gravexit oldala


Go to content

Main menu:


Köröm diagnózis

SOS


Köröm Diganózis


A köröm keratinból áll, amely ként, szelént, kalciumot, káliumot és egyéb nyomelemeket tartalmaz. Ha egészséges, erős, rugalmas, rózsaszín és folt nélküli.

A fehéres köröm vérkeringési problémát, vérszegénységet jelez.
A vöröses-bíborszín hátterében túlzott cukor-, tea-, kávéfogyasztás állhat.
A sötét vöröses köröm megemelkedett koleszterinszintet jelenthet.
A kékes-feketés elszíneződés gyakori, és általában sérülésre vezethető vissza.
A sárga köröm lehet keringési rendellenesség jele, de gyakran a cigaretta színezi el.
Ha vékony, repedezett, rendszerint valamilyen ásványi anyag, vagy a D-vitamin hiányát jelzi. A kemény, megvastagodott köröm túlzott fehérjefogyasztásra vagy zsíros táplálkozásra utal.
Ha repedezettek, egyenetlenek a körömvégek - kénhiány állhat a háttérben. Ilyenkor sok babot, tojást, fokhagymát és vöröshagymát kell enni. Ritkábban a kevés A-vitamin vagy nyomelem is okozhat elváltozást.
A fakó köröm vashiánnyal vagy vérszegénységgel magyarázható. A fehér foltokkal, pöttyökkel tarkított köröm cink vagy a B6-vitamin hiányáról árulkodik. De túlzott cukor- és alkoholfogyasztás is állhat a háttérben.
Gyakran foltosodik a köröm a menstruáció előtt. A szervezet réz koncentrációja emelkedik, amelytől viszont a cink mennyisége csökken. Ilyenkor együnk cinkben gazdag ételeket és szedjünk B6-vitamint.
A hosszanti halvány csíkok nem jelentenek betegséget, de ha mélyülnek, az a helytelen táplálkozásra utal. Főleg a cink-, a vas- és a B-vitamin hiányára. A fehérje anyagcsere-zavara, vagy esszenciális zsírsavak csökkenése is állhat az ilyen elváltozások mögött.
A keresztbefutó csíkok, bemélyedések gyakran hirtelen betegségre vagy drasztikus étrendi változásra utalnak. Szinte mindig ásványianyag-hiánnyal magyarázható.
A középen lévő bemélyedést a vas vagy a gyomorban lévő sósav hiánya okozhatja. Számíthatunk ilyen elváltozásra, ha túl erős szappannal mosunk kezet, vagy gyakran nyúlunk vegyszeres vízbe.
A köröm tövénél lévő félhold nem lehet nagyobb a köröm negyedénél. Idősebb korban ez a rész egyre kisebb lesz, végül el is tűnik. A túl nagy félhold a fizikai gyengeség jele. De okozhatja a túlzott cukorfogyasztás is. Felnőttnél a félhold teljes hiánya fehérje-szegénységet jelenthet.
A megfelelő étrend kialakítása általában gyógyulást hoz. Kevés kávét, teát és alkoholt igyunk, ugyanis ezek akadályozzák meg a tápanyagok felszívódását. A multivitamin tabletták is jó szolgálatot tesznek. Az esszenciális zsírsavak pedig (például a napraforgóolajban találhatók) szintén egészségesek. Mivel a mezei zsurlófű gazdag kalciumban és kovasavban, forrázatából ajánlatos naponta kétszer is inni, de helyettesíthetjük uborkalével.
A törékeny körmöt külsőleg is kezelni kell. Kenjünk néhány evőkanálnyi olívaolajból, almaecetből és egy tojássárgájából készített pakolást a körmünkre és hagyjuk 20 percig hatni. E mellett naponta tornásztassuk az ujjainkat, mert így javul a körmök oxigénellátása.Back to content | Back to main menu