Main menu:
Befőzés
Befőzés
...mert erre a rovatra is szükség lett :)
Nemrég egy kedves ismerősöm megkérdezte, hogy
" Azokat a finom ropogós barackokat én szoktam elbefőzni?"
- Írjam már le a receptet hogyan is csinálom!:)
Nos, hát...a titok, nem titok:)
Lehet böngészni.
Hagyományos őszibarackok
Hagyományos őszibarackok elkszítése
(Félkemény és nem túl érett barackból)
Hozzávalók:
Cukor: 50 dkg
Víz: 1 liter
Tartósítószer / pl. Natrium-Benzoát
10 üveghez: ( 3 liter víz és 1,5 kg cukor szükséges )
Elkészítés:
A gyümölcsöt héjától megtisztítjuk, felezzük,megmossuk. Majd egy nagy tálba belsejével felfele körberakom a tál falán,a közepén mélyedés hagyva és arra ügyelve, hogy 3 rétegnél több ne nagyon legyen. Majd a közepére helyezek egy max! fél szál kénlapot (lehet kevesebb is, ez attól függ mekkora a barackmennyiség a tálban!) és meggyújtom, egy másik ráillő tállal lefedem és hagyom, hogy elégjen a kénlap. Kb. 20 perc múlva rakhatjuk az üvegekbe.
A befőttre való levet felforraljuk(!!) és az üvegben lévő gyümölcsre szedőkanál segítségével rákanalaljuk. Tartósítószerrel megszórjuk és lezárjuk az üveget. Dunsztolófazékban max. fél órát (míg elkezd az üvegben a befott lé Gyöngyözni!!) dunsztoljuk. Ezután száraz dunsztba tesszük és hagyjuk kihülni.
Cseresznye befőtt
Meggy, cseresznye, szilva befőtt elkészítése
Hozzávalók:
Cukor: 50 dkg
Víz: 1 liter
Tartósítószer / pl. Natrium-Benzoát
10 üveghez: ( 3 liter víz és 1,5 kg cukor szükséges )
Elkészítés:
A gyümölcsöt alaposan megmossuk és üvegekbe helyezzük.
A befőttre való levet felforraljuk(!!) és az üvegben lévő gyümölcsre szedőkanál segítségével rákanalaljuk. Tartósítószerrel megszórjuk és lezárjuk az üveget. Dunsztolófazékban max. fél órát (míg elkezd az üvegben a befőtt lé Gyöngyözni(!!) dunsztoljuk. Ezután száraz dunsztba tesszük és hagyjuk kihülni.