Túrós Laci-pogácsa
2009.03.10. 21:17 ✿ Kategória : Kelt
tészta ● III.
Fázis
Az első sikeres saját őrlésű búza
liszttel készített kelt tészták egyike.
Hozzávalók:
1 kg teljeskiőrlésű szitált búza liszt ( saját őrlésű )
4,5 dl házi aludttej ( esetleg kefír )
2 ek bio nádcukor
5 dkg friss élesztő
25 dkg házi túró
1 dkg konyha só
10-15 dkg zsír
2 tyúk tojás
Készítés:
Meglangyosítjuk az aludttej egy részét, úgy 1-2 dl-nyi mennyiséget és belekeverjük a cukrot. Belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd egy kis lisztet hintünk a tetejére és lefedjük. Így a tűzhelyen félre húzva, meleg helyen pillanatok alatt felfut.
A keverőtálba beletesszük a szilárd hozzávalókat, amiket előtte összekeverünk ( a zsírt a liszttel elmorzsolva, só ) . Ha előtte átszitáljuk a lisztet meglangyosítjuk, és levegőt juttatunk bele, amitől még szebb tésztát kapunk. Hozzáadjuk az áttört túrót is.
Lisztes keverékbe méllyedést készítünk, beleöntjük a maradék folyadékot, a tojásokat és a felfuttatot élesztőt.
A tészta összekeverése után megdagasztjuk. Enyhén zsíros tapintású, közepesen lágy/kemény tésztát kell kapnunk. Utána langyos helyen kelesszük duplájára a tésztát. Lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk egy ujjnyira. Tetejét éles késsel berácsozzuk, majd kiszaggatjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, tojással lekenjük a tetejét, 10 percet pihentetjük és előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés:
Ez a saját őrlésű liszt szárazabb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható teljeskiőrlésű liszt. Szitálva olyan, mintha fele teljeskiőrlésű, fele fehér liszt lenne. Egy kicsivel kevesebb folyadékkal kezdjük el összekeverni, s csak akkor adjuk hozzá a többit, ha úgy érezzük.
1 kg teljeskiőrlésű szitált búza liszt ( saját őrlésű )
4,5 dl házi aludttej ( esetleg kefír )
2 ek bio nádcukor
5 dkg friss élesztő
25 dkg házi túró
1 dkg konyha só
10-15 dkg zsír
2 tyúk tojás
Készítés:
Meglangyosítjuk az aludttej egy részét, úgy 1-2 dl-nyi mennyiséget és belekeverjük a cukrot. Belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd egy kis lisztet hintünk a tetejére és lefedjük. Így a tűzhelyen félre húzva, meleg helyen pillanatok alatt felfut.
A keverőtálba beletesszük a szilárd hozzávalókat, amiket előtte összekeverünk ( a zsírt a liszttel elmorzsolva, só ) . Ha előtte átszitáljuk a lisztet meglangyosítjuk, és levegőt juttatunk bele, amitől még szebb tésztát kapunk. Hozzáadjuk az áttört túrót is.
Lisztes keverékbe méllyedést készítünk, beleöntjük a maradék folyadékot, a tojásokat és a felfuttatot élesztőt.
A tészta összekeverése után megdagasztjuk. Enyhén zsíros tapintású, közepesen lágy/kemény tésztát kell kapnunk. Utána langyos helyen kelesszük duplájára a tésztát. Lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk egy ujjnyira. Tetejét éles késsel berácsozzuk, majd kiszaggatjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, tojással lekenjük a tetejét, 10 percet pihentetjük és előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés:
Ez a saját őrlésű liszt szárazabb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható teljeskiőrlésű liszt. Szitálva olyan, mintha fele teljeskiőrlésű, fele fehér liszt lenne. Egy kicsivel kevesebb folyadékkal kezdjük el összekeverni, s csak akkor adjuk hozzá a többit, ha úgy érezzük.