Mézeskalács I.

Hozzávalók:

1 kg ( bio ) fehér liszt
20 dkg bio margarin
50 dkg méz
25 dkg bio nádcukor
1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék ( vagy fél csomag őrölt fahéj )
2 púpos kk szódabikarbóna
2 tojás
1 csipetnyi konyhasó
A mázhoz:
12-14 dkg bio nád-porcukrot
1 tojásfehérje

Készítés:


A margarint a mézzel és a cukorral lassú tűzön felmelegítem, míg a cukor el nem olvad. Mikor langyosra hűlt, a száraz anyagokra öntöm, s a tojásokkal együtt szépen összedolgozom. Utána egy órát hűtőben pihentetem, majd lisztezett deszkán lassan 4 mm-resre kinyújtom (csak a sodrófát lisztezem, a tésztát nem). A kiszaggatott kalácsokat előmelegített sütőben ( 190-200 fok ) 10 percig sütöm ( vigyázva, meg ne égjen ) . Utána legalább egy napig állni hagyjuk, majd jöhet a díszítés. A porcukrot a tojásfehérjéhez apránként hozzákeverve, habosra keverem ( robotgéppel nem jó ) , s ezzel lehet írókázni. ( Zacskóba töltöm, s a sarkát levágom vagy fecskendőbe töltöm, s azzal írom, vagy speciális nyomózsákkal díszítem ) . Ha festek vele, kicsit citromlével higítom. Színekhez: barna- kakaópor, lila- reszelt cékla facsart leve, sárga- kurkuma + citromlé + narancsolaj , zöld-citromfűlevél apróra vágva. A fehér mázhoz keverem a hozzávalókat, s ha kell citromlével higítom, porcukorral sűrítem.

Megjegyzés:

A díszítéshez nem keverhetek a liszthez 1/3-nál nagyobb arányú teljeskiőrlésű lisztet, s ha a tésztát lisztezném, szintén leperegne a máz. Szintén a máz kézi kikeverése a tartósság feltétele.

Javaslat:
Fára is tehetjük, csak akkor egy gyufaszállal szúrjunk bele lyukat sütés elött. Jól forgassuk meg, mert sülés közben szűkűl a lyuk. Bátran készítsük el előre, akár egy hónappal karácsony előtt, csak jól rejtsük el, vagy 2-3 adaggal is süssünk ki.

Készítés menete képekben ...

... a Mézeskalács II. szerint