
Tudományos neve:
Cotenopharyngodon idella Valenciennes. Orosz neve: bejelíj amur.
Német neve: Graskarpfen. Angol neve: grass carp.
Az amur hazánkba
telepített növényevő halak közül az egyetlen, amely az utóbbi
években a horgászok által nagyra becsült, kitűnő sporthallá
fejlődött. Legnagyobb értéke, hogy a horgon rendkívül harcosan
kitartóan védekezik, mint a márna vagy a nyurga ponty. Az amur
fogását a telepítő szervek különböző szabályokhoz köthetik.
Horgászata állami korlátozás alá nem esik. Őshazája Ázsia, a
kínai nagy folyók és az amur középső, illetve alsó szakasza.
Kínában már évszázadokkal ezelőtt megkezdték és azóta is
folytatták a folyókból befogott ivadékának a halas tavi
nevelését. A második világháború után valamennyi földrészen
meghonosították, Európában elsőnek a Szovjetunióban.
Térhódításának oka az, hogy növényevő táplálkozása folytán
máskülönben nem vagy csak alig értékesülő, illetve
értékesíthető vízi növény tömeget alakít át halhússá, miközben
tavakat, tározókat, csatornákat tisztít meg a burjánzó gyomszerű
vízinövényzettől. A vízügyi szolgálat ezért telepíti a
csatornákba. Halastavakban a ponty életterét javítja. Hazánkban
1963-ban importálták ivadékát Kínából és a Szovjetunióból. A
termeléshez szükséges alapanyagot ma már mesterséges tenyésztésű
szaporulata szolgálja.

Leírása:
Az amur
rendkívül izmos, torpedó formájú hal, feje testéhez képest
viszonylag kicsi. Szája félig alsó állású, ajkai jellegzetesen
megvastagodtak. Nagy szemei a fejen viszonylag alacsonyan ülnek.
Úszói nem nagyok, a hát- és a farok alatti úszóban egyaránt
három kemény sugarat találunk. Pikkelyei nagyok és kemények,
számuk 42-45 az oldalvonal mentén. Az oldalvonal fölött 6-7,
alatta 5 pikkelysor található. Mivel a pikkelyek sötéten
szegélyezettek, még nagyobbnak tűnnek.
Háta zöldes barna, oldalai
aranyos csillogásúak, a has piszkos sárga. A mellúszók
vörhenyesek, a többi úszó sötétszürke.
A nemek megkülönböztetéséhez segítséget
nyújt, hogy a tejesek mellúszói tavasszal, a test felőli
oldalukon érdes tapintásúak.
Szaporodása és
növekedése:
Őshazájában a nagy
folyókban 20C feletti víz hőmérsékleten ívik. Erősen megduzzadó,
könnyű ikráját a vízfolyás magával ragadja: lebegve kerül az
alsóbb folyása árterére, ahol a kikelt lárva bőséges táplálékot
talál. A Tiszában nálunk is megfigyeltek már természetes ívásból
származónak vélt szaporulatot. Tógazdasági tapasztalatok szerint
a megtermékenyült ikrákból a lárvák 22-25C-os vízben 32-36 óra
alatt kelnek ki: testhosszuk ekkor 5mm. 4-5 napos korukban
kezdenek táplálkozni. Az első hetekben planktonokat
fogyasztanak, majd fokozatosan térnek át a növényi táplálékra. A
halastavakban az elsőnyaras amurivadék legalább olyan gondos
kezelést, takarmányozást kíván mint a pontyé. Hazánkban ivadéka
az első nyáron általában 10-20 g-ra nő, kétnyaras korban kb. 250
g, háromnyaras korban 1kg-nál is nagyobb példány 28,3kg-mal
szerepel az országos rekordlistán. Tartózkodási hely és
táplálkozása: Mindig ott találjuk, ahol a legkedvezőbb
táplálkozási lehetőség és a legzavartalanabb csend ígérkezik
számára. Óvatos, félénk hal. Kedveli a békanyálat, nagy
fogyasztója a hínárféléknek és a növekedése előrehaladtával a
nádnak is. Érdekes megfigyelni, ahogy erős szájával szaggatja,
majd a víz alá húzza a vízből kiálló nádszálakat. Tápláléka
határozza meg tartózkodási helyét: ez a hínárosok , a nádasok
környéke. Ha a vízi növényzetet felélte, halastóban feleszi a
pontynak szánt abrakot, de szívesebben kaszál parti füvet,
valamit más szárazföldi zöldtakarmányt. Szükségből állati
szervesetek is elfogyaszt, még haldarabot vagy élő kishalat is.
De növényi táplálék nélkül hosszú ideig nem tudja szervezetét
fenntartani, mivel annak harmonikus működéshez a „terimés”
növényi táplálék feltétlenül szükséges.
Elterjedése:
Az
amur eredeti elõfordulási területét a kínai nagy folyók (elsõsorban
a Jangce, a Sárga-folyó és a Hszicsiang), valamint az Amur
középsõ és alsó folyása képezték. A kínai tógazdasági nevelés
következtében azonban terjesztése már évszázadokkal ezelõtt
megindult déli irányban. Viszonylag hamar kifejlõdött
tógazdasági tenyésztése egészen Dél-Kelet-Ázsiában, illetve
keleten, Tajvan szigetén és Japánban. Szovjet halászati
szakemberek már a II. világháború előtt foglalkoztak az amur
honosítási kérdéseivel az európai részen elterülõ
tógazdaságokban. A nagyobb arányú telepítés Ukrajna vizeibe
1953-ban kezdődött, mint rövidesen kiderült, teljes sikerrel. Az
ötvenes évek második felétõl Japánból importált halakkal - az
Egyesült Államok több vidékén is megindultak az amurral
kapcsolatos kísérletek. Az amerikai kísérletek azzal a céllal
indultak, hogy a károsan elszaporodó vízinövények irtására
megfelelõ halfaj álljon rendelkezésre, szemben az európai
koncepciókkal, melyekben a hal hústermelés fokozása volt az
elsõdleges szempont. Időközben Ázsia több országában (India,
Izrael, Nepál, Irán, stb.), Ausztráliában és Latin-Amerikában is
megindult a honosítás. Legkésőbb - a 60-as évek végén, 70-es
évek elején az afrikai országok (Egyiptom, Etiópia, stb.)
kapcsolódtak be az amur világszerte folyó terjesztésébe.
Jelenleg elmondhatjuk tehát, hogy az amur valamennyi földrészen
megtalálható és szinte napról napra növekszik az e halfajjal
foglalkozó országok és halgazdaságok száma.
Külön említést érdemel az amur európai terjesztése. A kedvező
ukrajnai tapasztalatok ellenére majd egy évtizedre volt szükség,
hogy halunk tovább folytassa hódító útját nyugat felé. Előbb
Románia (1960-tól), majd Magyarország (1963-tól) vásárolt
amurivadékot Kínából és a volt Szovjetunióból. Lengyelország
1964-ben kezdte meg a honosítást. E három országból rövidesen
elindultak a kísérleti szállítmányok Közép- és Nyugat-Európa,
illetve Svédország felé.
Az
európai honosítás sikeréhez alapvetően hozzájárult, hogy ANTALFI
ANTAL és TÖLG ISTVÁN tökéletesítette az amur szaporítását,
kidolgozta az amurtenyésztés adaptálását az európai tógazdasági
viszonyokhoz.
Biologiája:
Tipikus folyóvízi hal, amely a telet a folyók főmedrében tölti
és tavasszal vagy a nyár elején ott is szaporodik.
Ivarérettségét a Maláj-félszigeten 14 hónap, Indiában 2-3 év,
Kínában 4 év alatt éri el. Hazánkban ehhez 6-8 évre van szükség.
Az íváshoz szükséges környezeti feltételeket a 3. táblázatban
mutatjuk be. A nász napközben a felszín közelében játszódik le,
közben a halak gyakran kiugranak a vízből. Egy-egy ikrást
két-három tejes követ. A lerakott ikrák száma a testnagyságtól
függően
100
ezer-2 millió lehet.
Az
amur természetes szaporodása hazai vizeinkben még nincs
egyértelműen felderítve. 1973 szeptemberében a Tisza mentén egy
időszakosan víz alá került kubikgödörben találtak nagy
mennyiségű, 4-6 g egyedsúlyú amur- és fehér busa ivadékot a
hódmezővásárhelyi horgászok. Hogy nem történt téves
meghatározás, azt az akkori Haltenyésztési Kutató Állomás
helyszínre érkező munkatársai bizonyították. Megállapításra
került, hogy a maximálisan 2 ha vízfelületû gödröt a Tisza
áradása június 12-17. között töltötte meg vízzel. Azt viszont
már nem lehetett tisztázni, hogy vajon a növényevő halak a
gödörben ívtak, vagy az ivadéktömeget a tiszai árvíz sodorta oda
egy ismeretlen ívó helyről (PINTÉR 1977).
Az
azóta eltelt időben a Tisza felső szakaszán és a Bodrogban is
észlelték az amur természetes szaporodását, melynek
eredményességét a folyók különböző évjáratokból álló, jelentős
amurállománya is bizonyít. A pontos vizsgálati eredmények
viszont még váratnak magukra.
A
lerakás után térfogatát megsokszorozó amur ikrában az
embrionális fejlõdés nem tart sokáig. A mesterséges keltetéshez
legjobbnak minõsített 22-25 °C hõmérsékleti tartományban 32-36
óra alatt kelnek ki az amur lárvái (ANTALFI és TÖLG 1972).
Nagyságuk ilyenkor mintegy 5 mm.
Táplálékot további 4-5 nap elteltével vesznek fel elõször,
miközben már 8 mm-es testhosszt értek el (ANTALFI és TÖLG 1972).
Az elsõ menüt apró zooplankton alkotja. Késõbb a
planktonfogyasztás fokozatosan csökken és bentosz szervezetek -
árvaszúnyoglárvák - kerülnek elõtérbe. Magasabb rendû növények
fogyasztását már 2 cm-es amuroknál is megfigyelték, de csak 5-6
cm-es testhossz elérése után válik meghatározó jelentõségûvé a
növényi táplálék. Bizonyos mennyiségû állati eredetű táplálékot
viszont az amur késõbb is igényel.
A
növényevõ amurok nem túlságosan válogatósak. Jól bizonyítják ezt
PÉNZES és TÖLG (1966) akváriumi kísérletei, melyek során
megállapították, hogy a boglárkafélék kivételével az amurok
szívesen eszik a vizeinkben tömegvegetációt alkotó
növénycsoportok tagjait. Mivel az amur hasznosítása
szempontjából nagy jelentõsége van annak, hogy melyik növényfajt
fogyasztja szívesebben, világszerte számos vizsgálat történt e
halfaj táplálékszelektivitásának meghatározására. E vizsgálatok
során több száz növényfaj vonatkozásában tesztelték halunk
különbözõ korosztályait. Az eredmények az alkalmazott
kombinációk nagy száma és az eltérõ vízhõmérsékleti értékek
miatt nehezen összegezhetõk, leginkább SHIREMAN és SMITH (1983)
munkája alapján tekinthetõk át.
Az
amur hideg vízben nem táplálkozik. 13 °C hõmérsékleten már
megindul gyengén a táplálkozás, de az étvágy csak 20 °C fölött
számottevõ. 25-30 °C vízhõmérsékletnél az amur testsúlya
100-120%-át kitevõ vízinövényt is elfogyaszt naponta (ANTALFl és
TÖLG 1972).
Mind az ivadék, mind a kifejlett példányok csapatosan keresik
táplálékukat. Folyóvízi állományok esetében az intenzív
táplálkozás idõszakát az amurok az ártereken és holtágakban
töltik.
Az
amur növekedésérõl a 4. táblázatban közlünk tájékoztató
adatokat. A kínai irodalom szerint 50 kg-os, NIKOLSZKIJ (1950)*
szerint 32 kg-os maximális tömeget érhet el. A hazánkban eddig
ismert legnagyobb, 28,3 kg-os példányt 1976-ban a tatabányai
hõerõmû hûtõtavából fogták.
Hasznosítása:
Az
amur egyike a világ gazdasági szempontból legfontosabb édesvízi
halainak. Jelentõségét akkor ismerték fel, amikor a VII-IX.
században a kínai tógazdaságok bevezették a halfajok ideális
kombinációján alapuló polikultúrás haltermelést. Ehhez képest
viszonylag késõn, csak az utóbbi évtizedekben tudatosult
világszerte a halászati szakemberekben, hogy az amur -
növényfogyasztása, gyors növekedése és jó húsminõsége
következtében - rendkívül sokoldalúan hasznosítható.
Kínában a tógazdaságok népesítéséhez szükséges ivadék döntõ
részét még ma is természetes vizekbõl gyûjtik, de már terjedõben
van a mesterséges szaporítás. A kínai szaporítás lényege a
betonmedencében végzett ívatás, majd az abból származó ikra
mesterséges keltetése. Másutt - így hazánkban is - hormonális
indukció, fejés és mesterséges termékenyítés útján jutnak a
keltetésre alkalmas ikrához. Egy rövid (1 hónapos) elõnevelési
idõszakot leszámítva, az ivadék elõállítása a ponttyal és
busafélékkel együtt történik.
Tógazdasági haltermelésünket az amur - és vele együtt a
busafélék - telepítése alapvetõen megváltoztatta. A polikultúra
széles körû elterjedése olcsón tette lehetõvé az eddiginél
sokkal magasabb hozamok elérését. Tökéletessé válhat ily módon a
halastavak táplálékkészletének kihasználása. Az amur szerepe
különösen nagy a polikultúra bevezetésének elsõ éveiben, mikor
mintegy elõkészíti a tavat a planktonfogyasztó busák és a ponty
sûrûbb népesítéséhez.
Ebbõl következik, hogy tógazdasági termelését mindenekelõtt a
rendelkezésre álló természetes táplálék mennyisége korlátozza.
ANTALFI és TÖLG (1972) szerint a tógazdaságban nevelt amur
optimális tömege az egymást követõ években 20-60, 400-800 és
1000-2000 g. Sajnos a tógazdasági gyakorlatban ritkán sikerül
elérni ezeket az értékeket, ami elsõsorban azt bizonyítja, hogy
nem könnyû feladat az amur megfelelõ részarányát meghatározni
egy adott tó kihelyezési halfaj-szerkezetében. A túlnépesítés
következtében az amur táplálékigényét a pontynak kijuttatott
takarmányból igyekszik kielégíteni. Az ebbõl eredõ problémákat
megelõzendõ, tógazdasági agronómusaink talán túlságosan is
óvatossá váltak, ezzel magyarázható, hogy a 80-as években
folyamatosan csökkent e halfaj évente elõállított mennyisége.
1985-ben az ország tógazdaságai már csak 313 tonna étkezési
amurt termeltek, amely a teljes étkezési-haltermelés kb. 2%-a.
Valamelyest nagyobb az amur részaránya a növendék (2 nyaras) hal
termelésében, de a csökkenõ tendencia itt is tapasztalható annak
ellenére, hogy e termék természetes vízi és csatornatisztítási
kihelyezésekhez is jól értékesíthetõ. A kedvezõtlen tendencia
megfordítása csak a tógazdasági kihelyezések optimalizálásától,
esetleg szárazföldi növényekkel történõ takarmányozás
bevezetésétõl várható. Ez utóbbi téren néhány gazdaságban már
elértek eredményeket, de szélesebb körben elterjeszthetõ,
gazdaságos technológiával még nem rendelkezünk. A témával
kapcsolatos eddigi hazai kutatások (HANCZ és WOYNÁROVICH 1983)
csak az egynyaras amur takarmányozásával foglalkoztak,
bizonyítva, hogy van létjogosultsága a szárazföldi növények
amurral történõ feletetésének.
Természetes vízi halászatunkban az amurnak jelenleg a holtágak
halhozamának fokozásában, intenzívebb gazdálkodási feltételeinek
kialakításában van a legnagyobb szerepe. Az intenzíven
hasznosított holtágakból és víztározókból az 1981-1985-ös
idõszakban évente átlagosan 70 tonna amurt halásztak le, de a
termelés csökkenése itt is megfigyelhetõ. Nagyobb természetes
vizeink közül a Balatonban nincs jelentõs amurállomány, oda e
halfaj csak az évente nagy mennyiségben telepített ponty közé
keveredve kerül, így mindössze évi 0,5-1,1 tonnányi mennyiség
kerül a halászok hálójába. A Dunából és külterjesen hasznosított
holtágaiból 2 tonna körüli az évi amurzsákmány. Sajnos, csak
nehezen állapítható meg, hogy a zsákmány mekkora része származik
a fõágból, illetve a holtágakból.
A
Tisza vízrendszere külterjesen hasznosított területein (a
Kiskörei-víztározó "szelektálásával" együtt) az 1981-1985-ös
idõszakban évente átlagosan 9 tonna volt a halászok által
kifogott amur mennyiség. A zsákmány feltehetõen ennél sokkal
nagyobb is lehetne, de az eredmények értékelésénél figyelembe
kell venni nyíltvízi halászatunk csekély intenzitását és a
Kiskörei-víztározó halászatának korlátozását.
Egyértelmûen megállapíthatjuk, hogy az amur honosítása egyúttal
rendkívül értékes sporthallal gazdagította vizeinket. Horgászati
jelentõségét jól bizonyítja, hogy mennyisége a
horgászzsákmányokban 1971-1975 között 30-szorosára (!)
emelkedett. A horgászok által kifogott amur mennyisége azóta is
folyamatosan emelkedik az intenzíven telepített és a külterjes
hasznosítású vizeken egyaránt, és 1985-re elérte a 217 tonnát.
Fogásának többféle módszere is kialakulóban van. Az amurozók
igen erõs, fenekezõ készséget használnak, mivel a megakasztott
amur hatalmas erõvel védekezik, a fárasztás hosszabb idõt vesz
igénybe. A csali megválasztása, úgy tûnik, nem elsõdleges
szempontja az amur eredményes horgászatának. A korábbi
elképzelésekkel szemben nem feltétlenül szükséges zöld növényi
részeket tûzni a horogra. Fogják az amurt gilisztával, lótetûvel,
burgonyával, a leggyakrabban használt csali pedig a kukorica.
Igen fontos szerepet játszik az amur a káros vízinövényzet
elleni biológiai védekezésben.
Gazdaságosan megoldható a növényzet fékentartása amurok
telepítésével a különbözõ vízgazdálkodási célokat szolgáló
csatornákban, vagy akár a kajak-kenu pályáknál is. FÓRIS (1984)
adatai szerint vízigyom-irtási célból hazánkban 1983-ban az
ilyen telepítésre alkalmas, két- és háromnyaras amurból
tógazdaságaink a megelõzõ évben 833 tonnát termeltek. E számok
tükrében érthetõvé válik, miért kerül piaci értékesítésre oly
kevés e halfajból. A csatornákba kihelyezett halak elenyészõ
része jelentkezik a késõbbiekben a halászati hasznosító
zsákmányában, viszonylag jelentõs a horgászok által kifogott
hányad, a többség azonban orvhalászok, orvhorgászok prédájává
válik.
Az
amurtelepítések - tekintettel a halfaj intenzív
növényfogyasztására - világszerte természetvédelmi problémákat
is felvetettek. Ahol a telepítés zárt, szaporodási feltételeket
nem biztosító vízterületen történik, ott az állomány halászati
eszközökkel "kordában" tartható. Ilyen helyeken gazdálkodási
mûhibának tulajdonítható, ha az amur a partvédõ növénysávban
jelentõs kárt okoz. Más a helyzet a természetes szaporodási
lehetõséget biztosító vízrendszerbe kikerülõ amurokkal. Ilyen
vízterületeken steril, továbbszaporodásra képtelen állomány
kihelyezésével megkönnyíthetõk a halgazdálkodási feladatok. E
probléma megoldására két, egyaránt eredményes irányzat alakult
ki: a gynogenetikus szaporítás (STANLEY és MTSAI 1975), illetve
az amur és a pettyes busa (Aristichthys nobilis) növényevõ, de
triploid, terméketlen hibridjeinek elõállítása (KRASZNAI és
MTSAI 1984).
HORGÁSZATA ÁLLAMI KORLÁTOZÁS ALÁ ESIK!
Az
amur a hazánkba telepített növényevõ halak közül az egyetlen,
amely az utóbbi években a horgászok által nagyra becsült, kitûnõ
sporthallá fejlõdött. Legnagyobb értéke, hogy a horgon rendkívül
harcosan, kitartóan védekezik, mint a márna vagy a nyurga ponty.
Õshazája Ázsia, a kínai nagyfolyók és az Amur középsõ, illetve
alsó szakasza.
Kínában már évszázadokkal ezelõtt megkezdték és azóta is
folytatják a folyókból befogott ivadékának a halastavi
nevelését. A második világháború után valamennyi földrészen
meghonosították.
Térhódításának oka az, hogy növényevõ táplálkozása folytán
máskülönben nem vagy csak alig értékesülõ, illetve értékesíthetõ
vízinövénytömeget alakít át halhússá, miközben tavakat
tározókat, csatornákat tisztít meg a burjánzó, gyomszerû
vízinövényzettõl. A vízügyi szolgálat ezért telepíti a
csatornákba. Halastavakban a ponty életterét javítja.
Hazánkba 1963-ban importálták ivadékát Kínából és a volt
Szovjetunióból. A termeléshez szükséges alapanyagot ma már
mesterséges tenyésztésû szaporulata szolgáltatja.
Az
amur fogását a telepítõ szervek különbõzõ szabályokhoz köthetik!
Leírása:
Alakja és oldalainak aranyos csillogása a nyurgapontyra
emlékezteti fejalakulása azonban, lényegesen elüt azétól. Szája
végig alsó állású, nagy szemei viszonylag alacsonyan ülnek
bajusza nincs. A hát- és a farok alatti úszóban egyaránt 3
kemény sugarat találunk. A nagy pikkelyek sötéten
szegélyezettek. A mellúszók vörhenyesek. A nemek
megkülönböztetéséhez segítséget nyújt, hogy a tejesek mellúszói
tavasszal, a test felõli oldalukon érdes tapintásúak.
Szaporodása és növekedése:
Õshazájában a nagy folyókban 20 °C feletti vízhõmérsékleten
ívik. Erõsen megduzzadó, könnyû ikráját a vízfolyás magával
ragadja: lebegve kerül az alsóbb folyás árterére, ahol a kikelt
lárva bõséges táplálékot talál. A Tiszában nálunk is
megfigyeltek már természetes ívásból származónak vélt
szaporulatot.
Tógazdasági tapasztalatok szerint a termékenyült ikrából a
lárvák 22-25 °C-os vízben 32-36 óra alatt kelnek ki; testhosszuk
ekkor 5 mm. 4-5 napos korukban kezdenek táplálkozni. Az elsõ
hetekben planktonállatokat fogyasztanak, majd fokozatosan térnek
át a növényi táplálékra. A halastavakban az elsõnyaras
amurivadék legalább olyan gondos kezelést, takarmányozást kíván,
mint a pontyé.
Hazánkban ivadéka az elsõ nyáron általában 10-20 g-ra nõ,
kétnyaras korban kb. 250 g, háromnyaras korban 1 kg-nál is
nagyobb lehet. Teljes fejlettségében meg haladhatja a 30 kg-ot.
A horoggal fogott legnagyobb példány 28,3 kg-mal szerepel az
országos rekordlistán.
Tartózkodási helye és táplálkozása:
Mindig ott találjuk, ahol a legkedvezõbb táplálkozási lehetõség
és a legzavartalanabb csend ígérkezik számára. Óvatos, félénk
hal. Kedveli a békanyálat és a békalencsét, nagy fogyasztója a
hínárféléknek és növekedése elõrehaladtával a nádnak is. Érdekes
megfigyelni, ahogy erõs szájával szaggatja, majd víz alá húzza a
vízbõl kiálló nádszálakat. Táplálékigénye határozza meg
tartózkodási helyét: ez a hínárosok, a nádasok környéke. Ha a
vízinövényzetet felélte, halastóban feleszi a pontynak szánt
abrakot, de szívesebben a kaszált parti füvet, valamint más
szárazföldi zöldtakarmányt. Szükségbõl állati szervezeteket is
elfogyaszt még haldarabot vagy élõ kishalat is; de zöld növényi
táplálék nélkül hosszú ideig nem tudja szervezetét fenntartani,
mivel annak harmonikus mûködéséhez, a "terimés" növényi táplálék
feltétlenül szükséges.
Horgászata:
A
hagyományos pontycsalik Iegtöbbjével fogható. Általában
pontyozás közben (járulékosan) akad horogra. Egyes vizeken
azonban - ahol érdemes - már mind többen specializálódnak az
amur horgászatára.
Csaliként a fõtt kukoricán, a különbözõ gyurmákon és a gilisztán
kívül a legkülönbözõbb zöld növényeket, sõt még nádleveleket is
használnak. Az utóbbit egyesek két horogra tûzik fel, a levél
egyik és másik vége közelében és víz közt kínálják fel.
Erõteljes védekezésének megfelelõen a készséget - úszóval vagy
fenekezve - használjuk. A nagy példányok fárasztása különösen
nagy figyelmet igényel, mert a már fáradtnak tûnõ hal a part
vagy a csónak közelébe érve újult érõvel akar elszabadulni, ami
bottörés vagy zsinórszakadás árán nem ritkán sikerülhet is neki!