Csalán főzelék

Hozzávalók:

1 szatyornyi zsenge csalánhajtás a felső 3 levélpárig
házi tej
3 ek teljeskiőrlésű tönköly liszt
ízlés szerint konyhasó
2 gerezd fokhagyma
zsiradék

Készítés:


Biztonságos helyről begyűjtjük a csalán felső friss gyenge hajtását kb. fél vödörnyit. Tiszta legyen egyéb zöld növénytől mentes. Egy ideig áztassuk vízben, hogy a csípős hangyasav kioldódjon belőle! Vizet felteszünk,ha forr ráöntjük a csalánra. Ha kihűlt szűrjük le a levét ne öntsük el! Akár szobanövények locsolására is felhasználható. A leszűrt csalánból nyomjuk ki a vizet,így gombócokat kapunk, ezeket apróra felvágjuk , aprítjuk. Lisztes rántást készítünk, amiben az apróra vágott fokhagymát is megfuttatjuk. Ebbe az apróra vágott csalánt beletesszük. Felönjük tejjel, sóval és kevergetve készre főzzük.
Megjegyzések:

Öntsűk az összegyűjtött csalánszárakat vízzel teli edénybe/mosogatóba, és a szárvégeken megfogva öblítsük le alaposan, majd dobjuk felforralt vízbe. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük le és kézzel feldolgozhatóvá válik a csalán.
Nagy mennyiségben való fogyasztása nem javasolt, gyomorpanaszok, vizeletpangás, allergiás reakciók fordulhatnak elő. Vizelethajtó hatású.
Ízében szinte összetéveszthető a spenóttal, de állaga a csalán felhasznált szárának köszönhetően elárulja, hogy nem arról van szó.

Még több csalános recept a Biotippek oldalon!