Ön a(z)

-dik látogató.

Web counter is powered by Digits.com

A nemes Bagdy és Bagdi családok honlapja

  "...egy-egy család múltja, a haza történelmének egy-egy lapja."

A Bagdy család ősi címere

Kezdőlap

Kedves Látogató!

Köszöntöm családi honlapunkon.

 

A család, az Úr 1232. esztendejében II. András (Endre) királyunk és Isten kegyelméből nemesi rangra emeltetett és nemesi birtokként megkapta a Sarkadtól Keletre, Nagyszalontától Nyugatra és Geszttől Dél-Keletre található területet. Ezen területen a család megalapította Bagd községet, melyet a török többször feldúlt és a XVII. sz-i csatákban porig rombolt. Még 1290-ben a Bagdiak megalapítják a szomszédos Péterházát is.

Azóta a család szétterebélyesedett, tagjai szétszéledtek a nagyvilágban. Jelenleg is élő fiágai vannak a világ minden földrészén. A legjelentősebbek mégis Magyarországon találhatók. Több ágból (Geszt, Mezősas, Biharugra, Biharnagybajom, Kőrösladány, Dévaványa, Törökszentmiklós, Tiszavasvári (Szentmihály), Hajdúböszörmény, Debrecen, Viss, Tiszaeszlár, Kálmánháza, Tiszatelek) indultak a nagyvilágba. Ma Magyarországon szinte minden megyében élnek leszármazottak, de legtöbben Budapestre költöztek. A felkutatott teljes élő rokonság meghaladja a 40.000 főt.

2001-ben megtörtént az első nemzetségi világtalálkozó a debreceni Református Nagytemplomban ahol kb. 3500 fő jelent meg.

Családunk "hivatalos" kutatója Bagdi Márton, aki célul tűzte ki az egész család feltérképezését és az "őstörténetünk" megírását.

Elérhetőségünk:

Bagdy Bálint:

E-mail: bbagdy@freemail.hu

 

Bagdi Márton:

E-mail: bagdima@t-online.hu