godubai.hu
Hasznos információk
Figyelmébe ajánljuk


Beutazási szabályok: Vízum az utazás előtt szükséges, izraeli pecsét nem akadálya a vízum megszerzésének. Az eredeti vízumokat telepítjük a fogadó reptérre. A vízum max. 30 napra szól, a vízumkéréstől kezdve az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie.

Időeltolódás: +3 óra nyári időszámítás szerint, +2 óra a téli időszámítás szerint.

Egészség: Oltás nem kötelező. A csapvíz iható.

Pénzváltás/Hitelkártya: Az ország valutája a dirham (DHS), kivitele nem korlátozott, de bárhol visszaváltják a kívánt valutára. Hitelkártyák mindegyikét mindenhol elfogadják. Az USD és DHS árfolyama 1971 dec. 2-tól változatlan, 1 USD=3, 65 DHS.

Fényképezés: Katonai objektumokat, helyieket, különös a nőket, szigorúan tilos fotózni. A mecsetek csak és kizárólag vallási célra épültek, tehát turistáknak - egy mecset kivételével - tiltott a bemenet.

Taxi: A városban több taxitársaság is kínálja a szolgáltatásait. Mindegyikében óra van, ami a helyi pénznemben mutatja a tarifát.

Borravaló: Étteremben 10%, szállodában (takarítók, strandon dolgozó személyzet)az udvarias kiszolgálást 5-10 DHS-mal szokták honorálni.

Lakosság, nyelv: A hivatalos nyelv az arab, de mindenki beszél angolul. Jelentős még a hindi, és a perzsa nyelv használata.

Vallás: Mohamedán a hivatalos és a legelterjedtebb vallás, de élnek itt katolikusok és hinduk is.

Áram: 220 V, de angol szabvány szerintiek az aljzatok, a szállodák recepcióin speciális aljzat átvehető.

Nyitva tartás: Az üzletek nyitva tartása követi és az élet megszokott rendjét:a délutáni sziesztát. A nagy bevásárlóhelyeken, plazákban nincs zárás, de a kisebb üzletekben, bazárban igen. Vallási ünnepek idején a múzeumok zárva tartanak, erre figyelemmel kell lenniük kirándulásaik megszervezésekor.

Alkohol: Kérjük vegyék figyelembe, hogy vallási okok miatt az alkoholos italok felszolgálása csak a szállodákban lehetséges. Sharjahban teljes alkoholtilalom van, így a szállodákban sincs alkoholfogyasztás.

Autóbérlés: Nemzetközi jogosítvány nélkül nem lehet autót bérelni.

Hétvége: A hétvége már a csütörtökön kezdődik, és a péntek felel meg a vasárnapnak. Így a szombat és a vasárnap egész munkanapnak számít.

Építkezések: Dubai évről évre egyre kedveltebb úti céllá válik, így számolnunk kell szállodaépítkezésekkel. Fejlesztik az infrastruktúrát , bevásárló központokat építenek, ezért a foglalt szálláshelyen kívül építkezéssel találkozhat, amelyre nem vagyunk befolyással. Jumeirah környékén egy hatalmas létesítményt építenek (szálloda, bevásárlóközpont és golfpálya), ezért az itt zajló munkálatok zavarhatják pihenését.Dubai: megelevenedő ezeregyéjszaka


Ha Las Vegast arabok építették volna, pont így nézne ki - gondolja a Dubaiba érkező turista. A kereskedelemből meggazdagodott emirátus száz évvel ezelőtt még csupán a beduin törzsek és a gyöngyhalászok lakóhelye volt. Ma azonban a tradicionális arab világ és a fényűző nyugati behatások keveréke, csillogó pont a sivatag szélén, klímatizált oázis a homokdűnék közt, a világ legdrágább szállodáinak kedvelt helye.

Kelet és nyugat találkozóhely

A várost két részre osztja a Dubai-öböl, az Arab-öböl benyúló része, amelyen három híd ível át. Északon a központi rész, Deira, délen a modern épületeket rejto Bur Dubai található. A turisták tájékozódását azonban nehezíti, hogy az itteniek nem sokat törodnek az utcanevekkel, csupán a nagyobb sugárutakat illetik közismert elnevezéssel, a kisebb utak teljes anonimitásba burkolóznak. Ezért az útbaigazítást kéro ne csodálkozzon, ha viszonyítási pontként parkot, híres épületet vagy valamilyen boltot mondanak. A taxisok azonban mindenhol feltalálják magukat, így eltévedés esetén nyugodtan lehet rájuk hagyatkozni.
A souq-nak nevezett helyi piacok meglátogatása még az isztambuli bazáron edzodött turistának is élményszámba megy. Dubai souq-jai azonban jóval túlnotték a bolhapiac fogalmát, itt célirányosan lehet piacot választani, ha fuszereket, parfümöt, ékszereket, ruhákat vagy elektronikus berendezéseket keresünk.

Az emirátus legrégibb épülete, az uralkodók egykori lakhelyéül szolgáló Al-Fahidi erod ma a Dubai Múzeum otthonául szolgál. A legnagyobb és talán legszebb minaret az innen néhány száz méterre található Nagy Mecsethez csatlakozik. Ez utóbbiról a gyanútlan szemlélodo azt hihetné, ügyes restaurátorok pofoztak helyre egy több száz éves épületet, ám a Nagy Mecset alig tíz éves múltra tekint vissza. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy XX. század elején készült elodjét a hatvanas években egy másik mecset építése miatt lerombolták, majd a város vezetoit néhány év múlva furdalni kezdte lelkiismeretük, ezért inkább újra felhúzták. A Nagy Mecsetbe és társaiba, mint például a Jumeira vagy a különleges mozaikokat rejto az Iráni Mecsetbe azonban a nem iszlám-hívok nem léphetnek be. Az Emirátusokban ezt ugyanis törvény tiltja.

A modern épületekre vágyók feltétlenül keressék fel a belvárostól kicsit távolabb álló Dubai World Trade Center-t, amelynek 39. emeletérol pompás kilátás nyílik. A túlzásba vitt luxusra kíváncsiaknak ajánlható a világ egyik legdrágább szállodája, a vitorlát formázó Burj Al Arab. A 321 méter magas épület egy emberalkotta szigeten áll, amelyet keskeny földnyelv köt össze a parttal. Itt a legolcsóbb, 170 négyzetméteres apartman ára 700 dollárnál kezdodik éjszakánként, míg a legmagasabb szintu szolgáltatásra vágyók ennek akár tízszeresét is otthagyhatják a királyi lakosztályban. Persze ezen összegért a legfényuzobb kastélyokat is megszégyeníto átmeneti otthonra lelnek, állandóan rendelkezésükre álló személyzettel együtt.
A husölésre vágyók a tengerparton harcolnak minden talpalattnyi helyért, és az igazi turisták feltétlenül ellátogatnak az állandóan nyüzsgo kikötobe is. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlják a Wonderland nevu témaparkot, valamint a tengerparton található két aquaparkot. A golfozók sem fognak csalódni, és a vízi világra kíváncsiaknak is érdemes búvárfelszerelést bérelniük.

Vásárlás, vásárlás, vásárlás

Senki sem csodálkozik azon, hogy a gazdagságát a kereskedelembol szerzo emirátusban egymást érik a boltok, bazárok, bevásárlóközpontok, és hogy az eladók természetesen a keleti világban már jól megszokott módszerekkel csalogatják a vevoket. Nem véletlenül választotta jelmondatául a helyi idegenforgalmi hivatal a "vásárlók paradicsoma" szlogent. Dubai egyik fo eseménye a március végi-április eleji "vásárlófesztivál", amikor a plázák még a megszokottnál is nagyobb attrakciókkal, musorokkal, tuzijátékkal, gyermekprogramokkal versengenek a vastag pénztárcájúak kegyeiért.

Keleties tradíciók

Az emirátus 700 ezres lakosságának nagy része vallását tekintve az iszlám szunnita ágához tartozik. Bár a dubaiak jól ismerik a nyugati kultúrát és szokásokat, nem szabad elfeledkezni arról, hogy muzulmán területen járunk. A hivatalos nyelv, az arab mellett angolul jól beszélnek, ráadásul Dubaiban rengeteg külföldi él és dolgozik. Az ételválasztékban a helyi, beduin fogások keverednek a nemzetközi konyha remekeivel, amiket az itt élok is szívesen fogyasztanak. Persze a tisztátalannak tartott disznó errefelé nem igazán szerepel az étlapon, ezért csülökpörköltet nem érdemes itt keresni.
Néhány udvariassági szabályt is érdemes szem elott tartani. Az egyébként roppant barátságos dubaiak nem veszik jó néven, ha valakit a beleegyezése nélkül fényképeznek, a külföldi férfiak pedig csak akkor fogjanak kezet egy novel, ha a hölgy kezdeményezi ezt. A nok ne sértodjenek meg, ha egy helybéli visszautasítja a kézfogást, a mélyen vallásos muzulmánok ugyanis csupán családjuk notagjaihoz érnek hozzá. Az alkoholfogyasztás megengedett, csupán a ramadán, vagyis a szent hónap idején találkozni szigorításokkal, de akkor is csak napközben. És azt sem árt tudni, hogy errefelé a hétvége csütörtök-péntekre esik.

Tippek, tanácsok, tudnivalók

A londoni székhelyű Control Risks Group (CRG) - Interneten is elérhető biztonsági tanácsadással szolgál - folyamatosan figyeli 200 főváros, illetve nagyváros biztonsági veszélyeit. Az egyes városokat a CRG 1-től 7-ig osztályozza. Dubai az első csoportban található.

1. Biztonság... Az Egyesült Arab Emírségek minden szempontból biztonságosnak tekinthető. Az országban a közbiztonság jó, az európai szint feletti. Sem a 2001. szeptember 11-én New Yorkban és Washingtonban elkövetett terrorcselekmények, sem az Afganisztán elleni megtorló akciók nem váltottak ki tüntetéseket, a külföldieket nem érte atrocitás.

2. Taxi... Dubaiban a legáltalánosabb közlekedési eszköz a taxi. A sofőrök képzettek, udvariasak és kizárólag kilométeróra alapján dolgoznak. Az alapdíj 3 dirham (Dh), a kilométerdíj pedig 1,17 Dh (a dirham árfolyama a nyolcvanas évek vége óta nagyjából állandó: 1 $, kb. 3,6 Dh). Taxit 12 órára is bérelhet, ez egységesen 500 Dh-ba kerül. Más cégek kocsijaiban és magántaxiban a viteldíj megegyezés kérdése. Egy rövidebb nappali útért legalább 5 Dh-ot kell fizetni, de általános szabály, hogy amennyiben átkel az öböl felett, 10-15 Dh a minimális tarifa. A két part között akár vízitaxival is utazhat, melynek viteldíja 50 fils (1Dh = 100 fils).

3. Öltözködés... Az arab világ legtöbb országához képest Dubai maga a tolerancia földje, de bizonyos szabályokat itt is tiszteletben kell tartanunk. Vrosnézéshez öltözködjünk konzervatívan (hosszú nadrág, szoknya, hosszú ujjú felsőrész), különösen ha szent helyek is szerepelnek úti céljaink között. yáron nem ritka a 45-48 fokos meleg, de még egy téli napon is 40 fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála. Könnyű, természetes anyagból készült ruhákat csomagoljunk tehát, és v alamilyen fejfedőről is gondoskodjunk.

4. Vízum, útlevél... Az Egyesült Arab Emírségek döntése értelmében Magyarország állampolgárai immár az EU régi tagállamaiból érkezőkkel azonos elbírálás alá esnek, vagyis nem szükséges a beutazás előtt vízumot beszerezniük, azt a dubai repülőtéren, érkezéskor felvehetik.

Korábbi gyakorlat: Az Egyesült Arab Emírségekbe történő beutazáshoz magyar állampolgárok részére vízum szükséges. Az útlevélnek hat hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumhoz minden esetben szükséges a beutazóért általános felelősséget vállaló emírségi állampolgár vagy itt bejegyzett vállalat (szponzor) által kiállított garancia levél, az útlevél másolata és az érkezés várható időpontja (járatszámok). A szponzor által beszerzett vízum másolatát faxon küldi el Magyarországra, mivel a légitársaságok ennek hiányában nem veszik fel az országba utazókat. Turisták esetében ezt utazási irodák vagy szállodák intézik és biztosítják. A vízum megszerzésének időtartama 1-2 hét. Az eredeti vízumot a repülőtérre telepítik, ezt érkezéskor az útlevélvizsgálat előtt kell felvenni. A beutazó vízum 30 napig érvényes, 30 nap tartózkodásra szól, mely egy, maximum két alkalommal hosszabbítható. Az útlevélben lévő izraeli vízum problémát okozhat.

5. Engedmények... A beutazáshoz védőoltás nem szükséges. * Más arab országokkal összehasonlítva az EAE rendkívül liberális. Megengedett a mérsékelt italfogyasztás, kapható disznóhús és feldolgozott termékei. * A nők öltözködésében az európai viselet elfogadott, de kerülendő a kihívó megjelenés (mély dekoltázs, rövid szoknyahossz, stb.). * Áruféleségek behozatalánál tiltott a fegyver, kábítószer és olyan gyógyszer, mely komponensei közül bizonyosak tiltólistán szerepelnek. * Az ország hivatalos fizetőeszköze a Dirham (egyesült arab emírségekbeli Dirham), melynek árfolyama az amerikai dollárhoz kötött, 1 USD=3.66 AED.

6. Veszélyek... Minden ételféleség fogyasztható, azonban csapvíz ivása nem ajánlott. Az egészségügyi ellátás rendkívül drága, de magas színvonalú. * Az EAE-ben gépkocsit vezetni kívánók feltétlenül tartsák szem előtt, hogy magyar turisták ebben az országban csak nemzetközi gépjárművezetői engedély birtokában tehetik ezt. (A nemzetközi jogosítvány felmutatásához a gépkocsi-bérbeadó cégek is ragaszkodnak.) Bármilyen, személyi sérüléssel járó közúti baleset esetén a balesetben részes valamennyi jármű vezetőjét (tehát a vétlent is!) a tényállás tisztázásáig a rendőrség őrizetbe veszi. * Alkoholtartalmú italok közterületen való fogyasztása, valamint ittas állapotban közterületen való tartózkodás őrizetbevételt és börtönbüntetés kiszabását vonja maga után. Természetesen ugyanez áll az ittas vezetésre is. * Az EAE törvényei szigorúan tiltják azt, hogy alkoholtartalmú italokat az azok vásárlására jogosultak továbbadják, illetve árusítsák olyanoknak, akik arra nem jogosultak. (Ezt komoly börtönbüntetéssel szankcionálják.)

+1 Aranyszabályok... Soha ne üljön úgy, hogy a talpa valaki más felé mutat. Ez egyike a legnagyobb sértéseknek! Ramadan idején a nappali órákban soha ne egyen, igyon vagy dohányozzon nyilvános helyen. Alkoholt pedig semmikor ne fogyasszon a muszlimok szeme láttára! Katonai létesítményeket, kormányépületeket és muszlim asszonyokat fotózni tilos! Férfiakat lehet fényképezni, de - biztos ami biztos - kérdezze meg udvariasan, hogy beleegyeznek-e.

Aranyemirátusok, avagy subidubi Dubai

Hajdan a mesésen gazdag, kicsiny arab emirátus szinte mágnesként vonzotta a kereskedőket és a tengerészeket. Manapság a Dubaiba látogatók áradata kíváncsi turista. Mindent egy helyen - ez akár Dubai jelmondata is lehetne.

Az emirátus vonzereje talán éppen abban rejlik, hogy a hihetetlenül változatos vidékek, látnivalók igen kis területen találhatók. Az utazó akár egyetlen nap alatt is ízelítőt kaphat az országból - a sziklás hegységektől kezdve, a sivatag dűnéin keresztül a homokos tengerpartokig vagy a zöldellő ligetekig. A poros falucskáktól a luxusvillákig, a műemlékektől az ultramodern bevásárlóközpontokig. Szóval, lehet mindezt kutyafuttában is - csak éppen nem érdemes. Használja ki az időt, hiszen végre egy olyan ország, amelyről egy hét alatt teljes képet kaphat.

1. Hozhat egy aranyrudat... Dubaiba sokan kifejezetten aranyvásárlás céljából utaznak. Nem is nekik írunk, de ha már itt tartunk: az arany ára itt a legolcsóbbak közé tartozik a világon. Az ékszerek többnyire 18, 21 vagy 22 karátos aranyból készülnek. Kifejezetten befektetési céllal vehet 24 karátos rúdaranyat is, ez igen sokféle méretben kapható. Aki kisebb mennyiségre pályázik, különböző súlyú, 22 vagy 24 karátos, rúdaranyból vert érmék közül válogathat. Nem árt tudni azonban, hogy az ékszereknél is elsősorban a súly számít, a míves ötvösmunkát elhanyagolható mértékben veszik figyelembe az árak kialakításánál.

2. Öbölbéli látvány... Dubai örökké nyüzsgő, színes kikötőjében évszázados kereskedelmi tradíciók elevenednek meg: az ultramodern tengerjárók mellett szinte eltörpülő kis kereskedelmi hajók ma is ugyanazokat az utakat futják be India vagy Kelet-Afrika felé, mint elődeik. A dokkok szomszédságában azonban már nagyon is XXI. századi a világ. A víztükör fölé Dubai központi üzleti negyedének modern épületei, felhőkarcolói magasodnak. A déli városrészt, Bur Dubait az északival, Deirával két impozáns híd és egy alagút köti össze. Ám ez a kissé rideg, fémesen csillogó külső nagyon is változatos, barátságos "hátországot" takar, míves mecsetekkel és tarka keleti piacokkal, soukokkal. Kezdje a városnézést rögtön a közepén: az öbölről igazán pazar kilátás nyílik Dubaira. A két part között egész nap fürge vízitaxik, ún. abrák cikáznak, az öböl bejáratánál található abra-állomáson pedig hajós vállalkozók hada várja a turistákat. Az egy órás út alatt egészen a Maktoum-hídig viszik be az utasokat, s a vízről a város számos történelmi és modern látnivalója megcsodálható.

3. Mecsetek és széltornyok... A város számos gyönyörű mecsettel büszkélkedhet. Leghíresebb közülük a Jumeirah Mecset, mely talán Dubai legtöbbször fotózott műemléke. A középkori fatimida dinasztia stílusában emelt épület karcsú minaretjeit és hatalmas kupoláját - ha teheti - éjszakai díszkivilágításban is vegye szemügyre. A város másik szemet kápráztató szimbóluma a Bur Dubai-öböl partján álló szent hely, a Nagymecset. Hetven méter magas minaretje a legmagasabb a városban, kilenc, színes üveglapokkal borított nagy és negyvenöt kis kupoláját a hívek és idegenek serege csodálja meg nap mint nap. Az ódon Bastakiya-negyed a régi Dubai talán legszebb emléke. Itt maradtak meg a városra egykor oly jellemző, ún. széltornyos házak. A kecses építmények nem pusztán dekoratív funkciót töltöttek be, hanem a házak hűtését szolgálták.

4. Soukok varázsa... Egy arab város valamirevaló soukok nélkül, akár a huszár kardja nélkül... Sokak számára a vásárlás egyenesen egy dubai látogatás alfája és omegája. De az emirátus soukjai még azok számára is kötelező látnivalók, akik (legalábbis egyelőre) nem szenvednek akut vásárlási lázban. Bár az öböl mindkét partján több piac is található, leginkább Deira területén maradt meg azok hagyományos, labirintus-szerű szerkezete. A látszólagos káoszt nagyon is szigorú tradíciók szervezik renddé - még ha nem is egészen európai értelemben -, az egyes mesterségek, kereskedelmi területek ugyanis egymástól jól elkülönülő tömbökben, soukokban telepedtek meg.

A fűszerárusok soukjainak keskeny utcácskáin szinte alig fér el az ember az árusok asztalai között. Hatalmas kupacokban áll a tömjén, a rózsaszirom, a különböző fűszerek és gyógyfüvek. A séta végére az illatok özönétől szinte bódult állapotba kerülhet. Intenzív, bár némileg ellentétes szaglószervi élményeket kínál Deira halpiaca, ahol a kora reggeli és az esti órákban helyi halászok fülsüketítő alkudozások közepette kínálják aznapi zsákmányukat. Az aranyművesek, illetve kereskedők soukja nyugodtabb világ, itt viszont az ékszerektől roskadozó kirakatok látványába szédül bele a látogató.

Bár szép és igényes textíliákat a soukokban is talál, aki eredeti vagy igazán értékes szőnyeget szeretne vásárolni, annak a Deira Towerben kialakított bevásárlóközpontba érdemes ellátogatni. A több mint 40 üzletben a közel-keleti - iráni, afganisztáni, pakisztáni - szőnyegkereskedők színe-java kínálja portékáit. A választék zavarba ejtően széles, az árak pár száz dirhamtól sok ezerig terjednek. A hagyományos piacokon kívül Dubai szerte rengeteg modern plaza és mall is várja a shopingolni szándékozókat. A legtöbb üzlet a nagy meleg idején bezár, a nyitvatartási idő így általában 9-től 13 óráig, illetve 16-tól 21 óráig terjed. A dubai nemzetközi repülőtér vámmentes kereskedelmi övezete egyike a világ legnagyobbjainak.

5. Teveversenyek... Ez a helyi társadalmi élet egyik fontos, a turisták által kevésbé ismert színtere. A futamokat a téli hónapokban keddi és csütörtöki napokon, a város szélén lévő pályán tartják. A versenyek túlfűtött hangulata leginkább valamiféle falusi vásár és népünnepély keverékére emlékeztet. A futamok alatt a tevetulajdonosok egymást túlkiabálva bíztatják a tevezsokékat, a teveedzők pedig időnként négykerekű járgányaikon a tevék után iramodva porfelhőbe burkolják a közönséget. A pálya körül földre terített gyékényeken vidéki árusok kínálják portékáikat.

6. Homokos kombinációk... Európai ízlésűeknek ott az állatkert, mely konszolidált áttekintést ad a régió faunájáról. De a mozgékonyabbaknak az öböl szárazföld felé eső sekély, lagúnaszerű része ajánlott, amely valóságos madárparadicsom. Egy sivatagi vagy egy hegyvidéki szafari pedig semmivel nem helyettesíthető. Bár az emirátus területéből a sivatag alig több mint 4000 négyzetkilométert foglal el, homok, szikla, gyér növényzet és oázis szinte végtelen kombinációban található meg e tájon. A Hajar-hegység mentén például természetes vízforrások által éltetett buja datolyaligetek zöldellnek, de néhány kilométerrel távolabb már végtelen homokdűnék uralják a látóhatárt.

Szafarira indulhatunk négy lábon, azaz teveháton, de akár négy keréken is. A szokatlan sportok szerelmesei sítalpon is próbát tehetnek - a homoki sízés az utóbbi évek slágere. A jelöltek speciális sítalpakon siklanak le a magas homokdűnék oldalán - állítólag majdnem olyan, mint az igazi, csak egy kicsit melegebb. Nem lesz gondja az estére sem. Részt vehet a csillagos ég alatt egy sivatagi vacsorán: itt szabad tűzön készült ételeket - legtöbbször hagyományos arab barbecue-t - szolgálnak fel, majd hastáncosnők bájaiban gyönyörködhet. Jobb helyeken egy kis vízipipára vagy solymász bemutatóra is számíthat.

7. Konyhaművészet... A dubai konyha mesterien ötvözi a különböző közel-keleti konyhák hagyományait. A régióban jól ismert "kötelezők" - mint a rizzsel töltött szőlőlevél, a humusz vagy a shawarna (alias gyros) - mellett a helyi specialitásokat se hanyagoljuk el! A bárány elkészítéséhez Dubaiban is remekül értenek, különösen finom a matchbous (fűszeres bárányhús rizzsel) és a hareis (zsenge bárány párolt búzával). A desszertek szintén kitűnőek: az Umm Alit - szó szerint Ali mamáját -, az Esh asarayát - a hárem kenyerét - és a mehalabiyát, a rózsavízzel és pisztáciával ízesített pudingot feltétlenül kóstoljuk meg. Alkoholt csak a szállodák éttermei és szórakozóhelyei árusíthatnak, ezeken kívül egyetlen vendéglátóhely - még a night clubok sem - tarthatnak szeszes italt.

8. Wadik és oázis... Dubaiban számtalan golfpálya várja a látogatókat. De még azoknak is érdemes egy-egy klubba betérniük, akiknek e sport nem különösebben dobogtatja meg a szívét, a sivatag közepén zöldellő oázisként elterülő, pazar melléképületekkel ellátott parkok ugyanis senkit nem hagynak hidegen. A hattai Fort Hotel golfpályájának pedig sziklás hegyláncok szolgálnak impozáns hátterül.

A turisták és a helybeliek kedvelt kirándulóhelyei a wadik, azaz a Hajar-hegységből a téli esőzések után lezúduló folyók kiszáradt medrei. Az olykor elementáris erővel zúduló víztömeg páratlan képződményeket hozott létre, az alámosott sziklák vagy a természetes kőmedencék fantasztikus filmek díszletei is lehetnének. A természeti szépségeket persze akár a legnagyobb kényelemmel is párosíthatja. Az Al Maha sivatagi üdülőhely az ország egyik legjelentősebb vadrezervátuma. A több mint 3000 hektáros területen a nyársas antilopok, gazellák és struccok szabadon kószálnak, a pihenni vágyó utazó akár a szobája ablakából is szemlélheti e kecses állatokat, de jobban jár, ha kiteszi a lábát.

© 2005 Fiesta Travel
Minden jog fenntartva