
A gomba kedvelt és gyakori alapanyag a konyhában. Egész évben
kapható és felhasználható, de a tipikus gomba szezon az ősz. Szedhetjük
akár magunk az erdőben, de megvásárolhatjuk a piacon, zöldségesnél, vagy
élelmiszerüzletben is. Sokoldalúan felhasználható, a gyors receptekhez
is kiváló alapanyag, hiszen nem igényel hosszú előkészítési és főzési
időt. Íme néhány tipp, amit sok finom gombás recept követ..
A hazánkban legelterjedtebb, és főzéshez leggyakrabban
használt gombafajták a (fehér és barna) csiperke, laskagomba, vargánya,
de kapható shiitake, portobello, rókagomba is. A gombákat fajtától
függően megvásárolhatjuk egészben, de akár szeletelve, sőt vegyes
gombatál kiszerelésben is. A leggyakrabban használt gombafajták:
- A csiperke (sampion) gomba egész évben, gond nélkül
beszerezhető. Vásároljunk egészséges (nem foltos, száraz)
példányokat. Ha a gombát citromlével meglocsoljuk, nem barnul be.
Akár nyersen is fogyasztható, kalóriaszegény, sok fehérjét, D
vitamint, vasat, káliumot, cinket és folsavat tartalmaz. Kiváló
fűszere a bors, zöldpetrezselyem, fokhagyma, citromlé, kakukkfű.
Szintén kapható üzletekben a portobello gomba, amely tulajdonképpen
egy óriási sampion gomba. Ideális, ha töltött gombát kívánunk
készíteni.
- Vargányát szedhetünk az erdőben, vagy vásárolhatjuk
piacon, csarnokokban gombaárusoktól. Igazi delikátnak számító
gombafajta. Leginkább kefével tisztítsuk, de legalábbis
ne érintkezzen sok vízzel, hogy aromáját megőrizze. Egy kis adag is
elég belőle ahhoz, hogy az ételeknek különleges ízt adjunk. A friss
gombát lehetőleg azonnal használjuk fel. Ha erre nincs mód, vékony
szeletekre vágva fagyasszuk le, vagy szárítsuk meg a szabad levegőn,
de akár ecetes-olajos öntettel is konzerválhatjuk.
- Laskagomba: szürkés színű, kagyló formájú gomba. Nyersen
ne fogyasszuk. Ázsiai ételek gyakori alapanyaga. Papírba csomagolva
hűtőszekrényben néhány napig tárolható. Igazi protein bomba.
- A shiitake gomba japán eredetű, általában Kelet-Ázsiai
ételek készítéséhez használjuk. A szárát mindig vágjuk le. Bár egyre
gyakrabban vásárolható friss shiitake gomba is, leginkább szárított
formában beszerezhető, amit elsősorban kínai receptekhez
használunk.
- Rókagomba: ritkán kapható szezonális ínyenc gombafajta,
amely enyhén borsos ízével kiválóan alkalmas szószok, és vadételek
készítéséhez. Nyersen ne fogyasszuk! Lefagyasztani és szárítani nem
ajánlatos, de fadobozban, konyharuhával letakarva hűtőszekrényben
napokig eltartható Rókagomba receptek>>
- Igazi ínyencségnek számít a szarvasgomba, ennek megfelelő
az ára is. Egy darab (kb. 1 dkg) gomba azonban elegendő 4 főre szóló
szarvasgombás spagetti elkészítéséhez is, hiszen néhány nagyon
vékony szelet is elegendő az ízhatáshoz. Ha nem is vásárolunk friss
szarvasgombát, próbáljuk ki a szarvasgomba ízesítésű olajat. Ezzel
az olajjal ízesíthetünk például krumplipürét, de akár pármai
sonkás-rukkolás pizzát is. Egy kis üveg is hosszú időre elegendő a
szarvasgombás olajból.
Tippek:
- A gombák tárolása és tisztítása: a gombát lehetőleg
frissen használjuk fel és fagyasszuk le. Ha erre nincs mód, tároljuk
száraz, hűvös helyen, lehetőleg papírzacskóban, vagy fadobozban,
konyharuhával letakarva.
- A foltos, hibás gombákat szortírozzuk ki. A tisztításhoz
ne használjunk túl sok vizet, használjunk inkább speciális
gombakefét, ecsetet, papír kéztörlőt. A sérült, vagy foltos
részeket, szárat vágjuk le.
- A vadon termő gombák elkészítésénél tartsuk be a
gombaszakértő tanácsait!
- A gombával készült ételeket tároljuk
hűtőszekrényben, javasolt mihamarabb elfogyasztani.
- Gombával változatos és ízletes ételeket készíthetünk. Az
egyszerűbb változat az olajon-fokhagymán pirított gomba, vagy egy
gombás rántotta,omlett. De készíthetünk gombapörköltet,
gombamártást, levest,
rántott és töltött gombát, használhatjuk saláták készítéséhez,
zöldséges lepényhez, köretekhez, húsételekhez, akár a hús mellé téve
sütéskor, akár tölteléket gazdagítva. Nagyon ízletes lesz a gombás
ételünk, ha különböző gombafajtákat használunk fel.
- Vásárolhatunk természetesen friss helyett mélyhűtött és
szárított gombát is, nagy a választék továbbá ecetes-olajos öntetben
eltett, szeletelt gombákból is.
- A szárított gombát felhasználás előtt áztassuk be meleg
vízbe. Ez megkönnyíti a gyors és hirtelen jött ötletek
megvalósítását.
- A gomba okozhat emésztési problémákat, az arra érzékenyek
ne vigyék túlzásba gombaételek fogyasztását.
Figyelem!!!
A rét és az erdő kiváló gombalelőhely, de! A vadon termő gomba
saját szedése és elkészítése fokozott elővigyázatosságot igényel. A
gombát valóban ismerők, és legalább alapfokú gombaismeretekkel
rendelkezők vállalkozzanak csak erre. Ha bizonytalanok vagyunk (de
leginkább mindig), vizsgáltassuk be a szedett gombákat gombaszakértővel,
mielőtt elkészítjük. A bevizsgálás ingyenes. Minden figyelmeztetés
ellenére továbbra is rendszeresen előfordulnak – részben halálos
kimenetelű - gombamérgezések. Sajnos mérgező gombánál a leforrázás sem
segít, ezért legyünk valóban körültekintőek és tartsuk be a gombagyűjtés
szabályait. Egyébként pedig csak kijelölt, gombaárusítási engedéllyel
rendelkező árustól vásároljunk vadon termő gombát! Mindkét
esetben, azaz saját szedés és árus esetében is igaz, hogy csak
egészséges, fiatal, friss gombát használjunk fel. Különösen a vadon
termő gombával készült ételekre igaz, hogy a szedés napján készítsük és
fogyasszuk el az ételt, a gombát alaposan tisztítsuk le. Hívjuk fel a
gyerekek figyelmét is arra, hogy véletlenül se vegyenek szájukba játék
közben udvaron, vagy réten talált gombát. Ha vadon termő gombával
készült étel fogyasztása után bármilyen tünetet tapasztalunk (fejfájás,
izzadás, hányinger, hasmenés), azonnal forduljunk orvoshoz, és lehetőleg
vigyünk mintát a fogyasztott ételből! A gombavizsgálatok helyszínéről
érdeklődjünk lakóhelyünkön (Budapesten: vásárcsarnokokban, piacokon).
|