Mézeskalács I.
Hozzávalók:
1 kg ( bio ) fehér liszt
20 dkg bio margarin
50 dkg méz
25 dkg bio nádcukor
1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék ( vagy fél
csomag őrölt fahéj )
2 púpos kk szódabikarbóna
2 tojás
1 csipetnyi konyhasó
A mázhoz:
12-14 dkg bio nád-porcukrot
1 tojásfehérje
Készítés:
A margarint a mézzel és a cukorral lassú tűzön
felmelegítem, míg a cukor el nem olvad. Mikor
langyosra hűlt, a száraz anyagokra öntöm, s a
tojásokkal együtt szépen összedolgozom. Utána egy
órát hűtőben pihentetem, majd lisztezett
deszkán lassan 4 mm-resre kinyújtom (csak a sodrófát
lisztezem, a tésztát nem). A kiszaggatott kalácsokat
előmelegített sütőben ( 190-200 fok ) 10
percig sütöm ( vigyázva, meg ne égjen ) . Utána
legalább egy napig állni hagyjuk, majd jöhet a
díszítés. A porcukrot a tojásfehérjéhez apránként
hozzákeverve, habosra keverem ( robotgéppel nem jó )
, s ezzel lehet írókázni. ( Zacskóba töltöm, s a
sarkát levágom vagy fecskendőbe töltöm, s azzal
írom, vagy speciális nyomózsákkal díszítem ) . Ha
festek vele, kicsit citromlével higítom. Színekhez:
barna- kakaópor, lila- reszelt cékla facsart leve,
sárga- kurkuma + citromlé + narancsolaj ,
zöld-citromfűlevél apróra vágva. A fehér mázhoz
keverem a hozzávalókat, s ha kell citromlével
higítom, porcukorral sűrítem.
Megjegyzés:
A díszítéshez nem keverhetek a liszthez
1/3-nál nagyobb arányú teljeskiőrlésű
lisztet, s ha a tésztát lisztezném, szintén leperegne
a máz. Szintén a máz kézi kikeverése a tartósság
feltétele.
Javaslat:
Fára is tehetjük, csak akkor egy gyufaszállal
szúrjunk bele lyukat sütés elött. Jól forgassuk meg,
mert sülés közben szűkűl a lyuk. Bátran
készítsük el előre, akár egy hónappal karácsony
előtt, csak jól rejtsük el, vagy 2-3 adaggal is
süssünk ki.
Készítés menete képekben ...
... a Mézeskalács II. szerint