www.adamjzeneiskola.atw.hu    Ádám Jenő Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola - OM - azonosító: 040036

  címer  


 


”Régi tapasztalat: a zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonyabbá tesz más szépségek iránt”
(Bárdos Lajos)


 


”Mindenik embernek a lelkében dal van,
És a saját lelkét hallja minden dalban,
És akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja a mások énekét is szépnek.”
(Babits Mihály: Második ének)


 


”A zene erkölcsi törvény.
Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek.
Lényege a rendnek, és útja minden jóhoz, igazsághoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan de, kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja.„
Platón


 


Iskola

 
Az Ádám Jenő Zeneiskola 1991. szeptember 1-jén alakult meg önálló intézményként.
Korábban a ráckevei zeneiskola egyik kihelyezett tagozata volt, ma Szigetszentmiklós egyetlen, önálló zeneoktatással foglalkozó alapfokú művészetoktatási intézménye.1991 májusában vette fel az intézmény Ádám Jenő –Szigetszentmiklós egykori zeneművésze – nevét. 

Alapelvünk nyugodt, művészetek iránt fogékony, kulturált gyermekek nevelése. A zene ismerete, gyakorlása a gyermek szellemi és fizikai képességeit egyaránt rendkívül intenzíven és sokrétűen fejleszti. Harmonikusabb lelkületű, humánusabb embereket nevelhetünk azokból a gyermekekből, akik a művészetek területén is jártasak.

Célunk, hogy minden növendékünk számára örömforrássá váljék az éneklés és a hangszeres muzsika egyaránt. Törekszünk arra, hogy minél gyakrabban átélhessék a közös muzsikálás egyedüli élményét.

Fontos, hogy tanulóink ismerjék a zenei írást, olvasást, értő hallgatói legyenek az igényes zenének. Meggyőződésünk, hogy komoly nevelőerő rejlik a zenetanulásban, igyekszünk minden mozzanatát hasznosítani.Pedagógia Programunk a dokumentumok menüponton keresztül elérhető.

Jelenleg tizenkilenc hangszertípust oktatunk . Iskolánkban
hegedű, gordonka, gitár, furulya, fuvola, oboa, klarinét, szaxofon, trombita, vadászkürt, tenorkürt, baritonkürt, harsona, tuba, ütő hangszerek, zongora, magánének, citera, népi furulya
hangszertanulás közül választhatnak az érdeklődők.
Az egyéni oktatás mellett csoportos foglalkozásokra is jelentkezhetnek a tanulók, ezek: vonós zenekar, fúvós zenekar és kamarazenekar, ütő kamaraegyüttes, citera együttes, kamarakórus.

Előképző évfolyamokat minden szakon indítunk, kezdő növendékeinket ennek megfelelően osztjuk be az adott évfolyamokba. Továbbképző évfolyamokon is tanítunk.

Tanuóink a város három általános iskolájából és két középiskolájából érkeznek, de egyre többen jelentkeznek az óvodákból a hatodik életévüket betöltött gyerekek. A növendékek nagy része a helyi József Attila Általános Iskola azon diákjai, akik az ének-zenét emelt szinten tanulják. A két intézmény a zeneoktatás területén szorosan támogatja egymást.
Jelenleg a zeneiskola épületén kívül két általános iskolában és a Városi Közösségi Házban is tanítunk.

Szigetszentmiklós zenei életében igyekszünk meghatározó szerepet betölteni. Névadónk, Ádám Jenő örökségét hozzá méltó módon ápoljuk, tiszteletére emlékkoncerteket, kiállításokat, versenyeket szervezünk.
A helyi hagyományok ápolása, Ádám Jenő és Molnár Imre zenei örökségének továbbvitele alapfeladatunk.
Az iskolákkal, óvodákkal, művészeti csoportokkal, intézményekkel, az egyházakkal folyamatos kapcsolatban vagyunk (zeneovi, ismeretterjesztő előadások, közös műsorok, továbbképzések, koncertek, művészeti programok). Ádám Jenő örökségét a koncerteken kívül többek között művei előadásával, vetélkedők szervezésével, más Ádám Jenőről elnevezett intézményekkel való kapcsolattartással, közös muzsikálással is ápoljuk.
A citera szakot 2004-ben Molnár Imre végakaratához hűen elindítottuk, azóta is remekül működik.


Együtteseink:
Fúvószenekar vezető: Szentesi István
Vonószenekar vezető: Orosz László
Fanfáregyüttes vezető Zsirmon Zsolt
Vackor Citeraegyüttes vezető: Juhász Kitti
Gitár kamaraegyüttes vezető: Fodor Ferenc
Nőikar vezető: Regősné Nyirő Ildikó


Cikk - cakk …
 • 2015. június   Beszámoló: Sikeres tanévzárás
  • A 2014/15-ös tanév eredményeit Regősné Nyirő Ildikó a zeneiskola igazgatója foglalta össze a KISVÁROS újság hasábjain.
 • A zenei szakképzésről - 2015.05.22.
  • Kultúra-oktatás | 2015. május 22., péntek 13:00
   A zenei szakképzés megújításáról tanácskoztak a Bartók-konzervatóriumban
 • A zenei nevelés gyökerei
  • Dr. Váradi Judit:
   A zenei nevelés gyökerei

   2014
   ...
   Kodály fontos szerepet tulajdonított az iskolai zenei élmény létrejöttének, egy közismert idézete szerint: ”Sokkal fontosabb, hogy ki az énektanár Kisvárdán, mint hogy ki az Opera igazgatója. Mert a rossz igazgató azonnal megbukik. De a rossz tanár harminc éven át harminc évjáratból öli ki a zene szeretetét.„

   Kodály szerint a kultúrát nem lehet átvenni, örökölni, hanem újra kell tanulni minden nemzedéknek. A közönségnevelés csak az általános iskolában kezdődhet. ”A cél, hogy olyanok kerüljenek ki, akiknek életszükséglet a zene, már tudniillik a jó, művészi zene.„
 • Egységes komolyzenei koncepció van születőben
  • Egységes komolyzenei koncepció van születőben
   Batta András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Zeneakadémia október végén(2013) leköszönő rektora a Magyar Hirlap Online hasábjain:
   ...a zene hazánk kiemelkedően fontos kincse
   Magyarország kulturális turizmusában és diplomáciájában a zenének fontos szerepe lehet. Hangsúlyos a nevelési rész is: a zenei középfokú- és felsőoktatás nagyjából rendben van, de azért volna mit fejleszteni. A közoktatásban teljesen újra kell gondolni a zene – meglehetősen sérült – szerepét, mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve. Emellett a nemzetközi színtéren is jobban meg kell mutatnunk magunkat. Teljes cikk a linkre kattintva elérhető a MHO oldalon.
   Kormányzati cél: hosszú távú komolyzenei koncepció, zeneművészeti képzés támogatása
   1193/2014. (III. 28.) Korm. határozata szerint a Kormány felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést egy hosszú távú komolyzenei koncepció elkészítésére, továbbá az oktatás valamennyi szintjén és formájában az ének- és zeneoktatás, a zenei tehetséggondozás, a zeneművészeti képzés, a hagyományosan élő zenei mozgalmak, a főváros és a vidék zenei élete, valamint a magyar zeneművészet és zenepedagógia nemzetközi helyzetének feltérképezésére, e területek összehangolásának, fejlesztésének támogatására
 • Az alapfokú és középfokú művészetoktatás helyzete, kapcsolatrendsze. Szakági tanulmányok
  • 2013. Művészeti Szakközépiskolák Szövetsége:
   TANULMÁNY Az alapfokú művészeti iskola és a művészeti szakközépiskolák közötti kapcsolatrendszerről és megfeleltethetőségről

   Tartalom

   Bevezető 3
   AZ ALAPFOKÚ ÉS KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS HELYZETE, KAPCSOLATRENDSZERE 4
   ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS SZAKÁGAIRA VONATKOZÓ TANULMÁNYOK 23
   Bekényi József: Zeneművészeti szakág 23
   Demarcsek Zsuzsa: Táncművészeti szakág 32
   Baranyai Anita, Baranyai Zoltánné, Geisbühl Tünde és Lázár Zsuzsa: Képzőművészeti szakág 95
   Brachna Irén: Színművészeti szakág 146
   ÖSSZEFOGLALÓ KÖZÉPFOKÚ TANULMÁNYOK 176
   Makovecz Pál: Zeneművészet 176
   Benkő Szabolcs: zeneművészet 185
   Lázár Zsuzsa: Képző- és iparművészet 195
   Szűcs Tibor: Képző- és iparművészet 207
   Szilágyi Zsolt: Táncművészet 221
   dr. Mizerák Katalin: Táncművészet 239
   Rajnai Richárd: A középfokú művészetoktatás helyzete a Dél-Dunántúlon 258
   A tanulmányt érintő területekre vonatkozó statisztikai adatok 279
   Országos statisztikai adatok 279

 • Zeneiskolák, művészeti iskolák - kinek, mikor, hogyan, mennyiért? ...mi mindent tanítanak a művészeti iskolákban?
  • A lehetőségekről és a feltételekről Ember Csabát, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnökét kérdezte a különórám.hu.
   Ez a cikk 2013 előtti.
 • 2012.09.13. Macedon vendégek fogadása .
  • Regősné Nyirő Ildikó beszámolója a 2012. szeptemberben Szigetszentmiklósra látogató macedon vendégek fogadásáról.
 • 2011.08.10. Több alapfokú zenei iskola is bezárhat Pest megyében
 • Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége