Sajtos kölestekercs
Hozzávalók:
25 dkg bio hántolt köles
1 liter ( desztillált ) víz
1 tk kurkuma vagy sáfrány
csipetnyi konyhasó
25 dkg előfőzött, pépesített spenót ( lehet
fagyasztott is )
5 dkg vaj
5 dkg ( bio ) teljeskiőrlésű búzaliszt
2-3 gerezd áttört foghagyma ( lehet 4-5 is )
házi tej
25 dkg zsíros félkemény sajt
Készítés:
A megmosott kölest felforralt sós vízben
megfőzzük, kurkumával ízesítjük. Jó
sűrűnek kell lennie. Hagyjuk kihülni. A
vajból, lisztből foghagymás rántást készítünk,
majd a spenóttal és a tejjel egy sűrű
főzeléket készítünk. Az előzőleg meleg
( szinte forró ) vízben felpuhított sajtot sodrófával
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd előbb a
köleskását, utána a spenótkrémet rétegesen rákenjük,
s feltekerjük egy konyharuha segítségével. Hidegen
szeletelve tálaljuk. Paradicsommal a legfinomabb.