2005 Világbajnokság

MÛKORCSOLYA. VILÁGBAJNOKSÁG, MOSZKVA.

Irina Szluckaja megint fantasztikus volt

Sebestyén és Pavuk összehozta a két olimpiai kvótát

CSANÁLOSI BEÁTA

NS, 2005-03-20

A moszkvai világbajnokság záróakkordjaként a nõk mutathatták be a kûrjüket, s akárcsak a másik három esetben, itt is az utolsó pillanatig találgathatták a nézõk - mind a helyszínen, mind a televízió képernyõje elõtt -, hogy vajon kik állhatnak végül dobogóra.

Nekünk, magyaroknak azonban már rögtön az elsõ csoport alatt is akadt izgulnivalónk, hiszen a budapesti Eb-n negyedik helyezett Pavuk Viktória itt lépett jégre. Noha a 19 esztendõs versenyzõ hónapokig makacs bokasérüléssel bajlódott, Ennio Morricone zenéjére szinte hibátlan programmal rukkolt ki, amelybe hat tripla ugrást is beleszõtt. Nem csoda, hogy ezzel a teljesítménnyel az összesítésben két korábban még elé sorolt korcsolyázót - a kanadai Cynthia Phaneuföt és a brit Jenna McCorkellt - is sikerült megelõznie.

Pavuk tehát megtette a magáét - végül a 18. helyen zárt -, s innentõl kezdve már Európa-bajnoknõnkön, Sebestyén Júlián múlott, hogy jövõre kettõ vagy csupán egy nõi versenyzõt indíthat-e a magyar szövetség a torinói olimpián. A szabályok ugyanis úgy szólnak, hogy akkor jöhet szóba két kvóta, ha az indulók helyezési száma nem haladja meg a 28-at, s mivel a 16. hely után mindenki egyaránt 16 pontot kap (így Pavuk is), a tiszaújvárosi korcsolyázónak legalább a röviddel kivívott pozícióját (12.) kellett ehhez megtartania. Ami az egészséges Sebestyén Júliának nem is okozott volna problémát, ám Juli a vb eleje óta torokgyulladással bajlódik. Látszott ez a selejtezõben és a kötelezõ során is, hiszen jóformán edzés nélkül állt ki a közönség és a bírák elé, csúnya köhögõrohamai ugyanis a szállodai szoba fogságába kényszerítették. Hogy ezután oly sok más versenyzõhöz hasonlóan - köztük a hazai pálya elõnyét is élvezõ világ- és Európa-bajnok Jevgenyij Pljuscsenkóval - mégsem lépett vissza, az pontos képet fest az elszántságáról, az pedig, hogy ráadásul sikerült megõriznie a helyét, kivívva ezzel a két ötkarikás részvételt, bizonyítja, milyen remek korcsolyázó.

A Bizet Carmenjére futott szabad programja egyébként kifejezetten biztatóan kezdõdött, a nyitó tripla flip és Lutz olyan volt, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, ez azonban fel is emésztette az erejét, így a folytatásban duplák (Rittberger, Salchow, toe-loop), sõt, szimplák (két Axel) is becsúsztak. A lépéssorát és a forgásait viszont ugyancsak magas színvonalon sikerült elõadnia, így aztán a második pontot jogosan nyomták meg a bírák.

"Nagyon küzdöttem, de megérte, mert megvan a két olimpiai kvóta. Most az a legfontosabb, hogy hazaérve kikúráljam magam, és aztán folytassam a munkát, hiszen jövõre szeretném megmutatni, hogy továbbra is helyem van a legjobbak között" - mondta Sebestyén.

Innentõl aztán már tényleg az volt a kérdés, hogy ki lesz az az utolsó hatosból, aki leginkább semlegesíteni tudja a feszültséget. Elsõként az ötszörös világelsõ Michelle Kwan igyekezett ezt elérni, ám a Bolero dallamaira futott kûrjével - amelyet Christopher Dean koreografált, aki 1984-ben éppen ezzel a zenei aláfestéssel lett olimpiai bajnok, párja, Jayne Torvill oldalán - csupán egy helyet tudott elõrelépni, így lemaradt a dobogóról, amelyre az olaszok üdvöskéje, a még mindig csak 18 éves Carolina Kostner viszont felállhatott, s ezzel pályafutása elsõ felnõttek között szerzett érmét ünnepelhette - tegyük hozzá, megérdemelten. Az õ esetében egyébként jobbkor nem is jöhetett volna ez a siker, hiszen a torinói Eb-7. hely nem igazán növelte az ázsióját, márpedig jövõre ugyanott, azaz hazai helyszínen rendezik az olimpiát, s az olaszok tõle várják a legjobb mûkorcsolyás eredményt.

Már csak az arany sorsát kellett tehát eldönteni, amelyért a két nagy rivális, az amerikai Sasha Cohen és az oroszok favoritja, Irina Szluckaja szállt harcba. Cohen jutott túl elõbb a rá nehezedõ nyomáson, s igen technikás programot mutatott be Csajkovszkij Diótörõjére - mindössze egy-két apróbb rontással. Szluckajának azonban, úgy tûnik, kötélbõl vannak az idegei, ugyanis még ezt is felül tudta múlni, méghozzá nagyon, hiszen végül több mint nyolc pontot vert vetélytársnõjére. S korántsem a moszkvai helyszín befolyásolta a pontozókat, ugyanis Szluckaja szinte szárnyalt: a közönség vastapsától kísérve nemcsak hibátlanul ugrott - tripa-tripla, tripla-dupla-dupla és tripla-dupla kombinációt egyaránt bemutatott -, hanem az összekötõ elemei is tananyagba illettek. S mindehhez fülig ért a szája. A "lihegõben" aztán a könnyei is kicsordultak, igaz, csak örömében, ugyanis a kûrre kapott 130.10 pont még õt is meglepte egy kicsit.

Orosz szempontból tehát kitûnõen, három aranyéremmel - Szluckaja mellett a Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin páros és a Tatjana Navka, Roman Kosztomarov tánckettõs lett elsõ - zárult a moszkvai világbajnokság. Csupán a férfiaknál voltak kénytelenek lemondani a gyõzelemrõl, miután a címvédõ Jevgenyij Pljuscsenko lágyéksérülése miatt a rövid program után visszalépett.

A magyar csapat pedig két olimpiai kvótával térhet haza Oroszországból, igaz, még az sem teljesen egyértelmû, hogy a 15. helyen záró Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtáncospár második lehetõségre szorul. Mert ugyan az amerikaiak három egységet is indíthatnak Torinóban, kiszorítva ezzel a mieinket a 19-es keretbõl, az ezüstérmes Tanith Belbin, Benjamin Agosto kettõs hölgytagja nem amerikai állampolgár, s ha a nemzetközi szövetség (ISU) a GP-sorozatban és a vb-n engedte is így indulni, a téli olimpiára ez nem vonatkozik.

Ám ha marad a jelenlegi állás, azaz Hoffmannéknak az õsszel Bécsben indulniuk kell a pótkvalifikáló viadalon, akkor az elsõ ötben kell végezniük a kvótáért, ami afféle ujjgyakorlat lesz csupán nekik.

VILÁGBAJNOKSÁG, MOSZKVA

Nõk. Végeredmény (24 induló).

Világbajnok: Irina Szluckaja (Oroszország) 222.71, 2. Sasha Cohen (Egyesült Államok) 214.39, 3. Carolina Kostner (Olaszország) 200.56, 4. M. Kwan (Egyesült Államok) 200.19, 5. Szuguri F. (Japán) 196.01, 6. Ando M. (Japán) 193.14,... 12. Sebestyén Júlia (Magyarország) 167.56,... 18. Pavuk Viktória (Magyarország) 148.46


Forrás: NSO