2005 Világbajnokság

MÛKORCSOLYA. VILÁGBAJNOKSÁG, MOSZKVA. Szluckaja remekelt a kvalifikációban. Lányaink biztosan vették a selejtezõt.

Megvan az elsõ orosz arany

CSANÁLOSI BEÁTA

NS, 2005-03-17

A moszkvai világbajnokságra befutó elõzetes nevezések alapján ugyan 42 indulóra számítottak a nõknél, szerdán végül csak 39 korcsolyázó vett részt a kvalifikációban. Az A-csoport sikerült foghíjasabbra, hiszen oda mindössze 18 versenyzõt soroltak, igaz, nagy nevekben nem volt hiány.

Elég csak a világ- és Európa-bajnok orosz Irina Szluckajára, a címvédõ japán Arakava Sizukára, honfitársára, a kétszeres vb-bronzérmes Szuguri Fumiére, az ötszörös világelsõ amerikai Michelle Kwanra vagy az olaszok fiatal tehetségére, Carolina Kostnerre gondolni. Azért a B-sek sem panaszkodhattak, elvégre az amerikai Sasha Cohen tavaly vb-ezüstig jutott, a fantasztikusan ugró japán Ando Miki - akinek elõször sikerült versenyen négyfordulatos Salchowot bemutatnia - junior-világbajnok lett, de az orosz Jelena Szokolova eddigi legjobbja is figyelemre méltó: egy vb- és egy Eb-2. hely. Ráadásul ez utóbbi társasághoz tartozott Európa-bajnokunk, Sebestyén Júlia is.

Elsõként az utóbbiak gyürkõztek neki a feladatnak - ami egyelõre a legjobb harmincba kerülés volt -, s közülük a pontozók egyértelmûen Cohent tették az élre. A mi Julinkat viszont csak a hatodik legjobbnak (öszszetett 12.) látták - fõként a technikai elemekre kapott gyengébb pontszámot -, míg az õszi lábsérülésébõl épp csak felépülõ Pavuk Viktória tizenkettedikként (összetett 22.) zárt. Meglepetéssel tehát nem sikerült szolgálniuk a mieinknek, de legalább mindkettõjüknek biztos helyük van a rövid program bemutatására jogosult korcsolyázók között. Az A-soknál természetesen Szluckaja volt a favorit - és nem csupán azért, mert neki kedvez a hazai pálya, hanem mert ebben a szezonban még megszorítani sem nagyon tudták a vetélytársak -, aki nem okozott csalódást, messze a nap legjobb teljesítményét nyújtotta. Az viszont némiképp meglepõ, hogy Arakava és Kwan sem fért be a csoport élhármasába. Igaz, így viszont garantált az extra izgalom a rövidre, elvégre a jelenlegi összetett hatodik és hetedik hely csöppet sem méltó két világklasszishoz.

Na persze, a hölgyeknek még kétszer (péntek és szombaton délután) is alkalmuk nyílik a javításra, a párosoknak viszont a szerda esti kûr volt az utolsó lehetõségük, hiszen utána bajnokot avattak.

VILÁGBAJNOKSÁG, MOSZKVA

Nõk. Kvalifikáció.

A- csoport (18 induló): 1. Irina Szluckaja (orosz) 29.77, 2. Szuguri (japán) 27.19, 3. Kostner (olasz) 26.45.

B-csoport (21): 1. Sasha Cohen (amerikai) 28.41, 2. Ando (japán) 27.66, 3. Szokolova (orosz) 24.39, ...6. Sebestyén Júlia (magyar) 22.91, ...12. Pavuk Viktória (magyar) 18.09


Forrás: NSO