Bodzavirágos friss tej

Hozzávalók:

1 frissen szedett bodzavirágzat
1/2 l fiss házi tej
1 ek akácméz

Készítés:

Óvatosan mossuk meg a bodzavirágzatot, forraljuk fel a tejet, tegyük bele a virágot, hagyjuk állni negyed órát, majd vegyük ki a bodzát s hagyjuk hülni. Fogyasztás előtt, mikor még langyos, keverjük bele a mézet. ( Felhasználhatjuk tejleves, pudingok és főzőtt krémek ízesítésére is. )

Hatása:

Segítí az elalvást.

Figyelmeztetés:

A bodzavirágzat ( fekete bodza ) gyógyhatású, izzasztó, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Meghüléses betegségeknél jó szolgálatot tesz. Mint gyógynövényt a konyhánkban mértékkel használjuk, viszont panaszok esetén bátran forduljunk hozzá segítségért. Ha időben kezeljük vele magunkat, vagy családtagjainkat, hamar elmúlhatnak tüneteink, s nem is kell orvoshoz fordulni. Ezzel a növénnyel ártani nem tudunk, de ha panaszaink 2-3 nap múltával sem enyhülnek, forduljunk orvoshoz, vagy az általunk megszokott segítőhöz. Fűlfájásnál is enyhülést ad, míg orvoshoz érünk ( virág forrázatából még melegen cseppentsünk fülünkbe, s zárjuk le egy vattapamaccsal ) .

Tanács:

Előfordulhat, hogy gyermekünk nem fogadja el a bodza érdekes ízét, de az is lehet, hogy igen megkedveli. Esetükben különösen ügyeljünk, hogy a tej-ivás ne váljon gyógynövény kúrává.
Virágzási időszakban 1-2 alkalommal nyugodtan főzhetünk ilyen csemegét, akár kakaó helyett is.