Váncza receptkönyv
Home 
Tartalomjegyzék 
Külföldi konyha I. 
Külföldi konyha II. 
Külföldi konyha III 
Külföldi konyha IV 
Külföldi konyha V 
Hungarykumok 
Szakácskönyvek 
Zöldségfélék 
Édességek I 
Édességek II. 
Web Cukrászda 
Italok könyve 
Links 
Contact me 

 

 

[Dr.Oetker receptjei][Sütemények a nagyvilágból][Édességek A-tol - Z-ig][Torták és Sütemények][Új Rétesek könyve][Süteményes receptek 1920-ból][Váncza receptkönyv]

 

 


Váncza kicses receptkönyv

 Tartalomjegyzék

A Kincses receptkönyv régi, hagyományos receptjei 1

Krémeslepény (nagyszerű) 1

Kakaós linzerszeletek (különlegesen jó) 1

Leveles túróstekercs (igen jó) 1

Diósbéles (nagyon jó édesség) 1

Kassai szelet (igen jó) 1

Kanonoklepény (igen jó gyorstészta) 1

Vaníliás darakrém (különlegesen jó) 1

Kakaós-tortaszeletkék (kiadós, igen jó) 1

Mogyorós babtorta (olcsó házitorta) 1

Karácsonyi mézes (nagyon jó) 1

Finom gyümölcskenyér (igen jó zsúrsütemény) 1

Zárdakifli (nagyon jó kávéhoz) 1

Érsekszeletek (kitűnő uzsonnasütemény) 1

"Nincs jobb nálam" (olcsó kitűnő sütemény) 1

Szerelmeslevél (igen kiadós) 1

Takaréklinzer (gyors, olcsó) 1

Dióskürt (jó, igen ízletes) 1

Mákoskürt (finom ízű) 2

Porhanyós perecek (gyors, nagyon jó) 2

Vaníliás teasütemény (nagyszerű) 2

Császárfánk (ischl-i fánk, kitűnő) 2

Diákkenyér (sokáig eláll, igen jó) 2

Lili-kifli (könnyű, igen finom) 2

Diós zsúrszeletek (nagyon jó) 2

Ünnepi almáspite (igen finom) 2

Tealinzer (nagyon jó) 2

Túrófánk (nagyszerű ebédsütemény) 2

Olcsó kávékrém-torta (igen jó) 2

Vaníliás gyümölcsrizs (könnyű édesség) 2

Édes pogácsa (különlegesen jó) 2

Mogyorókrémtorta (igen olcsó, remek) 2

Vaníliás felfújt (igen ízletes) 2

Morzsatorta (nagyon finom) 2

Orosz teasütemény (igen jó, kiadós) 2

Nimródtáskák (kirándulásra, vadászatra) 2

Vaníliás kuglóf (igen gyors) 2

Olcsó házitorta (gyors, igen jó) 2

Politikus szelet (kitűnő, kiadós) 3

Leveles túróspogácsa (finom házi pogácsa) 3

Zsírban sült pufók (gyors ebédsütemény) 3

Képviselőfánk (nagyszerű, gyors tészta) 3

Szepesi mogyorósszelet (nagyon ízletes) 3

Omlós almás (igen jó, kiadós) 3

Mákosrudacskák (igen jóízű) 3

Legényhódító (gyors, igen jó) 3

Budai szeletek (kitűnő uzsonnához) 3

Mogyorós fészek (sokáig eláll) 3

Házi túróstekercs (olcsó, igen jó) 3

Női szeszély (rendkívül jó) 3

Vaníliás perecek (finom ízű teasütemény) 3

Almástorta (kitűnő ebédsütemény) 3

Mágnás dióspite (különlegesen finom) 3

Burgonyás szelet (igen jó házisütemény) 3

Komteszka (finom édesség) 3

Paulette (rendkívül kiadós) 3

Sigillum (igen alkalmas zsúrra) 3

Debreceni mézes (sokáig eláll, igen jó) 4

Mese almás (kiadós, finom) 4

Pozsonyi dióskürtös (takarékos, igen jó) 4

Csokoládés habszelet (igen finom) 4

"Háromféle édesség" (kitűnő ebédsütemény) 4

Farsangi szelet (finom, gyors) 4

Burgonyás patkók (nagyszerű melegen is) 4

Tiroli rétes (nagyszerű) 4

Mákoscsomag (igen finom) 4

Nagyszerű manduláskrém (kitűnő) 4

Hamis túrósrétes (igen gyors, kitűnő) 4

Leveles tepertőspogácsa (kitűnő) 4

Kiadós teasütemény (olcsó, gyors) 4

Szabolcsi lepény (kiadós, olcsó) 4

Kávéfelfújt mokkakrémmel (kitűnő) 4

Olcsó vasárnapi szeletek (gyors, igen jó) 4

Vajastáskák (rendkívül ízletes) 4

Kongó-torta (nagyszerű, kitűnő ízű) 4

Szilveszter-sütemény (igen kiadós, jó sütemény) 4

Hortobágyi tepertősrudak (igen jó teához) 5

Arab kávétorta (különlegesen finom) 5

Non Plus Ultra (nagyon jó teához) 5

Hájaspogácsa (nagyon jó, gyors) 5

Mazsolás szeletek (igen kiadós, nagyszerű) 5

Kossuth-kifli (kitűnő uzsonnasütemény) 5

Leveles sajtosrudak (zsúrokra kitűnő) 5

Esztergomi linzer (kitűnő házilinzer) 5

Manduláscsók (nagyszerű teához) 5

Tejes vaníliás rétes (rendkívül jó) 5

Mogyorós almás (nagyszerű házisütemény) 5

Vajas krumplipogácsa (igen jó, ízletes) 5

Porhanyós uzsonnaszelet (igen finom) 5

Linzi korongocskák (kiadós, finom) 5

Bundás alma (hidegen is kitűnő) 5

Őszi szeletek (igen jó) 5

"Mindenki szereti" (igen jó uzsonnához) 5

Mazsolás ánizsos kenyér (nagyon jó zsúrsütemény) 5

Püspökkenyér (kitűnő uzsonnasütemény) 5

Vargabéles (igen jó) 5

Váncza receptek A-tol -  Z-ig

Tartalomjegyzék

A - Á. 1

Álkomiszkenyér 1

Almásbéles 1

Almástorta. 1

Álompite. 1

Almáspudding. 1

Almástorta. 1

Ánizsívek. 1

Arab kávétorta. 1

Alpesi teasütemény. 1

Alvétorta. 1

Ánizsos perecek. 1

Ánizsos rudak. 1

Ánizsos szelet teához 1

Arab kávétorta. 1

Aranypogácsa. 1

B. 2

Babacsók. 2

Baccarat 2

Balatoni csók. 2

Bánsági homoktorta. 2

Baracklepény. 2

Bécsi keksz 2

Bécsi kokárda. 2

Bécsi uzsonnaszelet 2

Birsalma tearúd. 2

Bisquit-tekercs mogyorókrémmel 2

Bóbitás csók. 2

Bohémszelet 2

Bordói sósrudacskák. 2

Borsos falusi pogácsa. 2

Bosnyák szelet 2

Brassói szarvacskák. 2

Bridge-tészta. 2

Brioche (briós) 3

Budai szeletek. 3

Bundás alma. 3

Búrbon zsúrperecek. 3

Burgonyás patkók. 3

Burgonyás szelet 3

Burgonyás patkók. 3

Búr-torta. 3

C - CS. 3

Citromos koszorú. 3

Citromkrém szeletek. 3

Családi gesztenyekrém.. 3

Császárfánk. 3

Cserkészkenyér 3

Csokoládé függeszték. 3

Csokoládés habszelet 3

Csokoládés hajócskák. 3

Csokoládékrém.. 3

Csokoládésfészek. 4

Csokoládétorta. 4

Cukorszalámi 4

Cukros csokoládémáz 4

Croquettes (Körítés) 4

Csokoládémáz, olvasztott 4

Csokoládémáz, vajas 4

Csokoládépatience. 4

Csokoládés babtorta. 4

Csokoládés csók. 4

Csokoládés gesztenyekrém.. 4

Csokoládés gyümölcskrém.. 4

Csokoládés habszelet 4

Csokoládés koszorúk. 4

Csokoládés makkocskák. 4

Csokoládés narancskrém.. 4

Csokoládés őzgerinc 4

Csokoládés piskótakarikák. 4

Csokoládés tearúd. 4

Csongrádi lepény. 5

D. 5

Dalmát csók. 5

Darázsfészek. 5

Datolyacsók. 5

Deákkifli 5

Debreceni mézes 5

Diákkenyér 5

Diós linzi tortácskák. 5

Diós zsúrszeletek. 5

Diósbéles 5

Diósfelfújt 5

Dióskifli 5

Dióskürt 5

Diós csokoládépiskóta. 5

Dióspogácsa. 5

Diós pompadur 5

Diós rudacskák. 6

Diós zsúrszeletek. 6

Diósrudacskák. 6

Dióstekercs 6

Dióstorta. 6

Diósszeletek kávéhoz 6

Diplomata. 6

Dobostorta. 6

Dominó. 6

E-É. 6

Édes pogácsa. 6

Érsekszeletek. 6

Erdélyi mézespogácsa. 6

Értéklevél 6

Esztergomi linzer 6

F. 6

Fahéjas borbamártó. 6

Fahéjas karikák. 6

Fahéjas rudacskák. 7

Fatörzs szelet 7

Farsangi szelet 7

Fehér cukormáz hideg úton. 7

Fehér cukormáz meleg úton. 7

Fejedelmi kiflik. 7

Felvidéki túrós 7

Finom cseresznyés lepény. 7

Finom gyümölcskenyér 7

Finom mogyorótöltelék. 7

Finom puncstorta. 7

Finom töpörtősrudak. 7

Finom túróstöltelék. 7

Finom, csokoládés darakrém.. 7

Fiumei szelet 7

Fonott kalács 7

Forgácsfánk. 8

Főispánné remeke. 8

Főrendi fánk. 8

Francia háromszög. 8

Francia krémes 8

Francia mandulás-sütemény. 8

Fügecsók. 8

Fürgekenyér 8

Fűszeres borbarát 8

Fűszeres gondűző. 8

G - GY. 8

Garibaldi szelet 8

Gazdag ember batyuja. 8

Gesztenyetorta, töltött 8

Gesztenyés csók. 8

Gesztenyéskosárka. 8

Gömöri szelet 8

Görög teasütemény. 9

Gyors, kitűnő vaníliakrém.. 9

Gyümölcsös gesztenyetorta. 9

Gyümölcsös mézes 9

H. 9

Habos csokoládémáglya. 9

Habos sütemény. 9

Habtekercs 9

Hájas-kifli 9

Hájaspogácsa. 9

Hamis túrósrétes 9

"Háromféle édesség" 9

Házi babtorta. 9

Házi diótöltelék. 9

Házi kávékrém.. 9

Házi máktöltelék. 9

Házi sörperec 9

Házi túróstekercs 10

Házi túróstöltelék. 10

Házi túróstekercs 10

Huszárcsók. 10

Hercegszelet 10

Hevesi torta. 10

Homoktorta. 10

Hortobágyi tepertősrudak. 10

I 10

Ikrek. 10

Indiánerfánk. 10

Ízes szalag. 10

Ízes zsúrsütemény. 10

J 10

Jancsi-Juliska csemegéje. 10

János-napi torta. 10

Japán torta. 10

Jegeskávé vagy csokoládé. 10

Jéger-tortaszeletek (Jäger) 11

Jegyzőné receptje. 11

Jó gyermekek kalácsa. 11

Jogász csók. 11

Jutka-torta. 11

K. 11

Kadettszeletek. 11

Kakaós perecek. 11

Kakaóstekercs teához 11

Kakaós linzerszeletek. 11

Kakaós tortaszeletkék. 11

Kanonoklepény. 11

Karácsonyi mézes 11

Kassai szelet 11

Kávéfelfújt mokkakrémmel 11

Képviselőfánk. 11

Kiadós teasütemény. 11

Krémeslepény. 12

Kalapos csók. 12

Kamarás szelet 12

Kántor szelet 12

Karácsonyi karikák. 12

Karamelles csók. 12

Karamelles mogyorókrém.. 12

Karamelltorta. 12

Karnevál gyűrűk. 12

Kávéfelfújt mokkakrémmel 12

Kávémáz 12

Képviselőfánk. 12

Kiadós csokoládékrém.. 12

Kiadós teasütemény. 12

Kitűnő diókrém.. 12

Kitűnő diótöltelék. 13

Kitűnő, habos mogyorótöltelék. 13

Kitűnő krumplispogácsa. 13

Kitűnő mandulakrém.. 13

Klastrom-torta. 13

Kókuszcsillagok. 13

Kókuszcsók. 13

Kókuszperecek. 13

Kókuszrudacskák. 13

Kolombusz sütemény. 13

Kolozsvári szarvacskák. 13

Komteszka. 13

Kongó-torta. 13

Koronás gyűrűk. 13

Kossuth-kifli 13

Kozák torta. 13

Költségesebb kávékrém.. 13

Köménymagos sósfonat 14

Könnyű mogyoróscsók. 14

Könnyű teasütemény. 14

Kumplirétes 14

Kúria szelet 14

Különleges csokoládékrém.. 14

L 14

Lágy mézeskenyér 14

Legényhódító. 14

Léha sütemény. 14

Lekváros pufók. 14

Leveles sajtosrudak. 14

Leveles sonkástekercs 14

Leveles tepertőspogácsa. 14

Leveles túróspogácsa. 14

Leveles túróstekercs 14

Lili-kifli 14

Linzi korongocskák. 15

Londoni keksz 15

Lyoni torta. 15

M. 15

Madártej 15

Mágnás dióspite. 15

Majális szelet 15

Mákoscsomag. 15

Mákoskürt 15

Mákosrudacskák. 15

Mákostasak. 15

Málnakrém, gyors 15

Mandulás bimbók. 15

Manduláscsók. 15

Mandulás felfújt 15

Mandulás félholdak. 15

Mandula torta. 15

Mandulás karikák. 16

Manduláskeret 16

Mandulás kockák. 16

Mandulás patkócskák. 16

Mandulás tornyocskák. 16

Mazsolás ánizsos kenyér 16

Mazsolás kiflik. 16

Mazsolás szeletek. 16

Maronette. 16

Márványszelet 16

Meggyes piskótaszeletek. 16

Meggyes sütemény. 16

Méheskenyér 16

Mese almás 16

Mesetorta. 16

Mexikói lapok. 16

Mézes "borhoz jó" 16

Mézes kókuszcsók. 17

Mézes mákoslevél 17

Mézes máktöltelék. 17

Mézeskalács 17

Mézestekercs 17

Mimóza szelet 17

"Mindenki szereti" 17

Mogyorókrémtorta. 17

Mogyorós almás 17

Mogyorós babtorta. 17

Mogyorós cotillon. 17

Mogyorós fészek. 17

Mogyorós habkarikák. 17

Morzsatorta. 17

Mogyorókrém.. 17

Mogyorókrémes szeletek. 17

Mogyorókrémtorta. 18

Mogyorós almás 18

Mogyorós fészek. 18

Mogyorós perecek. 18

Mogyorósszelet teához 18

Mohácsi habos 18

Mokkafánk. 18

Mokkakrém-torta. 18

Molnárné tortája. 18

Morzsalepény. 18

Morzsatorta. 18

Mozart-szelet 18

N - NY. 18

Nagyszerű manduláskrém.. 18

Napóleon-szeletek. 18

Narancskrém.. 18

Narancsos habcsók. 18

Narancsos kiflik. 18

Narancsrudacska. 19

Narancstorta. 19

Nelson szelet 19

Néger kifli 19

Névnapi narancstorta. 19

Nimródtáskák. 19

"Nincs jobb nálam" 19

Non Plusz Ultra. 19

Női szeszély. 19

Normandcsók. 19

Nugátkrém.. 19

Nürnbergi báblepény. 19

O - Ö. 19

Odaliszk. 19

Olcsó diókrém.. 19

Olcsó dobostorta. 19

Olcsó házi torta. 20

Olcsó házikeksz 20

Olcsó kávékrém-torta. 20

Olcsó vasárnapi szeletek. 20

Olimpia szelet 20

Omlós almás 20

Omlós lapocskák. 20

Omlós, meggyes szeletek. 20

Omlós csók teához 20

Orosz teasütemény. 20

Őszi szeletek. 20

Ördög pirulái 20

"Ötórai teához" 20

P. 20

Palatorta. 20

Palermói szelet 21

Párisi kifli 21

Pármai koszorúk. 21

Patikusné receptje. 21

Paulette. 21

Pénteki felfújt 21

Piccolo. 21

Pierette. 21

Piskótafánk. 21

Politikus szelet 21

Porhanyós perecek. 21

Porhanyós táskák. 21

Porhanyós uzsonnaszelet 21

Pozsonyi dióskürtös 21

Pozsonyi patkó. 21

Pörköltmandula-torta. 21

Prelátus torta. 22

Puncstorta krémmel 22

Pünkösdi sütemény. 22

Püspökkenyér 22

R. 22

Ribizli (gyümölcsös) lepény. 22

Rigoletto. 22

Rohonczi szarvacskák. 22

Rokokótorta. 22

Római torta. 22

Rothermere-krém.. 22

Rózsafánk. 22

Rumos krémtorta. 22

Rumos narancsszelet 22

Rumos puncskrém.. 22

S - SZ. 22

Sacher-torta. 22

Sajtos érmek. 22

Sajtos kekszlapok. 23

Sajtos tearúd. 23

Sasfészek. 23

Selmeci teasütemény. 23

Sigillum.. 23

Somogyi túrós 23

Sonkáscsigák. 23

Sonkáspogácsa. 23

Sonkástekercsek. 23

Sós kekszkockák. 23

Sós tearudacskák. 23

"Sörszivacs" 23

Spanyol tearúd. 23

Stefánia torta. 23

Szabolcsi lepény. 23

Szepesi mogyorósszelet 23

Szerelmeslevél 24

Szilveszter-sütemény. 24

Szalonkifli 24

Szalonnás pogácsa. 24

Szegedi tejfölös lepény. 24

Szentjánoskenyér-torta. 24

Székely mézescsók. 24

Szepesi mogyorósszelet 24

Szilágysági házimézes 24

Sziléziai hintett lepény. 24

Szilváslepény. 24

Szilveszter-sütemény. 24

Színes cukormázak. 24

Szultán csókja. 24

T. 24

Tabáni mogyorós habcsók. 24

Takaréklinzer 24

Takarékos citromoskrém.. 25

Takarékos csokoládékrém.. 25

Takarékos diókrém.. 25

Takarékos eperkrém.. 25

Takarékos gesztenyekrém.. 25

Takarékos kávé (mokka) krém.. 25

Takarékos mandulakrém.. 25

Takarékos mogyorókrém.. 25

Takarékos narancskrém.. 25

Takarékos vaníliakrém.. 25

Tangórudacskák. 25

Teafonat 25

Teagyöngye. 25

Tealinzer 25

Teapajtás 25

Tejes vaníliás rétes 25

Tejszínes habtölcsér 25

Tiroli rétes 25

Tejfölös rétes 25

Testőrtorta. 25

Tojásfehérjés diókrém.. 26

Tojásfehérjés mogyorókrém.. 26

Töröklepény. 26

Török torta. 26

Túrófánk. 26

Túrósbéles 26

Túrós csillagok. 26

Túrósfonatok. 26

Túróslevél 26

Túróspogácsák. 26

Túróstorta. 26

U -Ü. 26

Udvari tortaszeletek. 26

Ünnepi almáspite. 26

V. 26

Vajas csokoládékrém.. 26

Vajas diókrém.. 26

Vajaskarikák. 26

Vajas krumplipogácsa. 26

Vajastáskák. 27

Vaníliás darakrém.. 27

Vaníliás felfújt 27

Vaníliás gyümölcsrizs 27

Vaníliás kuglóf 27

Vaníliás perecek. 27

Vaníliás teasütemény. 27

Vanillin-szórócukor beszóráshoz 27

Vanílialikőr készítése. 27

Vaníliás bisquit 27

Vaníliás felfújt 27

Vaníliás főtt perecek. 27

Vaníliás gesztenyetorta. 27

Vaníliás gyümölcsrizs 27

Vaníliás habcsigák. 27

Vaníliás habdísz 28

Vaníliás káró. 28

Vaníliás kuglóf 28

Vaníliás perecek. 28

Vargabéles 28

Világos alaptöltelék. 28

Vilmos-keksz 28

W.. 28

Wagner szelet 28

Weekend remeke. 28

Z - ZS. 28

Zárdakifli 28

Zsírban sült párnácskák. 28

Zsírban sült pufók. 28

Zsúrszívek. 28

 

Enter a title.

 A Kincses receptkönyv régi, hagyományos receptjei

Krémeslepény (nagyszerű)

12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi ecettel és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva, 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10 deka hideg vajat csomagolunk bele. Ismételt nyújtás és hajtogatás után kb. 10 percre hideg helyre tesszük. Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül közepes nagyságú sütő-bádoglapon kinyújtjuk úgy, hogy azt teljesen befedje és késheggyel megszurkálva, forró sütőben szép sárgára sütjük. Töltelék: 1 csomag Váncza-vanilinkrémport, 2 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal könnyedén hozzákeverünk. A krémet még melegen az egyik vajas lapra egyenletesen felkenjük, és letakaratlanul hűlni hagyjuk. Mikor langyosra kihűlt, a másik lapot ráborítjuk, gyengéden rányomjuk tenyerünkkel és éles, lapos pengéjű késsel négyzetes darabokra vágjuk. Vanilin-szórócukorral bőségesen beszórjuk.

Kakaós linzerszeletek (különlegesen jó)

1/2 kg lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral, azután elmorzsolunk 30 deka zsírral, majd összegyúrjuk 20 deka cukorral, 8 deka kakaóval, 2 egész tojással, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A tészta nagyobbik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk s barack-vagy málnaízzel vastagon megkenve a félretett tésztából kisujjnyi vastag, rácsot rakunk rá. Forró sütőben sütjük, és sütés után Váncza-vanilincukorral kevert porcukorral bőven hintve szeleteljük.

Leveles túróstekercs (igen jó)

30 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 1 egész tojással, kevés sóval és annyi tejjel összegyúrunk, hogy közepesen lágy rétestésztát nyerjünk. Ezután külön készítünk 20 deka vajból 3 deka liszttel deszkán, késsel jól eldolgozott tésztát, melyet a kinyújtott fenti tésztába csomagolva együtt nyújtunk és dolgozunk tovább négy-ötszörös ismételt nyújtás és hajtogatás mellett. Legvégül fél centi vastagra nyújtjuk ki és négyzetes darabokra vágva, kiskanállal, mazsolás túrótöltelékkel (lásd: Házi túróstekercs), melyhez 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot is keverünk, kis halmokat rakunk. A töltött darabkákat tekerccsé sodorjuk, és vajazott tepsiben aranysárgára sütjük forró sütőben.

Diósbéles (nagyon jó édesség)

30 deka lisztet 1 Váncza-sütőporral, 3 deka cukorral, 1 tojás sárgájával és 12 deka zsírral jól eldolgozunk. Nagyobb részét tepsiben egyenletesen szétnyomkodjuk, barackízzel megkenjük, és a következő diótöltelékkel borítjuk: 14 deka porcukrot 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 15 deka darált dióval, 1 kanálka rummal, 2 tojás sárgájával és 3 tojás keményre vert habjával elkeverünk. A diótölteléket a tészta másik felével betakarjuk, villával megszurkáljuk, és tojásos bekenés után forró sütőben szép pirosra sütjük. Kihűlés után négyzetes darabokra vágjuk.

Kassai szelet (igen jó)

35 deka lisztet jól összegyúrunk 1 csomag Váncza-sütőporral, 20 deka zsírral, 10 deka cukorral, 1 citrom reszelt héjával, csipetnyi törött fahéjjal, 1 egész tojással és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A tésztát zsírozott tepsibe kisujjnyi vastagon tesszük, és 5-6 deka mazsolával megszórjuk, melyeket ujjal a tésztába nyomkodunk. Ezután villával megszurkálva, a süteményt forró sütőben felemelkedésig, illetve gyenge sárgulásig sütjük. A nem teljesen kisült tészta tetejére még langyos mézzel való bekenés után a következő habot kenjük egyenletesen: 15 deka őrölt mogyorót (igen jó a gyengén pörkölt) 15 deka cukorral, 1 szelet reszelt csokoládéval és 3 tojás fehérjével (esetleg 2 egész tojással) 1/2 óráig erősen habosra keverünk. A tepsit ezután ismét a sütőbe helyezve, még a teljes átsütésig tovább sütjük. Négyzet alakú szeletekre vágva szolgáljuk fel.

Kanonoklepény (igen jó gyorstészta)

1/2 kg lisztet 2 evőkanál fagyos zsírral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 25 deka cukorral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral és annyi tejjel, hogy dolgozható legyen, jól összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsibe téve, barackízzel vastagon megkenjük, és őrölt mogyoróval beszórjuk. Másik felét ráhelyezzük, tojással kenjük meg s hasonlóképpen, mint a lekvárt, mogyoróval hintjük be. Közepes tűznél világosra sütjük.

Vaníliás darakrém (különlegesen jó)

1/2 liter víz és 1/2 liter tej keverékéhez hidegen hozzákeverünk 1 csomag Váncza-vanilinkrémport, 5 deka búzadarát és 25 deka cukrot. A krémet állandó keverés mellett sűrűre főzzük, és nagyobb formába öntve, melyet előzőleg porcukorral beszórtunk, hűlni hagyjuk. Kihűlés után kiborítjuk és befőtt gyümölccsel tálaljuk. Gyermekeknek igen kedves tejes étel.

Kakaós-tortaszeletkék (kiadós, igen jó)

3 deka vajat (vagy 6 deka zsírt) 1 egész tojással, 25 deka cukorral és 1/2 citrom reszelt héjával fél óráig keverünk, azután 25 deka lisztet, 4 deka kakaót és 1/4 liter tejet adunk hozzá. A jól eldolgozott tésztához legvégül kevés liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport gyúrunk és vajazott, kiszórt tepsibe téve, közepes tűznél sütjük. Sütés után kétfelé vágva, gyümölcsízzel töltjük, szeleteljük, és vanilincukorral bőven szórjuk be.

Mogyorós babtorta (olcsó házitorta)

18 deka, előző este beáztatott száraz babot puhára főzünk, és szitán áttörünk. 3 tojás sárgáját 15 deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral habosra keverünk, majd 1/2 citrom reszelt héját és levét, 5 deka pörkölt, őrölt mogyorót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és az áttört babot adjuk hozzá. A 3 tojás keményre vert habját legvégül könnyedén a tésztához keverjük, és tortaformában azonnal sütjük. A tortát tejszínhabbal vonjuk be, és cukrozott mogyoróval díszítjük.

Karácsonyi mézes (nagyon jó)

25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk 30 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával díszítjük. Közepes tűznél sütjük.

Finom gyümölcskenyér (igen jó zsúrsütemény)

6 tojás sárgáját elkeverünk habosra 15 deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, azután 3 evőkanál világos zsemlyemorzsát és 1 csomag Váncza-sütőport is adunk hozzá, majd legvégül a hat tojásfehérje keményre vert habját. Felét nagyobb püspökkenyér-formába tesszük, és közepére összesen 35-40 deka gyümölcsös keveréket teszünk vagdalt fügéből, cukrozott narancsból, vagdalt birsalmasajtból, cukrozott vagdalt gyümölcsből, mazsolából, kevés barackízzel összevegyítve. A tészta másik felét ráöntve, közepes tűznél szép sárgára megsütjük. Egy-kétnapi állás után igen jó, vékonyra szeletelve.

Zárdakifli (nagyon jó kávéhoz)

1/2 kg lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 egész tojást, 3 deka cukrot és kevés sót adva hozzá, langyos tejjel rétestészta keménységűvé gyúrjuk. 25 deka vajat 1-2 deka liszttel jól eldolgozunk s helyezzük a fenti tészta közepére, melyet azután összehajtva ismét nyújtunk és hajtunk legalább 5-6-szor, mint a vajastésztát. 10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk 1/2 cm vastagra s háromszög alakúra vágva, a következő töltelékkel kenjük meg: 2 tojás fehérjéből vert habhoz 15 deka porcukrot, 10 deka darált diót és 1 citrom reszelt héját keverünk. A kifliket sütés után még melegen vanilincukorral szórjuk meg.

Érsekszeletek (kitűnő uzsonnasütemény)

2 egész tojást 1/2 kg liszttel, 1 deka cukorral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 1 deci tejfellel, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 12 deka vajjal jól összegyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. Nagyobb tepsibe téve három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre szeletelt és fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamilyen gyümölcsízt kenünk. Kihűlés után szeleteljük és Váncza-vanilincukorral, kevert porcukorral beszórjuk.

"Nincs jobb nálam" (olcsó kitűnő sütemény)

50 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral, azután deszkán jól összegyúrjuk 20 deka cukorral, 2 egész tojással, 2 evőkanál zsírral, 2-3 szelet reszelt csokoládéval és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. Szükség szerinti mennyiségben tejet adhatunk még hozzá, hogy lágyan dolgozható legyen. A tészta felét tepsibe téve, kéznél lévő bontott lekvárral kenjük meg, és a tészta másik felével betakarjuk. Tojással kenjük, és darált dióval vagy mogyoróval megszórjuk. Sütés után vanilin-szórócukorral hintjük, és négyzetes szeletekre vágva szolgáljuk fel.

Szerelmeslevél (igen kiadós)

30 deka liszttel elkevert 1/2 csomag Váncza-sütőport 20 deka vajjal, vagy 15 deka zsírral, késsel jól összedolgozzuk, azután 5 tojás sárgájával gyúrjuk. A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk. Töltelék: 5 tojás habját, 20 deka pörkölt őrölt mogyorót, 10 deka őrölt diót, 25 deka cukrot, 1 citrom levét, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és egy egész tojást összekeverünk. A töltelékkel megkent tésztákat könnyen összehajtjuk, s tojással megkenve sütjük. Sütés után vanilincukorral bőven beszórva szolgáljuk fel.

Takaréklinzer (gyors, olcsó)

1/2 kg lisztet 1/4 kg zsírral, 1 egész tojással, 20 deka porcukorral, 1 Váncza-sütőporral, 1 pohárka rummal, 1 deka törött fahéjjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 1 csipetnyi sóval és annyi tejfellel, amennyit felvesz, összegyúrunk, és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vanilincukorral szórjuk be.

Dióskürt (jó, igen ízletes)

45 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot, 1 tojást, 1 csomag Váncza-sütőport, kevés sót, 2 kanál tejfelt, 1 kanál rumot és annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s 1/2 cm vastagra nyújtva, az alábbi töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat összecsavarjuk, s tetejüket tojással megkenve, lassú tűznél sütjük. Töltelék: 1/2 őrölt diót, 5 deka mazsolát, 1 csomag Váncza-vanilincukrot, 1 kávéskanál tört fahéjat és 1 marék zsemlyemorzsát sűrű sziruppal éppen még kenhető töltelékké főzünk.

Mákoskürt (finom ízű)

A dióskürtnél leírt tésztát a következő töltelékkel töltjük meg: 35 deka őrölt mákot, 1/2 kávéskanál tört fahéjat, 1 citrom reszelt héját, 5 deka mazsolát és 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot vastag sziruppal sűrűre főzünk.

Porhanyós perecek (gyors, nagyon jó)

1/2 kg lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral és eldolgozzuk 25 deka zsírral, 2 egész tojással, 3 keményre főtt tojás elmorzsolt sárgájával, 1 csomag Váncza-vanilincukorral, 15 deka cukorral és egy citrom levével. A tésztát deszkán jól meggyúrjuk és ujjnyi pálcikákat sodrunk, melyekből duplafonású pereceket formálva, zsírozott, lisztezett tepsiben szép sárgára sütünk. Még melegen vanilin-szórócukorral bőven hintjük.

Vaníliás teasütemény (nagyszerű)

10 deka porcukrot 1 egész tojással simára keverünk, azután deszkán 25 deka liszttel, 1 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka vajjal és 1 csomag Váncza-vanilincukorral jól eldolgozunk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis borospohárral kiszúrjuk, és zsírozott tepsibe téve szép sárgára sütjük.

Császárfánk (ischl-i fánk, kitűnő)

25 deka vajat, 35 deka lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport és 25 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, 1 csomag Váncza-vanilincukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, s gőzön olvasztott főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.

Diákkenyér (sokáig eláll, igen jó)

3 egész tojást 20 deka cukorral elkeverünk, majd hozzáadunk 5 evőkanál olvasztott mézet, kevés törött fahajat, szegfűszeget, 10 deka hosszúra vágott diót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és 25 deka lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük.

Lili-kifli (könnyű, igen finom)

20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 20 dekányi túróval, és kevés sóval jól összedolgozunk. Késhát vastagságra nyújtjuk, és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral kenjük meg és összecsavarjuk. A kész kifliket még meleg állapotban vanilincukorral hintjük be.

Diós zsúrszeletek (nagyon jó)

25 deka lisztet 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka vajjal, 5 deka cukorral és 1 evőkanál tejfellel összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk. Egyik részét tepsibe rakva főtt diós töltelékkel kenjük be vastagon, azután a tészta másik felével betakarva, sütőbe téve sütjük. Sütés után a tésztát kocka alakúra szeleteljük és vanilin-szórócukorral bőven hintve, szolgáljuk fel.

Ünnepi almáspite (igen finom)

35 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral. A liszt 1/2 részét 25 deka vajjal jól eldolgozzuk, és hűvös helyre félretesszük. Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk. A vajastésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejestésztát, egyszer összehajtjuk, ismét nyújtjuk, azután megint hajtjuk. Ezt ismételjük ötször-hatszor, míg végül a tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére nyújtjuk, és kettévágjuk. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk egyenletesen s fahéjjal ízesített, porcukorral erősen édesített nyers, vékonyra szeletelt almával beborítjuk, mazsolával bőven megszórjuk. A tészta másik felét az almarétegre helyezzük, ujjainkkal szélén elnyomkodjuk. Legvégül ritka villával megszurkáljuk, és tojás sárgájával bőven ecseteljük. Jó meleg sütőben sütjük.

Tealinzer (nagyon jó)

20 deka vajat, 25 deka lisztet, 1/2 citrom reszelt héját, 1/2 csomag Váncza-sütőport, 18 deka cukrot, 10 deka héjas őrölt mandulát, 1/2 deka tört fahéjat és 2 egész tojást deszkán jól összegyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, s tepsibe helyezve lekvárral kenjük. Félretett tésztából rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk. Sütés után vanilincukorral hintjük meg

Túrófánk (nagyszerű ebédsütemény)

25 deka lisztet dörzsöljünk el gyúródeszkán 20 deka vajjal, majd adjunk hozzá 25 deka friss, szitán áttört tehéntúrót, 2 tojás sárgáját, kevés sót, 1 csomag Váncza-sütőport és 12 deka cukrot. A jól összegyúrt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, s pogácsa- vagy fánkszaggatóval szakítjuk ki. Forró zsírban világosbarnára sütjük ki.

Olcsó kávékrém-torta (igen jó)

32 deka lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport, 5 deka vajat, 8 deka cukrot, 1 egész tojást 2 evőkanál erős feketekávéval és 1/2 borospohár tejjel deszkán eldolgozunk, azután 5 tortaalakú kerek lapot sütünk belőle formában. Töltelék: 1 csomag Váncza-mokkakrémport 4 deci tejjel csomómentesre elkeverünk, 10 deka cukrot adunk még hozzá és óvatosan, állandó keverés mellett egész sűrűre főzzük. Kihűlésig keverjük, majd 15 deka habosra kikevert vajat habarunk hozzá. A töltelék egy részét félretesszük, és az összeállított tortát azzal vonjuk be. Díszítésül a tortát ostyalaptörmelékkel szórjuk be.

Vaníliás gyümölcsrizs (könnyű édesség)

1/2 liter tejbe elkeverünk hidegen 1 csomag Váncza-vanilinkrémport, azután 12 deka cukrot adva hozzá, az utasítás szerint 5-6 percig állandó keverés mellett szabad lángon sűrűre főzzük. A forró krémet vizezett, hosszú őzgerincformába töltjük, és levétől lecsurgatott vegyes befőttekből, melyeket (pl. őszibarackot, stb.) 3-4 felé vágva ujjnyi vastag réteget rakunk. 1/2 liter tejből 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 10 deka cukorral és jóféle, egyenletesen puhára főzhető rizsből sűrű tejberizst főzünk. A tejberizst a gyümölcsrétegre még forrón ráöntjük, s a formát párszor ütögetjük. Hideg helyen való pár órás teljes áthűlés után hosszú tálra kiborítjuk, és vanilincukorral édesített tejszínhabból köröskörül kis csókokkal díszítjük. Igen jó édesség uzsonnához, vacsorához. Mindenki szereti.

Édes pogácsa (különlegesen jó)

30 deka lisztet 25 deka vajjal, 2 tojás sárgájával, 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka porcukorral, kis késhegynyi sóval, késsel jól eldolgozunk, és 5-6-szor vékonyra nyújtjuk, s minden alkalommal egész gyenge lisztezéssel többszörösen hajtogatjuk. Végül félujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve tojássárgájával erősen megkenjük, kevés nagy szemű kristálycukorral megszórjuk, s közepükbe kis gyümölcsvillával beleszúrunk. A forró sütőben szép pirosra sütjük.

Mogyorókrémtorta (igen olcsó, remek)

5 tojás sárgáját 14 deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral 1/2 óráig keverjük, azután 15 deka őrölt pörkölt mogyorót és 3 tojás fehérjének keményre vert habját adva hozzá, tortasütőben három részben sütjük. A lapokat a következő töltelékkel töltjük: 1 csomag Váncza-mogyorókrémet, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg tejjel elkeverünk, azután szabad lángon állandó keverés mellett egész sűrűre főzzük. A krémet a tűzről levéve, a megmaradt 2 tojás fehérjéből vert habbal könnyen összekeverjük. A megtöltött tortát cukros csokoládémázzal vonjuk be, és tetejére pörkölt mogyoróból díszt rakunk.

Vaníliás felfújt (igen ízletes)

10 darab puha kiflit egy liter tejben, melyhez 1 csomag Váncza-vanilincukrot és 5 deka tisztított mazsolát adtunk, megáztatunk, azután a kiflikről a tejet leöntve, formába rakjuk. A leöntött tejjel elkeverünk 15 deka cukrot és 2 egész tojást, majd a kiflikre öntve, meleg sütőbe tesszük, és szép sárgára sütjük. Süthetjük magasabb oldalú, tűzálló cserépedényben is, így kiborítás után közvetlen az edénnyel tálalhatjuk. Kevés langyos vízzel hígított baracklekvárral melegen szolgáljuk fel.

Morzsatorta (nagyon finom)

20-20 deka lisztet, zsírt, darált mandulát és cukrot 1 csomag Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 tojással és 1 citrom levével gyúródeszkán jól összegyúrjuk. A tésztát vajazott s morzsával kiszórt tortaformába téve, tetejét gyümölcsízzel kenjük meg vastagon, azután tésztából rudakat sodorva, rácsot teszünk a lekvárra. Sütés után a tortát 2-3 részre vágva, gyümölcsízzel kenjük meg. Tálaláskor vanilinporcukorral bőven meghintjük.

Orosz teasütemény (igen jó, kiadós)

12 deka cukrot 2 egész tojással, 12 deka vajjal és 25 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral jól nyújtható tésztává gyúrunk. E tészta kétharmad részét nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A korongocskák közepére a következő keveréket készítsük: 15 deka héjas mandulát 15 deka cukorral mozsárban finomra törünk s hozzáadunk 1/2 deci tejet, jól összekeverjük. A tejes keverékhez még 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot, 4 deka mazsolát, kevés tört fahéjat és 5 deka vajat adunk. A félretett tésztából ceruza vékony szálakat sodrunk, melyeket kereszt alakban a süteményekre nyomunk. Forró sütőben sütjük. Vanilincukorral bőven hintjük.

Nimródtáskák (kirándulásra, vadászatra)

40 deka lisztet elegyítünk 1 csomag Váncza-sütőporral, majd deszkán összegyúrjuk 1 egész tojással, 15 deka zsírral, kávéskanálnyi sóval és annyi tejfellel, hogy közepes lágy tésztát nyerjünk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzetes darabokra vágjuk és 20 deka keskeny, vékony szeletekre vágott füstölt szalonna és 15 deka vagdalt sonka vagy füstölt hús keverékével töltve összesodorjuk. A tekercsek végeit ujjunkkal lenyomkodjuk és tojással bőven kenve, forró sütőben jól átsütjük. Hidegen szolgáljuk fel vadászebéden, kiránduláson, vagy bor mellé.

Vaníliás kuglóf (igen gyors)

10 deka vajat (zsírt) 2-3 egész tojással, 12 deka cukorral, 30 deka liszttel fokozatosan jól kikeverünk, azután 2 1/2 deci tejet adunk hozzá, majd kevés liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport, 5 deka mazsolát, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és 1/2 citrom reszelt héját. Még egyszer rövid ideig jól megkeverjük és vajjal kikent, zsemlyemorzsával kiszórt formába öntve azonnal a meleg sütőbe helyezzük, s rendes tűznél sütjük. Tálaláskor Váncza-vanilincukorral beszórjuk.

Olcsó házitorta (gyors, igen jó)

15 deka cukrot 4 tojás sárgájával habosra keverünk, majd 6 deka (2-3 szelet) finomra reszelt főzőcsokoládét, 6 deka vajat, 10 deka őrölt diót, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és 15 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőport keverünk hozzá. Legvégül a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá és vajazott, lisztezett hosszú formában sütjük. Sütés után kettévágjuk, s barack- vagy más ízzel töltjük. Tálaláskor vanilin-porcukorral megszórva szeleteljük.

Politikus szelet (kitűnő, kiadós)

35 deka lisztet, melyhez 1 csomag Váncza-sütőport elegyítettünk, összegyúrunk 1 egész tojással, 22 deka zsírral, 12 deka cukorral, 1 citrom reszelt héjával és levével, azon kívül 2 szelet reszelt csokoládéval és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A tészta kétharmad részét vajazott tepsi aljára tesszük, egyenletesen elnyomkodva és málnaízzel bekenjük. A lekváros bevonatra cukros-habos tölteléket kenünk az alábbi előírás szerint készítve: 20 deka porcukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával és 1 szelet csokoládéval, hozzáadunk még 10 deka őrölt mogyorót és a 3 tojás fehérjének kemény habját. A habos tölteléket befedjük a félretett egyharmad rész tésztából kinyújtott lappal és villával több helyen megszurkálva, közepes tűznél jól átsütjük. Felszolgáláskor vanilin-szórócukorral hintjük be.

Leveles túróspogácsa (finom házi pogácsa)

30 deka vajat 30 deka liszttel és 1 csomag Váncza-sütőporral deszkán nyomkodva összedolgozunk, majd 30 deka friss tehéntúrót, ízlés szerinti mennyiségben sót adva hozzá, jól meggyúrjuk. A tésztát hatszor nyújtjuk, és kicsire összehajtjuk. Az utolsó nyújtás előtt kendőbe tesszük, és lehetőleg hideg helyen 1-2 óráig pihenni hagyjuk. Pihentetés után deszkán kisujjnyi vastagra végleg kinyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve, tetejüket gondosan tojássárgájával megkenve, forró sütőben sütjük. Könnyű, ízletes sütemény.

Zsírban sült pufók (gyors ebédsütemény)

40 deka lisztet összekeverünk 15 deka zsírral, 1 1/2 deci tejfellel, 1 csomag Váncza-sütőporral és kevés sóval. 1 órai pihentetés után félujjnyi vastagra nyújtjuk, és csipkés kör alakú vágóval kiszúrjuk. Forró zsírban kisütjük. Sütés után közepükön félig bevágjuk, és barackízzel töltjük. Felszolgáláskor 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral kevert porcukorral bőven hintjük. Igen kedvelt zsúrsütemény is.

Képviselőfánk (nagyszerű, gyors tészta)

10 deka vajat 10 evőkanál vízzel felforralunk. Ha jól forr, 10 deka 0-ás grízes lisztet szórunk bele, s kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve, egyenként 4 egész tojást keverünk hozzá, majd sütőlemezre kis, tojásdad alakú halmokat rakunk, és forró sütőben sütjük. A sütőt 10 percig nem szabad a tésztára kinyitni. A szép sárgára sült fánkok alsó részét éles késsel bevágjuk s a szétnyitott fánkok üregét 1 csomag Váncza-vanília- vagy mogyorókrémporból, a krémeslepénynél leírt módon készült krémmel töltjük. Ha a fánkok ürege nem elég nagy, úgy a lágy tésztát kés hegyével óvatosan kiemeljük. Tálaláskor Váncza-vanilincukorral kevert porcukorral szórjuk be.

Szepesi mogyorósszelet (nagyon ízletes)

20 deka cukrot 15 deka vajjal, 3 tojás sárgájával és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral habosra keverünk (kb. 1/2 óráig). Hozzáadunk 20 deka lisztet, 1/2 csomag Váncza-sütőport, 8 deka darált héjas mogyorót és a 3 tojás fehérjének kemény habját. Vajazott tepsibe tesszük, 2-3 deka darált h&e