Panoráma fotózás alapjai
Nodalpont
Panorámafej
Panorámafej házilag
Képek készítése
Gömbpanoráma bemutató
VendégkönyvElérhetőség

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Nodalpont fogalma és helyzete

Nodalpont

A nodalpont megtalálása és beállítása, bármilyen is legyen a panorámafejünk, rendkívül fontos, mert különben a legprofibb szoftver sem tudja hiba nélkül összefűzni képeinket. A nodalpontot úgy tudjuk legegyszerűbben elképzelni, hogy a panorámafejnél a forgáspont középpontja nem a filmsíkban található, hanem az objektív azon pontján, ahol a fénysugarak beérkeznek, és megtörnek, magyarul a csomópontban (nodális pont). 

Mielőtt belemélyednénk a nodalponttal kapcsolatos tudnivalókba bemutatok egy olyan videót, amelyben látható, hogy profi módra, hogyan lehet kézből panorámát készíteni, valamint ízelítőt kapunk a nodalpont térbeli helyzetének egy trükkös meghatározásáról.

Itt jól látható, hogy mi is az a nodalpont és a térben, hogy kell elképzelni. Mi most viszont az állványra szerelt gépünkön történő beállítással foglalkozunk és az alábbiakban erről látunk rajzokat, majd egy videót.

Nodalpont ábrázolása

Click a kis képekre!

 

 

Az ábrán különböző helyzeteket láthatunk. A baloldali rajzon a forgáspont a nodalpont mögött, a jobboldali rajzon a nodalpont előtt található, míg a középső rajzon a tökéletes beállítás látható, amikor a forgáspont egybeesik a nodalponttal. A gömbpanoráma készítésnél ezt kell elsősorban megvalósítani.

Ha már tisztában vagyunk a nodalpont jelentésével és csak a beállítás van háta, akkor nézzük meg az alábbi videót. Itt magyarázatot kapunk a beállítás pontos menetére, csak két darab egyenes rúd szükséges. A videó magáért beszél, külön komment már nem szükséges.

sz