gravexit oldala


Go to content

Main menu:


Fejfájás, migrén

SOS


Fejfájás, migrén


A leggyakoribb panaszok egyike. A fej bármely részére lokalizálódhat, de az esetek többségében homlok-, halánték- vagy tarkótáji a fájdalom. A fejfájás az emberek döntő többségénél egyszerűen ideges eredetű (depresszió), de előfordul, hogy a szemnyomás fokozódás (glaucomás roham), a szem töréshibája, rossz szemüveg, a nyaki gerincoszlop megbetegedése, agyvelő vagy agyhártyagyulladás, agydaganat vagy egyszerűen "csak" láz váltja ki.
Ha valakinek tartós fejfájása van, a fejfájás szokatlan erővel, vagy szokatlan helyen jelentkezik, akkor célszerű orvost felkeresni. Ha az orvosi vizsgálat szerint nincs szervi oka a fejfájásnak, enyhe nyugtatószerek vagy alkalmanként egy-egy fájdalomcsillapító tabletta általában elég a panaszok megszüntetésére. Magas láz, fejfájás és hányás esetén - főképpen, ha felnőttről van szó - feltétlenül orvosi segítséget kell igénybe venni

Pszichés feszültség okozta, úgynevezett "tenziós" fejfájás. Kimutatható ideggyógyászati góctünetekkel nem kísérik, rendszerint a koncentrálóképesség zavarával jár. Fájdalomcsillapítón kívül relaxáció, meleg fürdő segíti a panaszok enyhítését. A depresszióhoz társuló fejfájás már ébredéskor jelentkezik, kezelése a depresszió kezelése.

Halmozott fejfájásos rohamok jelentkezhetnek férfiakon. Ezt a típust cluster fejfájásnak nevezzük. Ez is féloldali, a fájdalom szemkörüli, orrfolyás, orrdugulás, a szem kivörösödése kíséri. Főleg éjjel jelentkezik, csak 1-2 órán át tart. A migrénhez hasonlóan alkohol, ételek, stressz válthatja ki. Csünghet a szemhéj, a szembogár szűk, a szemgolyó kidülledhet. Terápiásan a szerotoninra ható sumatriptan, ergotamin, sőt lítium, prednisolon is szóba jön. Ezek mind vénykötelesek.

Óriássejtes érgyulladás a halántéktáji artéria megbetegedése, lázzal, fogyással, izületi gyulladással, magas vérsejtsüllyedéssel jár együtt a fejfájás. Kezeletlen esetben vakság kialakulásához vezethet. Valószínűleg immun mechanizmussal jön létre. Szteroiddal kezelik.

Koponyasérülések után gyakran alakul ki agyrázkódás jelei nélkül is fejfájás, ami végül magától múlik Ez a már említett fájdalomcsillapítókkal jól szüntethetők. Agydaganatok is okozhatnak fejfájást. A magas vérnyomás, az agyi erek elmeszesedésének következménye is fejfájás lehet. Ebben az esetben a vérnyomás rendezése révén válik a beteg panaszmentessé. Hirtelen kezdődő, igen éles fejfájás esetén fiatalembernél koponyaűri vérzésre is kell gondolni. Az agyburok és szövet gyulladásának, a meningo-enkefelitisznek is vezető tünete. Vannak emberek, akiknek köhögés, tüsszentés vált ki fejfájást. Ezt non-szteroiddal, pl. ibuprofennel is lehet szüntetni.

A migrén rohamokban jelentkező, rendszerint féloldali, lüktető fejfájás, melyet "előjelző" tünetek vezethetnek be. Bár létrejöttéről részismereteink vannak, oka határozottan nem tisztázott. Kialakulásában szerepet játszhat az agyi keringés öröklött működészavara. Erre utal a családi halmozódás. Kialakulásában szerepe lehet az idegrendszer működésében központi szerepet játszó neurotranszmitter szerotoninnak. Ezért hatásosak gyakran az e rendszert befolyásoló, egyébként antidepresszánsként használt szerek. Bármely életkorban jelentkezhet, bár leggyakoribb 10-20 éves korban és főleg nőkön, 50 éves kor felett a tünetek rendszerint enyhülnek, vagy elmúlnak.

A fejfájást rossz hangulat, nyugtalanság, étvágytalanság előzheti meg, majd látászavar jelentkezhet. Lehet féloldali, a homlok-, ill. a halántéktájra lokalizálódó fájdalom, de kiterjedhet az egész fejre is. Ugyanannál a betegnél a roham általában hasonló lefolyású. Hányinger, hányás, fénykerülés kísérheti. Néha neurológiai góctüneteket, zsibbadást, izomgyengeséget, ügyetlenséget is találunk . A beteg végtagjai hűvösek, kerüli az embereket. A fejtetői artériák fokozott lüktetése is észlelhető a roham alatt, amely általában néhány órától akár néhány napig is tarthat.

A migrénesek rendszerint ismerik a betegségüket, sőt néha azt is, hogy mi váltja ki a rohamot. Például túlzott alkohol- vagy éhgyomri feketekávé vagy csokoládéfogyasztás, a légköri viszonyok hirtelen változása, túl hosszú alvás, székrekedés, menstruáció előtti állapot, gyógyszeres fogamzásgátló, fájdalmas élmény stb. Ha jönnek a jósló tünetek, látási érzékletek (pl. cikk-cakkos vonalak, tűzijátékszerű villódzó csillagok vagy gömbök, színes, hullámzó tenger látása), gyakran sikerül magát a rohamot valamilyen migrén elleni szerrel megelőzni. Egyes migrénes betegek rohamainak gyakoriságát, súlyosságát és időtartamát is lehet gyógyszer segítségével csökkenteni.

A speciálisan migrén ellen adható készítmények vénykötelesek. Ergot-alkaloid tartalmú gyógyszer a Kefalgin drazsé. Szerotonin-antagonisták: sumatriptan (Imigran), naratriptan (Naramig), zolmitriptan (Zomig), rizatriptan (Maxalt), eletriptan (Relpax). Egyéb migrén elleni készítmények: Sandomigran, Divascan, Vasalgin, Migpriv). Máskor az egyébként vérnyomáscsökkentőként bevált kalcium antagonistákat vetik be eredményesen migrénben. Hányinger, hányás miatt célszerű végbélkúppal a szükséges fájdalomcsillapítót bejuttatni.

Enyhébb fejfájás esetén jó eredménnyel lehet használni a vény nélkül kapható acetilszalicilsav, paracetamol, aminofenazon tatalmú készítményeket (pl Algopyrin, Qurelin, Rubophen, Miralgin, Aspirin stb.) Részletesen lásd láz és fájdalomcsillapítók fejezetben.A fejfájás okai, formái


A fejfájás jellemzői: nagyon sok okból kialakulhat,a kiváltó ok lehet belső vagy külső körülmény.
Az esetek többségében valamilyen megbetegedés tüneteként jelentkezik:pl.agyi folyamatok,traumák,kiugró vérnyomás, gyulladások,sérülések,mérgezések.
Jelentkeznek különböző szervrendszerek megbetegedésének kisérő tüneteként: pl.hormonrendszer,kiválasztórendszer(vese) emésztőrendszer
Jellege is nagyon sokféle lehet:hirtelen,ütésszerű,tompa,hasogató,éles,görcsös vagy lüktető,féloldali,szaggató,stb.

A következő kórképekben a fejfájás a vezető tünet:


Migrén
Az erek beidegzési zavara okozza,tehát vérellátási zavarnak tekinthető.Fiatal felnőtt korban kezdődik,tipusos tünetekkel járó görcsös fejfájás
Tünetei:általános rossz közérzet,féloldali göcsös vagy lüktető jellegű fejfájás,fénykerülés zajérzékenység,könnyezés,hányinger,látászavarok.
A roham alatt fontos az ingerszegény környezet biztositása (sötét szoba,csend,nyugalom) a rohamok meg- Előzésére ma már kórszerű gyógyszerek mellett szükség lehet életmód váltásra is.

Tirgeminus neuralgia
Az 5.agyideg területére lokalizálódó szaggató jellegű fájdalom.
Tünetei:kezdetben mindig féloldali és ugyanazokra a zónákra lokalizált,rohamokban jelentkező fájdalom,
Gyakran rágás,beszéd váltja ki a rohamot, mely néhány percenként ismétlődik.
Kezelése:gyógyszeres,idegsebészeti ellátás

Epilepszia
Rohamokban jelentkező tünet együttes, mely mindig az idegrendszer körülirt részének (fókusz) hirtelen megnövekedő aktivitását,kisülését jelenti.
Okai.gyulladásos folyamatok,vérzések,koponyasérülések,fejlődési rendellenességek,sorvadásos megbetegedések kisérő tünete (tüneti epilepszia) illetve önálló betegség (genuin e. )
Tünete:
nagy roham(grand mail) bevezető tünetei vannak (aura jelenség) majd hirtelen kitör az elvágódással járó Tónusos roham ( a beteg sokszor felordit a hangrés görcse miatt) rövid légzésszünet,majd clónusos rángások.
A rohamot mély alvás követi,mely ködös állapotba megy át,a tudat fokozatosan tisztul fel,a beteg a rohamra és az azt követő időszakra nem emlékszik.
Kis roham(petit mail) a tudatzavar csak néhány mp-ig tart,a beteg a tevékenységét abbahagyja,majd néhány mp-ig maga elé néz,utána folytatja.
Kezelése:a roham alatt legfontosabb a beteg védelme.Veszélye: a rohamok egymás után ismétlődnek, a beteg nem tisztul fel:életveszélyes állapot,az okát kell felderiteni. Bizonyos esetekben:epilepsziás karakter alakul ki,mely az beteg egész személyiségét megváltoztatja.

Fejfájás létrejöhet az AGY VÉRELLÁTÁSI ZAVAR miatt, pl. Subarachnoidális vérzés
Általában vérnyomáskiugrás vagy trauma hatására egy aneurizma megreped, és nagy mennyiségű artériás vérzés alakul ki a pókhálóhártya alatt,mely betör az agykamrákba is.
Tünete:hirtelen ütésszerű fejfájás,hányás,eszméletvesztés,centrális,agyi nyomásfokozódás,nagy a veszélye a beékelődésnek.

Agyembólia
A meglassult agyi keringésben kialakult vérrög leszakad és elzárja a vér utját.Hajlamositó:bal szivfél betegségei,pl.billenytűhibák
Tünetei:itt is ütésszerű fejfájás,eszméletvesztés,epilepsziás rohamot is kiválthat,féloldali bénulás,érzészavar,
Látás és beszédzavarok.

Létrejöhet a KP-I IDEGRENDSZER GYULLADÁSA miatt: agyhártyagyulladás (meningitis)
Oka baktérium,virus,gomba
Tünetek (akut) heves fejfájás,tudatzavar,aluszékonyság,delirium,hányás,magas láz,tartkökötöttség "vadászkutyafekvés"

Létrejöhet az AGY SÉRÜLÉSEI miatt: agyrázkódás (commocio celebri)
Tünete:nem mutatható ki szöveti károsodás,de visszamaradhatnak tartósabb zavarok:fejfájás,hányinger,gyengeség,átmeneti emlékezetzavar

KOPONYAÜRI NYOMÁSFOKOZÓDÁS,AGYI TÉRSZÜKITŐ FOLYAMATOK
vizenyő,gyulladás,liguor keringési zavarai,gadanatok.Felismerése rendkivül fontos,mert életveszélyes.
Tünetei: tompa,feszitő jellegű fejfájás,szédülés,pulzus csökken,vérnyomás emelkedik.Az agytörzs érintettsége miatt gyakran kettős látás,néha epilepsziás roham.Egyre fokozódó tudatzavar.

HŐHATÁSOK eredménye lehet:
Napszurás,az agyban az erős és tartós napfény hatására vérbőség és vizenyő keletkezik.Tünetei: :fejfájás,szédülés,hányinger,látászavar,fénykerülés
Hőkimerülés, fokozott só és vizvesztés:fejfájás,tudatzavar,szédülés,émelygés,végtag és hasi görcsök
Hőpangás akkor alakul ki,ha a test nem tudja a felsleges hőt leadni,pl.verejtékezéssel
kezdeti szakaszát:fejfájás,rossz közérzet,zavartság Súlyosbodása esetén: hőguta a beteg elájul,vérnyomása csökken légzési zavarok is kialakulhatnak,forró bőr,hőm 40 fok fölött
Láz a hőmérséklet szabályozás kóros megnyilvánulása, a hőszabályzó kp.Ingerlésének következménye. Az egész szervezetre hatással van.

Fejfájás jelentkezhet más szervek szervrendszerek HORMONRENDSZER működésével összefüggésben is: mellékvesekéreg betegségei( Cushing kór)
Oka: a mellékvesekéreg mindhárom hormonjának túltermelése: aldosteron, kortizon, angdrogén)
Tünetek:arc kerek,piros,fokozott zsirlerakódás,tarkótáj,váll,törzs,has, végtagok soványak, magas vérnyomás.fejfájás,nőkön szőrösödés,izomgyengeség,csontfájdalom

VÉRCUKORSZINT hirtelen változása miatt Hipoglikémia:vércukorszint kórosan leesik: fejfájás,émelygés,sápadtság,verejtékezés,feszes pulzus,izomrángások

KIVÁLASZTÁS szervrendszerének betegségei miatt Glomerulonefritis acuta (akut vesegyulladás)
A vese acut kétoldali gyulladásos,nem gennyes megbetegedése.Oka immunfolyamat,mely a glomerulust kárositja.
Tünetei:gyengeség,fejfájás,deréktáji fájdalom,vizenyő,magas vérnyomás,kóros vizelet
Akut tubuláris nekropátia (vesecsatorna károsodás)
Vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása,pl.helytelen vércsoportú vér
Tünetei:hemolitikus sokk:fejfájás,félelem,hidegrázás,láz,cianózis,hányás-hányinger,pulzus szapora,vérnyomás csökken

Kronikus urémia (veseállomány csökkenése,vese funkció beszülülése)
Idegrendszeri tünetek:fejfájás,fokozott reflexek,izomgörcsök
Légzőszervi tünetek:Kusmmaul-légzés
Magas vérnyomás,bőrviszketés,száraz bőr

EMÉSZTŐRENDSZER hibás müködése esetén Kapcsolódhat krónikus székrekedéshez
A gyomor fertőző megbetegedéseihez:gyomorrontás

Kapcsolódhat az ARC gyulladásaihoz, ORRMELLÉKÜREGEK gyulladásaihoz:
Nátha,tüszös mandulagyulladás,orr melléküregeinek gyulladása(arc,homlok,ékcsonti,rostacsonti)
Ozaena:orr nyh sorvad,az orrfőüregek kitágulnak?pörkösödés,bűz,kinzó fejfájás

FÜLBETEGSÉGEK kisérhet:
Heveny középfül gyulladás:orr-garat felülfertőződés,szúró fájdalom a fülben,láz,fejfájás,rossz közérzet,bő savós-gennyes váladék

SZEM betegségeit kísérheti:
Zöldhályog(glaukoma)szem belső nyomása megemelkedik: látásélesség romlása,látótérkiesés,fejfájás

Kisérheti a VÉRNYOMÁS változásait:
Hipertónia:tompa,tarkótáji vagy fejtetői, reggel erősebb napközben enyhül (orrvérzés,látásromlás,emlékezetzavar)
Hipotónia (alacsony) szédelgés,fejfájás,aluszékonység,fáradtságérzés

GÁZMÉRGEZÉSEK tünete lehet:
Szénmonoxid mérgezés:nagyfoku oxigénhiány (jobban kötődik a hemoglobonhoz,mint az oxigén)
Kinzó,lüktető fejfájás,szédülés,izomgyengeség,eszméletvesztés,légzésbénulás

EGYÉB külső körülmények:
Állandó zaj,fényártalom
Szenvedélybetegségek:kávé, alkohol, nikotin
-fronérzékenység: légnyomás fokozódása, vagy csökkenése, időjárás változás, naptevékenységBack to content | Back to main menu