Panoráma fotózás alapjai
Nodalpont
Panorámafej
Panorámafej házilag
Képek készítése
Gömbpanoráma bemutató
VendégkönyvElérhetőség

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Képek készítés

Panorámakép összefűző programok

Ha már eljutottunk idáig, elkészültek a képek (kinek-kinek a fényképezőgépe szerinti darabszámban), nincs más hátra, mint feltölteni azokat a számítógépünkre és a megfelelő szoftver segítségével „összefűzni” őket. Az összefűzés annyit jelent, hogy a program a sok-sok képből egyetlen képet készít, amelyből azután a továbbiakban gömböt tudunk kreálni.
Erre a célra számtalan program létezik, az ingyenestől a borsos árúig bezárólag, én azonban az illusztráció kedvéért csak azokat említem, amelyeket magam is használok és működésüket tekintve, az igényeimnek megfelelően már ismerek is. Így a fentiekben látott felszereléssel elkészült 62 db képet a PTGui Pro 9.1.6 programba töltöm be és készítem el vele az összefűzés végtermékeként az egyetlen panoráma képet, amit itt JPEG (.jpg) fájl formátumban mentek. Én ebből a panoráma képből a Kolor Panotur Pro 1.8 program segítségével, úgynevezett virtuális túrát készítek, amely valójában már térben ábrázolja a gömbpanorámát, kiegészítve a program adta számtalan vizuális lehetőséggel (kisbolygós, automatikus indítás, napsütés megjelenítés, hangeffekt, téli tájon hóesés stb.).

Most viszont az alábbi videóban, melyben bemutatom röviden a PTGui program használatát, a mentés nem JPEG-ben fog történni, hanem QuickTime (.mov) formátumban azért, hogy azonnal látható legyen a működő gömbpanoráma.

Mivel az említett programok kezelésének leírása több kötetnyi lenne, ezért itt eltekintenék tőle, csak egy érdekes momentumra térnék ki. Amikor a képeket készítjük és az utolsónál (nadir) a panorámafejet lefordítva, a talajra merőlegesen fényképezünk, akkor azon a képen látható lesz az állványunk is (nálam sajnos a második 30 fokos körbe készült 12 db képen is), ami igencsak zavaró és el kell tüntetni, mielőtt a végső gömbpanorámát elkészítenénk.
Erre több lehetőség is van. Ezek közül itt most két variációt szeretném bemutatni az általam készített videók segítségével, amelyek megtalálhatók a YouTube-on. Az egyik esetben a PTGui programban a Photoshop segítségével.
Ez látható az alábbi videón.

A következő videóban szintén az állvány részletének eltüntetése látható, ami annyiban tér el az előbbitől, hogy itt arra a Photoshop-ra lesz szükség, amelyben megtalálható a supercubic plugin. Ennél a megoldásnál lehetőség van a nadir javításán kívül a zenit esetleges hibáinak kijavítására is. Akinek nincs ilyen plugin a Photoshop programjában, akkor az letölthető a netről és beépíthető a Photoshop plugin mappájába.

sz