak-amerikai terjesztésére - adta hírül a The Daily Telegraph honlapja.

 

 

Az első kísérleti magfúziós reaktor

 

2009. Június 19.

 

A mai atomerőművekben folyó maghasítás helyett a magfúzió lehet a jövő leghatékonyabb és legbiztonságosabb energiatermelő technológiája, s az első kísérleti magfúziós reaktor, az ITER 2018-ban kezdheti meg működését Dél-Franciaországban, bár ez még csak kísérleti termelés lesz. Az ITER, vagyis a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor igazgatótanácsa a napokban bejelentette, hogy a reaktor 2018-ban kezdi meg részleges működését, és teljes üzemmódba 2026-ban kapcsolhat. Kezdetben csak hidrogént fognak alkalmazni a szakemberek a magfúzióhoz. Tríciumot és deutériumot csak 2026-tól használnak majd, hogy nagy mennyiségben termelhessenek energiát. A mai atomerőművekben az energia úgy szabadul fel, hogy az urán atommagját két kisebb atommagra hasítják szét szabályozott módon. Ezt a folyamatot fissziónak hívják. Ám létezik egy másik, szintén energiafelszabadulással járó magfizikai folyamat is, amelynek során atommagok olvadnak össze egy nagyobbá, ez a magfúzió. A Napban és minden más csillagban is így jön létre az energia, de így működik a hidrogénbomba is, csak itt a folyamat teljesen kontrollálatlanul megy végbe. A jövő leghatékonyabb és legbiztonságosabb energiatermelő módszere a fúzió lehet, ám ennek technológiája egyelőre nehézségekbe ütközik. A kutatók hét ország (EU, Kína, India, Dél-Korea, Japán, Oroszország, USA) együttes támogatásával nagy erőkkel dolgoznak a megoldáson. Ha az ITER sikeres lesz, akkor épülhet meg az igazi magfúziós reaktor, de ez valószínűleg további évtizedeket vesz igénybe.

 

 

A 47 millió éves lény akkora mint egy macska

 

2009. Május 21.

 

Az ember eddig megtalált és feltehetően legrégebbi elődjének, egy kis termetű félmajom-szerű lénynek 47 millió éves, majdnem teljes csontvázát mutatták be kedden New Yorkban. Bár a maradványokat még 1983-ban ásták ki a németországi Darmstadt közelében, a fosszília két évvel ezelőttig magánkézben volt. Ekkor Jorn Hurum, az Oslói Egyetem természettörténeti Múzeumának paleontológusa, a felfedezésről beszámoló tudóscsoport oszlopos tagja kutatás céljából megvásárolta a leletet. A kisebb macskához hasonló méretű őslény leginkább a Madagaszkár szigetén honos félmajmokhoz (makifélék) hasonlít, négy lába és hosszú farka van. A sajtótájékoztatón a nagyközönségnek bemutatott példány egy fiatal nőstény volt, amely becslések szerint 9-10 hónaposan pusztult el. A tudósok úgy vélik, a fantasztikus őskövület segíthet megfejteni az emberszabásúak és az emberi faj korai evolúcióját. Nyilatkozatukban kiemelték, hogy bár az állat nem volt közvetlen őse a majmoknak és az embereknek, hanem egy evolúciós oldalághoz tartozott, jó támpontként szolgálhat arra nézve, hogy milyen lehetett a főemlősök közvetlen elődje. Tekintve, hogy a fosszília olyan jó állapotban maradt fenn, hogy például még a béltartalma is megvan, a kutatók bíznak benne, hogy a csontváz jelentős részletekkel szolgál a főemlősök korai evolúcióját illetően, és segít pontosabban megismerni a majmok, az emberszabásúak és az emberelődök törzsfejlődésének folyamatát. "A lelet olyan sok történetet mesél el, és még csak most kezdtük el a kutatásokat ezen a lenyűgöző példányon" - nyilatkozta Jorn Hurum, akinek hatéves kislánya után a csontvázat Idának keresztelték. A teremtményt a New York-i Természettudományi Múzeumban mutatták be. A sajtótájékoztatóról beszámoló tévéműsor a leletet forradalmi tudományos felfedezésnek nevezte, amely sok mindent megváltoztat majd. Michael Bloomberg, New York polgármestere a bemutatón az ősmaradványt, mint lenyűgöző áttörést értékelte.

 

 

Álmodozzon...

 

2009. Május 16.

 

Az agy álmodozás közben jóval aktívabb, mint korábban gondolták, egészen pontosan azok az agyterületek szorgoskodnak ilyenkor, amelyek a komplex problémamegoldással állnak összefüggésben. A kísérleti alanyok fMRI-vizsgálatával mutatták ki, hogy az ábrándozás egyáltalán nem jelent lustaságot vagy figyelmetlenséget, mint korábban hitték, mivel ilyenkor az agy komplex problémamegoldó területei igencsak aktívak. Az ábrándozás tehát korántsem elítélendő cselekedet, főleg nem az "élet megrontója", mint Vörösmarty tévesen írta híres versében, hanem rendkívül fontos ténykedés minden ember életében. Olyannyira fontos, hogy az élet nagy problémáit sokszor erős rákoncentrálással nem is lehet megoldani, sokkal inkább ellazulással, semmittevéssel, amikor az ember látszólag bambán néz maga elé, s például csak firkálgat, vagy apró tárgyat forgat az ujjai közt.

 

 

Új modell a fénynél gyorsabb űrutazásra

 

2009. Május 8.

 

Egy elméleti modell alapján nem kizárt, hogy a távoli jövőben az űrhajók egy külső megfigyelő szemszögéből fénysebességgel vagy annál gyorsabban is utazhatnak - ahogy azt a Start Trek hősei teszik a filmvásznon. A Star Trek rajongók jól ismerik a "warp drive" kifejezést, ami azt jeleni, hogy az űrhajó körül megváltozik a téridő szerkezete, és ennek révén a fénysebességet közelítő sebesség is elérhető, akár meg is haladható. Egy modell szerint a fantasztikum idővel akár valósággá válhat. Einstein relativitáselmélete alapján egy űrhajónak a fénysebesség megközelítéséhez egyre nagyobb energiára van szüksége, amint gyorsul, és az eléréséhez végtelenül sok energia kellene. Túllépni pedig a fénysebességet nem lehet - ezért az űrhajózási szakemberek még a távoli jövően is csak a fénysebességnél lényegesen lassabb utazással számolnak. Ugyanakkor létezik egy elméleti lehetőség, amelyben az űrhajó egy külső ponthoz viszonyítva mégis átlépi ezt a határt, azonban a szűkebb környezetéhez képest a kritikus érték alatt marad. Ebben az esetben az űrhajó körül deformálódik a téridő, és ez az átalakult zóna mozog rendkívül gyorsan. Gerald Cleaver és Richard Obousy (Baylor Uniersity) számításai alapján a téridődimenzióinak manipulálásával és sok energia felhasználásával kialakítható egy olyan buborék az űrhajó körül, amely a távolabbi térségekhez képest fénysebességgel, vagy annál gyorsabban halad - ugyanakkor a buborékban lévő űrhajó a helyi téridőhöz viszonyítva a sebességhatár alatt marad. Részben hasonló folyamatot feltételeznek a Nagy Bumm utáni úgynevezett inflációs időszakban is, amikor az egész Világegyetem a fénysebességnél gyorsabban tágulhatott. A jelenség keretében egyszerűen fogalmazva az űrhajó előtt össze kellene nyomni, mögötte pedig meg kellene nyújtani a téridőt. Ez esetben nem is az űrhajó mozogna, hanem az azt körülvevő téridő szerkezete alakulna át nagy sebességgel. Mindez ma még csak elméleti lehetőség, és megvalósításához papíron is akkora energia kellene, amelynek előállítására még nincs reális ötlet.

 

 

Ugrás a lap elejére