2005 Világbajnokság

MÛKORCSOLYA. RAJT A MOSZKVAI VILÁGBAJNOKSÁGON. Négy aranyra törnek az oroszok. Négy kvóta a mieink célja.

Mindent meg akarnak nyerni

CSANÁLOSI BEÁTA

NS, 2005-03-13

A szokásosnál is izgalmasabbnak ígérkezik a ma rajtoló mûkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság, hiszen egyrészt az orosz fõváros ad otthont az eseménynek, vagyis a sportág elsõ számú nagyhatalmának versenyzõi hazai közönség elõtt küzdhetnek meg vetélytársaikkal az érmekért, másrészt az olimpiai kvóták zöme ezen a viadalon talál gazdára. Ennek megfelelõen óriási a mezõny - mondhatni, aki csak lábra tudott állni, az nevezett -, a férfiaknál például 45, míg a nõknél 42 korcsolyázó lép jégre, így mindkét egyéni számban szükség volt selejtezõ beiktatására.

Magyar részrõl négy "egység" igyekszik majd kiharcolni a 2006-os torinói téli játékokon való indulást: a férfiak között Tóth Zoltán, a táncosoknál a kétszeres junior vb-ezüstérmes Hoffmann Nóra, Elek Attila kettõs, a nõknél pedig Európa-bajnoknõnk, Sebestyén Júlia, illetve a budapesti Eb-n 4. helyezett Pavuk Viktória. Látatlanban kijelenthetõ, hogy a nõknél egy kvótával mindenképpen számolhatunk, ám igazság szerint a kettõ sem elérhetetlen. Ehhez egyik versenyzõnknek a legjobb tízben kell végeznie, és a két induló helyezési számának összege nem haladhatja meg a 28-at. Az elõbbi kitétel nem okozhat gondot, elvégre Sebestyéntõl a tavalyi hatodik helye után - ami az eddigi legjobb vb-teljesítménye volt - az a minimum, hogy a tízben legyen, a második követelmény teljesülése viszont nagyban függ attól, hogy a sérülésébõl nem túl régen felgyógyuló Pavuknak mennyire sikerült visszanyernie korábbi - remek - formáját. Táncosaink számára sem tûnik teljesíthetetlennek a feladat, ugyanis ha a tavalyi eredményükön (18.) javítani tudnak, szinte biztos a torinói részvételük. Tóth Zoltán van a legnehezebb helyzetben, akinek az a legfontosabb feladata, hogy bemutathassa mindhárom programját, ez ugyanis még egyetlen vb-n sem sikerült neki - igaz, tavaly nagyon közel állt hozzá, mindössze egy hely hibádzott a legjobb 24-be jutáshoz.

Míg mi elsõsorban a lehetséges kvóták számolgatásával vagyunk elfoglalva, a házigazdák érthetõen a megszerezhetõ aranyérmek számát latolgatják, és egy percig sem titkolják: a négyes számra esküsznek. Amin nincs mit csodálkozni, hiszen Jevgenyij Pljuscsenko, a Tatjana Navka, Roman Kosztomarov táncospár, valamint a Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin páros egyaránt címvédõként várja a megméretést, ráadásul a GP-sorozat és az Európa-bajnokság egyaránt bizonyította, hogy mindannyian kiváló formában vannak.

S noha tavaly a nõknél a japán Arakava Sizuka nyakába került az aranyérem, a sérülésébõl felépült világ- és Európa-bajnoknõt, Irina Szluckaját ebben a szezonban még nemigen sikerült megszorítani senkinek, tehát az õ gyõzelme sem okozna meglepetést.

Persze hazai pálya ide vagy oda, van rá esély, hogy ne végzõdjön minden szám orosz gyõzelemmel: a férfiaknál elsõsorban a francia Brian Joubert, a nõknél a japán Arakava Sizuka, az amerikai Michelle Kwan és Sasha Cohen - hogy csak hármukat emeljük ki -, a táncosoknál az ukrán Jelena Grusina, Ruszlan Goncsarov, vagy a bolgár Albena Denkova, Makszim Sztaviszkij, míg a párosoknál a kínai Sen Hszüe, Csao Hung-po kettõs igyekszik majd tenni errõl.

A program:

Március 14., hétfõ: férfi selejtezõ (magyar induló: Tóth Zoltán, címvédõ: Jevgenyij Pljuscsenko, orosz), páros rövid program (mi: -, cv: Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin, orosz).

Március 15., kedd: jégtánc kötelezõ (mi: Hoffmann Nóra, Elek Attila, cv: Tatjana Navka, Roman Kosztomarov), férfi rövid program

Március 16., szerda: nõi selejtezõ (mi: Sebestyén Júlia, Pavuk Viktória, cv: Arakava Sizuka, japán), páros kûr

Március 17., csütörtök: jégtánc original, férfi kûr

Március 18., péntek: nõi rövid program, jégtánc kûr

Március 19., szombat: nõi kûr

Március 20., vasárnap: gála


Forrás: NSO