Kép - gondolatok

 

 Tanács - ként

 
Élesség Sötét-világos Kontraszt Nappal szemben Mélységélesség Folt Hangulat

 

Mit kell beállítani a gépen, hogy szép éles legyen a kép?

Az exponálás előtt három fontos dolgot kell beállítanunk a fényképezőgépen! Kettőt azért, hogy egyáltalán látható legyen valami a képen, vagyis, hogy a megfelelő mennyiségű fény kerüljön a filmre - ezekről a beállításokról a Sötét-világos oldalon olvashatsz. Egyet pedig azért, hogy valósághűen különüljenek el egymástól a lefényképezett dolgok a képen - vagyis éles legyen a kép. Sokkal többet olvashatsz erről valamelyik fizika könyvben, vagy még jobb, ha egy jó fotós könyvet veszel elő, de én is segítek megérteni egy-két dolgot.

Akkor lesz éles a kép, ha a téma egy pontjából (az A pontba helyezett gyertyaláng csúcsából) kiinduló összes fénysugár - az objektívon áthaladva - a film síkjához érve egy pontban találkozik. Az ábrán csupán két nevezetes fénysugár útját rajzoltam meg: az egyik (a) az optikai tengellyel párhuzamosan indul el, a másik (b) pedig az objektív főpontján (H) halad át. A több lencséből álló objektíveknél ez a főpont nem feltétlenül esik a térbeli középpontba, sokszor akár az objektívon kívülre is eshet. Szerintem elég jól látszik a rajzon, hogy az objektívon (amit csak egy gyűjtőlencsével szimbolizáltam) miként törik meg a fénysugár. Az optikai tengellyel párhuzamosan induló fénysugár az objektív után az F2 fókuszponton halad át, míg a H főpont felé induló, egyenesen halad tovább. Ha a gyertyát a B vagy a C pontba helyezzük, akkor a láng csúcsából kiinduló fénysugarak már nem a film síkjában találkoznak, hanem előtte, vagy mögötte. Ekkor a filmen a gyertyaláng csúcsa helyén csak egy halvány pacát fogunk látni. Hogy mit kell tenni, hogy ezt elkerüljük? Az objektív-filmsík távolságot úgy kell megváltoztatnunk, hogy a gyertyaláng csúcsáról kiinduló fénysugarak mind a film síkjában találkozzanak. ( A fotósok azt mondják, hogy növelik vagy csökkentik az objektív kihuzatát.) Ne felejtsük el, hogy a lencsével együtt fókuszpontjai is mozognak.

Hát ilyen "egyszerű"! Persze az objektív tervezőinek még sok más dolgot is figyelembe kell venni, de mi ezzel ne törődjünk. Igyekezzünk minél gyorsabban és minél pontosabban beállítani az élességet a kép legfontosabb részletére, majd állítsuk be a filmre jutó fény mennyiségét, és igyekezzünk exponálni minél hamarabb. Szerencsére a mai fényképezőgépek az élesre állítást is automatikusan elvégzik az előre beállított képterületen, de a képterületet azért nekünk kell kiválasztani. Mindenesetre a mai gépek sokat segítenek a minél gyorsabb és pontosabb fényképezésben. Persze ennek ellenére sokan nem törődnek azzal, hogy mi most épp legszebb portrénk elkészítésére készülődünk, és nagy kedvesen beszólnak, hogy "Fényképezz már! Ne totojázz!" - de ilyenkor persze már nem érdemes őket lefényképezni, mert meg fog látszani a képen, hogy unják az egész hercehurcát. Bezzeg, ha egy kirándulás alkalmával nem fényképezed le őket, akkor meg megsértődnek! :) Ha az egész műveletet jókedvűen, bolondozva tudod végrehajtani, úgy hogy társaid nem veszik észre, hogy neked közben kattog az agyad, akkor a róluk készült kép is könnyedebb lesz. (Persze könnyű ezt mondani! Nekem se mindig sikerül.)

 

Ezzel a képpel valami történt! Miért nem éles? Pedig az autofókuszra bíztam az élesség állítást, és elvileg az nem téved! Hát nem is! Ha jobban megfigyeljük, a háttérben lévő csempére fókuszált az automata. Ha a főtémát nem középre állítjuk, akkor figyelni kell az automata fókuszra. Ha nem változtatunk rajta, akkor mindig a képterület közepére állítja az élességet. Mivel ezen a képen a kép közepére a háttér egy darabja esett, az autofókuszt meg kell tanítani arra, hogy nem ott van az, amit fényképezni akarok. Ilyenkor tényleg a használati utasítást kell elővenni, és meg kell tanulni a gép kezelését.

 

KATTINTS RÁ!

 

 

 

Ez a kép az előző párja. Egymás után fényképeztem őket, de ennél a képnél már megmondtam az automatának, hogy a buszon lévő plakátra állítsa be az élességet. Hát, van egy kis különbség! Rájuk kattintva jobban látszik.

 

KATTINTS RÁ!

 

 

 

 

 

 

@